Які документи потрібні для подачі на аліменти: перелік документів до суду, список документів на аліменти в шлюбі і без шлюбу

  1. Порядок оформлення аліментів
  2. Можливі варіанти
  3. Список документів, які додаються до аліментного угоди у нотаріуса
  4. Перелік документів до суду
  5. Список документів без розлучення
  6. Список документів після розлучення
  7. Консультація на відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнення аліментів завжди вважалася процедурою не з легких. Адже мало у кого є бажання виплачувати аліменти зі своїх кровно зароблених коштів.
Але як би не хотіла одна зі сторін, це обов'язково необхідно робити, як і вимагає законодавство. Але які документи необхідні для стягнення аліментів різними способами?

Порядок оформлення аліментів

Процес оформлення аліментів здійснюється наступним чином: Процес оформлення аліментів здійснюється наступним чином:

  1. Складання позовної заяви. Позовна заява подається до районного суду за місцем проживання позивача. У ньому повинні бути прописані вимоги про стягнення аліментів з відповідача.
  2. Призначення щомісячних виплат батьком або матір'ю на кожну дитину. Суд після оплати держмита позивачем розглядає це питання, і розраховує суму аліментів, відштовхуючись від доходів відповідача.
  3. Отримання аліментів. Після визначення щомісячних виплат для відповідача, він зобов'язаний буде переводити певну суму на зазначені позивачем банківські реквізити або ж на руки (за бажанням самого позивача).

Можливі варіанти

Також можливий варіант виплати аліментів і без допомоги суду. Але для цього, батьки дитини повинні скласти угоду, в якому вказується:

  • розмір щомісячних виплат однієї зі сторін;
  • дату, коли необхідно буде здійснювати оплату;
  • спосіб отримання аліментів (за допомогою банківського переказу або готівкою).

Важливо відзначити, що така угода підписується обома сторонами в присутності нотаріуса, оскільки в кінцевому підсумку він має бути завірено нотаріально.

Список документів, які додаються до аліментного угоди у нотаріуса

Для того щоб без особливих зусиль скласти аліментні угоду в нотаріуса, необхідно підготувати такий список документів: Для того щоб без особливих зусиль скласти аліментні угоду в нотаріуса, необхідно підготувати такий список документів:

  1. посвідчення особи обох батьків (підійдуть паспорта, пенсійні посвідчення, водійські права);
  2. свідоцтво про народження кожної дитини, на яке оформляються аліменти;
  3. довідку про доходи з місця роботи відповідача. Дана довідка повинна бути видана не пізніше, ніж за 3 місяці до початку оформлення аліментів у нотаріуса. Вона потрібна тільки для того, щоб розрахувати розмір аліментів, згідно з чинним Федеральним законом;
  4. в тому випадку, якщо раніше здійснювалася процедура встановлення батьківства, дана довідка теж необхідна при підписанні угоди. Її можна взяти в РАГСі.

Як показує практика, замість щомісячних виплат аліментів, одна зі сторін може запропонувати в якості компенсації будь-яке майно. При виникненні подібного варіанту, нотаріус може зажадати додаткові довідки і папери, причому для кожного конкретного випадку знадобиться свій перелік документації.

Перелік документів до суду

Залежно від того, коли саме буде відбуватися стягнення аліментів, список необхідної документації буде трохи відрізнятися. Тому розглянемо для кожної ситуації окремо.

Список документів без розлучення

У тому випадку, якщо одна мати або батько дитини відмовляється виплачувати аліменти, або ж не згоден з розміром аліментів, тоді звернення до суду є обов'язковою процедурою У тому випадку, якщо одна мати або батько дитини відмовляється виплачувати аліменти, або ж не згоден з розміром аліментів, тоді звернення до суду є обов'язковою процедурою.

Для того щоб стягнути аліменти перебуваючи в шлюбі, необхідно пред'явити в судову інстанцію такий перелік документів, як:

  1. Заява з проханням стягнути аліменти з відповідача (варто зазначити, що воно повинно надаватися в 3 примірниках);
  2. копію паспорта, що підтверджує особу заявника (при цьому оригінал повинен перебувати з собою і при необхідності його потрібно пред'явити). Копія повинна робитися в розвороті (з фотографією) і сторінки з пропискою заявника. Якщо ж позивачем виступає нотаріально довірена особа, тоді необхідна ще і копія його паспорта;
  3. оригінал і копія свідоцтва про народження дитини або дітей в залежності від того, скільки у сім'ї спільних неповнолітніх дітей. У тому випадку, якщо свідоцтво втрачено, необхідно звернутися в ЗАГС і відновити. Без нього неможливо стягнути аліменти;
  4. довідку, яка вказує на склад сім'ї заявника. Вона необхідно для більш точного розрахунку розміру аліментів;
  5. довідку про доходи. Спочатку вона повинна подаватися виключно заявником, а в судовому процесі її надає також і відповідач.

Для розгляду заяви в процесі позовного провадження, слід також прикладати такі документи, як:

  1. документи, які підтверджують рівень фінансових витрат на утримання кожну неповнолітню дитину окремо;
  2. самостійні розрахунки необхідної грошової суми для утримання однієї дитини. Це можуть бути і підсумовування квитанцій на харчування, придбану одяг, ліки і так далі.

Якщо ж стягнення аліментів здійснюється на повнолітнього дитини, який є непрацездатним або у нього є інвалідність, тоді необхідно додатково такі документи, як:

  1. довідка, що підтверджує факт непрацездатності;
  2. оригінал і копію пенсійного посвідчення, а також виписки з МСЕК про надання статусу інваліда.

Трапляються ситуації, коли заявник вимагає у суду стягнути з відповідача фінансові кошти на утримання дитини у твердій сумі, тоді заяву необхідно буде доповнити переліком таких документів: Трапляються ситуації, коли заявник вимагає у суду стягнути з відповідача фінансові кошти на утримання дитини у твердій сумі, тоді заяву необхідно буде доповнити переліком таких документів:

  1. оригінал і копію довідки про доходи відповідача зі всіх його наявних офіційних робіт;
  2. клопотання заявника до суду, щоб той долучив до матеріалу справи показання свідків про факт додаткових щомісячних доходи відповідачем. У цьому клопотанні повинні бути вказані ініціали свідків, паспортні дані, а також адреси проживання;
  3. виписку з податкової служби, яка підтверджує факт наявність додаткових доходів у відповідача;
  4. клопотання заявником, щоб суд відправив додатковий запит в податкову інстанцію про факт отримання прихованих доходів відповідачем;
  5. інші документальні підтвердження факту прихованих доходів відповідачем.

Список документів після розлучення

Весь перелік документів, які необхідні для стягнення аліментів після розлучення, повністю ідентичні, як і без розлучення.

Ніяких відмінностей в необхідному переліку, згідно з чинним законодавством Російської Федерації не передбачено.

Консультація на відео

Ясні і чіткі інструкції від Всеросійського сімейного правового центру.

Але які документи необхідні для стягнення аліментів різними способами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online