як дізнатися заборгованість по аліментах

  1. Заява для судового пристава-виконавця
  2. Портал державних послуг
  3. Сайт ФССП РФ
  4. Додатки для телефонів
  5. розрахувати самостійно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

04.09.2016

Як дізнатися заборгованість по аліментах - це питання часто хвилює тих, хто платить їх на свою дитину, дружину або іншого родича. Відповідно до діючого закону затримка з виплатами і непогашений борг можуть серйозно зіпсувати життя тому, хто виробляє виплати. Існують різні варіанти того, як можна визначити, скільки ти повинен. Розберемося, які є способи перевірити суму боргу.

Заява для судового пристава-виконавця

Найстаріший і надійний з варіантів перевірки - це звернутися безпосередньо до державного органу, що займається стягненням боргів (відповідний відділ ФССП РФ). Його співробітники - судові пристави, повинні мати повну інформацію про те, якого розміру борг на даний момент.

Для того щоб дізнатися заборгованість по аліментах через них, необхідно знати, хто конкретно веде провадження у справі, а потім прийти до нього на прийом і подати заяву із запитом потрібних відомостей. У деяких випадках заява не потрібно: іноді співробітник ФССП може піти назустріч і повідомити суму по телефону. Однак найчастіше вони на подібні поступки не йдуть: у виробництві завжди знаходиться маса справ, і шукати відомості по одному з них, тримаючи напоготові телефон, співробітник може і не погодитися.

Головне при цьому способі - домовитися про час зустрічі. Кожен співробітник ФССП має свої прийомні години, в решту часу його можна і не застати на місці. З іншого боку, часто вони приймають і не у встановлений час: виконавці зацікавлені в тому, щоб борги стягувалися швидше.

Портал державних послуг

Іншим варіантом того, як дізнатися борг по аліментах, є використання інтернет-порталу держпослуг. Цей варіант зручний тим, у кого є хороший доступ в інтернет (найкраще з комп'ютера: мобільний пристрій портал може «не впізнав»). Крім того, на сайті держпослуг можна не тільки довідатися про свою офіційну заборгованості, але і перевірити її на наявність помилок. Якщо розрахунки проведені неправильно, є можливість через зворотний зв'язок сайту подати заяву про виправлення.

Покроковий порядок дій в цьому випадку буде такий:

  1. Зареєструватися на порталі. Для цього на відповідних сторінках потрібно внести в форму відомості про ім'я, прізвище, по батькові, даних паспорта та іншу необхідну інформацію. Якщо обліковий запис на порталі вже є, цей крок можна пропустити.
  2. Після того, як реєстрація завершена і аккаунт створений, слід перейти у вкладку, що стосується державних органів. Потім по посиланнях слід перейти спочатку в розділ Мін'юсту РФ, а звідти - вже конкретно в ФССП РФ.
  3. На сторінці, що з'явилася потрібно вибрати розділ «Надання інформації».
  4. Потім слід замовити послугу з видачі відомостей і ввести свій логін, а потім пароль. Сама по собі послуга безкоштовна, проте, вона вимагає підтвердження того, що відомості підуть до встановленій особі, а не до будь-кому.
  5. Після цього прийде електронний відповідь, що містить суму боргу.

Портал держпослуг зручний тим, що з його допомогою у боржника є можливість не тільки отримати відомості про борги з аліментів, а й по інших боргах, що стягуються через ФССП теж. Зокрема, заборгованість за простроченими штрафів теж може виявитися неприємною і відповідальну повторним стягненням в подвійному обсязі. Про такі речі краще завжди дізнаватися заздалегідь.

Сайт ФССП РФ

Можна також не реєструватися на порталі держпослуг, а спробувати дізнатися все прямо з сайту самої служби. Для цього потрібно зайти на їх офіційну сторінку і через відкритий банк даних подивитися інформацію.

У банку даних потрібно ввести:

  • регіон, де проживає боржник;
  • дані про його прізвища та імені;
  • дату народження.

регіон, де проживає боржник;   дані про його прізвища та імені;   дату народження

Після цього потрібно натиснути кнопку - і можна чекати результату. Часто також від вас зажадають ввести капчу (картинка з кодом) - однак вона досить проста і розшифровується легко.

Потрібно відзначити, що цей спосіб подивитися суму досить зручний тим, хто не створював аккаунт на «держпослуги». Однак сайт ФССП РФ працює тільки в одну сторону: тут не можна подати заяву про помічену помилку, відомості лише видаються.

Крім того, не варто очікувати, що як тільки ви перерахували суму, дані на сайті відразу ж зміняться. Гроші спочатку повинні надійти на депозит ФССП, потім бути розподілені і перераховані одержувачу - і лише потім відомості в базі даних змінюються. Час на кожен крок залежить від роботи банківської системи, але в цілому становить десь від 3 до 7 робочих днів.

Додатки для телефонів

Володарям смартфонів, планшетів та інших мобільних пристроїв з можливістю доступу в інтернет може виявитися більш зручним інший спосіб. Зараз в деяких соціальних мережах з'явилася можливість завантажити офіційний додаток від ФССП, за допомогою якого можна на прізвище перевірити відомості про свій обов'язок.

Потрібно, однак, пам'ятати:

  • Додатки не завжди гарантують достовірність та актуальність відомостей, отриманих через нього. Можливі ситуації, коли вони оновлюються повільніше, ніж офіційний сайт служби.
  • Головне - користуватися тим, що має оформлення у вигляді офіційного зеленого кольору і герба ФССП.
  • Якщо сайт ФССП не зберігає і не видає нікому відомості, введені в форму пошуку на ньому, а також отримані користувачем, то додатки конфіденційність інформації не завжди гарантують.

Однак зручність і достатня надійність цього способу дозволяє його рекомендувати будь-яким платникам, які зареєстровані в російських соцмережах.

розрахувати самостійно

Нарешті, якщо хвилює розмір боргу, але немає можливості скористатися жодним з наведених вище способів, розрахунок можливо провести самостійно. Для цього необхідно знати:

  • розмір стягуваних аліментів;
  • час прострочення;
  • розмір одержуваних доходів (якщо аліменти виплачуються у вигляді частки від заробітку);
  • розмір індексації, тобто різницю між прожитковим мінімумом в момент винесення суддею рішення і поточним;
  • наявність або відсутність пені та стягнень.

Маючи цю інформацію, боржник за правилами, встановленими законодавством, зможе прикинути, скільки йому належить платити. Однак такий спосіб не тільки трудомісткий, але і не гарантує того, що результат буде відповідати дійсності. Тому користуватися ним вкрай не рекомендується.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online