Як відбувається встановлення батьківства і стягнення аліментів

  1. Аліменти і батьківство
  2. Встановлення батьківства, якщо батько проти
  3. Пройдіть соціологічне опитування!
  4. Як правильно подати позов
  5. Пакет документів
  6. Особливості судового процесу
  7. Як одночасно подати на аліменти і батьківство
  8. Правові наслідки встановлення батьківства
  9. Коли призначать аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 6 хвилин

У сучасному російському суспільстві зустріти матір-одиначку не складе труднощів. Ними вважаються жінки, які народили дитину поза шлюбом і не вказали при отриманні свідоцтва про народження імені батька. Відбувається це з різних причин, але незалежно від них перед матерями-одинаками все частіше постає питання про стягнення з біологічного батька аліментів. В такому випадку встановлення батьківства і стягнення аліментів стають двома взаємопов'язаними процесами. У сучасному російському суспільстві зустріти матір-одиначку не складе труднощів

Аліменти і батьківство

Батьки зобов'язані утримувати своїх дітей, в тому числі і за допомогою виплати їм аліментів . Згідно ст. 53 Сімейного кодексу РФ, навіть якщо діти народжені поза шлюбом, вони мають повне право на отримання такого змісту. Однак обов'язок по такому змістом виникає на підставі походження дитини, тому якщо чоловік не записаний як батька, стягнення аліментів з нього неможливо.

Встановлення батьківства - це процес встановлення походження дитини, зокрема, його батька. За загальним правилом, установленим ст. 48 СК РФ, батьком є ​​чоловік матері, якщо дитина народилася в шлюбі або протягом 10 місяців з моменту його розриву або анулювання. Якщо ж особи, які є біологічними батьками, на момент народження не перебували в шлюбі, встановити батьківство можна шляхом подачі ними спільної заяви в ЗАГС - у такому випадку заявника стане офіційним батьком.

Більш того, якщо мати дитини пропала безвісти, померла або визнана недієздатною, біологічний батько може сам подати таку заяву за наявності у нього відповідного дозволу від органів опіки або суду. Дізнайтеся докладніше про процедуру встановлення батьківства .

Нормативно-правову основу процедури встановлення батьківства визначає Сімейний кодекс. Зокрема, главою 10 СК визначено загальні правила і умови встановлення батьківства, особливості процедури, правила внесення запису про батьків, порядок оскарження батьківства.

Не менш важливу роль відіграє Федеральний закон від 15 листопада 1997 № 143 «Про акти громадянського стану»: зокрема главою VI окреслено підстави для державної реєстрації встановлення батьківства, порядок її проведення, місце реєстрації, наслідки і так далі.

Крім того, не можна не відзначити постанову Уряду РФ від 31 жовтня 1998 р № 1274: їм затверджені форми бланків заяв, які повинні бути подані в ЗАГС при встановленні батьківства.

Встановлення батьківства, якщо батько проти

Далеко не завжди особи, які є біологічними батьками, добровільно визнають своє батьківство. На цей випадок положеннями ст. 49 СК РФ передбачений судовий порядок визначення походження дитини. Ініціювати його має право не тільки мати, а й опікун, піклувальник, а також годувальник, на утриманні якого знаходиться неповнолітній. В такому випадку заявнику доведеться довести батьківство відповідача. Для цього доведеться надати докази, що підтверджують походження дитини від конкретного суб'єкта.

Згідно п. 19 постанови Пленуму Верховного Ради РФ від 16 травня 2017 р № 16, такими доказами можуть бути пояснення сторін та інших осіб, показання свідків факти, документальні та наочні докази, фотографії, відеозаписи, аудіозаписи і так далі.

Пройдіть соціологічне опитування!

Порядок дій матері

Якщо біологічний батько відмовляється добровільно визнавати батьківство, встановлювати його, як ми вже сказали, доведеться в судовому порядку. В такому випадку матері дитини рекомендується дотримуватися наступного порядку дій:

  1. Збір необхідних документів, підготовка доказів.
  2. Підготовка позовної заяви.
  3. Сплата держмита.
  4. Подача позову відповідно до підсудністю.
  5. Відвідування судових засідань, підтримка позовних вимог в процесі.
  6. Отримання судового рішення, що дає право клопотати про призначення аліментів.

Оскільки даний процес пов'язаний з масою особливостей, вважаємо за доцільне розглянути основні аспекти докладніше.

Як правильно подати позов

В першу чергу заяву в суд має відповідати вимогам ст. 131 Цивільно-процесуального кодексу РФ, згідно з якою в ньому зазначаються такі обов'язкові відомості:

  • найменування суду;
  • анкетні дані позивача і відповідача;
  • в чому полягає порушення або недотримання прав;
  • обставини, якими позивач обґрунтував свої вимоги;
  • власне самі вимоги;
  • вказівка ​​на досудовий порядок вирішення спору;
  • перелік документів.

Простіше кажучи, крім обов'язкових даних в самому позові необхідно детально розповісти про конкретні фактичні обставини, ситуації, вказати часовий відрізок, протягом якого мали місце відносини з біологічним батьком дитини, підкреслити відмова батька визнати приналежність власну дитину, а також послатися на вимоги закону. При відсутності необхідних навичок для складання позовної заяви рекомендується звернутися до юриста. Простіше кажучи, крім обов'язкових даних в самому позові необхідно детально розповісти про конкретні фактичні обставини, ситуації, вказати часовий відрізок, протягом якого мали місце відносини з біологічним батьком дитини, підкреслити відмова батька визнати приналежність власну дитину, а також послатися на вимоги закону

Перед подачею позовної заяви важливо не забути сплатити держмито за подачу позову. Оскільки даний позов носить немайнові характер, розмір держмита, згідно пп.3 п. 1 ст. 333.19 Податкового кодексу РФ, становить 300 рублів. Справи про встановлення батьківства, згідно п. 4 постанови Пленуму ВС РФ від 16.05.2017 № 16, підсудні районним судам. Згідно ч. 3 ст. 29 ЦПК РФ, така позовна заява може бути подана позивачем до районного суду за місцем свого проживання.

