Ескроу: Нові можливості

  1. Основні положення
  2. Про що подумати, що зробити
  3. Допомога консультанта

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

18.04.2018
18

Юридична компанія «Пепеляєв Груп» повідомляє про майбутній вступ з 1 червня 2018 року в силу Закону про фінансові операції [1] , Істотно розширювальному можливості використання механізму ескроу.

Цивільний кодекс РФ доповнюється новою главою 47.1, яка встановлює загальні правила договору ескроу і усуває неповне і стрімчасте регулювання ескроу в російському праві.

Основні положення

В рамках договору ескроу депонент передає на депонування ескроу-агенту майно з метою виконання свого зобов'язання по передачі цього майна іншій особі (бенефіціару), а ескроу-агент забезпечує збереження депонированного йому майна і передає його бенефіціару при виникненні зазначених в договорі підстав.

Договір ескроу є тристороннім і укладається між депонентом, бенефіціаром і ескроу-агентом в нотаріальній формі на термін не більше 5 років. Проста письмова форма допускається у випадках депонування безготівкових грошових коштів та / або бездокументарних цінних паперів.

Ескроу-агент

Закон про фінансові операції розширює перелік суб'єктів, які можуть виступати ескроу-агентами. Тепер такими можуть бути фізичні особи, в тому числі нотаріуси, і юридичні особи. До набрання чинності Законом про фінансові операції в силу ескроу в російському праві представлений в обмеженому вигляді: як ескроу-агента може виступати тільки банк.

До набрання чинності Законом про фінансові операції в силу ескроу в російському праві представлений в обмеженому вигляді: як ескроу-агента може виступати тільки банк

Звісно ж, що діяльність некомерційних організацій по здійсненню функцій ескроу-агента за винагороду повинна підкорятися загальним правилам ст. 50 ГК РФ: здійснення цієї діяльності має бути передбачено їх статутами, служити досягненню цілей, заради яких вони створені і відповідати таким цілям.

Діяльність ескроу-агента підлягає винагороді, обов'язок зі сплати якого, за загальним правилом, несуть депонент і бенефіціар солідарно. Однак ескроу-агент не має права зараховувати чи утримувати депонированное у нього майно в рахунок оплати належної винагороди. Інші правила можуть бути визначені сторонами в договорі ескроу.

об'єкти депонування

Перелік об'єктів депонування також істотно розширено - сторони можуть депонувати не тільки грошові кошти, а й рухомі речі, бездокументарні цінні папери.

Закон покладає на ескроу-агента відповідальність за збереження депонованих речей, якщо він не доведе, що втрата / пошкодження речей сталося внаслідок непереборної сили, або через властивості речей, про які він не знав і не повинен був знати, або в результаті умислу або грубої необережності депонента.

Передача майна бенефіціару

Ескроу-агент зобов'язаний передати депонированное майно бенефіціару при виникненні підстав, зазначених у договорі ескроу. Підставами можуть бути як вчинення бенефіціаром або третьою особою будь-яких дій, так і наступ терміну або події. Якщо ж підстави передачі майна бенефіціару не виникають, то майно повертається депоненту.

Наступ підстави для передачі майна може підтверджуватися наданими бенефіціаром документами. Ескроу-агент здійснює перевірку цих документів тільки на відповідність зовнішніми ознаками, якщо обов'язок перевірити наявність підстав для передачі майна не передбачена в договорі ескроу.

Забезпечення захисту інтересів сторін

Інтереси сторін в ескроу забезпечуються принципом недоторканності, який полягає в тому, що, по-перше, депонированное майно повинно бути відокремлено і враховано на окремому балансі ескроу-агента. Ескроу-агент не має права розпоряджатися ним або використовувати його, якщо інше не передбачено договором або не випливає із суті зобов'язання.

По-друге, встановлюються загальні заходи захисту інтересів сторін: не допускається звернення стягнення, арешт або прийняття забезпечувальних заходів на депонированное майно за борги ескроу-агента або депонента; депонент не має права розпоряджатися депонованих майном після його передачі ескроу-агенту.

По-третє, принцип недоторканності отримав подальший розвиток в спеціальних законах. Так, згідно зі ст. 101, 131 Закону про банкрутство [2] ні зовнішній, ні конкурсний керуючий не має права розпоряджатися депонованих майном боржника-депонента, депонированное майно не включається до складу ліквідаційної маси. Згідно ст. 73.3 Закону про виконавче провадження [3] на депонированное майно не звертається стягнення за боргами ескроу-агента, депонента і бенефіціара.

припинення ескроу

Законодавцем не встановлено вичерпний перелік підстав припинення договору ескроу. У числі можливих підстав названі: смерть громадянина - ескроу-агента, визнання його недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім; припинення повноважень нотаріуса - ескроу-агента; ліквідація юридичної особи - ескроу-агента.

З урахуванням тристороннього характеру договору ескроу, встановлено також така підстава його припинення - відмова від договору депонента і бенефіціара шляхом направлення ескроу-агенту спільного повідомлення або за допомогою іншого способу, передбаченого договором ескроу.

Наслідком припинення договору ескроу є повернення депонированного майна депоненту або бенефіціару при наявності підстав для його передачі йому, якщо інше не встановлено угодою між депонентом і бенефіціаром.

Про що подумати, що зробити

Завдяки вжитим змін інститут ескроу в Росії придбав життєздатний вигляд, відповідний світовій практиці. Цьому, зокрема, сприяє розширення переліку об'єктів депонування і кола можливих ескроу-агентів, а також встановлення в законодавстві конкретних заходів захисту депонированного майна від стягнення / арешту.

Ми рекомендуємо звернути увагу на можливості ескроу, що надаються новим регулюванням, і розглянути варіанти його використання при структуруванні угод.

Допомога консультанта

Фахівці компанії «Пепеляєв Груп» володіють досвідом роботи в області структурування угод з використанням ескроу і готові надати необхідну юридичну підтримку по будь-яких аспектах, пов'язаних із зазначеними вище нововведеннями.


[1] Федеральний закон від 26.07.2017 № 212-ФЗ «Про внесення змін до частини першу і другу Цивільного кодексу Російської Федерації і окремі законодавчі акти Російської Федерації» (далі - «Закон про фінансові операції»).

[2] Федеральний закон від 26.10.2002 № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» (далі - «Закон про банкрутство») (з ізм. І доп., Вступ. В силу з 01.06.2018).

[3] Федеральний закон від 02.10.2007 № 229-ФЗ «Про виконавче провадження» (далі - «Закон про виконавче провадження») (з ізм. І доп., Вступ. В силу з 01.06.2018).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online