Аліменти, якщо чоловік офіційно не працює

  1. Які виплати покладаються, якщо чоловік офіційно не працює
  2. Способи отримання аліментів
  3. Як складається судовий позов
  4. Як відбувається стягнення аліментів примусово
  5. Наслідки через несплату аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

05.05.2016

Кожну дитину повинні містити обидва батьки, навіть якщо сім'я живе окремо. Коли дитина залишається з одним з батьків, інший також зобов'язаний його фінансово забезпечувати. На жаль, аліментні виплати сплачують не всі, при цьому посилаючись на різні причини. Якщо чоловік працевлаштований офіційно, тоді певна частка його доходу відраховується в рахунок аліментів. Отримати аліментні виплати, якщо чоловік що офіційно не працює більш складно, але можливо. Для цього доведеться подавати відповідний позов до суду.

Які виплати покладаються, якщо чоловік офіційно не працює

Якщо чоловік працевлаштований офіційно, те отримати аліменти на забезпечення дитини можна буде через суд. У цьому випадку відрахування провадяться прямо з зарплати. Однак батько дитини може виявитися безробітним або приховувати свої реальні доходи.

Відповідно до Сімейного Кодексу (стаття 80, частина 2) і закону «Про виконавче провадження», батьки дитини не звільняються від обов'язку забезпечення дитини, навіть якщо немає постійної роботи. У цьому випадку мати дитини буде претендувати на стягнення фіксованих аліментів у твердій грошовій сумі. Вона розраховується виходячи з мінімального прожиткового мінімуму, який встановлений в тому регіоні, де проживає дитина. Крім того, повинні бути враховані всі обов'язкові витрати по догляду за дитиною (харчування, навчання, оплата секцій тощо)

Важливо! Сплачувати аліменти може не тільки батько, це може робити і мати або ж опікун дитину. Виплати проводяться обов'язково, навіть якщо батько позбавлений батьківських прав. Платежі отримує той, хто знаходиться з дитиною і постійно з ним проживає.

Відповідно до Сімейного Кодексу власних дітей повинні забезпечувати обоє батьків в рівних частках. Це правило стосується навіть тих громадян, які взагалі не були одружені (але значаться в свідоцтві про народження малюка) або розведені.

Іноді мати може вимагати і власного забезпечення. Колишній чоловік буде платити суму на утримання і матері і дитини.

Це допустимо в цих ситуаціях:

  1. Мати виховує дитину - інваліда (необхідні кошти на лікування).
  2. Мати виховує дитину до 3 років.
  3. Колишня дружина вагітна і не має можливості працювати. При цьому дитина, якого носить жінка, повинен бути від відповідача.

Коли аліменти виплачуються у твердій грошовій сумі:

  • Якщо батько не працевлаштований офіційно;
  • якщо дохід непостійний;
  • Якщо батько або мати ухиляються від виплат і приховують власні доходи.

Безробітний чоловік, як правило, має перебувати на обліку в центрі зайнятості і отримувати допомогу. Посібник співвідносять до доходу, тому з нього повинні читатися аліментні платежі. Бухгалтерія центру зайнятості може навіть сама відразу ж утримувати з посібника ці виплати, але для цього потрібно подати відповідний запит.

Існують і поважні причини, згідно з якими батько буде тимчасово звільнений від сплати аліментів, наприклад, коли він бере участь в бойових діях або терміново госпіталізований через серйозну хворобу.

Сума виплат залежить від багатьох чинників: поточних витрат з утримання дитини, розміру прожиткового мінімуму в конкретному регіоні, кількість дітей в шлюбі і наявність дітей в новому шлюбі платника аліментів.

Способи отримання аліментів

Існує лише два способи, як отримати аліменти:

  1. В добровільному порядку.
  2. Стягнути через суд.

Якщо обидві сторони домовилися про суму виплат добровільно без суду, тоді це потрібно задокументувати і завірити нотаріально. Належним документом в такій ситуації буде угода про сплату аліментів, в якому встановлюється фіксована сума платежів на утримання дітей, порядок і періодичність їх сплати.

Коли обопільної згоди досягти не вдалося, доведеться подавати до суду на чоловіка. В цьому випадку стягнення відбувається примусово. Батько дитини може не працювати офіційно роками, при цьому він все одно буде отримувати прихований дохід. Ухилення від виплат в цьому випадку карається законом.

Якщо відразу після розлучення стягнення аліментів вироблено не було, то подати в суд позов на чоловіка можна тільки з вимогою виплати аліментів за попередні три роки. Крім цього, за кожний день ухилення від загальної суми заборгованості стягується неустойка у вигляді 0,5% суми платежу.

Розмір аліментних виплат встановлюється судом. Вирішити, який суми все-таки буде досить, може тільки суддя на підставі наданих позивачем і відповідачем доказів.

