Аліменти на дитину в 2015 році: як стягнути гроші з недбайливого татуся?

  1. Аліменти можуть вирахувати навіть з допомоги по безробіттю
  2. Як стягнути аліменти з "сірої" зарплати?
  3. "Як бути з аліментами, якщо батько дитини за кордоном?"
  4. "Як платити аліменти якщо зарплата маленька або її затримують?"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як стягнути аліменти, якщо батько дитини не працює, отримує маленьку зарплату або її зовсім платять з затримкою? Що робити, якщо платник аліментів виїхав з Білорусі або його місце проживання не відомо? Публікуємо першу частину відповідей Мін'юсту про сплату аліментів.
Нашим консультантом виступила головний спеціаліст управління правового регулювання виконавчого провадження головного управління примусового виконання Міністерства юстиції Катерина Юріївна Ляхова.

Аліменти можуть вирахувати навіть з допомоги по безробіттю

питання:

Боржник, тобто батько моїх дітей, офіційно не працює близько двох років. Аліменти перераховує від випадку до випадку і скільки йому захочеться, але менше встановленого законом мінімуму.

Утворилася заборгованість, за моїми підрахунками, близько 8 мільйонів рублів. Документи на аліменти оформлені належним чином, діти неповнолітні.

Чи є якийсь законний засіб зобов'язати боржника, який не працює офіційно, виплачувати аліменти?

Чи є якийсь законний засіб зобов'язати боржника, який не працює офіційно, виплачувати аліменти


Відповідь: Стягнення аліментів можливо не тільки із заробітної плати, але також і з інших доходів, прирівняних до заробітної плати (наприклад, з допомоги по безробіттю).

Для стягнення заборгованості по аліментах вам необхідно звернутися в суд за видачею виконавчого документа, який буде направлений до органів примусового виконання.

Судові виконавці візьмуть всі передбачені законодавством заходи для погашення поточної заборгованості по аліментах.

У разі, якщо виконавчий документ вже пред'явлено до органів примусового виконання і в результаті вжитих судовим виконавцем заходів погасити заборгованість по аліментах не вдалося, ви можете написати заяву в правоохоронні органи для розгляду питання про притягнення боржника до відповідальності за ухилення від утримання дітей за ст. 174 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.
Питання від Лариси:

15.04.2015 подала на розлучення, 15.05.2015 подала на аліменти. Було прийнято рішення, що з 13.05.2015 чоловік зобов'язаний виплачувати аліменти мені на двох дітей (народилися 20.09.2006 і 08.07.2010). Він безробітний. До цього дня ніяких виплат не робив. Зверталася до судових приставів. Вони кажуть, якщо він не працює, то звідки він візьме гроші вам платити? Чи можна якось його змусити виплачувати аліменти?


Відповідь: Якщо боржник ухиляється від сплати аліментів, слід написати заяву в правоохоронні органи для розгляду питання про притягнення боржника до відповідальності за ст. 174 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Крім того, статтею 24.10 Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за ухилення боржника від виплати підлягають стягненню з нього грошових коштів, що виразилося в ненаданні інформації або в поданні завідомо недостовірної інформації про наявний у нього майно, про місце знаходження його майна, про зміну місця роботи або проживання, про додатковий заробіток (в тому числі за роботу за сумісництвом) і інші доходи.
Питання від Наталі:

Якщо батько дитини знаходиться в місцях позбавлення волі і не працює, як в такому випадку повинні сплачуватися аліменти?


Відповідь: Якщо боржник не платить аліменти, судовий виконавець повинен здійснювати розрахунок заборгованості. Якщо боржник не працює більше трьох місяців, заборгованість розраховується виходячи із середньої заробітної плати по країні.

