Реєстрація за місцем перебування для іноземних громадян

  1. Порядок міграційного обліку іноземних громадян за місцем перебування
  2. Поради та зауваження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно з існуючими правилами іноземні громадяни, які в'їжджають до Росії, зобов'язані своєчасно пройти процедуру реєстрації, яка виконується за місцем перебування іноземця. Все про правила реєстрації можна дізнатися, ознайомившись з Федеральним законом, відомим під номером 109-ФЗ, виданим 18.07.2006р.

2006р

Щоб дотримати міграційне законодавство прибув іноземцю необхідно зареєструватися в семиденний термін. Першим днем ​​відліку вважається день прибуття, а вихідні дні не враховуються.

Якщо іноземець зупинився в готелі або іншому адміністративному установі лікувально-оздоровчого, соціально-реабілітаційного характеру, то постановкою на облік повинна потурбуватися адміністрація установи. І на це виділяється всього один робочий день. День прибуття до уваги береться.

Деяким категорії іноземних громадян надаються пільгові умови, що звільняють їх реєстрації.

До них відносяться:

  • офіційні представники держав, в числі яких - глави держав, члени урядів, представники міжнародних організацій, учасники урядових делегацій, які приїжджають в Росію за офіційними запрошеннями органів на державному рівні. Цим привілеєм також користуються члени сімей та супроводжуючі особи;
  • екіпажі іноземних військово-морських кораблів і повітряної авіації, які відвідують Росію з діловими поїздками і офіційними візитами;
  • екіпажам іноземних морських суден дозволяється протягом доби тимчасово перебувати на території порту;
  • екіпажі транспортних засобів підприємств-перевізників міжнародного руху мають право перебування в пунктах РФ, що визначаються чинним розкладом руху.

До 2007 року облік іноземних громадян, що перебували в Росії, здійснювався за допомогою тимчасової реєстрації. Починаючи з 2007 процедура обліку іноземних громадян стала називатися постановкою на міграційний облік. Тобто, по суті, це одне і те ж.

Тільки процедура постановки на облік настільки спростилася, що виконати її можна легко і просто. Спрощення полягає в тому, що постановка на облік являє собою не що інше, як інформування ФМС про прибуття в нашу країну громадянина іншої країни.

Тільки у виняткових випадках потрібен дозвіл для постановки на облік.

Йдеться про ситуації, коли іноземний громадянин планує зареєструватися в місцевості, що знаходиться в:

  • прикордонних зонах;
  • військових містечках і об'єктах закритого типу;
  • зонах з оголошеним військовим становищем;
  • зонах екологічного лиха, перебування в яких небезпечно для життя;
  • зонах епідеміологічної небезпеки, пов'язаної з поширенням захворювань інфекційного характеру;
  • зонах проведення антитерористичних операцій.

Порядок міграційного обліку іноземних громадян за місцем перебування

Правила і порядок міграційного обліку описані в Постанові Уряду РФ за номером 9, видане 15.01.2007г, іменоване як «Про порядок здійснення міграційного обліку іноземців в РФ». Отже, що ж потрібно знати про міграційний облік в нашій країні, і яка послідовність дій при постановці на облік?

Приймаючою стороною можуть виступити:

  • будь-який громадянин Росії, що надає іноземному гостю місце для перебування;
  • іноземці, які проживають в Росії і мають ВНЖ;
  • організації, в яких працює громадянин іншої країни;
  • готелі, установи лікувально-оздоровчого, соціально-реабілітаційного характеру і державні адміністративні установи, де перебуває іноземний гість.

Якщо іноземець зупиняється в готелі або в іншому подібному закладі, то приймаюча сторона - адміністрація, яка бере на себе всі обов'язки по постановці іноземного гостя на міграційний облік.

Послідовність дій така:

  1. Приймаючій стороні необхідно заповнити 2 примірника бланка повідомлення, вносячи дані з пред'явлених іноземцем документів. Мабуть, це найскладніша частина процесу - акуратно заповнити 2 примірника бланка повідомлення без помарок і виправлень. Безумовно, далеко не кожному дано впоратися з цим завданням з першої спроби. І перш ніж буде досягнуто потрібний результат, буде зіпсований не один бланк і витрачена сила-силенна часу.
  2. Зробити ксерокопії паспорта та міграційної карти іноземця і разом з 2-ма заповненими примірниками повідомлення або відправити безпосередньо в ФМС, або через посередників, скориставшись послугами поштового зв'язку або МФЦ.
  3. Співробітник, який прийняв документи, обробляє їх, ставить відмітку про реєстрацію та видає відривний талон з проставленою відміткою про облік.
  4. Цей відривний талон повинен зберігатися на руках у іноземного громадянина. Він є підтвердженням, що постановка на міграційний облік проведена.

