Температура батарей опалення в квартирі: норма, якою має бути температура води в батареях центрального опалення в опалювальний сезон

  1. Початок опалювального сезону
  2. Причини відсутності тепла в квартирі
  3. Чому подача тепла в радіатори переривається?
  4. Нормативи температури батарей опалення
  5. Допустиме мінімальне значення температури батарей
  6. Яким має бути максимальне значення?
  7. Як виміряти температуру батарей?
  8. Що робити, якщо немає опалення?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батарея опалення - головний елемент опалювальної системи в міській квартирі, ефективне побутове пристрій для передачі тепла. Саме від батарей (радіаторів) і їх температури багато в чому залежить затишок і комфорт проживання всіх мешканців будинку.

У цій статті ми розповімо: якою має бути температура батарей опалення в квартирі, які її норми і допустимі чи переривання в подачі тепла.

Початок опалювального сезону

Початок подачі опалення в житлові квартири позначено в Постанові Уряду РФ від 06.05.2011 N 354. У документі прописано, що як тільки, середньодобова температура повітря на вулиці виявляється нижче позначки в +8 ºС і залишається незмінною протягом 5-ти діб поспіль, в квартирах включають опалення.

У всіх інших випадках, момент подачі тепла може бути відкладений на законних підставах. Детальну інформацію про те, при якій температурі включають опалення в квартирах Ви можете прочитати тут .

Зверніть увагу: тепло почне надходити в квартири не раніше, ніж на 6-тій день після зафіксованих температурних показників повітря на вулиці.

У більшості регіонів країни опалювальний сезон починається з середини жовтня і закінчується в квітні.

Причини відсутності тепла в квартирі

Можливі ситуації, коли через недбале ставлення теплопостачального підприємства до власних обов'язків, подачі тепла в квартири не відбувається. Чому? До причин відсутності тепла можна віднести:

  • Поломка опалювальної системи будинку;
  • Наповненість труб, які проводять тепло в будинку, повітрям;
  • Незакінчені ремонтні роботи.

Якщо затримка подачі опалення викликана поломкою внутрішньобудинкової системи, то до усунення неполадки виправити ситуацію неможливо.

Якщо причина затримки в наповненості труб теплопостачання повітрям, необхідно звернутися в експлуатує організацію. Спеціаліст повинен протягом доби після звернення «продути» батареї, і перешкод для заповнення їх циркулюючої рідиною не буде.

Чому подача тепла в радіатори переривається?

Початок опалювального сезону ще не означає його безперервності. Іноді подача опалення тимчасово припиняється, що викликає масу питань і обурення з боку населення.

Важливо знати, що законно, перерви в подачі опалення можуть становити:

  • Максимум 24 години. За умови, що мінімальна температура повітря в квартирі +12 ºС;
  • Максимум 8 годин. У разі, якщо температура опуститься до позначки від +10 до +12 ° С;
  • Не більше, ніж 4 години, якщо термометр показує +8 ºС і нижче.

Всі тимчасові проміжки простою вказані сумарно за місяць. Якщо мешканцями буде помічено перевищення цих значень, слід звернутися зі скаргою в відповідальну організацію. Ознайомитися з оптимальними показниками температури в квартирі взимку можна в цієї статті .

Нормативи температури батарей опалення

Система опалення багатоквартирного будинку - результат роботи інженерної думки. Це складний, що складається з безлічі елементів, механізм.

Тому так важливо, дотримуватися правил установки і експлуатації радіаторів опалення в кожній квартирі. Інакше тепло розподілиться нерівномірно, що призведе до того, що в одній квартирі буде тепло, а в сусідній - холодно.

Важливим моментом також є розрахунок кількості секцій радіаторів опалення . Щоб уникнути подібних ситуацій і придумали відповідні допустимі значення (нормативи).

Допустиме мінімальне значення температури батарей

Як будь-який інший показник, важливий для нормальної життєдіяльності людини ( норма вологості в квартирі , норма температури гарячої води , оптимальна температура повітря в квартирі і т.д.) температура батарей на час сезону опалення повинна мати допустимий мінімум.

Однак мінімальної температури батарей в квартирах законом і нормами не прописано. Це означає, що показник повинен бути таким, щоб зберігалася допустима температура повітря в квартирі (+18 до + 25 градусів).

