Зразок трудового договору з іноземним громадянином 2018

  1. Зразки трудових договорів з іноземними громадянами
  2. висококваліфіковані кадри
  3. Документи для укладення договору
  4. Куди подається повідомлення про укладення трудового договору з іноземцем
  5. Терміни дії контракту
  6. Припинення трудових відносин

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

5/5 (4)

Зразки трудових договорів з іноземними громадянами

УВАГА! Подивіться заповнений зразок трудового договору для прийому на роботу іноземного громадянина:

СКАЧАТИ зразки трудових договорів з іноземними громадянами можна за посиланнями нижче:

  1. Трудовий договір для прийому на роботу іноземного громадянина, який постійно проживає в Російській Федерації
  2. Трудовий договір для прийому на роботу іноземного громадянина, який працює за патентом
  3. Трудовий договір для прийому на роботу іноземного громадянина, який тимчасово проживає в Російській Федерації
  4. Трудовий договір з іноземним громадянином з фізичною особою

Трудові відносини і діяльність іноземних громадян на території РФ регулює ФЗ №115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» від 25 липня 2002 року. Положення статті 13 закону закріплюють за іноземцями право на роботу в Росії.

Фізичні та юридичні особи мають право укладати трудові договори з приїжджими. Однак існує особливий порядок оформлення такого трудового договору та ряду інших документів, необхідних для роботи в Росії.

Особливості залежать від статусу іноземного громадянина:

  • особа, яка знаходиться в Росії по візі або без неї (для країн з безвізовим режимом з РФ), але не проживає тут;
  • особа, яка проживає на території РФ тимчасово;
  • особа, яка проживає в Росії на постійній основі.

Також особливості трудових відносин з іноземцями залежать від країни, громадянами якої вони є. Одні держави мають з РФ договори в сфері праці та безвізовий режим, а громадянам інших обов'язково отримання віз і дозволу на роботу. Потрібно врахувати можливість квотування робочих місць для приїжджих і необхідність отримувати патент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення в зв'язку із закінченням строку трудового договору .

Особливі умови для роботи на території РФ мають громадяни країн Євразійського економічного союзу, згідно зі статтею 50.1 ТК РФ.

Розглянемо докладніше весь алгоритм працевлаштування і зразок трудового договору з працівником з іншої країни 2018 докладніше.

Трудовий договір повинен бути написаний російською мовою, але передбачена можливість складання документа і на мові працівника. Це дозволить поліпшити розуміння майбутнім співробітником положень його трудової діяльності. Існують як термінові, так і безстрокові варіанти договорів.

Важливо! Закон не забороняє укладати безстроковий трудовий договір з іноземним працівником. Але якщо у нього закінчиться термін дії патенту або дозволу на роботу, роботодавець зобов'язаний розірвати договір.

Заробітна плата - суттєвий аспект трудових відносин. Сума винагороди за працю виплачується тільки в рублях, оплата в інших валютах заборонена законодавчо.

Перелік необхідних умов в трудовому договорі з іноземним працівником:

  • реквізити роботодавця, відомості про працівника - П. І. Б., паспортні дані;
  • дата і місто укладення договору;
  • повне найменування організації роботодавця;
  • посаду як в штатному розкладі;
  • коли працівник приступає до виконання обов'язків - дата;
  • тип договору - терміновий, безстроковий. Якщо терміновий, то вказати причину ув'язнення - заміна на час відпустки тощо;
  • оплата праці - оклад, надбавки, районний коефіцієнт;
  • умови праці - шкідливі, небезпечні, стандартні і так далі;
  • наявність страхування - пенсійного, медичного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо роботодавець не уклав трудовий договір з працівником?

Визначити, що здобувач - іноземний громадянин, на перший погляд вдається не завжди. Особливо якщо в інформації про вакансії про це немає вказівки. Даний факт може вийти на поверхню, коли людина приходить у відділ кадрів підписувати документи на працевлаштування. Якщо здобувач пройшов всі етапи відбору і підходить за компетенціями, боятися того, що він іноземець, не варто. Укласти трудовий договір з іноземним громадянином, який тимчасово або постійно проживає на території Росії на законних підставах, не складає труднощів.

Увага! Наші кваліфіковані юристи нададуть вам допомогу безкоштовно і цілодобово по будь-яких питань. Дізнайтеся подробиці тут.