У разі, якщо боржник не отримує заробітну плату або інші прирівняні до неї доходи і не має майна, на яке можна звернути стягнення, заборгованість буде розраховуватися в такому порядку до періоду, коли у боржника з'являться такі доходи і (або) майно.
Питання від Ольги:

Мій чоловік вже більше року не працює, у нас двоє маленьких 4-річних дітей. Нещодавно він пішов і живе не з нами. Чи можу хоч якось подати на аліменти і як, відповідно до закону, з нього їх будуть стягувати, якщо він не працює (просто не хоче поки). Чи існує яка-небудь покарання для нього за несплату аліментів на 2-х дітей?


Відповідь: Для розгляду питання про стягнення аліментів з чоловіка вам необхідно звернутися в суд (главою 5 Цивільного процесуального кодексу Республіки Білорусь встановлено порядок визначення суду, в який необхідно подавати документи на стягнення аліментів).

Після отримання виконавчого документа його потрібно направити в органи примусового виконання. Судовий виконавець буде проводити роботу по встановленню доходів та іншого майна боржника, на яке може бути звернено стягнення.

Якщо ні доходів, ні майна у боржника немає, судовим виконавцем буде проводитися розрахунок заборгованості по аліментах в порядку і розмірах, встановлених законодавством, до моменту, коли доходи або майно у боржника з'являться.

Крім того, Кримінальним кодексом Республіки Білорусь (ст. 174) передбачена відповідальність за ухилення батьків від утримання дітей.

Як стягнути аліменти з "сірої" зарплати?

Питання від Людмили:

Я одна виховую двох неповнолітніх дітей. Я звернулася до суду з позовною заявою про утримання аліментів з колишнього чоловіка. Він працює таксистом.

Офіційна зарплата у нього 2 100 000 білоруських рублів (33% від цієї суми - 693 000 білоруських рублів), тому в заяві я просила утримувати не менше 75% від БПМ (75% від БПМ посилання - 1 106 200 рублів).

Це сума аліментів, яку я буду отримувати на двох дітей щомісяця. З достовірних джерел я знаю, що в місяць він заробляє 10-15 мільйонів, але я не можу цього довести, так як в документах ця сума ніде не фігурує.

Це неофіційна зарплата, і податки з неї не сплачуються. Більше ніякої допомоги від колишнього чоловіка я не отримую, але ж аліменти сплачуються з усіх видів заробітку та інших доходів. Як я можу стягнути аліменти з неврахованих доходів?


Відповідь: Для того, щоб розрахувати аліменти з доходів боржника, необхідно, щоб вони були підтверджені документально.

В даному випадку можна рекомендувати написати заяву в правоохоронні органи для розгляду питання про порушення кримінальної справи за ст. 243 Кримінального кодексу Республіки Білорусь за ухилення від сплати сум податків, зборів.

Якщо проведеною перевіркою буде встановлено, що доходи боржника дійсно були більше суми офіційної заробітної плати, можна ставити питання перед судовим виконавцем про необхідність проведення розрахунку заборгованості за період, в якому суми реального і офіційного доходів боржника розрізнялися.

"Як бути з аліментами, якщо батько дитини за кордоном?"

Питання від Ольги:

Як стягнути аліменти, якщо батько дитини виїхав за кордон? Борг по аліментах за 11 місяців. Місцезнаходження боржника невідомо. Ні письмовій, ні телефонного зв'язку немає.


Відповідь: Для стягнення аліментів в примусовому порядку вам необхідно звернутися в суд для отримання виконавчого документа, виконанням якого будуть займатися органи примусового виконання.

Крім перевірки майнового стану боржника для погашення поточної заборгованості по аліментах, судові виконавці будуть також вживати заходів щодо встановлення місця знаходження боржника.


Крім перевірки майнового стану боржника для погашення поточної заборгованості по аліментах, судові виконавці будуть також вживати заходів щодо встановлення місця знаходження боржника


Питання від Тетяни:

У мене наступна ситуація. Колишній чоловік (аліменти йому були встановлені по суду), з яким у нас неповнолітня дочка 12 років, поїхав в Росію років 7 тому.

