Аліменти на утримання матері дитини (дружини) до 3 років: сума, зразок позовної заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон не дозволяє чоловікові розлучатися з дружиною, якщо вона вагітна і протягом року з моменту народження дитини, якщо тільки жінка сама не стане ініціатором розлучення або не дасть свою згоду на розірвання шлюбу. Незважаючи на це, іноді трапляється так, що молода сім'я розпадається вже на перших роках спільного життя. Якщо жінка при цьому вагітна або залишилася одна з маленькою дитиною на руках, то її становище ускладнюється виникли у фінансовому плані складнощами.

01

Який порядок нарахування аліментів на матір

Перш за все, потрібно зрозуміти, що аліменти можуть бути призначені не тільки на дітей. У ряді передбачених законом випадках колишній чоловік зобов'язаний допомагати матеріально і дружині, виплачуючи аліменти на утримання дружини до 3-річного віку їх спільну дитину, оскільки в більшості ситуацій період очікування дитини і подальший догляд за малюком істотно обмежують працездатність жінки, і вона просто фізично не в змозі забезпечувати себе матеріально. Звичайно, молодій мамі оплачують листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами, вона отримує допомогу на дитину і навіть може підробляти на умовах неповного робочого дня. На жаль, всіх цих сум катастрофічно не вистачає для нормального життя, а колишній чоловік не бажає допомагати, і в кращому випадку згоден платити тільки аліменти на дитину.

У такій ситуації інтереси жінки захищає закон. Сімейний кодекс РФ в статті 89 передбачає можливість стягнення матеріального забезпечення від колишнього чоловіка на час вагітності та після пологів, плоть до досягнення дитиною 3-річного віку. Адже доглядати за новонародженим і повністю присвятити себе турботі про підростаюче малюка, при цьому не маючи можливості повноцінно заробляти, найчастіше доводиться матері. Бувають виняткові випадки, коли за дитиною до 3 років доглядає хтось інший, наприклад, батько, бабуся, інший родич або офіційний опікун. Судова практика підтверджує, що в такій ситуації вони теж мають право стягувати з батьків грошове утримання на себе.

Важливо і те, що визначити стягнення в добровільному або судовому порядку можливо, незалежно від наявності працездатності та віку відповідача. Іншими словами, зобов'язати забезпечувати свою колишню "другу половину" можна і неповнолітнього (наприклад, якщо шлюб був зареєстрований до досягнення нею 18 років), і непрацездатного чоловіка, звичайно, за умови, що це дозволяють їх матеріальне становище і доходи.

Окремо варто відзначити особливі умови, в яких виявляється сім'я при народженні дитини інваліда або в разі, коли статус інвалідності встановлюють в дитячому віці, і не важливо, в шлюбі дружині при цьому або вони вже розлучилися. Стан здоров'я таких дітей зазвичай вимагає невідлучно догляду, навіть коли вони стають старше, тому людина, що здійснює догляд за ними протягом усього часу, залишається обмеженим в працездатності і не може заробляти собі на прожиття. Розмір грошових виплат по даному соціальної допомоги мізерний і не може забезпечити навіть мінімальні життєві потреби.

У такій ситуації суттєвою допомогою можуть виявитися аліменти від чоловіка, щоб фінансово підтримати непрацюючу матір, доглядають за спільною дитиною-інвалідом. І в цьому випадку висновок лікарсько-медичної експертизи із зазначенням необхідності постійного догляду може стати підставою для стягнення аліментів з батька протягом всього періоду аж до повноліття дитини, а якщо в подальшому йому встановлюється перша група інвалідності, то аліменти з батьків від колишнього чоловіка можуть бути призначені безстроково.

Зараз молоді сім'ї часто вважають за краще цивільний союз, не зв'язуючи себе узами шлюбу документально. У такому випадку жінка виявляється в програшному положенні, адже дію Сімейного кодексу поширюється тільки на офіційно зареєстровані стосунки, і навіть довгострокове співжиття не буде підставою для подальшого матеріального утримання дружини.

Також слід знати, що в період вагітності і до досягнення дитиною 3 років, якщо жінка виходить заміж вдруге, то з колишнього чоловіка знімаються всі зобов'язання по виплаті їй грошових сум (аліменти на дітей в будь-якому випадку продовжують сплачуватися до їх повноліття). Важливо знати і те, що подібні аліменти можуть призначатися не тільки дружині, яка перебуває поза шлюбом, але і цілком законній дружині. Іншими словами, якщо обмежена в працездатності вагітна або жінка, яка доглядає за маленькою дитиною, не отримує від чоловіка грошей на власні потреби, то подати на аліменти для себе вона може і без розлучення.

02

Як правильно скласти позовну заяву, і які документи до нього прикласти

Аліменти для матері дитини через суд можуть призначатися в двох варіантах: в наказовому або позовному порядку. Якщо колишнє подружжя змогли домовитися, і питання, що стосується виплат, вирішено мирним шляхом, то подається заява про видачу судового наказу. На його підставі і нараховуються виплати. Як не сумно, але більшість чоловіків при розлученні не горять бажанням платити аліменти навіть власної дитини, не кажучи вже про те, щоб утримувати колишню дружину. Так що в разі, коли добровільної допомоги від колишнього чоловіка чекати не доводиться, жінка має право звернутися до суду і подати позов на примусове стягнення коштів.