звичайне працевлаштування

При наявності дозволу на проживання в Росії (ВНЖ) або дозволу на тимчасове перебування в країні (РВП) в іноземного громадянина він виходить на роботу на тих же умовах, що і громадянин Росії. Дана норма закріплена в Трудовому кодексі. При цьому обов'язково перевіряється термін дії РВП або ВНЖ, а також повідомляються міграційні органи. Сповістити їх потрібно протягом 3 днів.

Такий же порядок дій при працевлаштуванні працівників з паспортами країн-членів ЄЕС: Казахстан, Киргизія, Білорусь, Вірменія. Фактично вони мають аналогічні права, що і росіяни.

Оформлення додаткових документів для прийому на роботу не потребують, соціальні права у таких працівників ідентичні правам російських робітників. Крім цього, громадяни країн-членів ЄЕС не враховуються в квоті на іноземних робітників.

Дипломи про освіту, отримані в країнах Союзу, не вимагають додаткового підтвердження і верифікації. Необхідно буде тільки перевести документ про освіту російською мовою і завірити переклад у нотаріуса.

Дозвіл на роботу

Якщо іноземець прибув в РФ на підставі візи, то йому для здійснення трудової діяльності необхідно отримання дозволу на роботу. Отримати його можна в органах МВС, які здійснюють міграційний облік.

Термін дії документа дорівнює одному року. За рішенням органів МВС дозволу не тільки видаються, а й можуть бути відкликані, а також анульовані. В процесі оформлення дозволу бере участь майбутній роботодавець.

Документ повинен містити:

  • найменування роботодавця;
  • дату і місце видачі;
  • період дії дозволу;
  • вказівка ​​території, де працівник буде здійснювати трудову діяльність.

Зверніть увагу! Якщо працівник переходить на роботу з однієї компанії в іншу, то дозвіл на роботу потрібно оформляти заново. Для кожної юридичної особи свій документ. Держмито за видачу дозволу становить 3500 рублів. Оплачувати її може як роботодавець, так і сам співробітник.

Патент на роботу

Працівники з громадянством інших держав, які прибули в безвізовому порядку, можуть працювати на підставі патенту на трудову діяльність. Він видається органами МВС в установленому порядку. Громадянин повинен сам оформити собі патент, якщо він планує працювати в РФ. Коли приймають на роботу особа з патентом, відділ кадрів перевіряє термін дії документа, територію дії і рід діяльності.

Територія дії патенту - це суб'єкт РФ, де був виданий даний документ. Потенційні роботодавці іноземців мають право приймати їх на роботу тільки з патентом, оформленим в їх суб'єкті. Якщо людина переїжджає, то на новому місці патент відкривається заново. Також в патенті вказується спеціальність, за якою людина може працювати. Працевлаштовувати за іншими спеціальностями особа з патентом не можна. Якщо необхідна зміна роду діяльності, патент також потрібно замінити.

Вартість оформлення патенту на роботу залежить від періоду його дії і регіону, де він був виданий. Після влаштування на роботу особа з патентом щомісяця відраховує платежі зі своєї заробітної плати. Наявність патенту не скасовує необхідність оформлення поліса ДМС.

Максимальний термін дії патенту - два роки. Після закінчення двох років іноземець покидає територію РФ, а потім може повернутися і оформити документ заново.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продовження терміну перебування іноземних громадян .

Якщо роботодавець приймає на роботу особу з патентом, то про це потрібно довести до відома органи МВС, які займаються міграційним обліком. Три дні - такий термін відведений на повідомлення, в іншому випадку компанії загрожує штраф.

висококваліфіковані кадри

Висококваліфіковані кадри мають спеціальні умови при виході на роботу в російські компанії. Для таких іноземних фахівців діє система привілеїв і преференцій.

При цьому фахівцем високої кваліфікації вважається будь-який іноземний працівник (як з візових, так і з безвізових країн), відповідний за положенням зі статті 13.2 пункту 1 Федерального закону N 115-ФЗ:

  • за ступенем кваліфікації;
  • за розміром оплати праці (винагороди).

Ступінь кваліфікації іноземного фахівця, якого російський роботодавець планує залучити в якості висококваліфікованого, оцінюється самим роботодавцем. Критеріями відбору можуть бути як досвід роботи, так і освіту, спеціальні якості здобувача. Всі ризики в даному випадку роботодавець бере на себе.

Запам'ятайте! Дозвіл на роботу висококваліфікованим фахівцям видається на термін до трьох років, без прив'язки до конкретного суб'єкта Росії. Але є перелік робіт, до яких залучення таких кадрів заборонено. Перерахування таких видів діяльності є в статтях 13.2 і 14 Федерального закону №115-ФЗ.

