Розлучення з іноземцем - як розірвати шлюб з іноземним громадянином - МамаЮріст.ру

  1. Чим регулюється розірвання шлюбу з іноземцем
  2. Розірвання шлюбу з іноземцем в органах РАГС
  3. Розірвання шлюбу з іноземцем в судовому порядку
  4. Як розірвати шлюб без присутності іноземного громадянина
  5. Розлучення з іноземцем за межами Росії
  6. Розлучення між іноземними громадянами та особами без громадянства в РФ
  7. Чи законно розлучатися за дорученням
  8. Розлучення в дипломатичних представництвах і консульствах
  9. Визнання розлучення - в РФ і іншій державі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За російським законодавством громадяни Росії мають право вступати в шлюбні відносини як зі своїми співвітчизниками, так і з громадянами іноземних держав. Однак, процедура укладення шлюбу з іноземцем і розлучення з таким чоловіком мають в кожному окремому випадку відмінні риси, які необхідно враховувати як перед укладенням шлюбу, так і при бажанні розлучитися з іноземцем.

У цій публікації ми постараємося детально розглянути всі підводні камені і особливості розірвання шлюбу з іноземним громадянином в рамках законодавства Російської Федерації.

Чим регулюється розірвання шлюбу з іноземцем

У Росії питання розірвання шлюбу, укладеного з громадянами іноземної держави регулюються наступними правовими актами:

  • Мінської конвенції.
  • Конвенцією про права дитини
  • Конституцією РФ
  • Сімейним та цивільно-процесуальним кодексом РФ
  • Федеральним законом «Про акти громадянського стану»

Для розірвання шлюбів між громадянами РФ і іноземцями, можуть використовуватися прецеденти судової практики, практика консульських і дипломатичних представництв, так як подібні структури мають право на шлюборозлучних процесах в певних випадках.

Розірвання шлюбу з іноземцем в органах РАГС

Щоб розірвати шлюб з іноземним громадянином через органи реєстрації цивільного стану, достатнього наступних умов:

  1. Подружжя досягли спільної угоди
  2. Немає майнового спору
  3. У подружжя відсутні діти

В якості додаткових підстав можуть служити:

Якщо такі умови мають місце, подружжю достатньо звернутися з відповідною заявою в ЗАГС. Процедура розлучення займе не більше одного місяця. Звернутися можна за місцем проживання або за місцем реєстрації шлюбного союзу.

Разом із заявою подається:

  1. Квитанція про оплату мита
  2. Паспорти кожного з подружжя
  3. Свідоцтво, яке підтверджує укладення шлюбу

Якщо розлученням служать додаткові підстави, то до пакету документів додається відповідне рішення суду.

Через місяць в РАГСі можна буде отримати свідоцтво про розірвання шлюбного союзу.

Розірвання шлюбу з іноземцем в судовому порядку

Розірвання шлюбу з чоловіком - іноземцем через суд можливо у випадках, зазначених у статтях 21-23 СК РФ:

  • У подружжя є діти молодше 18 років
  • Чоловік не згоден розривати шлюб
  • Чоловік ухиляється від розірвання шлюбу
  • Є суперечка про майно

Для звернення до суду потрібно підготувати позовну заяву. У позові вказується:

  1. Найменування судової структури, в яку подається позов
  2. Відомості про позивача і відповідача
  3. Обставини, які викликали причину розлучення
  4. вимоги
  5. Список документів, що додаються

Якщо подружжя проживають на території Росії, то подається позов до районного суду за місцем знаходження (в світовій, якщо немає спору про дітей і сума майнового питання не перевищує 50 тисяч рублів). Якщо подружжя проживають за межами РФ, це не буде перешкодою для звернення до російського суду.

В якості додатків до позову будуть виступати:

  • Підтвердження оплати мита
  • Свідоцтво про укладення шлюбу, народження спільних дітей
  • Докази на користь своїх вимог

Якщо відповідач проживе не територія РФ, то документи можна подати за місцем його проживання, якщо за кордоном, то допускається подача позову за місцем проживання заявника.

Після того як суд оцінить всі надані паперу, позивачу буде видано рішення, яке буде потрібно пред'явити в ЗАГС для отримання відповідного свідоцтва.

Подружжю доведеться заплатити мито в розмірі 650 рублів.

Як розірвати шлюб без присутності іноземного громадянина

Розірвання шлюбу з іноземцем без його присутності є юридично складною процедурою. Пов'язано це з наступними обставинами:

  • Немає нотаріально завіреної згоди чоловіка, відповідно, немає можливості розірвати шлюб через ЗАГС.
  • Є невизначеність з місцем проведення розгляду.
  • Можуть виникнути труднощі з повідомленням про місце і час судового розгляду, таким чином, може статися його затягування.

Незважаючи на це, розлучення без присутності одного з подружжя, здійснити цілком реально. Якщо чоловік не проти, то отримавши його нотаріальне згоду, можна подати заяву в ЗАГС. Головне, щоб у подружжя не було суперечок про дітей та поділ спільного майна.

Без присутності другого з подружжя допускається розлучитися і через суд. Зокрема, це потрібно в тому випадку, якщо є спір про дітей і спільні діти, які не досягли повноліття, а також чоловік-іноземець не дає свою згоду на розлучення.

