Як стягнути заборгованість по аліментах - в 2019 році, після 18 років, через суд, порядок дій, рішення, з непрацюючого, зразок заяви

  1. важливі зауваження
  2. Кроки, як стягнути заборгованість по аліментах
  3. збір паперів
  4. підготувати заяву
  5. Порядок дій
  6. можливі схеми
  7. Рішення за допомогою суду
  8. Ситуація з непрацюючим
  9. Якщо платять мало
  10. Після 18 років
  11. порушення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В обов'язки кожного з батьків входить зміст неповнолітніх дітей . Грошові кошти повинні виділятися до досягнення дитиною 18-річного віку.

В разі розлучення батьки ділять обов'язки по утриманню дітей. Батько або мати, які не проживають з дитиною, повинні виплачувати аліменти .

Багато платники не поспішають з перерахуванням коштів. Вони можуть приховувати доходи, ігнорувати вимоги другого з батьків та суду. У такій ситуації важливо знати, як стягнути велику заборгованість по аліментах.

важливі зауваження

Інформація про те, як стягнути заборгованість по аліментах , Міститься в Сімейному кодексі Російської Федерації . У ньому прописується порядок виплати боргу.

законодавчо визначається, що заборгованість починає формуватися в момент появи зобов'язань. Відправною точкою служить небажання особи виплачувати грошові кошти після того, як було підписано Угода про аліменти або вони були нараховані за рішенням судового органу .

Повинен бути встановлений факт зобов'язань по здійсненню виплат. Процедура складається з підписання документа, що є двосторонньою угодою, або отримання рішення суду про призначення виплат.

Стягнути заборгованість може судовий пристав-виконавець , Який діє в рамках закону. Їм визначається сума заборгованості, прописуються в судовому рішенні або угоді, завіреному у нотаріуса. Щоб запустити процес стягнення, сторона, яка виховує дитину, повинна подати позов до суду.

Виконавець повинен випустити постанову, в якому прописується розмір заборгованості. Документ може бути оскаржений сторонами.

Термін давності таких справ дорівнює трьом рокам. Тому стягнути заборгованість можна тільки за цей період. Але в разі винності боржників у відсутності стягнення, терміни давності не застосовуються. Тоді позивач може повністю повернути гроші за весь період з моменту подачі заяви.

Кроки, як стягнути заборгованість по аліментах

У 2019 процедура стягнення заборгованості складається з декількох кроків і включає в себе складання позовної заяви, збір документів , А також визначення порядку дій.

збір паперів

Для того, щоб звернутися до суду з проханням стягнути аліменти, необхідно підготувати певні папери.

У список документів входять:

  • посвідчення особи одержувача виплат;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документ, що підтверджує розірвання шлюбу;
  • довідка, що визначає склад сім'ї заявника;
  • підтвердження заборгованості та несплати коштів;
  • судове рішення або добровільне угоду, постанова приставів-виконавців;
  • проведений приставом розрахунок заборгованості;
  • квитанція, що підтверджує факт оплати державного мита .
В обов'язки кожного з батьків входить зміст   неповнолітніх дітей

Після прийняття рішення судом і набрання ним законної сили, документ передається судовому приставу, який проводить перевірку майна і доходів відповідача, а якщо особа добровільно не виплачує борг, то проводиться стягнення з активів

підготувати заяву

Щоб звернутися до суду для стягнення аліментів, позивачу потрібно підготувати позовну заяву. Також і боржник може подати заяву в суд, якщо він не мав можливості в період стягнення платити аліменти через тривалої і важкої хвороби, неможливість працювати, складне матеріальне становище.

Заява передається стягувачем при зниженому розмірі заборгованості. Йому потрібно підтвердити, що при такий платіж порушувалися права дитини на гідне існування.

Якщо особа звертається до суду, стягнути можна аліменти в твердій грошовій сумі. Звернення проводиться в мировий суд з попередньою оплатою державного мита.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Складаючи документ, можна орієнтуватися на зразок заяви.

