Як забрати виконавчий лист по аліментах у судових приставів

  1. Чи можна відкликати виконавчий документ?
  2. Можливі причини
  3. Заява судовому приставу
  4. В яких випадках відбувається повернення
  5. Дії пристава після отримання заяви
  6. Припинення виконавчого виробництва
  7. Відновлення виконавчого провадження
  8. Наслідки відкликання з правової точки зору

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Видача виконавчого листа стає точкою в судовому розгляді, його необхідно буде віддати приставам, щоб вони опрацювали питання виплати. Однак іноді одержувач з якихось причин хоче припинити виплати або зовсім скасувати їх. Для цього документ треба забрати. як відкликати виконавчий лист по аліментах?

Чи можна відкликати виконавчий документ?

Так, одержувач може зробити це незалежно від того, на якому етапі перебуває стягнення. Для цього слід написати заяву до відділу судових приставів. Таким же чином потім можна буде, навпаки, відновити виконавче виробництво , Для чого потрібно звертатися до того ж приставу, що припинив його раніше. Слід зазначити, що якщо виникла заборгованість по аліментах, то вона стягується лише за три останні роки.

Можливі причини

Перерахуємо обставини, через які найчастіше припиняється виплата аліментів:

  • Дитина переїхав жити до платника, і так як він тепер знаходиться на його утриманні, виплати більше не потрібні. Якраз навпаки, тепер їх можна вимагати від другого з батьків.
  • Виявилося, що платник незв'язаних з дитиною родинними узами, внаслідок чого платник має право припинити матеріальну підтримку. Компенсацію в даному випадку, однак, вимагати не має права.
  • Отримує виплати дитини усиновляє інша особа, яка і бере на себе всі обов'язки по його змісту.
  • Одержує виплати батько або опікун не виконує своїх обов'язків, внаслідок чого позбавляється батьківських прав.
  • Особа, на утримання якого робилися виплати, відновило дієздатність, і продовжувати їх більш не потрібно.

Все це можна встановити в судовому порядку. Найлегше відкликати виконавчий лист, якщо одержувач аліментів досяг повнолітнього віку. А ось якщо мова йде про неповнолітнього дитину, то зробити це буде важче навіть при наявності доброї волі з обох сторін, оскільки законодавство передбачає, що суд не може прийняти відмову від виплат або мирову угоду сторін, якщо ці дії завдають шкоди інтересам дитини. Перед тим має бути переконливо доведено, що для відкликання виконавчого листа є всі підстави.

Заява судовому приставу

Отже, як забрати виконавчий лист по аліментах?

Як уже зазначалося, в першу чергу подається заява судовому приставу. Прикладів його ми не наводимо, оскільки форма написання заяви вільна, однак, розглянемо, що приблизно повинно в ньому міститися.

Подається воно на ім'я пристава, якому доручено вести виконавче провадження по вашій справі. У ньому слід відобразити найменування територіального відділу, в який воно подається, вказати інформацію про виконавчому документі, який є підставою для стягнення, незалежно від того, судовий чи це акт або аліментні угоду. Після цього слід прохання цей документ відкликати. Необхідно вказати причину, по якій він повинен бути відкликаний, поставити дату і підпис.

Складено заява повинна бути в двох примірниках: на один ставиться печатка про отримання, після чого він повертається заявнику, а другий долучається до справи як доказ, що виконавче провадження було призупинено на прохання самого одержувача аліментів. Подаючи заяву, необхідно додати до неї копії паспорта та свідоцтва про народження дитини.

Заява про поновлення виконавчого провадження

В яких випадках відбувається повернення

У законодавстві викладені всі причини, за якими виконавчий документ може бути повернутий. Перша з них - звернення від самого стягувача, яке ми і розглядаємо в цій статті. Все ж коротко згадаємо і інші: неможливість зобов'язати боржника зробити платіж; відсутність у нього майна, до арешту якого можна вдатися, щоб за рахунок його реалізації покрити борг; невідоме місцезнаходження самого боржника або його майна; стягувач перешкоджає провадженню; платник проживає в іншій країні і є її громадянином.

Дії пристава після отримання заяви

Йому даються п'ять днів, щоб винести постанову і завершити виробництво. Разом з тим виконавчий лист повертається заявнику. Це може бути зроблено як особисто, так і за допомогою пошти, якщо він проживає в іншому місті і не може з'явитися у відділення, щоб забрати його.

