Конституційні гарантії прав і свобод людини і громадянина. Під гарантіями розуміються створені державою умови, які він використовував кошти. Конституція надає кожному право звертатися за захистом в міждержавні органи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під гарантіями розуміються створені державою умови, які він використовував засоби (економічного, політичного, юридичного характеру), спрямовані на забезпечення людині і громадянину реальної можливості в здійсненні його прав і свобод.

Предметом вивчення конституційного права є юридичні гарантії, тобто гарантії, закріплені в правових нормах.

Найбільш загальною гарантією прав і свобод виступає сформульоване в Конституції положення про державний захист прав і свобод, яка не виключає право громадян самостійно захищати свої права і свободи всіма способами, не забороненими законом.

Центральне місце в системі юридичних гарантій займає право на судовий захист. Конституція РФ (ч. 1 ст. 46) гарантує кожному судовий захист його прав і свобод. Об'єктом оскарження до суду можуть бути: рішення, дії (бездіяльність) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських об'єднань і посадових осіб.

Конституція надає кожному право звертатися за захистом в міждержавні органи по захисту прав і свобод людини (ч. 3 ст. 46). Умовами, необхідними для реалізації даного права є: наявність відповідного міжнародного договору Російської Федерації і вичерпання всіх наявних внутрішньодержавних засобів правового захисту. До числа міжнародних органів із захисту прав людини відносяться Комітет з прав людини ООН, Європейська комісія з прав людини, Європейський Суд і багато інших.

У Конституції РФ містяться так звані гарантії здійснення правосуддя, спрямовані на виключення свавілля в судовому розгляді. До них, зокрема, відносяться гарантії підсудності (ст. 47), презумпція невинності (ст. 49), неприпустимість повторного засудження за один і той же злочин (ст. 50), право на кваліфіковану юридичну допомогу (ст. 48) та інші .

До числа інститутів, що гарантують права і свободи, відноситься набув широкого поширення інститут парламентського Уповноваженого з прав людини (омбудсман). Інститут омбудсмана вперше з'явився в 1809 р в Швеції і в даний час діє більш ніж в 40 країнах.

Конституція РФ 1993 року вперше передбачила введення в Росії посади Уповноваженого з прав людини. Його правове становище визначається Федеральним конституційним законом від 26 лютого 1997 «Про Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації» *.

Його правове становище визначається Федеральним конституційним законом від 26 лютого 1997 «Про Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації» *

* Відомості Верховної. 1997. № 9. У розділі ст. 1011.

Посада Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації (далі - Уповноважений) заснована з метою забезпечення гарантій державного захисту прав і свобод громадян, їх дотримання і поваги державними органами, органами місцевого самоврядування та посадовими особами.

Основні функції Уповноваженого зводяться до сприяння відновленню порушених прав, вдосконалення законодавства РФ про права людини і громадянина та приведення його у відповідність із загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права, розвитку міжнародного співробітництва в галузі прав людини, правової освіти з питань прав і свобод людини, форм і методів їх захисту.

Особа, яка призначається на посаду Уповноваженого з прав людини, повинно відповідати певним вимогам: бути громадянином Росії, у віці не молодше 35 років, мати пізнання в області прав і свобод людини і громадянина, досвід їх захисту. Уповноважений призначається на посаду (терміном на п'ять років) Державною Думою більшістю голосів від загального числа депутатів Державної Думи таємним голосуванням. При вступі на посаду Уповноважений приносить присягу.

Уповноважений з прав людини розглядає скарги громадян Росії і знаходяться в Російській Федерації іноземних громадян, осіб без громадянства на рішення або дії (бездіяльність) державних органів, органів місцевого самоврядування, посадових осіб. Скарга може стати предметом розгляду з боку Уповноваженого, якщо, по-перше, заявник раніше оскаржив зазначені рішення або дії (бездіяльності) в судовому або адміністративному порядку, але не погодився з рішеннями, прийнятими за скаргою; по-друге, скарга повинна бути подана не пізніше закінчення року з дня порушення прав і свобод заявника або з того дня, коли заявнику стало відомо про їх порушення.

За результатами розгляду скарги Уповноважений з прав людини має право:

1) звернутися до суду із заявою на захист прав і свобод, порушених рішеннями або діями (бездіяльністю) державного органу, органу місцевого самоврядування або посадової особи;

2) звернутися до компетентних державних органів з клопотанням про порушення дисциплінарного чи адміністративного провадження або кримінальної справи стосовно посадової особи, в рішеннях або діях (бездіяльності) якої вбачаються порушення прав і свобод людини і громадянина;

3) звернутися до суду або прокуратури з клопотанням про перевірку вступило в законну силу рішення, вироку суду, ухвали або постанови суду;

4) викласти свої доводи посадовій особі, яка має право вносити протести;

5) звертатися до Конституційного Суду РФ зі скаргою на порушення конституційних прав і свобод громадян законом, застосованим чи підлягає застосуванню в конкретній справі.

За результатами вивчення і аналізу інформації про порушення прав і свобод громадян, узагальнення підсумків розгляду скарг Уповноважений з прав людини має право:

1) направляти державним органам, органам місцевого самоврядування і посадовим особам свої зауваження і пропозиції загального характеру, які стосуються забезпечення прав і свобод громадян, вдосконалення адміністративних процедур;

2) звернутися до суб'єктів права законодавчої ініціативи з пропозиціями про зміну і про доповнення чинного законодавства або про заповненні прогалин в законодавстві.

У разі грубого або масового порушення прав і свобод громадян Уповноважений має право виступити з доповіддю на черговому засіданні Державної Думи.

Щорічно Уповноважений направляє доповідь про свою діяльність Президенту РФ, Федеральним Зборам РФ, Уряду РФ, вищих органів судової влади РФ, Генеральному прокурору. Щорічні доповіді Уповноваженого підлягають обов'язковому офіційному опублікуванню в «Российской газете».

До змісту книги: Конституційне право Росії


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online