Важливо вказати в документі всі необхідні відомості:

  1. У шапці позову вказується найменування суду, прізвище, ім'я, по батькові та адреса проживання позивача і відповідача. Також прописується ціна позову.
  2. У центральній частині вказується назва документа, що відображає суть звернення.
  3. Далі зазначаються підстави для виплати аліментів (рішення суду з номером і датою, дані сторін).
  4. Заявнику потрібно прописати, що в певний період (вказати дати) виплати аліментів не проводилися. Тут же наводиться розрахунок, виконаний судовим приставом.
  5. Позивач зазначає, що з розміром заборгованості він не згоден, а також вимагає його збільшення.
  6. Нижче наводяться законодавчі акти, які регламентують порядок стягнення аліментів.
  7. Підсумком заяви стає вимоги позивача визначити розмір заборгованості із зазначенням суми.
  8. Далі наводяться документи, що додаються до заяви, ставиться дата подачі і підпис заявника.

Порядок дій

Виділяють певний порядок дій для стягнення заборгованості по аліментах:

  1. При укладанні добровільного угоди про виплату аліментів, завіреного у нотаріуса, платник повинен дотримуватися його неухильно. Згідно з документом виплати повинні перераховуватися на постійній основі на рахунок одержувача. Перша сума надходить протягом двох місяців після підписання угоди.
  2. Для стягнення заборгованості необхідно звернутися до судових приставів. У службу подається заява, що пред'являється разом з виконавчим листом або угодою, підписаною у нотаріуса.
  3. Стягнення заборгованості проводиться протягом двох місяців. Виконавче провадження починається через 7 днів після подачі документа.
  4. Повернення боргу проводиться декількома способами. При наявності постійного місця роботи у відповідача виконавчий лист надсилається в бухгалтерію. Тоді щомісяця із заробітної плати будуть відраховуватися кошти і переводитися на рахунок одержувача.
  5. Якщо роботи у платника немає, то грошові кошти вилучаються з рахунків в банку. Вони можуть бути арештовані до погашення заборгованості в повному обсязі.
  6. Повністю борг може бути списаний в ході перерахування грошових коштів, отриманих шляхом реалізації майна боржників. Судовими приставами проводиться опис та продаж майна.
  7. Якщо у боржника немає ні роботи, ні рахунків, не майна, судовим приставам буде нелегко домогтися виплат аліментів. Але робити вони це зобов'язані, тому що знімається заборгованість тільки після смерті сторін.

можливі схеми

Виділяють кілька схем повернення заборгованості по аліментах. Всі вони підбираються з урахуванням особливостей ситуації. Є нюанси стягнення через суд, з непрацюючого, при маленькому розмірі виплат, а також після настання повноліття дитини.

Рішення за допомогою суду

При ухилення платника аліментів від виплат потрібно звернення до судових органів. Згідно їх вирішення пристави отримують повноваження на стягнення заборгованості.

При вирішенні повернути грошові кошти у вигляді щомісячних платежів, звернення до суду за одноразовою виплатою не підходить. Позовна заява такого характеру буде відхилено.

Судовий орган може визначити кілька заходів для неплатника аліментів.

Передбачені варіанти:

  • арешту майна, рахунків у банку і активів;
  • відчуження майна на користь неповнолітнього;
  • заборони перетинати кордон держави;
  • продажу на торгах майна;
  • виплати неустойки (0,5% від суми боргу за кожен прострочений день);
  • порушення кримінальної справи;
  • виправних робіт.

Ситуація з непрацюючим

Фіксована грошова сума призначається судовим органом платнику, якщо він:

  • має нестабільний дохід;
  • отримує заробітну плату в іноземних валютах, натуральному вираженні;
  • непрацюючий (Відсутній дохід).

Якщо батько не має коштів для виплати аліментів, це не звільняє його від відповідальності. Для стягнення боргу разом з неустойкою одержувачу аліментів потрібно звернутися в судові органи.

Для стягнення боргу разом з неустойкою одержувачу аліментів потрібно звернутися в судові органи

В ході судового розгляду визначається фіксована виплата, при цьому суд орієнтується на дотримання інтересів і прав неповнолітнього

Якщо платять мало

Деякі платники прагнуть платити менше, ніж передбачалося. Вони, разом з бухгалтерією, можуть підробити довідку про доходи, прописавши в ній меншу суму.

Документ складається письмово. При регуляції їм аліментних зобов'язань необхідно завірити його у нотаріуса. У разі виникнення сумнівів щодо справжності підпису, справа розглядається в суді.

