Як розраховується заборгованість по аліментах судовими приставами в 2018 році, якщо боржник не працює

  1. загальні положення
  2. Умови для розрахунку боргу по аліментах
  3. Як розрахувати заборгованість правильно
  4. Особливості розрахунку по прожитковому мінімуму
  5. Розраховуємо на основі середньомісячної зарплати
  6. Розрахунок щодо особистих доходів боржника
  7. Якщо боржник не працював протягом звітного періоду
  8. Складання заяви про розрахунок заборгованості по сплаті аліментів
  9. Як розраховується заборгованість по аліментах ФССП
  10. У яких випадках можливе звільнення від заборгованості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо батько не проживає разом зі своїм неповнолітнім дитиною і не приймає будь-якої участі в його утриманні, то позовів про аліменти виплат починають накопичуватися борги. Оскільки в обов'язки кожного громадянина нашої країни входить матеріальне забезпечення кровних дітей, то рано чи пізно визначається розмір заборгованості з подальшим стягненням коштів через суд.

Зміст статті:

загальні положення

загальні положення

Утримувати дитину до настання його повноліття входить в обов'язки кожного з батьків. І якщо протягом якогось часу платежів по аліментах не надходило (або вони вносилися в неповному розмірі), то платник зобов'язаний погасити борги незалежно від причин їх появи. Виникнення заборгованості найчастіше відбувається в наступних випадках:

  • Умисне ухилення від виплат, при цьому батько нерідко приховує своє місце розташування.
  • Внесення платежів меншого розміру, ніж це було постановлено за рішенням суду у зв'язку з помилкою або тимчасовими фінансовими труднощами (аліментник визнаний хворим або непрацюючим і т. Д.).
  • Відмова одержувача (таке рішення батька є неприпустимим, так як аліменти виплачуються дитині і призначені для його змісту).
  • Платник не мав інформацію про місце перебування дитини або не мав реквізитів для внесення платежів.
  • Приховування реального розміру доходів, щодо яких вираховувалася сума аліментів і т. Д.

Чинне законодавство передбачає кілька способів розрахунку заборгованості. Вибір конкретного методу залежить від ситуації, в зв'язку з якою виник борг.

Умови для розрахунку боргу по аліментах

Якщо дві людини, які мають спільну дитину, знаходяться в розлученні, то чи може один з них через якийсь час вимагати оплати аліментні заборгованості за минулий період? Якщо дві людини, які мають спільну дитину, знаходяться в розлученні, то чи може один з них через якийсь час вимагати оплати аліментні заборгованості за минулий період

Слід розуміти, що для ініціювання подібних дій повинні бути законні підстави. Відповідно до чинного законодавства РФ, розрахунок боргу по аліментах здійснюється в наступних випадках:

  1. При наявності відповідного судового рішення щодо стягнення виплат.
  2. При укладанні аліментного угоди сторонами.

Таким чином, якщо після розірвання шлюбу мати, що залишилася з дитиною, не подавала на аліменти протягом декількох років, а потім вирішила стягнути заборгованість, що накопичилася з часів розлучення, то такі дії будуть неправомірними. В даному випадку мова може йти не про борг по виплатах, а про їх нарахування з моменту звернення (отримати гроші за минулі роки не вийде).

Також слід розуміти, що за законом у будь-якої заборгованості є строки давності. Якщо говорити про аліменти, то вимагати їх можна не більше ніж за останні три роки. Винятком виступає умисне ухилення боржника.

Як розрахувати заборгованість правильно

Розрізняють декілька способів розрахунку аліментних виплат. Вони залежать від порядку стягнення платежів, який був визначений відповідним рішенням суду або передбачений аліментних угодою. Кожен з методів діє в рамках законодавчих норм. Отже, сума заборгованості по аліментах обчислюється на основі:

  1. Величини прожиткового мінімуму. Для цього може бути використана сума, прийнята в конкретному регіоні або по країні.
  2. Розміру середньомісячного доходу боржника.
  3. Середнього розміру зарплат по країні або регіону.

Особливості розрахунку по прожитковому мінімуму

Метод застосовується в тому випадку, якщо в результаті нотаріального угоди або відповідного судового рішення, аліменти повинні виплачуватися у вигляді твердої суми. При цьому не враховуються особисті доходи боржника, а розрахунок проводиться на підставі величини прожиткового мінімуму по країні або регіону. Залежно від обставин, аліменти вираховуються кратно цієї суми.

