Значення паспорта громадянина Російської Федерації в 2019 році

  1. Про що каже закон
  2. Функції паспорта РФ
  3. Необхідні документи
  4. Куди подавати зібрані папери
  5. Порядок отримання внутрішнього паспорта
  6. Встановлені терміни для отримання
  7. Де можна забрати готовий документ
  8. Переоформлення паспорта громадянина РФ
  9. Адміністративна відповідальність за проживання без паспорта

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З потребою отримання або зміни паспорта стикається практично кожна людина. При досягненні певного віку, при втраті, псуванні, неточності в даних або отримання громадянства, при зміні особистих даних, зовнішнього вигляду або статевої приналежності потрібно терміново поміняти паспорт громадянина Російської Федерації. Він є основним посвідченням особи громадянина в нашій країні, тому слід серйозно ставитися до цього питання. Проживання без паспорта або з недійсним документом тягне за собою адмінвідповідальність.

Про що каже закон

Про що каже закон

чинне Положення про паспорт громадянина Російської Федерації в 2019 році свідчить про те, що документом обов'язково повинні володіти всі громадяни, яким є 14 років і живуть в нашій державі. Бланки робляться виключно за одним зразком для всієї країни. У республіках можливе виготовлення вкладишів з гербом і даними на її мові. МВС встановлює форму бланків, печаток, штампів, особистих фото і захисні методи.

Відповідно до закону про паспорт громадянина РФ, в нього вносяться особисті дані (ПІБ, статева приналежність, місце і дата народження). І відмітки про реєструванні / зняття з обліку за місцем проживання, військової повинності (з 18 років), реєструванні шлюбу чи розлучення, дітей (до 14 років), про отриманої документації, що засвідчує особистість. За бажанням можуть бути внесені дані про групу крові, резус-фактор і ін. Не можна вносити відомості, не передбачені Положенням.

Функції паспорта РФ

Паспортна система в нашій державі і безпосередньо паспорт здійснюють такі функції:

  • посвідчення особи в нашій країні;
  • можливість вільного переміщення, реалізації в соціальній сфері життя (наприклад, пристрій на роботу, надходження на навчання);
  • участь в голосуванні, можливість обирати і бути обраним;
  • можливість відкрити рахунок в банку, вступити в банківську установу;
  • облік населення і отримання держорганами даних про міграційні процеси, складі населення, зміні чисельності;
  • посвідчення особи зниклого безвісти людини, злочинця;
  • контроль процесу розселення громадян.

Так як кожен правоохоронець знає, як виглядає паспорт громадянина і які він повинен містити елементи і відомості, то значно спрощується процес контролю людей, що беруть участь в спірних ситуаціях.

Також можливе використання інших видів посвідчення особи, наприклад, службового паспорта, який видається громадянину для службового відрядження, виїзду і в'їзду на територію РФ. Він є власністю держави і підлягає поверненню в організацію, яка його видала.

Паспорт моряка постановою від 18.08.2008 року замінюється посвідченням особи моряка. Воно являє собою двосторонню картку, яка містить фото та особисті дані про власника, біометричний шаблон, підпис і іншу інформацію. Використовується для посвідчення особи в РФ і за її межами, в'їзду і виїзду на судні або іншому виді транспорту.

Соціальний паспорт сім'ї входить в концепцію, яка розробляється Інститутом демографії, міграції та соцрозвитку. Мета паспорта - взаємно пов'язати питання підвищення дієвості управління соцполітики в регіонах країни. Він являє собою анкету з відомостями про членів сім'ї, їх взаємини.

Необхідні документи

Отримання паспорта в РФ виконується в точній узгодженості з законоположеннями, які регламентують, які документи потрібні для паспорта РФ.

