Аліменти на утримання батьків-пенсіонерів, чи має старше покоління право на підтримку?

  1. Хто і чому повинен виплачувати аліменти на утримання батьків-пенсіонерів? У статті 87 Сімейного кодексу...
  2. Судова практика
  3. Зняття зобов'язання по виплаті аліментів
  4. Варіанти вирішення ситуації
  5. Переваги добровільного угоди
  6. Порядок стягнення та оформлення документів
  7. Розмір аліментів

Хто і чому повинен виплачувати аліменти на утримання батьків-пенсіонерів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У статті 87 Сімейного кодексу РФ зазначено, що в обов'язки працездатних повнолітніх дітей входить турбота про непрацездатних матерів і батьків, а також утримання батьків-пенсіонерів. Аліменти з дітей на утримання батьків , Розмір яких встановлюється законом, стягуються досить рідко, адже вже заможні діти готові добровільно допомагати батькам.

В межах РФ традиційним вважається надання допомоги дітям з боку батьків, навіть в тих ситуаціях, коли ті вже є повнолітніми і з точки зору закону здатні самі про себе подбати. З ситуаціями зворотного характеру доводиться стикатися набагато рідше.

Разом з тим, потребують громадяни в похилому віці мають законно закріпленим правом на отримання матеріальної підтримки від дітей, хоча і не всі з них про це знають.

За яких умов можна подати позов про стягнення аліментів

Реалізувати право на фінансову допомогу мати чи батько можуть, якщо: Реалізувати право на фінансову допомогу мати чи батько можуть, якщо:

  • вони перестали значитися як працездатні (вийшли на пенсію або стали інвалідами);
  • дохід, який вони отримують, занадто малий, щоб забезпечити їх життєві потреби;
  • вік їхніх дітей відповідає 18-55 років (для жінок) і 18-60 років (для чоловіків);
  • доходи їхніх дітей достатні для здійснення фінансової підтримки матері або батька.

Питання про нестачу або, навпаки, достатку грошових коштів досить спірне. Наприклад, пристойний дохід дорослого сина можуть вважати недостатнім для виплати аліментів батькам, якщо йому доводиться забезпечувати дружину-домогосподарку і дітей.

Судова практика

Чи повинні діти платити аліменти, грунтуючись на вимоги батьків? Судова практика показує, що немає. Для винесення такого рішення потрібні вагомі підстави. Наприклад, громадянин пенсійного віку направив до суду позовну заяву про стягнення аліментів , В якому висловив вимогу стягнути аліменти зі свого сина. Суд не зміг задовольнити даний позов, оскільки сам громадянин не був визнаний потребують.

Для того, щоб уточнити розмір доходів позивача, були розглянуті відомості про обсяг пенсії та розмір щомісячної фінансової допомоги в зв'язку з інвалідністю. При розгляді було відзначено, що позивач користується пільгами, має банківські вклади.

При виявленні фінансового становища, в якому перебуває відповідач, з'ясувалося, що його дохід складається тільки із заробітної плати. Крім того, значна частина коштів йшла на забезпечення дружини і двох маленьких дітей, виплати по житловій оренді і позиками.

Зняття зобов'язання по виплаті аліментів

Є дві юридичні підстави, що дозволяють позбавити дітей від стягнень з виплати аліментів на батьків:

  • було доведено, що батько чи мати не виконували батьківські обов'язки (як докази виступають свідоцтва про наявність аліментних заборгованостей з боку позивача або задокументована рішення суду);
  • існує постанова про позбавлення батьківських прав батька або матері (або їх обох). В такому випадку буде проведена скасування стягнення аліментів .

Корисно дізнатися, як здійснюється відмова від батьківських прав добровільно , А також які причини позбавлення батьківських прав ?

Варіанти вирішення ситуації

Сімейний кодекс РФ (ст. 87) говорить, що діти повинні виплачувати аліменти на утримання батьків. Цей припис може реалізовуватися:

  • добровільні аліменти : Син або дочка дають письмову угоду надавати нужденному батькові матеріальну підтримку;
  • примусово - аліменти на утримання батьків стягуються за постановою суду.

Переваги добровільного угоди

Рішення піти на мирову і добровільно сплачувати аліменти на батьків-пенсіонерів (при наявності на те відповідних підстав) тягне за собою цілий ряд позитивних моментів: Рішення піти на мирову і добровільно сплачувати аліменти на батьків-пенсіонерів (при наявності на те відповідних підстав) тягне за собою цілий ряд позитивних моментів:

  • немає необхідності вплутуватися в тривалу, малоприємну і витратну щодо грошових і часових ресурсів розсудив
  • сума аліментів на батьків визначається спільно і за взаємною домовленістю, її можна регулювати;
  • немає необхідності складати і засвідчувати у нотаріуса відповідний документ;
  • за своєю юридичною силою дорівнює виконавчим листом, що дає позивачу вимагати примусового стягнення, якщо умови угоди не будуть виконані.

Порядок стягнення та оформлення документів

Детальніше розглянемо порядок стягнення аліментів . розглядом позовних заяв про стягнення аліментів займається мировий суддя. Звернутися можна до суду за місцем реєстрації позивача або відповідача, особисто або через пошту. При цьому крім позовної паперу, яка буде відправлена, буде потрібно два дубліката з підписом позивача: один - для батьків, інший - для дитини.

На розгляд подібних справ у суду йде близько місяця. Щоб можна було винести рішення з питання зобов'язані бути присутніми обидва боки, спростити процедуру не можна.

Розмір аліментів

Аліменти батькам-пенсіонерам виплачуються трохи інакше, ніж неповнолітнім дітям. Обсяг стягнення не залежить від розміру доходів, а є строго фіксованим. Сума аліментів обов'язково кратна прожиткового мінімуму (1: 1, 1: 2 і так далі). У кожному конкретному випадку це в рівній мірі залежить і від потреб позивача, і від можливостей відповідача. Також може бути врахована інша (не фінансова) допомогу, яку одна сторона надає іншій.

Якщо прожитковий мінімум змінюється, то аліментні виплати також індексуються. Цей момент знаходиться у веденні бухгалтерії, або судового пристава. При змінах в добробуті позивача або відповідача, перерахунок аліментів проводиться в судовому порядку.

Корисно дізнатися, чи можливо стягнення аліментів з пенсіонера на дитину?

Хто і чому повинен виплачувати аліменти на утримання батьків-пенсіонерів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online