Аліменти на утримання колишньої дружини в 2015-2016 році: під час вагітності, в декретній відпустці, при інвалідності

  1. Хто може розраховувати на отримання грошових коштів?
  2. Які існують підстави для стягнення
  3. Як визначити розмір?
  4. Процедура стягнення на колишнього чоловіка
  5. Порядок стягнення. Документи.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до законів Російської Федерації, що стали колишніми подружжя, можуть розраховувати на матеріальну підтримку один одного Відповідно до законів Російської Федерації, що стали колишніми подружжя, можуть розраховувати на матеріальну підтримку один одного. Але цим правом можуть скористатися тільки ті подружжя, які перебували в офіційному шлюбі і були зареєстровані державним органом.

Домогтися матеріальної підтримки можна за умови наявності певних пунктів в шлюбному договорі, при обопільній згоді або в судовому вимогливим порядку.

Хто може розраховувати на отримання грошових коштів?

Відповідно до російського законодавства платником може бути тільки той чоловік, який володіє коштами на утримання своєї колишньої «половини». При відсутності достатнього матеріального забезпечення аліменти з нужденного людини стягнуті бути не можуть.

Отримувати грошову допомогу можуть такі особи:

  • Колишня дружина, яка перебуває в «цікавому» положенні або мати дитини , Яка не досягла віку трьох років;
  • Чоловік, який доглядає за дитиною інвалідом, вік якого ще не перевищив вісімнадцяти років;
  • Колишні чоловік або дружина, які є непрацездатними;
  • Пенсіонер, який потребує матеріальної допомоги.

Залежно від конкретних обставин, визначається потреба чоловіка або дружини. Наприклад, суд цілком може призначити стягнення з забезпеченого чоловіка, якщо другого потрібне дороге лікування, хоча він і має певний дохід.

Але, частіше за все, судді приймають позитивне рішення на користь подавця позову, якщо він не має заробітку і не отримають допомогу від держави.

Які існують підстави для стягнення

Підставами для стягнення грошової допомоги можуть бути такі факти:

  • Вагітність колишньої дружини, також наявність дитини віком до трьох років.

У разі відмови відповідача допомагати вагітній жінці або матері свого дитя, суд зобов'яже його здійснювати виплати. Допомога на утримання колишньої дружини або матері маленької дитини вказується судовою інстанцією в конкретну суму , Яка виплачується щомісяця.

Її розмір визначає суд з урахуванням покриття потреб першої необхідності, а також тих витрат, які пов'язані з виношуванням дитини, його годуванням і т.д. Тобто, крім мінімального доходу, жінка повинна отримувати додаткові кошти, без яких забезпечити дитину не представляється можливим.

В даному випадку позивачка не буде доводити свою нужду і відсутність доходу, так як і без цього зрозуміло, що вона і її дитина повинні отримувати особливе харчування, медичну допомогу, ліки, засоби по догляду за собою і т.д.

Колишня дружина може розраховувати на матеріальну підтримку:

  • якщо її вагітність наступила в той час, коли вона перебувала в шлюбі,
  • а також якщо вона є матір'ю, і дитина народилася не пізніше 300 після розлучення.

Але відповідач, в разі незгоди з пред'явленим позовом, може оспорювати батьківство .

  • Наявність дитини-інваліда, яка не досягла вісімнадцятиріччя, народженого в шлюбі.

Якщо ж дитина інвалід має першу групу, то вік його не враховується, тобто він може бути будь-яким. Розраховувати в даному випадку на виплати може колишній чоловік, матеріально не забезпечений.

Неважливо - коли настала інвалідність - до розірвання шлюбу або після розлучення - суд все одно зобов'яже позивача допомагати колишній сім'ї. Також неважливі і причини її настання.

Головною умовою для задоволення позову є самостійний догляд позивача за інвалідом. Якщо ж дитина перебуває в спеціалізованій установі, то позов задоволений не буде.

У разі самостійного догляду за дитиною-інвалідом у колишнього дружини або чоловіка немає можливості вести повноцінну трудову діяльність, а тому доходи сім'ї стають обмеженими. Однак при достатньому доході позивача суд може і прийняти негативне рішення.

  • Колишній чоловік сам є інвалідом або пенсіонером, а сімейне життя до розірвання шлюбу тривала не менше десяти років.

