Як вибрати стабілізатор напруги для будинку.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, часи, коли напруга в наших будинках строго відповідало номінальним 220 В, давно пройшли На жаль, часи, коли напруга в наших будинках строго відповідало номінальним 220 В, давно пройшли. Причин тому кілька. По-перше, значно зросла кількість споживачів. Так, якщо раніше в кожній квартирі можна було зустріти тільки телевізор і холодильник, то тепер до них додалися комп'ютер, клімат-система, пральна машина, СВЧ і ланцюжок витончених дизайнерських джерел світла. Істотно збільшилася не тільки діагональ телевізорів, а й їх кількість. Та й окремі морозильні камери перестали бути екзотикою. А ось що підводиться до кожної квартири потужність залишилася на колишньому рівні.

По-друге, всі електричні комунікації поступово приходять в непридатність і старіють, що часто у великих містах (де заміна комунікацій утруднена) стає причиною постійних обривів.

В результаті напруга в розетці рідко коли перевищує 200 В, а в години-пік іноді опускається нижче 170 В. Свого часу з таким неподобством намагалися боротися підвищенням подається в загальну мережу напруга, що призводило до ситуації, коли поблизу від трансформаторної будки напруга була сильно завищено, а у віддалених районах опускалося до критичних значень.

Одним з небагатьох реальних виходів, доступних для звичайної людини, стали стабілізатори напруги . Це досить компактні прилади, які регулюють надходить в них напруга таким чином, щоб на виході були покладені 220 В з невеликим (3-7%) допуском. Однак багато хто з нас досить слабо розбираються в електротехніці і не можуть зробити усвідомлений вибір, що зазвичай і є основною причиною відмови від такої досить корисною покупки. Так що давайте розбиратися в питанні!

На сьогодні найпоширенішими можна вважати три види стабілізаторів: сервоприводні, релейні і електронні. Вони трохи розрізняються за принципом роботи, хоча для кінцевого споживача відмінності між ними швидше зводяться до цінового фактору, ніж до конструктивних особливостей.

сервопривідні стабілізатори

У них зміна вихідної напруги відбувається за рахунок числа витків обмотки на трансформаторі, а виконавчим механізмом служить мотор з сервопіріводом. Подібна конструкція має досить невисоку вартість, але через велику кількість механічних вузлів її надійність залишає бажати кращого. Загалом сервоприводні стабілізатори можна назвати хорошим бюджетним варіантом.

релейні стабілізатори

Їх основний елемент - блок силових реле, які перемикають обмотки головного трансформатора. Якщо не вдаватися в технічні деталі, то за своїми споживчими властивостями вони дуже схожі на сервоприводні моделі, хоча все ж є більш надійними і точними (при ненабагато вищою вартістю).

електронні стабілізатори

Найсучасніший, надійний і високоточний вид. Виконавчими механізмами в даному випадку служать особливі електронні ключі (сімістори). Крім уже згаданих достоїнств, вони можуть похвалитися високою швидкістю реакції (порядку 20-30 мс) і практично безшумною роботою. Однак при виборі стабілізатора напруги додому варто розуміти, що зазвичай вони коштують майже вдвічі дорожче релейних і сервопривідних «колег», що автоматично відносить їх до преміум-сегменту з усіма наслідками, що випливають для споживача наслідками.

Особливу увагу варто приділити правильному розрахунку необхідної потужності. При цьому важливо дотримати баланс і не скотитися в крайності. Занадто мала видається потужність може привести до виходу вашої електроніки з ладу, а надто велика істотно позначиться на ККД пристрою і в деяких випадках може привести до поломки стабілізатора.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online