Подати позовну заяву позивач може особисто, направивши його поштовим відправленням або через представника, який має відповідну довіреність. При цьому важливо отримати підтвердження подачі, в якості якого може виступати як поштове повідомлення про отримання посилки із заявою, так і копія позову з відміткою канцелярії про його прийнятті.

Пакет документів

Разом з позовом заявнику необхідно надати пакет документів відповідно до ст. 132 ЦПК РФ:

  • копії позову відповідно до числа відповідачів;
  • квитанція про сплату держмита;
  • копія паспорта;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • документи, що підтверджують зазначені в позові обставини;
  • докази батьківства відповідача, які можуть бути представлені як на паперових, так і на електронних носіях.

Перелік документів повинен бути відображений в позовній заяві. Звернемо увагу, що суд приймає будь-які докази, які достовірно вказують на походження дитини від відповідача.

Особливості судового процесу

В рамках розгляду позовів про встановлення батьківства суд керується положеннями Сімейного кодексу РФ, а також роз'ясненнями Пленуму ВС РФ, затвердженими постановами від 25 жовтня 1996 № 9 і від 16.05.2017г. № 16.

Свої висновки судді роблять на підставі наданих сторонами доказів. Якщо вони не дають повного розуміння ситуації і не дозволяють з'ясувати походження дитини, суд, з огляду на обставини, що склалися і позиції сторін, має право призначити генетичну експертизу, яка дозволить визначити батьківство максимально точно.

Суд не може засновувати свої висновки виключно на результатах експертизи - вона розглядається лише як один з доказів, які повинні бути розглянуті в сукупності.

Якщо батько ігнорує рішення суду про проведення експертного аналізу і не надає необхідних зразків для її проведення, то, згідно з ч. 3 ст. 79 ЦПК РФ, це дає право суду визнати факт батьківства як такої. Однак прийняття такого рішення в кожному випадку індивідуально і вимагає вивчення конкретних фактів, що підтверджують неможливість проведення аналізу або наявність для цього перешкод у відповідача.

За результатами розгляду суд виносить рішення, яке встановлює батьківство або відмовляє в його встановленні щодо конкретного суб'єкта. У разі, якщо таке рішення не задовольняє якусь із сторін, вона вправі оскаржити його в апеляційній інстанції.

За загальним правилом, установленим ст. 154 ЦПК РФ, термін розгляду таких справ не повинен перевищувати двох місяців, однак на практиці він буде залежати від особливостей справи. Так, при призначенні експертиз і перешкоджанні розгляду з боку відповідача процес може зайняти більше півроку. За загальним правилом, установленим ст

Як одночасно подати на аліменти і батьківство

Відзначимо, що багатьох самотніх матерів цікавить, як подати в суд на аліменти, якщо не встановлено батьківство, адже далеко не у всіх є кошти на утримання дитини на період розгляду справи. Цивільне процесуальне законодавство не забороняє висувати в позові відразу кілька вимог до відповідача. Це говорить про те, що вимога про стягнення з відповідача аліментів може бути подано до суду паралельно з вимогою про встановлення походження дитини. Простіше кажучи, закон дозволяє подати в суд на аліменти і встановлення батьківства одночасно, одним позовом.

В такому випадку позивачу необхідно діяти в порядку, аналогічному вищевказаною. Додатково сплачувати ще одну державне мито за стягнення аліментів не потрібно. Досить однієї держмита за встановлення батьківства - 300 рублів. Якщо буде отримано позитивне рішення суду, то додаткова держмито, в розмірі 150 рублів, буде стягнуто з відповідача. Якщо ж суд не задовольнить позов, то цю держмито повинен буде заплатити сам позивач.

У разі задоволення такого позову з декількома вимогами, розглянутими одночасно, рішення в частині призначення аліментів, згідно зі ст. 211 ЦПК РФ, виконується негайно. Стягнення за такими виконавчим справах проводиться судовими приставами невідкладно, без надання права на добровільне виконання.

Правові наслідки встановлення батьківства

Незалежно від того, в якому порядку було встановлено батьківство, воно підлягає державній реєстрації. Для цього матері необхідно дочекатися набрання рішенням суду в силу, після чого звернутися разом з ним і заявою в ЗАГС, який і зробить державну реєстрацію.

Після цього дитина, народжена поза шлюбом, набуває по відношенню до своїх батьків такі ж права і обов'язки, як дитина, народжена в шлюбі. Варто відзначити, що в даному випадку правові зв'язку між батьком і дитиною виникають не з моменту вступу в силу рішення суду, а з моменту народження останнього.

Коли призначать аліменти

За загальним правилом, установленим ч. 2 ст. ст. 107 СК РФ, аліментні право виникає з моменту подачі позову. Згідно п. 8 постанови Пленуму ВС РФ від 25.10.1996 № 9, в разі подачі позову з одночасною вимогою про встановлення походження дитини та призначення аліментів останні також присуджуються з дня подачі позову в суд. Разом з цим потрібно враховувати, що в даному випадку виключена можливість нарахування аліментів за минулий період , Як це дозволяє абз. 2 ч. 2 ст. 107 СК РФ, оскільки до рішення суду платник аліментів не був визнаний батьком.

Встановлення батьківства. Позовна заява на аліменти. Незареєстрований шлюб: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online