  1. Заява про видачу паспорта (Форма за посиланням), заповнене рукописно або із застосуванням технічних засобів. Заява про видачу посвідчення особи громадянина РФ пишеться розбірливим почерком, не повинно містити абревіатур, скорочень, прокреслень і виправлень.
    завантажити бланк заяви на видачу паспорта РФ (.PDF)
  2. Свідоцтво про народження заявника. Якщо у вас його немає, то сходіть в ЗАГС, щоб отримати дублікат. Якщо ви не можете цього зробити, то його видадуть на підставі трудової книжки або свідоцтві про укладення шлюбу. При отриманні паспорта свідоцтво про народження не здається.
  3. Фото формату 3х4. Якщо ви носите окуляри, то на фото теж потрібно бути в них, але з незатемнённимі лінзами. Не можна фотографуватися в головному уборі, але якщо через релігійні переконання вам не можна його знімати, то допускається виняток. Фото повинно бути чітким.
  4. Документація, що підтверджує, що ви громадянин Росії або національний документ іншої держави (якщо ви хочете придбати громадянство РФ), який є посвідченням особи. Якщо він оформлений не російською мовою, то потрібно надати переклад (це стосується будь-яких документів, отриманих за кордоном, ви надаєте для отримання посвідчення).
  5. Документація, яка містить відомості, що вносяться до посвідчення особи.
  6. Свідоцтва про укладення шлюбу або розлучення, про народження дітей (громадян до 14 років).
  7. Довідка про сплату держмита (300 рублів).
  8. Якщо ви громадянин Росії, але на постійній основі проживаєте за кордоном, то потрібно представити документацію, яка засвідчує вашу особистість в іноземній державі.

При бажанні ви можете отримати паспорт громадянина РФ попереднього типу (який видавався до 2011 року). Для цього заповніть бланк заяви про видачу паспорта старого зразка. Він відрізняється відсутністю машиночитаемой записи на 3 сторінці, яка допомагає зменшити час на обробку даних при проходженні митного контролю, оформлення юридично значущих послуг тощо.

Куди подавати зібрані папери

Віддача і зміна посвідчення особи громадянина РФ виконується в держслужбах КОМ ГУ МВС (до 2016 р - ФМС). Зберіть пакет документації та віднесіть його до державного органу за місцем тимчасової реєстрації або постійного проживання. Бажано заздалегідь дізнатися години прийому і час роботи, щоб не витрачати особистий час даремно. Здайте документи, співробітник служби проведе перевірку і якщо все нормально, то скаже, коли ви можете забрати нове посвідчення особи і як дізнатися про готовність паспорта громадянина РФ.

При бажанні або необхідності ви можете оформити тимчасовий документ. Він прирівнюється до паспорта громадянина РФ, і ви можете з його допомогою здійснювати дії, для яких потрібно при собі посвідчення особи: придбати квиток на поїзд, отримати грошовий переказ та ін. Посвідчення особи діє, поки оформляється постійне посвідчення особи громадянина РФ, але не більше 2 місяців .

Здати пакет документів можна інакше. Наприклад, через Єдиний портал державних послуг (ЕПГУ). Для цього треба зайти на інтернет-портал, авторизуйтесь, виберіть необхідний держорган і послугу. Вимоги, які потрібно дотримати представлені на сайті. Вам потрібно оформити файл з фото, заповнити заявку і відправити для перевірки. Якщо ухвалять позитивне рішення, то ви отримаєте лист з повідомленням про те, де і коли ви зможете отримати нове посвідчення особи громадянина РФ.

Порядок отримання внутрішнього паспорта

Порядок отримання внутрішнього паспорта

Законодавство регламентує, які документи потрібні для заміни паспорта в 20 років (Перейдіть за посиланням, щоб отримати додаткову інформацію) і 45 років при обов'язковій зміні посвідчення особи, коли ви досягли цього віку. Вони відрізняються від загального переліку. Вам потрібно зібрати документацію, яка вказана в пунктах 1, 3, 6 і недійсне після дня народження при собі посвідчення особи, яка підлягає зміні. Бажано взяти з собою військовий квиток (для військовозобов'язаних) і документацію з 5 пункту.

Термін дії паспорта громадянина РФ:

  • від 14 - до 20 років;
  • від 20 - до 45 років;
  • від 45 років - безстроково.