Документи для укладення договору

Схема працевлаштування іноземних громадян не сильно відрізняється від працевлаштування росіян. Наприклад, документи будуть потрібні однакові і для іноземця, і для росіянина. За винятком дозволу на роботу, РВП. Стандартний набір при прийомі на роботу:

  • документ, що засвідчує особу, - паспорт, ідентифікаційна картка;
  • трудова книжка для осіб, що мають досвід роботи в Росії;
  • СНІЛС, при наявності;
  • документ про освіту, кваліфікацію;
  • поліс обов'язкового або добровільного медичного страхування;
  • вид на проживання, дозвіл на тимчасове проживання в РФ;
  • патент, дозвіл на роботу.

Важливо! При відсутності у іноземця СНІЛС і трудової книжки компанія повинна їх оформити.

Куди подається повідомлення про укладення трудового договору з іноземцем

Норма зі статті 13 пункту 8 закону №115-ФЗ наказує роботодавцю повідомляти локальний орган міграційного обліку про факт укладення трудового договору з іноземним громадянином.

Повідомлення слід подавати до відділення органів міграційного контролю, яке знаходиться за місцем фактичної трудової діяльності іноземця. Дане місце може не збігатися з юридичною адресою компанії-роботодавця.

Подивіться відео. Які документи вимагати з іноземця при прийомі на роботу:

Важливо! Всі іноземні громадяни, які здійснюють трудову діяльність на території Росії, зобов'язані мати діючий поліс добровільного медичного страхування або будь-який інший договір про надання їм медичної допомоги. Закон не визначає сторону, яка повинна платити за поліс ДМС. Це питання залишається в площині домовленостей роботодавця і працівника.

У деяких випадках іноземні громадяни приходять на місце майбутньої роботи вже з полісом ДМС, що дозволяє працевлаштовувати їх без зайвих грошових витрат.

Терміни дії контракту

Згідно зі статтею 327 Трудового кодексу РФ, з іноземними працівниками можна укладати і термінові, і безстрокові трудові договори. Тобто термін трудової діяльності іноземця регулюється домовленостями з самою організацією.

При укладанні строкового трудового договору з іноземним робітникам слід керуватися нормами статті 59 Трудового кодексу Російської Федерації.

Продовження трудових відносин з іноземцем не передбачено законодавством Росії. Але роботодавець має повне право після закінчення терміну дії договору укласти з працівником новий.

В окремих випадках, як було зазначено вище, організації можуть розірвати договір з іноземними робітниками раніше терміну його закінчення. Приклади: закінчився термін дії дозволу на роботу, патенту або РВП.

Припинення трудових відносин

Можливі підстави для розірвання трудових відносин з іноземцем:

  • закінчився термін дозволу організації на залучення до роботи іноземних громадян;
  • закінчився патент або дозвіл на роботу;
  • припинив дію поліс ДМС;
  • закінчився період посвідки на проживання в Росії, чи він був відкликаний.

Врахуйте! На вищевказаних підставах трудовий договір з іноземним працівником розривається не пізніше ніж через місяць з моменту настання обставин.

Існують спеціальні підстави для переривання трудових відносин з іноземцем:

  • приведення кількості іноземців, що працюють в компанії, до вимог закону;
  • термін тимчасового переведення закінчився, компанія не може надати колишнє місце роботи працівникові.

Повідомити співробітника про майбутнє звільнення керівництво організації повинно не пізніше ніж за три дні до дня звільнення. Поставити працівника до відома можна в довільній формі, особлива форма повідомлення не передбачена. Підпис співробітника про повідомлення також не обов'язкова, але при її наявності шанс уникнути конфліктів вище. Повідомлення складається у двох примірниках, один для роботодавця, інший для співробітника. На тому, що залишається в компанії, співробітника просять поставити підпис.

Подивіться відео. Як і коли потрібно повідомити ФМС про укладення трудового договору з іноземцем:

Дорогі читачі нашого сайту Дорогі читачі нашого сайту! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

8 (499) 322-73-27

Москва, Московська область

8 (812) 507-82-87

Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 551-71-02

Федеральний номер для інших регіонів Росії

Якщо ваше запитання об'ємний і його краще задати в письмовому вигляді, то в кінці статті є спеціальна форма, куди ви можете його написати і ми передамо ваше запитання юристу, що спеціалізується саме на вашу проблему. Пишіть! Ми допоможемо вирішити вашу юридичну проблему.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online