Аліменти. Оформлення документів, виконання рішення суду

Аліменти. Оформлення документів, отримання і виконання рішення суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейним кодексом Республіки Казахстан регламентований порядок виконання аліментних зобов'язань як батьків і дітей, так і інших членів сім'ї.

Відповідно до законодавства РК, на аліменти можуть претендувати:

- неповнолітні діти до 18 років, а також особи, які навчаються за денною формою навчання до 21 року.

-супругі в шлюбі і колишнє подружжя при наявності обставин, які призводять до неможливості забезпечити себе самостійно.

До таких обставин відносяться:

1.нетрудоспособний потребує чоловік,

2.супруга в період вагітності і протягом трьох років з дня народження загального дитини,

3.нуждающійся чоловік, який здійснює догляд за спільною дитиною-інвалідом до досягнення нею віку вісімнадцяти років, а також у разі визначення загального дитині-інваліду після досягнення вісімнадцяти років I - II групи інвалідності.

Також закон передбачає сплату аліментів дітьми на користь своїх непрацездатних батьків, дідусів і бабусь і інших членів сім'ї.

Існує дві форми виплати аліментних зобов'язань:

-за згодою

-За рішенням суду

Угода про сплату аліментів укладається у письмовій формі, де вказується розмір, умови і порядок виплати аліментів, підписується сторонами, т. Е особою зобов'язаним сплачувати аліменти, і їх одержувачем. Дана угода підлягає нотаріальному посвідченню.

При відсутності угоди про сплату аліментних зобов'язань особа, яка має право на отримання аліментних виплат, має право вимагати їх в судовому порядку.

Для подачі заяви про стягнення аліментів до суду потрібно:

-Заява з викладеними обставинами.

Копія посвідчення особи заявника.

Документи, що підтверджують право на аліменти, такими є свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про розірвання шлюбу, інші документи свідчать наявність прав на отримання аліментних платежів.

Аліменти стягуються з моменту звернення до суду.

Розмір аліментів на неповнолітніх дітей встановлюється судом залежно від кількості дітей у вигляді частки від загального доходу на одну дитину ¼, на двох дітей 1/3, на трьох і більше ½.

В інших випадках розмір аліментів суд розподіляє, враховуючи сімейний стан і майновий стан усіх сторін та інші, що мають значення, фактори і визначає виплати в МРП або в твердо певної суми.

Після винесення судом судового акта про стягнення аліментів, виконавчий документ пред'являється на виконання, в територіальні відділи по виконанню судових актів.

Відносно боржників, які ухиляються від сплати аліментів на утримання своїх неповнолітніх дітей або від змісту членів сім'ї потребують матеріальної підтримки, при наявності судового акта, вживаються заходи впливу, спрямовані на примусове виконання вимог виконавчого документа.

Так, згідно зі ст. 32 Закону РК «Про виконавче провадження і статус судових виконавців» вживаються заходи забезпечення виконавчого провадження шляхом накладення арешту на майно боржника, включаючи гроші та цінні папери, що знаходяться у нього або у інших фізичних або юридичних осіб (в тому числі в банках і організаціях, що здійснюють окремі види банківських операцій, а також в страхових організаціях); вилучення рухомого та нерухомого майна боржника, заборона боржникові вчиняти певні дії і т.д.

Обов'язок по сплаті аліментів, встановлена ​​угодою про сплату аліментів, припиняється із закінченням терміну дії цієї угоди або з підстав, передбачених цією угодою, а також зі смертю однієї зі сторін.

Виплата аліментів, що стягуються в судовому порядку, припиняється:

1) після досягнення дитиною повноліття або в разі придбання неповнолітніми дітьми повної дієздатності до досягнення ними повноліття або віку, зазначеного в угоді про сплату аліментів;

2) при усиновленні дитини, на утримання якого стягувалися аліменти;

3) при визнанні судом відновлення працездатності або припинення потребу в допомозі одержувача аліментів;

4) при вступі непрацездатного потребує допомоги колишнього чоловіка - одержувача аліментів у новий шлюб (подружжя);

5) зі смертю особи, що одержує аліменти, або особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти.

Статтю підготувала юрист Юридичного центру Veto Камілла Аманбаева.

Мітки: як отримати аліменти , оформлення аліментів , подати заяву на аліменти

Рубрики: Цивільний судовий процес , Сімейний (шлюбне) право

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online