Яким варіантом скористатися, який є найбільш зручним? Більшість вибирають поштовим зв'язком - через близькість, як правило, відділення поштового зв'язку знаходяться в крокової доступності. Поштову послугу потрібно оплатити, сума незначна. Послуги ФМС і МФЦ не оплачуються.

Примітка: в ситуаціях, коли приймаюча сторона через хворобу або якихось непередбачених обставин, підтверджених документально, не може зареєструвати підопічного іноземця, останній має право самостійно зробити це, діючи за описаним вище алгоритмом.

Термін реєстрації визначається терміном, заявленим в повідомленні, але він не повинен перевищувати терміну, наявного в РВП.

З 1 січня 2014 р. термін тимчасового перебування іноземців в Росії, що в'їхали в безвізовому порядку, в сумі не може перевищувати 90 діб протягом півроку, за винятком випадків, визначених чинним законодавством.

Існують особливі пільгові умови для громадян Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизії, Таджикистану. Громадяни перерахованих держав мають право на безвізовий в'їзд на територію Росії і можуть перебувати без реєстрації протягом певного часового періоду.

Визначено особливі умови для іноземців - фахівців високої кваліфікації, членів їх сімей. Ця категорія іноземців не підлягає міграційному обліку протягом 90 діб з дня перетину кордону РФ. Але якщо вони мають реєстрацію за місцем проживання, то можуть переміщатися по території РФ, і при зміні місця перебування на термін менше 30-ти днів можуть не ставати на облік.

Що робити іноземному громадянину, якщо закінчується термін перебування в РФ? Стандартна відповідь - іноземцю необхідно до закінчення дозволеного терміну покинути країну, щоб не стати порушником візового режиму. Але що ж робити, якщо існує необхідність затриматися на термін, що перевищує дозволений?

Необхідні дії для продовження реєстрації:

  • Спочатку потрібно продовжити підставу, за якою було дозволено в'їзд в нашу країну, будь то віза, РВП, ВНЖ, дозвіл на роботу і т.д.
  • Потім звернутися в ФМС із заявою. Причому зробити це треба завчасно, щоб встигнути до закінчення терміну реєстрації.
  • Заява в ФМС складається в довільній формі, із зазначенням підстави для нового терміну реєстрації.
  • Розглядається воно в семиденний термін, потім термін реєстрації або продовжується, або іноземець отримує відмову із зазначенням причини.

Вимоги до бланку реєстрації:

Роздрукувати заповнене повідомлення на одному аркуші паперу з 2-х сторінковим заповненням:

Роздрукувати заповнене повідомлення на одному аркуші паперу з 2-х сторінковим заповненням:

СКАЧАТИ ЗРАЗОК МОЖНА ТУТ

Поради та зауваження

Приймаюча сторона, яка зареєструвала іноземного громадянина, несе відповідальність за нього, за його дії.

Порушення правил міграційного обліку загрожує неприємностями не тільки для іноземного громадянина, а й для приймаючої сторони. Не варто забувати, що порушення міграційного законодавства оподатковуються адміністративними штрафами.

Передбачені такі штрафи за порушення:

  1. Наприклад, якщо приймаюча сторона - юридична особа, то при неналежному оформленні документів обкладається штрафом аж до 500 тисяч рублів, і сам іноземний громадянин обкладається штрафами і при повторному порушенні висилають з країни.
  2. Порушення режиму перебування, невірне уявлення анкетних даних теж карається і обкладаються адміністративними штрафами. Якщо іноземець, який в'їхав в Росію по туристичній візі, став незаконно займатися трудовою діяльністю, він обкладається штрафом від 2 тисяч до 5 тисяч рублів.
  3. Приймаюча сторона, яка сприяє незаконному перебуванню іноземців, надаючи їм місце проживання, також карається штрафом від 2 до 4 тисяч рублів для фізичної особи і від 250 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичної особи.

Ставши приймаючою стороною для іноземного громадянина, виконуйте всі розпорядження, бо в разі порушення міграційного законодавства ви понесете адміністративну відповідальність.

Завжди слід пам'ятати про це!

Отже, що ж потрібно знати про міграційний облік в нашій країні, і яка послідовність дій при постановці на облік?
Яким варіантом скористатися, який є найбільш зручним?
Що робити іноземному громадянину, якщо закінчується термін перебування в РФ?
Але що ж робити, якщо існує необхідність затриматися на термін, що перевищує дозволений?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online