Наприклад, постанова може припускати виплату відповідачем півтора або двох прожиткових мінімумів. З огляду на те, що розмір останніх щоквартально змінюється, то судовий виконавець зобов'язаний здійснювати індексацію виплат.

Щоб порахувати борг, слід скористатися такою формулою: сума заборгованості = розмір аліментів * величину прожиткового мінімуму, прийнятий в розрахунковий період * кількість місяців несплати. Таким чином, приклад розрахунку заборгованості по аліментах не припускав проведення складних обчислень. Для спрощення процедури можна скористатися спеціальним онлайн-калькулятором, але найкраще виконати розрахунки самостійно. У даного методу є кілька нюансів, які слід враховувати при проведенні підрахунків:

  • при збільшенні прожиткового мінімуму відбувається індексація розмірів виплат;
  • якщо вартість споживчого кошика зменшилася, то це ніяк не впливає на суму боргу;
  • то, який вид прожиткового мінімуму використовується при розрахунках (по регіону або по країні), визначається судом.

Розраховуємо на основі середньомісячної зарплати

Розраховуємо на основі середньомісячної зарплати

Використання даного методу буде актуальним в наступних ситуаціях:

  • боржник не має можливості підтвердити розмір своїх доходів за звітний період або ж не бажає надавати подібні відомості;
  • при відсутності доходів останнього;
  • в разі неофіційного працевлаштування.

Рівне, як і величина прожиткового мінімуму, розмір середньої зарплати періодично змінюється. Тому для отримання точних даних необхідно щоквартально здійснювати перерахунок.

Заборгованість визначається наступним чином: за основу необхідно взяти величину середньої зарплати по країні і вважати частку аліментів у зв'язку з постановою суду або аліментних угодою. Після цього слід помножити отриманий результат на кількість розрахункових місяців.

Наприклад, за рішенням суду відповідач повинен сплачувати своїй дитині аліменти в розмірі чверті звий зарплати. З якихось причин батько не надав довідку про доходи. В цьому випадку, розмір внесених помісячно платежів буде визначатися, виходячи з показників середніх зарплат в регіоні. Отримана сума множиться на кількість місяців затримки грошових виплат.

Розрахунок щодо особистих доходів боржника

При наявності у батька офіційної роботи, заборгованість по аліментах буде визначатися на основі його середньомісячної зарплати. Це робиться в тому випадку, якщо протягом конкретного періоду від відповідача не надходило аліментних платежів. Розрахунок боргу визначається наступним чином:

  1. Судовий виконавець повинен визначити доходи батька дитини, з яких будуть утримуватися аліменти у вигляді відсотків. Керівництвом для цього виступає спеціальний законодавчий акт про перелік видів заробітку, з яких можуть вираховуватися кошти на утримання неповнолітніх.
  2. З середнього доходу відповідача слід відняти 13% податків.
  3. Відносно решти суми визначається аліментна частка, яка в різних ситуаціях може становити від чверті до половини зарплати.
  4. Далі необхідно помножити результат на кількість місяців, протягом яких не надходило оплат.

Якщо боржник не працював протягом звітного періоду

Як розрахувати борг по аліментах, якщо боржник не працює? Відсутність постійної заробітної плати або офіційного працевлаштування далеко не у всіх ситуаціях є достатньою підставою для звільнення від обов'язкового утримання неповнолітніх. Слід розуміти, що в будь-якій спірній ситуації суд завжди прийме сторону дитини. І якщо він гостро потребує матеріальної допомоги, то відповідач буде зобов'язаний відшкодувати борг, що накопичився, який вираховується відносно середньої зарплати по країні.

Тому приховування реальних доходів з метою не платити аліменти може бути невигідним ще з тієї причини, що середній рівень зарплат по Росії нерідко виявляється вище, ніж в регіонах. І в підсумку відповідачу нарахують більший борг, ніж це повинно бути відносно його реальної зарплати.

Складання заяви про розрахунок заборгованості по сплаті аліментів

Складання заяви про розрахунок заборгованості по сплаті аліментів

У разі, якщо аліментні виплати не здійснювалися протягом тривалого часу, судовий пристав повинен за власною ініціативою визначити розмір боргу. Якщо ж цього не сталося, то стягувачу слід написати відповідну заяву на розрахунок прострочення. Нюанси його подачі прописані в статті 50 Федерального Закону.

Документ складається на ім'я виконавчого пристава, який займається справою про стягнення виплат. Написання може здійснюватися в довільній формі, з огляду на основні правила діловодства.