Цивільний процес триває близько двох місяців після подачі заяви. Після цього служба судових приставів, що отримала виконавчий лист , Ініціює кримінальної переслідування.

Після цього служба судових приставів, що отримала   виконавчий лист   , Ініціює кримінальної переслідування

Все, що написано позивачем в позовній заяві на аліменти в шлюбі і сказано в ході судового процесу, повинно мати документальне підтвердження або підкріплення показаннями свідків.

Дізнатися розрахунок аліментів на дітей від різних шлюбів ви зможете з даної статті .

Варто пам'ятати, що позбавлення батьківських або материнських прав не звільняє від виплат аліментів. Дитина так само буде отримувати грошові кошти. Сума вираховується судовим органом.

Після 18 років

У законі не прописуються особливості перерахування аліментів і стягнення боргу по ним по досягненню дитиною повнолітнього віку.

Відповідно до Сімейного кодексу Російської Федерації з особи, який не платив аліменти, стягується заборгованість за останні три роки. При цьому одержувач повинен довести, що він вживав заходів щодо повернення грошових коштів, які не дали позитивного результату.

Після 18 років примусове стягнення проводиться тільки в деяких випадках, які прописані в нормативно-правових актах. До них відносять фінансову допомогу повнолітнім при їх непрацездатності, пов'язаної з інвалідністю, а також потребі в матеріальній підтримці.

Останнє правило визначається в залежності від прожиткового мінімуму, встановленого в регіоні проживання дитини.

Стягнення аліментів на дітей, які досягли повноліття, проходить досить важко. Процедура з проведення виконавчого провадження не відрізняється від повернення заборгованості на утримання дитини молодше 18 років.

порушення

Злісні неплатники, які ухиляються від здійснення виплат, можуть бути притягнуті до відповідальності. Необхідно знати, як боротися з ними, які заходи можна вжити.

За несплату аліментів може наступити кримінальна відповідальність . Вона прописується в статті 157 Кримінального кодексу РФ. Важливо довести, що особа постійно ухилявся від виплат.

Злісним ухиленням, відповідно до закону, є:

  • зміна місця проживання;
  • підробка документів про дохід;
  • небажання звертатися в центр зайнятості за відсутності роботи;
  • приховування розташування боржника;
  • невиплата аліментів протягом 9 і більше місяців;
  • винесення попередження приставами платнику і подальше відсутність виплат.

До боржника застосовуються різні санкції при настанні кримінальної відповідальності.

До них відносять:

Виправні роботи

До 1 року Обов'язкові роботи 120-180 годин Арешт До 3 місяців Позбавлення волі До року

Наявність судимості може значно ускладнити життя боржника. Крім того він не матиме права виїжджати за межі держави.

Притягнути особу до кримінальної відповідальності можна лише при ухиленні від виплат, призначених судом. Якщо підписувалася угода, то застосовуються санкції, визначені в документі.

Неплатника можуть позбавити батьківських прав.

Це можна зробити, якщо одержувач аліментів подасть позов до суду, приклавши до нього:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • підтвердження неучасті другого з батьків у житті дитини (показання свідків);
  • довідку про суму виплат і заборгованості по платежах.

Після передачі документа, судовим органом виноситься рішення про позбавлення батьківських прав. Але батьки зможуть відновити їх через суд, пред'явивши зворотні докази.

При значній сумі заборгованості можна звернутися до колекторів. Їм потрібно буде заплатити велику комісію, тому краще залишити цей варіант в якості останнього.

Законодавчо заборонено передавати права на отримання заборгованості по аліментах. Тому колектори НЕ будуть викуповувати борг, а допоможуть повернути кошти за винагороду.

При відсутності у платника постійного місця роботи і майна, дані про його стан описуються одержувачем в заяві. Документ передається судовим приставам, які перевіряють усі обставини.

Аліменти з пенсії

на утримання дитини стягуються з усіх видів пенсійних виплат, включаючи старість, інвалідність, пенсію військовослужбовця, працівника МВС та інших.

Звідси ви можете дізнатися про те, чи можна не платити аліменти.

Скільки відсотків складуть аліменти за 2 дітей - можна прочитати тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online