Якщо колишній чоловік або дружина досягли пенсійного віку протягом перших п'яти років після розлучення, то вони мають право подавати на аліменти.

Даний закон введений російським урядом для того, щоб захистити права того чоловіка, який під час подружнього життя займався веденням домашнього господарства і не мав стабільних доходів для нарахування хорошою пенсії.

Як визначити розмір?

Стягуючи аліменти на чоловіка, суд не дотримується принципів збереження колишнього рівня життя того, хто подав позов, як це робиться у випадку з встановленням розміру виплат на дитину . Тобто, якщо позивач в сімейному житті жив досить забезпечено за рахунок свого чоловіка, то після розлучення розраховувати на такий же рівень життя йому не доведеться.

Визначаючи розмір аліментів, суд враховує лише матеріальне становище колишнього подружжя, а також інтереси обох сторін. Так, крім матеріального становища, він візьме до уваги кількість утриманців, наявність малолітніх дітей або дітей-інвалідів і т.д.

Якщо справа стосується вагітної жінки чи матері дитини, яка не досягла трирічного віку, то при розрахунку буде враховано, щоб позивачка мала не тільки прожитковий мінімум, а й додаткові кошти на виношування, вигодовування і догляд за дитиною.

Грошова допомога встановлюється у твердій сумі, яка відповідає конкретній частці мінімального розміру оплати праці. Якщо у платником аліментів або аліментополучателя змінилося матеріальне, сімейне або соціальне положення , То вони мають повне право подати позов до судової інстанції про зміні розміру виплат .

Процедура стягнення на колишнього чоловіка

Суд не задовольнить позов про стягнення аліментних виплат на утримання колишньої дружини, якщо:

  • Непрацездатність позивача утворилася через зловживання алкоголю або наркотичних речовин, а також в разі вчинення ним злочину з конкретним наміром. Однак усі звинувачення повинні бути підтверджені документально.
  • Сімейне життя тривала недовгий час. У кожному конкретному випадку нетривалість шлюбу розраховується з урахуванням різних факторів - віку чоловіка і дружини, числа їхніх спільних зареєстрованих шлюбів, кількості років спільного життя.
  • Позивач відрізнявся негідною поведінкою, а саме:
  1. витрачав кошти сімейного бюджету не за призначенням, не враховуючи інтереси сім'ї;
  2. не надавав часу дітям і їх вихованню;
  3. не прагнув працювати;
  4. з його боку вбачалося знущання по відношенню до решти членів сім'ї.

Порядок стягнення. Документи.

Для стягнення грошової допомоги, потребує в ній слід надати в судову інстанцію наступні документи:

  • Свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • Довідку, що підтверджує наявність доходу у відповідача;
  • Документи, які підтверджують наявність вагітності;
  • Свідоцтво про народження загального дитини;
  • Документи, що підтверджують інвалідність дитини;
  • Довідку, яка підтверджує спільне проживання позивача з дитиною-інвалідом;
  • Висновок медично-експертної комісії про втрати працездатності колишнього чоловіка;
  • Довідку, що підтверджує дохід позивача;
  • Пенсійне посвідчення позивача.

Залежно від конкретних обставин, подаються документи, необхідні для розгляду справи. Також позивачу слід скласти позовну заяву.

Зі свого боку відповідач може надати документальне підтвердження фактів, які послужать підставою для звільнення від обов'язків по утриманню колишнього чоловіка або дружини. Це може бути:

  • Довідка, що підтверджує постановку позивача на облік в наркології;
  • Вирок, точніше його копія, який вказує на залучення чоловіка до кримінальної відповідальності;
  • Постанова про притягнення його до адміністративної відповідальності;
  • Інші документи, що підтверджують негідну поведінку позивача.

Стягнення коштів здійснюється із заробітної плати відповідача, після того, як судовий пристав надасть в організацію виконавчий лист. Присудження аліментів здійснюється з дати подання позовної заяви.

Подача одного з колишнього подружжя на утримання сьогодні здійснюється досить рідко. На жаль, багато російських громадян не мають відповідних знань законодавчих норм і не підозрюють про свої права.

Матеріальна допомога, що надається колишньому чоловікові, який потребує її, є нормою моралі, яку повинні дотримуватися члени сучасного суспільства.

Хто може розраховувати на отримання грошових коштів?
Хто може розраховувати на отримання грошових коштів?
Як визначити розмір?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online