Там має хороший бізнес, купив квартиру в центрі міста, машину престиж-класу. Маючи такий достаток, дочки виплачує аліменти як безробітний білорус, на сьогоднішній день 1 700 000 рублів.

У вихованні доньки ніякої участі не приймає, бачить один раз на рік, а то й рідше. Дівчинка має численні захворювання, в тому числі сколіоз 2 стадії, який вимагає постійного лікування (масажі, рефлексотерапія, басейн, ЛФК, на яку ми їздимо на інший кінець міста), обстеження фахівців.

Внаслідок ослабленого імунітету (в 3 роки перенесла сегментарну пневмонію) дівчинка хворіє за зиму до 5 разів. Батько ніякої допомоги надавати не хоче, вибивала пару раз з "боєм", більш того, в цьому році у нього народилася дитина, і він став погрожувати, що через суд уріже аліменти.

Зверталася до нашого судовому виконавцю, м'яко кажучи, відмахнулися, порадили задовольнятися тим, що є. Скажіть, що я можу зробити в даній ситуації?


Відповідь: Рекомендую вам направити виконавчий документ про стягнення аліментів з колишнього чоловіка в Російську Федерацію для подальшого виконання.

Судові пристави Федеральної служби судових приставів будуть займатися стягненням аліментів з дійсних доходів, які отримує боржник, а не виходячи з середньої заробітної плати по країні, встановленої в Республіці Білорусь.

В даний час для виконання виконавчих документів Республіки Білорусь на території Росії необхідна процедура визнання.

Клопотання про примусове визнання з додатком документів, передбачених п. 2 ст. 56 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993, вам необхідно направити через головне управління юстиції відповідної обласної (Мінського міського) виконавчого комітету за місцем виконання виконавчого документа до Верховного суду республіки, крайової, обласної суд, суд міста федерального значення, суд автономної області або суд автономного округу за місцем проживання або місцем знаходження боржника в Російській Федерації.


Питання від Тетяни:

Ситуація така: 14 мая 2014 року у нас з чоловіком народився син. У серпні 2014 роки я подала на аліменти, і з 15 серпня вони почали нараховуватися. Але чоловік їх не платить. У листопаді 2014 роки я з ним розлучилася.

Сам він живе і працює в Москві, але ким, де і офіційно чи - я не знаю. Судовий пристав нічого, крім розмов з ним, зробити не може або не хоче. Чи може судовий виконавець якось покарати неплатника без моєї подачі заяви на кримінальну відповідальність?

Тобто що я можу від неї вимагати, крім бесід, які вона вже рік веде з моїм колишнім чоловіком без толку? Як ще його можна змусити платити аліменти? Якщо я подам на кримінальну відповідальність, то що буде з неплатником?


Відповідь: Якщо ні вам, ні судовому виконавцю не відоме місце проживання боржника в Росії, можливо оголосити його в міждержавний розшук.

Після встановлення місця проживання боржника в Російській Федерації виконавчий документ може бути направлений в Федеральну службу судових приставів Російської Федерації для подальшого виконання.

Статтею 24.10 Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за ухилення боржника від виплати підлягають стягненню з нього грошових коштів, що виразилося в ненаданні інформації або в поданні завідомо недостовірної інформації про наявний у нього майно, про місце знаходження його майна, про зміну місця роботи або проживання, про додатковий заробіток (в тому числі за роботу за сумісництвом) і інші доходи.

Складати протокол про адміністративне правопорушення за цією статтею має право судовий виконавець.

Крім того, судовий виконавець може застосувати заходи щодо забезпечення виконання виконавчого документа (наприклад, тимчасове обмеження права боржника на виїзд з Республіки Білорусь, тимчасове обмеження права боржника на керування механічними транспортними засобами).