Припинення виконавчого виробництва

Після того як пристав розглянув заяву і задовольнив його, відбувається припинення виконавчого провадження, і платник більш не повинен продовжувати аліментні виплати. Відзначимо, що нарахування аліментів буде припинено не з того моменту, як пристав підпише постанову або стягувач отримає лист, а безпосередньо з тієї дати, що була вказана в заяві як день його написання.

Коротко висвітлимо процедуру припинення виробництва і деякі нюанси за розрахунками, з нею пов'язані. Відкликаючи документ, пристав повинен перерахувати причини, за якими це робиться. Акт підписується старшим приставом. Після цього виноситься постанова про завершення виробництва. Тоді ж здійснюється і передача стягувачеві документа. При цьому за ним залишається право на повторне пред'явлення, на це дається три роки.

Якщо ж виконання по документу ще не почалося, то його не обов'язково відкликати.

Якщо в період часу до відкликання мали місце невиплати, це можна буде згадати, подаючи заяву, і з платника буде стягнуто борг . Також варто відзначити важливий момент - якщо виконавчий документ відкликаний, це зовсім не означає, що наявні борги анулюються, це означає, що стягнення за ним призупинено, але самі вони зберігаються. Заявник отримує на руки виконавчий лист. За документом потрібно буде звернутися в канцелярію. На ньому робиться відмітка про те, що заявник відмовився від отримання платежів.

Якщо ж мова йде не про судове рішення, а про угоду, укладену між батьками, то його можна анулювати коли завгодно. Потім потрібно скласти угоду про відмову від аліментів і завірити в нотаріуса. Але запевнить його нотаріус лише в тому випадку, якщо отримає документальні підтвердження, що це не зашкодить інтересам дитини, або підтвердження, що для цього є вагомі підстави. Наприклад, може бути представлено свідоцтво, що батько зробив одноразовий платіж великого обсягу, якого вистачило б на аліментні виплати на кілька років вперед.

Відновлення виконавчого провадження

Але відзначимо, що в розглянутому нами випадку, тобто коли виплати припинені не через повноліття дитини, його емансипації і тому подібного, згодом виробництво може бути відновлено, для чого необхідно повернути виконавчий лист приставу і написати відповідну заяву. Його зразок ми докладаємо до статті.

Трохи про те, як воно складається. Потрібно вказати місцевий орган служби судових приставів, відомості як про одержувача, так і про платника, описати обставини. А саме, коли виробництво призупинили, ніж це було обгрунтовано і чому тепер його необхідно відновити. За цим повинна слідувати сама прохання про відновлення, а також реквізити, на які потрібно переводити кошти. Відзначимо, що в разі, якщо виконавче провадження призупинив не пристав, а судове рішення, заяву про його відновлення теж потрібно буде подавати саме в суд.

Подається заява, якщо обставини, через які виплати були припинені, тепер зникли. Щоб підтвердити це, потрібні будуть документи, що свідчать про зміну ситуації - їх слід додати до заяви. В той же день, коли воно буде отримано приставом, виробництво повинно бути відновлено, після чого платнику надсилається лист про це.

Наслідки відкликання з правової точки зору

Не можна розуміти відгук як відмова від отримання аліментів в подальшому. Судовий акт продовжує залишатися в силі, а значить, платник несе обов'язки по підтримці дитини. Але тепер він повинен робити це добровільно, а не примусово. Зрозуміло, за винятком випадків, коли документ був відкликаний з тієї причини, що платити більше не потрібно.

У звичайних умовах батько як і раніше продовжує платити в колишньому обсязі і з колишньою періодичністю. Якщо була заборгованість, то вона точно так само повинна бути погашена.

Однак тепер сума боргу при невиплати не буде рости. Якщо одержувач вважатиме це за потрібне, вона може звернутися до пристава з заявою про відновлення провадження, після чого колишній борг, а також чергові виплати, знову почнуть стягуватися через службу приставів.

Багатьох цікавить питання, чи можна буде згодом стягнути аліменти за період, під час якого лист був відкликаний. Так, це можливо, при наявності доказів, що платник не виконував в цей час свої зобов'язання. Тоді пристав розрахує його борг і приступить до стягнення. Якщо цей період тривав більше трьох років, то стягнуто буде лише борг за останні три роки.

Платникам ж, в свою чергу, якщо вони виробляли виплати добровільно. Щоб потім не отримати заборгованість, потрібно потурбуватися підтвердженням факту виплат, зберігаючи виписки про переклади та квитанції. Можна також вдатися до розписках від одержувача , Якщо розрахунок ведеться готівкою.

Чи можна відкликати виконавчий документ?
Чи можна відкликати виконавчий документ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online