Як подати на аліменти матері-одиначці в Росії

  1. поняття аліментів
  2. Статус матері-одиначки
  3. Що вибрати: статус матері-одиночки або аліменти
  4. Процедура подачі на аліменти для матері-одиначки
  5. Встановлення (доказ) батьківства
  6. В які інстанції звернутися
  7. Пакет документів
  8. Як стягнути аліменти після рішення суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 4 хвилин

У сучасному суспільстві жінка, яка виховує дитину сама, не рідкість. Звичайно, в повній мірі забезпечити гідне життя дитині може не кожна мати. Однак якщо батько дитини живий і працездатний, то частина матеріальних турбот лягає на його плечі. Найчастіше це відбувається через сплату аліментів. У цій статті ви дізнаєтеся, як подати на аліменти матері-одиначці. У сучасному суспільстві жінка, яка виховує дитину сама, не рідкість

поняття аліментів

Якщо батьки не беруть участі у вихованні дітей добровільно, то закон їх зобов'язує як мінімум надавати матеріальну допомогу. Всі кошти, які виділяються батьками на утримання неповнолітніх дітей, називаються аліментами.

Аліменти можуть виплачувати як батько й мати, так і один з них. Підставою для сплати аліментів може виступати не тільки рішення суду, а й нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів. Читайте докладніше про те, що таке аліменти .

Статус матері-одиначки

У більшості випадків дитину самотужки виховує мати. Однак вона не завжди вважається матір'ю-одиначкою, а тому не може претендувати на допомогу від держави.

Закон передбачає, що самотньою мамою вважається жінка:

  • яка народила дитину поза шлюбом або через 300 днів після офіційного розлучення;
  • якщо колишній чоловік оскаржив своє батьківство протягом 300 днів після розлучення;
  • яка усиновила або удочерила дитину, не будучи в шлюбних відносинах.

Офіційно статус матері-одиночки підтверджується відповідним свідоцтвом. Ознайомтеся детальніше з інформацією про те, являє собою статус матері-одиначки .

Що вибрати: статус матері-одиночки або аліменти

Надаючи соціальні гарантії та посібники самотньою матері, законодавець має на увазі відсутність допомоги в матеріальному змісті дітей з боку батька. Тому держава передбачає ряд пільг, допомог і виплат для підтримки самотньою мами.

Бажаючи отримати максимально можливу матеріальну підтримку, деякі матері задаються питанням, чи може мати-одиначка подати на аліменти на батька дитини і при цьому зберегти право на отримання пільг.

При подачі на аліменти жінка позбавляється статусу матері-одиначки. Відповідно, всі наявні пільги та допомоги анулюються.

Також враховуйте, що в разі збереження статусу матері-одиначки її діти не мають прав на успадкування майна батька і його родичів, якщо не будуть вказані в заповіті. А в разі збереження батьківства батько в деяких випадках має право вимагати від своїх дорослих дітей змісту.

Перш ніж остаточно вирішити, що буде краще для вас і вашої дитини - зберегти статус матері-одиночки або зажадати від батька участі в утриманні дитини, зважте всі плюси і мінуси кожного варіанту.

Пільги та допомоги матерям-одиначкам стосуються різних сфер. Саме поняття одинокої матері закріплено в постанові Верховного Суду РФ від 16 жовтня 2010 г. При цьому на федеральному рівні закріплені пільги, пов'язані з трудовою діяльністю і податками.

Заборона на використання праці матері-одиначки в вихідні та святкові дні прописаний в Трудовому кодексі РФ, а положення про подвійне податковому відрахуванні - в Податковому кодексі РФ. Розмір допомоги та одноразових виплат на дитину регулюється Федеральним законом від 19 травня 1995 N 81 «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей».

Крім того, певні пільги, допомоги, компенсації та виплати передбачені регіональним законодавством. У кожному суб'єкті федерації вони можуть відрізнятися за обсягом і кількістю. Повний перелік, як правило, мається на відділі соціального захисту громадян за місцем проживання.

Процедура подачі на аліменти для матері-одиначки

Навіть якщо мати виховує дитину одна, в більшості випадків їй відомо, хто його батько. І вона може подати на аліменти. Для цього потрібно:

  • Встановити або довести батьківство:
    • добровільно;
    • в судовому порядку.
  • Почати процедуру стягнення.

Почати процедуру стягнення

Встановлення (доказ) батьківства

Залежно від позиції батька щодо дитини встановлення батьківства відбувається в добровільному порядку або через суд. Для добровільного визнання батьківства обоє батьків пишуть відповідну заяву до органів РАЦСу. На його підставі видається нове свідоцтво про народження дитини, в якому зазначено прізвище, ім'я та по батькові батька.

Якщо батько відмовляється визнавати своє батьківство, то мати подає позов до суду. Найчастіше крапку в цьому питанні ставить генетична експертиза. Але якщо батько відмовляється її проводити, то суд розглядає інші докази. Дізнайтеся більше про встановлення батьківства .

В які інстанції звернутися

Як зазначалося вище, аліменти можуть виплачуватися батьком як добровільно, так і за рішенням суду. У першому випадку складається і нотаріально посвідчується угода, в якому вказується розмір виплат. Також в угоді описуються інші умови участі батька у вихованні дитини.

Якщо батько проти утримання дитини, то мати може витребувати аліменти через суд.

Пакет документів

Як і будь-яка процедура, подача на аліменти в судовому порядку супроводжується формуванням пакета документів. У нього входять:

  1. Паспорт.
  2. Свідоцтво про народження дитини.
  3. Свідоцтво про укладення шлюбу або його розірвання (при наявності).
  4. Висновок про проведення генетичної експертизи (якщо вона проводилась).
  5. Інші документи, що побічно підтверджують батьківство (листи, свідчення свідків).
  6. Довідки про доходи батька і матері.
  7. Квитанція про сплату держмита.

Як стягнути аліменти після рішення суду

Розгляд позовної заяви в суді не є гарантією отримання аліментів. При позитивному результаті справи присуджену суму ще потрібно буде стягнути. Робить це служба судових приставів: на підставі рішення суду порушується виконавче виробництво.

Якщо батько офіційно працевлаштований, то аліменти у присудженні розмірі утримує і перераховує роботодавець.

Якщо батько має інше джерело доходу (пенсія, допомога по безробіттю), то виконавчий лист надсилається до відділення Пенсійного фонду або центр зайнятості.

У разі відсутності офіційного джерела доходу судовим приставом накладається арешт на рахунки боржника або його майно.

Як подати на аліменти. Хто і скільки повинен платити аліментів на дітей, х: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online