Позов слід подавати за місцем проживання відповідача, якщо чоловік-іноземець виїхав за межі РФ, то позов в будь-якому випадку подається за його останнім місцем проживання.

Як варіант, можна ініціювати судовий процес за місцем знаходження майна іноземного чоловіка.

Головною складністю може стати повідомлення чоловіка. За правилами, розгляд справи без присутності одного боку цілком допустимо, якщо дотримані всі вимоги по її повідомленням про точний час і місце судового процесу.

У деяких випадках, розгляд справи без присутності іноземного дружина допускається за дорученням, оформленої в нотаріальній формі.

Як тільки рішення суду буде отримано, можна звернутися в ЗАГС для отримання свідоцтва.

У пакет документів входить:

  • Підтвердження оплати мита
  • Свідоцтво про реєстрацію шлюбу
  • паспорт заявника
  • позов
  • Інші документи, що мають значення для справи

Моментом завершення шлюбних відносин буде вважатися внесення відповідного запису до актів цивільного стану.

Якщо процедура судового процесу була проведена в іноземній державі, то буде потрібно незалежне судовий розгляд на території РФ.

Розлучення з іноземцем за межами Росії

У певних випадках, допускається розірвання шлюбу за межами РФ:

  1. Розірвання шлюбу з американцем. Якщо для Росії розірвання шлюбу цілком нормальна процедура, то в зарубіжних країнах такий факт може сприйматися більш негативно. Наприклад, якщо жінка перебуває одружена з американцем, то розлучення можливий тільки в суді. Головна умова, це проживання на американській території близько року, в деяких випадках допускається піврічний термін. Для звернення до суду повинні бути докази, навіть в тому випадку, якщо це було їх обопільною згодою. Варто відзначити, що фіктивний шлюб в Америці може обернутися депортацією на Батьківщину і відмовою в отриманні громадянства. Після розлучення чоловік зобов'язаний виплачувати грошове утримання дружині і загальним дітям, при їх наявності.
  2. Розлучення з громадянином Франції. Допускається з різних причин, наприклад, при досягненні обопільної згоди. Ініціатором можуть виступати обидва або один з подружжя. Пояснення причини розлучення пояснювати не потрібно. Через півроку спільного проживання можна подати заяву про розлучення в суд, який в свою чергу може дати три місяці на примирення сторін. Якщо при розлученні будуть задіяні інтереси дітей, суд може відмовити.
  3. Розлучення з німецьким громадянином. Для розлучення потрібні поважні причини. Бажання одного з подружжя недостатньо, потрібно довести суду, що розлучення буде корисний їм обом.
  4. Розлучення з громадянином Данії. В даній державі є спеціальні установи, яким підвідомча розгляд шлюборозлучних справ. Розлучення в Данії проблематичний, якщо у подружжя немає особливих причин.
  5. Розлучення в Італії. Особливо складно розлучитися саме в Італії. Шлюборозлучний процес може затягнутися до року, а в деяких ситуаціях більше. Підстави для розлучення можуть бути самі незвичайні, наприклад, вчинення злочину чоловіком або заподіяння моральної шкоди.

Таким чином, для розлучення на іноземній території можуть знадобитися досить вагомі аргументи, інакше розлучення може затягнутися на довгий час або в ньому може бути зовсім відмовлено.

Розлучення між іноземними громадянами та особами без громадянства в РФ

Розірвання шлюбного союзу між громадянами Росії та іноземними особами, в тому числі без громадянства, допускається компетентними органами, з урахуванням дотримання всіх норм законодавства. Всі документи, які стосуються розлучення, видані іноземними державами, дійсні на території РФ.

У більшості іноземних держав, немає необхідності дозволяти розірвання шлюбу в інших органах, рішення суду буде цілком достатньо.

При повторному вступі в барк в російських органах РАГСу, від іноземних громадян не повинні турбуватися інші документи про розірвання шлюбу, крім рішення суду.

Чи законно розлучатися за дорученням

Якщо іноземна особа, не перебувати на момент розлучення на території РФ, то передати необхідні документи воно може через свого представника. Для цього буде потрібно надати нотаріально завірене доручення. У документі повинні прописуватися всі повноваження, які може здійснювати довірена особа від імені довірителя.

Розлучення в дипломатичних представництвах і консульствах

Згідно із законом допускається розлучення за межами РФ в консульських установах та дипломатичних представництвах, якби такий шлюб в Росії міг бути розірваний в органах РАГСу. Якщо розлучення допускається тільки в суді, то зазначені установи розривати шлюб не має права.

Багато конвенції, укладені Росією з іноземними країнами, можуть утримувати свої певні обмеження про розірвання шлюбу в консульських або дипломатичних представництвах.

Визнання розлучення - в РФ і іншій державі

Стаття 160 Сімейного Кодексу РФ вказує, що розлучення з громадянином іншої країни на території РФ, здійснюється відповідно до місцевого законодавства. А ось за межами Росії розлучення іноземця з російським підданим проводиться за законами іноземної держави і такий розлучення буде визнаний в Росії.

Якщо у подружжя немає можливості звернутися до органів, що здійснюють процес розлучення на території іншої держави, то вони можуть звернутися до консульських або дипломатичних установ як на території Російської Федерації, так і в тій країні, де в даним момент проживають подружжя, яке вирішило розірвати свій шлюб.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online