При складанні позовної заяви необхідно володіти хоча б основами юридичної грамотності і обов'язково дотримуватися рекомендацій цивільно-процесуального закону. Неправильно складений документ не стануть розглядати в суді, тому варто сказати кілька слів про порядок заповнення заяви та відзначити деякі важливі моменти.

  • В "шапці" документа (інформація, кому призначено і чиє це звернення) обов'язково зазначається повне найменування судового органу і докладні персональні дані позивача: прізвище, ім'я, по батькові; місце реєстрації (проживання), місце роботи та контактний телефон.
  • У центрі пишеться назва документа - "Позовна заява".
  • Далі описується ситуація: коли був укладений шлюб позивача з відповідачем, коли був зареєстрований розлучення; дата, коли народився спільна дитина; зазначається підстава для стягнення аліментів (необхідність догляду за малюком у віці до 3 років; відсутність доходу або його низький рівень, якщо дружина працює; документально підтверджена потреба у фінансовій допомозі).
  • Вказується розмір прожиткового мінімуму, затвердженого в регіоні проживання (інформація для зіставлення дійсного стану справ, так як аліменти колишній дружині - це не певна кількість відсотків від доходу чоловіка, а строго встановлена ​​сума).
  • Заключна частина заяви містить вимоги до суду, а саме: "стягнути з відповідача аліменти на користь позивача".
  • Далі вказується перелік документів, що додаються.
  • Ставиться дата подачі позову і підпис позивача.

Зразок заяви до суду:

Крім позовної заяви, необхідно підготувати обов'язкові документи та по максимуму зібрати документальні підтвердження важкого матеріального становища подружжя, адже саме від ступеня потреби, яку визначає суд, буде залежати ймовірність призначення виплат і їх розмір. Тому, крім основних документів, які додаються до позовної заяви (копія паспорта; копії свідоцтва про укладення та розірвання шлюбу; довідка про вагітність при її наявності; копія свідоцтва про народження малюка; документ, який вказує спільне проживання батьків і дитини; довідки про доходи і майновий стан колишнього чоловіка), необхідно надати чеки, банківські виписки, квитанції та інші платіжні документи, що підтверджують, що необхідні витрати перевищують поточний дохід сім'ї.

03

Яка сума аліментів призначається, і коли її розмір може змінитися

У разі, коли подружжя самостійно складають угоду про виплату аліментів, то їх розмір не обмежується законодавством, а залежить виключно від фінансових можливостей колишнього чоловіка і його щедрості. При призначенні стягнення в судовому порядку сума аліментів визначається у фіксованій грошовій сумі. Її розмір залежить від доходів обох сторін процесу, їх справжнього сімейного стану, наявності інших утриманців, а також різних додаткових чинників, які можуть вплинути на рішення суду. Саме поняття ступеня потреби в законодавстві не передбачено, але для її оцінки прийнято керуватися розміром прожиткового мінімуму на даний момент часу в місці проживання відповідача.

Таким чином, якщо матеріальне становище колишнього чоловіка дозволяє, суд може призначити дружині і п'ять, і десять прожиткових мінімумів в якості змісту, а якщо заробітна плата у чоловіка низька, то в кращому випадку стягнення не перевищуватиме і одного мінімуму. З іншого боку, потрібно брати до уваги, що, згідно зі статтею 81 Сімейного кодексу РФ, відрахування дружина не повинні перевищувати 50% від його загального доходу. А з огляду на те, що у колишнього чоловіка на утриманні можуть бути діти загальні або від іншого шлюбу, а також інші непрацездатні особи, то розмір аліментів ще більш обмежений.

Також, згідно із законодавством, сума аліментів для матері, яка доглядає за малюком до 3 років, не може становити більш як 50% від розміру аліментів, що виплачуються на дитину, тобто, якщо на дитину відраховується десять тисяч, то його мати не може отримувати на себе більш п'яти тисяч. Цим мається на увазі, що витрати на утримання малюка батьки повинні ділити порівну, незалежно від обставин, що склалися.

Після того, як рішення суду винесено, і розмір стягнення призначений, нерідко виникають ситуації, які впливають на зміну суми аліментів колишній дружині, і відповідач може вимагати їх зменшити. Поважними причинами для цього можуть бути: народження дитини в новій сім'ї відповідача; діагностування у нього хронічного захворювання, що знижує його працездатність; отримання колишнім чоловіком інвалідності в результаті отриманої травми або після важкої хвороби. Беззаперечною підставою для негайного припинення виплати є смерть одного з колишнього подружжя - платника або одержувача аліментів.

Варто сказати, що суд не завжди призначає стягнення навіть в разі визнання потребу колишньої дружини. Причин для вагомого судового відмови кілька, а саме: шлюб позивача з відповідачем тривав дуже короткий термін (зазвичай менше року); дружина в шлюбі і після його розірвання вела аморальний спосіб життя (зловживання алкоголем, наркотиками, подружня зрада, жорстоке ставлення до дітей); до втрати працездатності позивачки привели умисні дії з її боку; жінка подала неправдиві відомості про матеріальне становище (працює неофіційно, отримує нетрудові доходи від здачі в оренду житла, дивіденди); вона зареєструвала шлюбні відносини з іншою людиною. Документальні підтвердження будь-якого з цих фактів стають підставою для відмови в призначення аліментів на дружину.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online