Відповідальність за ухилення від утримання дітей передбачена ст. 174 Кримінального кодексу Республіки Білорусь. З питання залучення боржника до кримінальної відповідальності і наслідків такого залучення вам необхідно звернутися в правоохоронні органи.



Питання від Любові:

У мене склалася така ситуація. У мого колишнього чоловіка утворилася заборгованість по аліментах (серпень, вересень 2014 року). Він влаштувався на нову роботу, але відразу не повідомив судовому виконавцю про нього, і тому аліменти за жовтень мені не було нараховано.

Заробітна плата там була мінімальна, та й виплачувалася з запізненнями, заборгованість практично не погашалась. Але це було до квітня. За квітень мені виплатили 230 000, а за травень - 411 000. Так що заборгованість зросла ще більше.

Як пізніше з'ясувалося, він два місяці поспіль писав заяви за свій рахунок і їздив на заробітки в Російську Федерацію. Чи можна його якось покарати? Можуть чи можна його не випустити в Росію, так як у нього є заборгованість по аліментах?


Відповідь: В рамках виконавчого виробництва можливо ставити питання про тимчасове обмеження права на виїзд боржника з Республіки Білорусь. В даний час повноваженнями щодо застосування зазначеної заходи наділений суд.

З клопотанням про застосування цього заходу ви можете звернутися в орган примусового виконання, на виконанні в якому знаходиться виконавчий документ. Крім того, законодавством Республіки Білорусь передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за ухилення від виконання рішення суду про стягнення аліментів.


Питання від Олени:

Мій чоловік громадянин РФ. Зараз живе і працює в Білорусі. Готовий платити аліменти на дитину від попереднього шлюбу (живе в Росії) зі своєї білоруської зарплати.

Судових приставів в Росії про зміну місця проживання повідомив. Вони сказали, що колишня дружина повинна сама написати заяву про стягнення з нього аліментів з Білорусі. Вона цього не робить. У чоловіка вже утворилася заборгованість по аліментах. Як бути, щоб захистити чоловіка і себе?


Відповідь: Щоб уникнути неприємних ситуацій (наприклад, розрахунку неустойки на суму непогашеної заборгованості по аліментах) можна рекомендувати вашому чоловікові перераховувати аліменти в Росію на дитину в розмірі, встановленому в судовій ухвалі, і погасити поточну заборгованість по аліментах.

Відомості про погашення заборгованості та перерахування аліментів необхідно надавати судовому приставу Російської Федерації для відомості.

"Як платити аліменти якщо зарплата маленька або її затримують?"

Питання від Вікторії:

Що робити в ситуації, коли батькові дитини затримують заробітну плату, тобто не виплачують уже 2 місяці? Відповідно немає перерахувань по аліментах. При цьому працівників не звільняють. Чи буде нараховуватися пеня при затримці перерахувань по аліментах?


Ви можете написати заяву для перевірки бухгалтерії підприємства. Але можлива ситуація, коли підприємство не виплачує заробітну плату з об'єктивних причин (наприклад, видаткові операції по розрахункових рахунках підприємства припинені).

Що стосується неустойки в розмірі 0,3 відсотка від суми невиплачених аліментів, то вона нараховується за наявності вини боржника.
У разі ж, якщо боржник сумлінно працює, але заробітна плата йому з якоїсь не залежить від нього причини не виплачується, неустойка нараховуватися не буде. Вирішення даного питання можливе в разі нормалізації фінансової ситуації на підприємстві.

Питання від Людмили:

Підкажіть, будь ласка, що я можу зробити в даній ситуації. З 2009 року перебуваю в розлученні з колишнім чоловіком, є спільна дитина 2002 року народження, в цьому ж році подала на аліменти. Але аліменти чоловік жодного разу не виплачував.

Кілька разів оголошувала в карний розшук, писала на притягнення до кримінальної відповідальності - нічого не допомогло. У 2011 році був суд, йому присудили примусові роботи з виплатою мені аліментів, він на них не ходив, потім сидів в ЛТП, а й там мені сказали, що вся його зарплата йде на оплату комунальних послуг.