Важливо! Розмір виплат на утримання дитини не можливо нижче мінімального прожиткового мінімуму на дитину в регіоні (в кожній області РФ сума різна).

Як складається судовий позов

Позов до суду повинен бути максимально аргументований. Не можна просто взяти і в письмовій формі описати все свої вимоги. Необхідно до позову прикріпити документи, розрахунки, чеки і т. Д. Головним документом є аргументовану розрахунок аліментів. Для підрахунку наводяться всі витрати по утриманню дитини (навчання, одяг, харчування, дозвілля тощо). Найчастіше в суд вимагають пред'явити оригінали всіх документів (крім копії розрахунку аліментів).

Позов бажано складати за допомогою юриста, він врахує всі нюанси. Необхідно скласти 3 копії позову: одна залишається собі, друга - відправляється до суду, третя - для відповідача. Перелік даних, які повинні міститися в позові регламентується статтею 124 ЦПК.

Перелік даних, які повинні міститися в позові регламентується статтею 124 ЦПК

Необхідні документи для подачі позову:

  • Свідоцтва про народження дітей, відповідач повинен бути вказаний як батько, в іншому випадку він може здати тест на ДНК, довівши, що він не є особою, яка зобов'язана утримувати дітей.
  • Свідоцтво про шлюб, розлучення і т. Д.
  • Виписка з будинкової книги про прописку дитини (підтвердження того, що дитина проживає з мамою).
  • Довідка про доходи матері.
  • Копія власного паспорта.
  • Довідка з ФМС або БТІ за місцем перебування (постійного або тимчасового проживання) відповідача.
  • Документи, що підтверджують наявність чи відсутність постійного доходу у відповідача.
  • Копії виписок про наявність виплат від батька, які платилися раніше (якщо такі були).
  • Доказові документи: свідчення свідків, довідка з банку про наявність депозиту, відкритого на ім'я відповідача та т. Д.

Всі ці папери прикріплюються до позову. Обов'язково потрібно скласти опис документів. Після рішення суду також можна подати заяву судовому приставу, щоб він видав довідку, де вказана сума наявного боргу по аліментах.

Як відбувається стягнення аліментів примусово

Позов може бути спрямований як за місцем проживання позивача, так і відповідача. Заява подається до мирового суду. В середньому подібні справи розглядаються терміном до 2 місяців. Перше відкрите засідання проходить через місяць після подачі позову.

Якщо відповідач регулярно не є на засідання, то рішення буде прийнято на користь позивача.

Коли відповідач не має постійного доходу, на користь погашення заборгованості можуть бути стягнуті кошти з депозитних рахунків, а також арештовано і продано особисте його майно. Головним документом, на підставі якого кошти будуть витребувані - це старанні лист. Виконавчий лист видається судом на підставі винесеної у справі рішення і передається судовим приставам, після чого починається виконавче провадження. У разі якщо батько захоче оскаржити рішення суду і тим самим знизити розмір виплат, тоді він повинен подавати апеляційну скаргу на рішення суду.

Існує кілька варіантів розрахунку аліментів у твердій грошовій сумі:

  1. Коли громадянин - безробітний протягом тривалого періоду часу, тоді за основу розрахунку береться мінімальний прожитковий мінімум на дитину.
  2. Коли людина тимчасово втратив роботу, тоді розрахунок аліментів здійснюється на підставі середньої суми офіційного заробітку за останні півроку (з попереднього місця роботи) або ж середньої суми доходу на одну особу по регіону.

Коли людина тимчасово втратив роботу, тоді розрахунок аліментів здійснюється на підставі середньої суми офіційного заробітку за останні півроку (з попереднього місця роботи) або ж середньої суми доходу на одну особу по регіону

Наслідки через несплату аліментів

Несплата аліментів на забезпечення дитини може загрожувати багатьма наслідки. Неплатник може не тільки втратити власного майна в рахунок погашення боргу. В цьому випадку покладається адміністративна і кримінальна відповідальність. Так, неплатник може бути позбавлений водійського посвідчення і права виїзду за територію Росії. Крім того, порушнику також можуть бути присуджені примусові роботи або навіть обмеження свободи. Стаття 157 КК РФ за несплату аліментів передбачає один з видів покарання:

  • Виправні або примусові роботи до 1 року.
  • Арешт на строк до 3 місяців.
  • Позбавлення волі на час до 1 року.

Батько дитини, незалежно від того, чи є він чоловіком матері, повинен платити аліменти на утримання дітей до їх повноліття. Більш того, якщо дитина є інвалідом, то забезпечення повинно виплачуватися і після 18 років. Крайнім заходом (якщо чоловік не платить аліменти) буде офіційне позбавлення його батьківських прав. У цьому випадку він втратить юридичну зв'язок з дитиною.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online