Очевидно, що при неприпустимо низьких температурах батарей, добитися нормальної температури повітря у всій квартирі неможливо.

[Rek_custom1]

Яким має бути максимальне значення?

На відміну від мінімуму, максимальне значення точно вказано в СНиП 41-01-2003 «Опалення, вентиляція і кондиціювання». Цей документ визначає норми, встановлені для внутрішньоквартирних елементів системи обігріву:

  • Максимально допустимою нормою температури батарей в квартирі вважається відмітка в 95 ° С при двотрубної системі опалення;
  • При однотрубної системі опалення температурний максимум дорівнює 115 ° С;
  • Рекомендованої температурою є значення від 85 ° С до 90 ° С. Це пов'язано з тим, що 100 ° С - температура кипіння води. При досягненні цього показника, застосовуються спеціальні заходи для запобігання закипання;

Звертаємо увагу: незважаючи на те, що температурний максимум становить 115 ° С, експлуатація батарей в цьому режимі не рекомендується. Вони швидко ламаються, якщо працюють з такою посиленим навантаженням.

Як виміряти температуру батарей?

Якщо виникли підозри, що батареї гріють погано, можна виміряти їх температуру. Існує кілька способів виміру температури батарей, а саме:

  • Звичайним термометром. У цьому випадку, до виміряного показника поверхні опалювального приладу слід додати 1-2 ° С;
  • За допомогою інфрачервоного термометра;
  • Спиртовим термометром вимірюють температуру батареї, щільно примотавши його до неї. Для точності вимірювання потрібно закрити термометр теплоізоляційним матеріалом.

Це важливо: прилад, яким проводиться вимір температури батарей, повинен мати сертифікат якості. Діапазоном вимірювань повинен становити від 5 до 40 гр.С - це в значній мірі мінімізує похибка вимірювання. Допустима похибка не більше 0,1 гр.С вимірювання.

Якщо температура батарей істотно не дотягує до рекомендованої величини, слід написати заявку в керуючу компанію на проведення заміру. Комісія в присутності мешканця квартири зробить контрольний замір циркулюючої в батареї рідини і встановить невідповідність.

Зверніть увагу: перед виміром температури батарей виміряйте температуру гарячої води з крана. Ці показники взаємопов'язані один з одним. Якщо показання термометра знаходяться в діапазоні від 60 до 75 ° С - це вважається нормою, якщо нижче - відхиленням від неї.

Що робити, якщо немає опалення?

Якщо опалення дочекатися не вдалося, саме час перейти до рішучих дій. По-перше, треба розібратися в причині того, що відбувається. Якщо виявиться, що всьому виною поломка в опалювальній системі будинку, її потрібно усунути. Якщо в затримці опалення винна постачальна компанія, потрібно довести, що в квартирі холодно.

Для цього разом з представником експлуатуючої компанії необхідно заміряти температуру в кожній кімнаті. Якщо вона виявиться нижче, важливо зафіксувати показання.

За підсумками вимірів, обслуговуюча компанія зобов'язана вжити заходів, виправити ситуацію і перерахувати плату за опалення в періоди невідповідності. Якщо ніяких дій з боку відповідальної компанії немає, її можна притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил комунального обслуговування населення.

Мінімальна допустима температура повітря житлової кімнати взимку +18 ° С. Як тільки зафіксовано занижене значення цього показника, організація, яка постачає тепло зобов'язана знизити плату за нього на 0,15% за кожну годину порушень.

Якщо перерахунок не мотивував відповідальну організацію на виправлення помилок, слід скласти колективну скаргу мешканців будинку про порушення температурного режиму. Вона стане підставою для звернення до суду. За допущені порушення, організацію, яка постачає тепло, можуть серйозно оштрафувати.

Таким чином, температура батарей в квартирі під час опалювального сезону повинна відповідати вимогам СНиП.

Жителі квартир можуть самостійно заміряти температуру батарей, щоб уточнити, чи дотримуються нормативи. Знання всіх допустимих норм, меж і термінів, пов'язаних з настанням опалювального сезону дає можливість захистити свої права в разі їх порушення.

Про опалювальних нормах в квартирах розповідає наступне відео:

Як виміряти температуру батарей?
Що робити, якщо немає опалення?
Чому?
Чому подача тепла в радіатори переривається?
Як виміряти температуру батарей?
Що робити, якщо немає опалення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online