Так як він змінює місця проживання, суди відправляють виконавчі документи з одного суду до іншого. У нього є у власності тільки кімната в Волковиську. На даний момент він мені винен більш ніж 43 000 000 рублей. Ростити дитину одній важко. Що я можу зробити в даній ситуації?


Відповідь: Заборгованість по аліментах може бути погашена в рамках виконавчого провадження шляхом звернення стягнення на грошові кошти та інше майно боржника.

Однак якщо боржник не працює і не має майна, на яке можна звернути стягнення, судовим виконавцем буде проводитися розрахунок заборгованості по аліментах в порядку і розмірах, встановлених законодавством, до того моменту, поки боржник не влаштується на роботу або у нього не з'являться інші доходи або майно, на які можна звернути стягнення для погашення заборгованості.

Для детального вивчення описаної вами ситуації і надання обґрунтованої і аргументованої відповіді з питання пересилання виконавчих документів між судами рекомендую вам написати заяву з докладним викладом відомих вам фактів і додатком копій наявних документів в головне управління юстиції відповідної обласної (Мінського міського) виконавчого комітету за місцем виконання виконавчого документа.


Питання від Тетяни:

Мій чоловік сплачує аліменти на неповнолітнього сина. Так як він офіційно ніде не працює, ми розраховуємо аліменти так: кожен місяць після 1 числа беремо на сайті Белстата середню зарплату по Мінській області (так як він проживає і прописаний там) за минулий місяць, віднімаємо прибутковий податок і вираховуємо 25%.

Сума виходить 1 500 000-1 600 000 рублей. З недавнього часу наш судовий виконавець сказав, що ми робимо розрахунок неправильно - ми не повинні віднімати прибутковий податок, так як мій чоловік офіційно безробітний, і виходить, що ми обмежуємо права його сина. Тому ми повинні доплатити ці суми починаючи з 1.01.2015 по теперішній час.

А мій колишній чоловік сплачує мені на дочку аліменти в сумі 700 000 рублей з мінімальної зарплати, на яку оформився. Але так як він працює офіційно, відповідно, він права моєї дочки не обмежує ... Можна отримати роз'яснення з даного питання.


Відповідь: Судовий виконавець дав вам правильне роз'яснення з даного питання. Розрахунок середньої заробітної плати працівників в республіці проводиться Національним статистичним комітетом, причому розраховується цей показник, виходячи з нарахованої заробітної плати.

Таким чином, розмір аліментів необхідно розраховувати, виходячи з середньої заробітної плати працівників в республіці без вирахування податків.
Якщо боржник працює або отримує інший дохід, з якого виробляється утримання аліментів, розмір аліментів розраховується, виходячи з 25 відсотків від одержуваних доходів, але не менше 50 відсотків бюджету прожиткового мінімуму для працездатного населення на 1 дитину.

джерело: finance.tut.by


Відповіді на інші питання будуть опубліковані найближчим часом.

Як бути з аліментами, якщо батько дитини за кордоном?
Як платити аліменти якщо зарплата маленька або її затримують?
Як стягнути аліменти, якщо батько дитини не працює, отримує маленьку зарплату або її зовсім платять з затримкою?
Що робити, якщо платник аліментів виїхав з Білорусі або його місце проживання не відомо?
Чи є якийсь законний засіб зобов'язати боржника, який не працює офіційно, виплачувати аліменти?
Вони кажуть, якщо він не працює, то звідки він візьме гроші вам платити?
Чи можна якось його змусити виплачувати аліменти?
Чи існує яка-небудь покарання для нього за несплату аліментів на 2-х дітей?
Як стягнути аліменти з "сірої" зарплати?
Як я можу стягнути аліменти з неврахованих доходів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online