Бланк заповнюється в двох примірниках. Один з них повинен бути залучений до матеріалів виконавчого провадження, а другий заявник залишає у себе. Зразок складання документа передбачає такі відомості:

  1. У шапці заяви, розташованої в правому верхньому куті, вказується адресат і заявник (у родовому відмінку).
  2. Посередині рядка великими літерами пишеться слово «заява». На наступному рядку (також по центру) необхідно вказати: «про розрахунок заборгованості по аліментах».
  3. Далі йде текст заяви. Вказується дата винесення рішення по виплаті аліментів і ПІБ судового пристава. Прописується, що було порушено виконавче провадження, що стосується стягнення коштів з (ПІБ відповідача) на користь (ПІБ дитини).
  4. Вказується остання дата надходження коштів і період, протягом якого оплата не проводилася.
  5. Прохання визначити розмір заборгованості.
  6. Посередині рядка пишеться слово «Прошу» і далі вказується предмет заяви. В даному випадку це стягнення боргу на користь неповнолітнього.
  7. Перераховуються документи, які подаються разом із заявою.
  8. Дата і підпис заявника.

Дата і підпис заявника

Завантажити заяву про визначення розмір заборгованості по аліментах

Як розраховується заборгованість по аліментах ФССП

Після того, як пристав отримав заяву, він повинен найближчим часом зайнятися розглядом справи. Зазвичай на цю процедуру відводиться десять днів. Після винесення відповідного вердикту, пристав відправляє платнику і стягувачу аліментних виплат необхідні документи. Йдеться про копії постанови і розрахунку заборгованості. Останній може бути як включений в загальний документ, так і додаватися до нього у вигляді окремого паперу. Постанова судового пристава має включати в себе такі відомості:

  • дані про представників сторін;
  • підставу, відносного якого здійснюється розрахунок заборгованості по аліментах (це може бути відповідна заява стягувача або рішення уповноваженої особи);
  • період, протягом якого не надходило оплат;
  • методика, використана для визначення суми заборгованості;
  • підсумкова сума боргу і графік внесення плат.

Така постанова не є обов'язковим документом для звернення до суду з метою стягнення аліментів, але може стати переконливим доказом заборгованості, підтверджуючи обгрунтованість позовних вимог. Така постанова не є обов'язковим документом для звернення до суду з метою стягнення аліментів, але може стати переконливим доказом заборгованості, підтверджуючи обгрунтованість позовних вимог

При подачі до суду позовної заяви можна також наполягати на збільшенні розміру боргів внаслідок індексації, пені, моральної шкоди, неустойки та т. Д.

У свою чергу, боржник здатний звернутися до суду для зниження розміру заборгованості. При наявності серйозних підстав, він може бути навіть звільнений від внесення виплат.

У яких випадках можливе звільнення від заборгованості

Згідно із законом боржник має право звернутися до суду з проханням часткового або повного звільнення від сплати аліментів. Але для цього у нього повинні бути серйозні підстави:

  • хвороба, через яку позивач протягом звітного періоду не отримував доходів;
  • батько є безробітним (перебуває на обліку біржі праці) і знаходиться у важкому матеріальному становищі;
  • сімейні проблеми.

У тому випадку, якщо представлені підстави сочтутся судом досить переконливими, борг може бути списаний з батька в частковому або повному обсязі з подальшим скасуванням щомісячних оплат. Відповідне судове рішення вимагає від виконавчої служби перегляду розміру заборгованості протягом короткого часу. Оскаржити такий вердикт можна подачею зустрічного позову.

Якщо ж пристав скоїв будь-які неправомірні дії, то вони можуть бути оскаржені в судовому порядку. Це може бути зроблено протягом десяти днів з тієї дати, коли зацікавленій особі стало відомо про порушення.

Найчастіше мова йде про невірно проведеному розрахунку аліментних платежів. Щоб не доводити справу до суду, можна спочатку подати клопотання на оскарження в службу судових приставів, написавши заяву на ім'я вищої посадової особи. Якщо ж подібні дії не мали бажаного результату, то має бути подано позов.

Розрахунок заборгованості по аліментах необхідний при відсутності оплат протягом декількох місяців. Здійснювати цю процедуру повинен уповноважений представник служби судових приставів на підставі відповідної постанови суду. Якщо останній не визначає розмір боргу за власною ініціативою, то зацікавленій особі слід звернутися в суд для отримання належних виплат.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online