Слід враховувати, що при собі посвідчення особи громадянина РФ, яке ви отримали в день свого народження (20 або 45 років) і до нього все одно потрібно замінити за 1 міс. (Крім військовозобов'язаних, які проходять службу, і інших випадків, передбачених законом).

Термін дії паспорта громадянина РФ не повинен порушуватися, інакше буде накладена адмінвідповідальність.

Встановлені терміни для отримання

Встановлені терміни для отримання

Результат послуг КОМ ГУ МВС - це отримання паспорта в РФ, яке виконує в регламентовані терміни:

  • за місцем постійного реєстрування, якщо не змінювалося громадянство - 10 днів;
  • не за місцем постійного реєстрування, в зв'язку з розкраданням, втратою, видачею іншим держорганом - 30 днів (раніше цей період був до 2 міс.).

Не передбачено отримання документа в стислі терміни, але 10 і 30 днів - це максимальний час очікування, а значить, він може бути отриманий і раніше. Зазвичай цей час залежить від того, хто видає паспорт громадянина РФ, оперативності роботи співробітників, що займаються перевіркою, відправленням запитів, розглядом результатів тощо.

Де можна забрати готовий документ

На питання, хто видає паспорт громадянина РФ, можна відповісти однозначно - КОМ ГУ МВС, в який ви подали відомості. Як дізнатися про готовність паспорта громадянина РФ :

  • якщо ви особисто принесли документи в УВМ ГУ МВС, то можете запитати у співробітника, коли можна забрати посвідчення особи;
  • ви можете зателефонувати в УВМ ГУ МВС по вашому місцем проживання по телефону і уточнити дані про дату отримання посвідчення особи громадянина РФ;
  • при подачі відомостей через портал держпослуги ви дізнаєтеся про готовність посвідчення через особистий кабінет.

Якщо за документом ніхто не прийшов, то воно відправляється в архів. Через 3 роки він ліквідується.

Переоформлення паспорта громадянина РФ

Для того щоб паспорт громадянина Російської Федерації переоформлявся вчасно, на його останній сторінці є Витяг з законодавства з вказанням, у скільки років видають паспорт, і коли слід звертатися в держслужбу. А також переоформленню підлягає при собі посвідчення особи з недостовірними або зміненими відомостями.

Буває одна підстава для процедури переоформлення посвідчення особи громадянина РФ або кілька. Наприклад, якщо дівчина в 19 років вийшла заміж, а через кілька днів їй виповнилося 20 років, то у неї є дві підстави, які вона повинна відобразити в формі 1П при подачі пакета особистих паперів. Якщо людина, наприклад, змінив прізвище, а через півроку йому виповнюється 45 років, то при собі посвідчення особи доведеться поміняти двічі.

Адміністративна відповідальність за проживання без паспорта

Адміністративна відповідальність за проживання без паспорта

Кодекс РФ про адміністративні правопорушення передбачає штраф за відсутність паспорта. За ст. 19.15 якщо фізособа живе без посвідчення особи або воно не підлягає використанню, вам доведеться оплатити суму, регламентовану законодавством. До того ж навмисне знищення або пошкодження посвідчення особи громадянина РФ, неакуратне зберігання теж потягнуть відповідальність за ст. 19.16 .

Перейдіть по посиланню, щоб дізнатися, яка сума штрафу за прострочений паспорт може бути накладена на громадянина РФ. Покарання передбачене як міра, котра стимулює уважно і обережно ставитися до посвідчення особистості. Ніякої альтернативи йому немає, відповідальність лежить особисто на кожного громадянина.

Але існують умови, що пом'якшують провину людини ( ст. 4.2 КоАП ).

  • Якщо провину здійснена матір'ю малолітньої дитини або жінкою в положенні, обличчям, які досягли повноліття, в складних життєвої ситуації або в стані сильного душевного хвилювання. Або, навпаки, обтяжити її ( ст. 4.3 КоАП ).
  • Якщо провину по відношенню до посвідчення особи громадянина РФ зробила група осіб, її здійснили не перший раз, були залучені особи, які не досягли повноліття.

Як отримати паспорт РФ за 3 місяці: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online