Житло залишиться в родині. Продаж мікродолей в квартирах хочуть заборонити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На розгляд Держдуми внесений законопроект, що забороняє володіння мікродолямі квартири не членам однієї сім'ї. На розгляд Держдуми внесений законопроект, що забороняє володіння мікродолямі квартири не членам однієї сім'ї

Фото: ТАСС / Василь Кузьміченок

"Здійснення права спільної часткової власності на житлове приміщення призвело до появи власників мікродолей, тобто власників незначних за розміром часток в житло, - зазначають автори документа. - Розміри цих часток часто настільки малі, що виділення їх в натурі не представляється можливим, так само як неможливо їх відокремлення для постійного або тимчасового проживання людини ".

Парламентарії звертають увагу на те, що деякі власники мікродолей "зловживають наданими їм юридичними правами і свободами". Наприклад, надають житлове приміщення, в якому їм фактично належить незначна частина, для фіктивної реєстрації сторонніх осіб, що породжує утворення так званих гумових квартир.

Автори законопроекту, зокрема, нагадують, що в кінці 2012 року прокуратура виявила в Москві квартиру, в якій було зареєстровано 333 уродженця Середньої Азії. "Крім цього мікродолі все частіше використовуються для створення нестерпних умов проживання сусідам, щоб змусити їх продати свої частки в житловому приміщенні за низькою ціною", - відзначають депутати.

Прокуратура виявила в Москві квартиру, в якій було зареєстровано 333 уродженця Середньої Азії.
Прокуратура виявила в Москві квартиру, в якій було зареєстровано 333 уродженця Середньої Азії

Якщо частку в житловому приміщенні купив чоловік, який не є членом сім'ї основного власника квартири, "то така частка (поворотна) підлягає передачі у власність членів сім'ї", наполягають автори законопроекту. У разі відмови сім'ї від придбання цієї частки депутати пропонують передавати її в державну чи муніципальну власність з відшкодуванням ринкової вартості власнику частки.

Фото: ТАСС / Олександр Рюмін

В цьому випадку поворотна частка стане предметом договору соціального найму з членами сім'ї, за яким вони користуються частиною житлового приміщення. "На вимогу сім'ї ця частка також може бути відступлена їм", - відзначають парламентарії.

У грудні минулого року в Думу вже був внесений схожий законопроект. Минулорічний варіант пропонує заборонити оформлення і продаж мікродолей в житлових приміщеннях, крім випадків, "коли частка в праві власності на житлове приміщення виникає в результаті приватизації або при спадкуванні житлового приміщення, а також на випадки, коли право спільної часткової власності виникає в силу закону".

На кожного мешканця має припадати не менше 10 "квадратів", в іншому випадку в реєстрації буде відмовлено.
На кожного мешканця має припадати не менше 10 квадратів, в іншому випадку в реєстрації буде відмовлено

Крім того, документ, внесений на розгляд парламенту в грудні, передбачає встановлення ліміту на реєстрацію проживаючих в квартирах: на кожного мешканця має припадати не менше облікової норми площі житлового приміщення, в іншому випадку в реєстрації буде відмовлено.

Зараз облікова норма в Москві становить 10 "квадратів" на людину. Таким чином, в стандартній двокімнатній квартирі неможливо буде зареєструвати більше трьох-чотирьох чоловік, в трійці - лише п'ять-шість чоловік. При цьому власник зможе вселяти в належне йому приміщення тільки своїх родичів.


Зараз законодавство не встановлює жодних обмежень на продажу невеликих часток в квартирі. Можна продати хоч соту частину 30-метрової квартири, і ця частка дасть покупцеві право реєстрації.

Можна продати хоч соту частину 30-метрової квартири, і ця частка дасть покупцеві право реєстрації

Фото: ТАСС / Олександр Рюмін

Мало того, основний власник не має права не впустити пайової власника в квартиру і обмежити йому проживання, тому що відповідно до Цивільного кодексу власнику, навіть часткової, належать права володіння, користування і розпорядження об'єктом, хоча часто мікродолі настільки малі, що на практиці " користування і розпорядження "ними фізично неможливо. Основний власник навіть не може продати свою квартиру без згоди власника мікродолі.

Як правило, часткова власність на житло виникає в результаті успадкування, коли батьки заповідають одну квартиру кільком своїм дітям. Часто володіння часткою в житловому приміщенні стає результатом поділу майна між колишнім подружжям.

За 150 тисяч рублів можна купити 1/40 однокімнатної квартири в Кузьминки "для прописки". Стільки ж коштує 1/96 квартири в Кузьмінках.
За 150 тисяч рублів можна купити 1/40 однокімнатної квартири в Кузьминки для прописки

Але багато власників житла свідомо продають мікродолі, не усвідомлюючи всіх юридичних наслідків такої угоди. Зазвичай вони вважають, що таким чином продають лише право на реєстрацію, на практиці ж часто позбавляються житла.

На сайті одного з найбільших агентств нерухомості зараз розміщено 388 пропозицій з продажу часток в московських квартирах. Наприклад, можна за 150 тисяч рублів купити 1/40 однокімнатної квартири в Кузьминки "для прописки". Стільки ж коштує 1/96 квартири в Кузьмінках. 1/8 квартири (5,6 квадратного метра) в Теплому Стані обійдеться вже в 310 тисяч рублів, зате це "ідеально для прописки". 1/27 квартири (2,3 "квадрата") в Ясеневі коштує ще дорожче - 350 тисяч.

Експерти визнають, що закон про обмеження продажу мікродолей в квартирах конче потрібна. Ймовірно, в ході обговорення в Держдумі два відповідні законопроекти - грудневий і лютневий - будуть об'єднані в один документ. Є шанс, що він буде схвалений парламентом до кінця цього року.


Рубченко Максим

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online