Комстрою знайшли керівника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Головою комітету з будівництва Петербурга стане людина, на якого ще п'ять років тому галузеві гравці недовірливо мружилися. Тепер вони ж кажуть: «Нам потрібні такі люди». Головою комітету з будівництва Петербурга стане людина, на якого ще п'ять років тому галузеві гравці недовірливо мружилися

Леонід Кулаков, фото - Світлана Холявчук / Інтерпресс

Новим головою комстроя, за інформацією «Фонтанки», буде призначено Леоніда Кулаков, який зараз очолює службу Госстройнадзора та експертизи (ГАСН). З відходом в минулому листопаді Сергія Морозова у комітету два місяці не було постійного керівника. Учасники ринку не проти бачити на чолі профільного відомства людини з галузі і, що важливо, з Петербурга.

Як повідомляють джерела «Фонтанки», Леонід Кулаков може з'явитися в будівлі на набережній Мойки вже в найближчий понеділок, 19 лютого. Це підтвердили відразу кілька співрозмовників в Смольному. Сам Леонід Володимирович на запитання кореспондента відповів, що чутки не коментує.

Леонід Кулаков народився 20 вересня 1971 року в Ленінграді. Закінчив в 1993 році юридичний факультет Санкт-Петербурзького університету. Зараз його призначення здається логічним, а п'ять років тому, коли Кулаков приходив в Госстройнадзор, забудовники іронізували , Посилаючись на те, що чують це прізвище вперше. І не дивно: після навчання Кулаков працював в бізнесі, а в першій половині нульових очолював відділ будівництва та землекористування адміністрації Курортного району. Після цього перейшов на роботу в комітет у справах реєстрації актів цивільного стану, де і пропрацював майже 6 років.

У лютому 2018 го коментарі інші. «Якщо Леонід Володимирович очолить комітет, буду тільки радий, але я про це не чув, - каже генеральний директор компанії« MASTER Девелопмент »В'ячеслав Семененко, сам колишній завідувач комстрой. - Це людина пітерський і в темі. Нам потрібні наші міські люди, які знають галузь і керівників, до того ж він сильний адміністратор. Госстройнадзор взагалі щастить в цьому плані, попередник Кулакова Олександр Орт теж був професіоналом ».

«Я вважаю, що на цій посаді має бути людина, максимально близький до профільного віце-губернатору (Ігор Албіна. - Прим. Ред.) З точки зору довіри і прийняття рішень, - розповів гендиректор Об'єднання будівельників Санкт-Петербурга Олексій Бєлоусов. - Таких людей кілька, і в тому числі - в апараті самого віце-губернатора ». Щодо довіри окрема історія. Джерела «Фонтанки» в Смольному розповідають, що між Албіно і Кулаковим виникло деяке напруження в кінці 2016 року, коли ГАСН не підписав так званий висновок про відповідність щодо стадіону на Крестовському острові. З тих пір відносини, кажуть, в кращому випадку нейтральні.

«Там більшість представників держапарату люди знають і компетентні, - вважає глава« Дальпітерстроя »Аркадій скоро. - Леонід Володимирович теж тлумачний керівник, він точно в темі і, мені здається, впорався б ».

«На мене він справив хороше враження за роки в Госстройнадзор, - поділився власник« Воїн-В »Олег Глущенко. - Раціональний, спочатку вивчає проблематику, потім приймає рішення. Мабуть, даються взнаки юридичну освіту і минулий досвід у будівельній галузі. А ГАСН і зараз виконує дуже багато функцій, які перегукуються з комітетом ». У січні цього року ГАСН підтвердив законність дозволів на будівництво для «Воїн-В».

Сам Кулаков в 2017 році відзначав позитивну динаміку за роки своєї роботи в ГАСН. За його словами, за 5 років кількість самобудів у місті знизилося в шість разів - зі 190 до 31. Сама служба розробила порядок взаємодії комітетів і ГАСН з районними адміністраціями для прискорення виявлення самобудів, а також поправки до федерального законодавства. Тим часом в перелік об'єктів, які за ці роки будувалися без відповідних дозволів, були і резонансні дорожні споруди - зокрема Сірчаний міст і Поклонногорскій шляхопровід .

З останніх досягнень ГАСН можна згадати також переклад значної частини послуг в електронний формат. У минулому році через Єдину систему будівельного комплексу виявлялося 12% цих послуг, а з 1 січня 2018 го дозволу на будівництво або введення об'єктів в експлуатацію можна отримати тільки через неї.

У градозащітнікі і депутатів склалося суперечливе враження про керівництво Кулакова.

«Ми як і раніше будується з ГАСН з приводу знесення історичних будівель, як і при Орте, але Кулаков, по крайней мере, веде чесний діалог, - говорить глава Центру експертиз ЕКОМ Олександр Карпов. - При ньому значно зріс рівень юридичної грамотності служби. Ну і самих історичних будівель стали зносити менше, але це я відношу, звичайно, не на частку Госстройнадзора, а на політичну волю керівництва міста ».

Депутат Законодавчих зборів Борис Вишневський теж відзначає, що контакт з ГАСН в останні роки став краще, а служба почала оперативніше відгукуватися на скарги про порушення, але цієї реакції недостатньо.

«Вони легко видають дозволи і рідко їх припиняють, - говорить парламентарій. - Ми з великими труднощами домоглися від служби виїзної перевірки «Планетограда» , І нам повідомили про неї вже пост-фактум. Потім вони виправдовували забудовника, заявляючи , Що там йде не добудова, а консервація. З Фарфоровскім кладовищем схожа історія. За словами ГАСН, контролювати можливе виявлення останків повинні забудовник і замовник, які кровно зацікавлені в тому, щоб нічого там не знайти ».

При цьому депутат підкреслює, що він завжди може додзвонитися до Кулакова і його заступників, але вони могли б рішучіше припиняти незаконне будівництво в місті.

Попередній глава комітету з будівництва, Сергій Морозов, покинув свою посаду на прикінці листопада. Це сталося на тлі критики з боку губернатора про низькі темпи освоєння бюджету, під такою ж акомпанемент йшов і попередник Морозова, Михайло Демиденко. Крім того, були зірвані терміни по будівництву багатьох соціальних об'єктів, їх перенесли в адресну програму 2018 року. Справа не тільки в соціалці; прямо перед Новим роком сам ГАСН і продовжив дозволу на будівництво по 29 міським житловим комплексам. Розбиратися з ними Кулаков буде вже на новому місці.

В даний момент обов'язки голови комітету з будівництва виконує Євген Барановський, який на посаді заступника займався проблемами пайовиків. Якщо Леонід Кулаков захоче потрапити з корабля на бал, то вже в понеділок він зможе взяти участь в засіданні щодо добудови «Охта Модерна» .

Хто займе місце Кулакова в керівництві ГАСН, поки не відомо. Було б логічно припустити, що хтось із його заступників, Євген Кім або В'ячеслав Захаров. Однак співрозмовники «Фонтанки» в Смольному стверджують, що це не першочергові кандидати.

Микола Кудін,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online