«Сталінки» завдають удару у відповідь: як з виконкомів всієї Русі трясуть радянські борги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

14.05.2018

Жителі казанської «триповерхівки» подали позов до властей, вимагаючи капремонту і моральних компенсацій, - поки судова практика на їхньому боці

Через понад чверть століття закон про приватизацію житлового фонду в РФ, прийнятий ще до створення Російської Федерації в її нинішньому вигляді, знову став документом, навколо якого ламаються списи і летять пір'я. В Омську і Ярославлі городяни увігнали виконкоми в мільярдні борги, а омські влада подала в суд на мінфін Росії. Мешканці однієї з «малих сталинок» Казані теж вирішили струсити боржок за радянський капремонт початку 90-х. Як з'ясував «БІЗНЕС Online», рішення може бути винесено вже завтра.

За минулу 10 років в столиці РТ відремонтовано 47% всього житлового фонду міста, але ще +1700 будинків, «народжених в СРСР», поки залишилося в первісному вигляді За минулу 10 років в столиці РТ відремонтовано 47% всього житлового фонду міста, але ще +1700 будинків, «народжених в СРСР», поки залишилося в первісному вигляді. Серед них - і вдома, яким по 60-70 років, жодного разу не бачили комплексного ремонту Фото: «БІЗНЕС Online»

Стягнути капремонт зі спадкоємцем СРСР

Ми не знаємо не тільки свого майбутнього, але і минулого. Це в черговий раз стає зрозуміло, коли кілька років тому в ряді міст країни почався вал судових позовів до влади, пов'язаних з процесом приватизації житла.

Не секрет, що при масовій приватизації квартири та будинки передавалися жителям в тому вигляді, в якому вони були. З усіма перевагами і недоліками. У 90-е ніхто і не заглядав у ст. 16 закону «Про приватизацію житлового фонду в Російській Федерації». А вона говорить: за колишнім наймодавцем «зберігається обов'язок проводити капітальний ремонт будинку», якщо на момент приватизації будинок потребував капремонту. Тобто якщо наймодавець передав у 90-ті людям квартири в старих «неоткапіталенних» будинках, то з нього до цих пір можуть вимагати віддати цей борг. І оплачений він повинен бути окремо - поза зв'язком з тим рядком, яка зараз нараховується населенню за капремонт в рахунках-фактурах.

Житло в СРСР було, як відомо, або державне, або відомче. Передача його на баланс муніципальної влади відбувалася з 1992 року. Зроблено це було для того, щоб у муніципалітету було право брати участь в управлінні житловим фондом нарівні з власниками житла.

Про те, яка свистопляска відбувалася в перехідний між соціалізмом і капіталізмом період, найкраще свідчить така гра дат. СРСР розпався в 1991 році. 25 грудня 1991 року - дата заснування сучасної Російської Федерації. А закон РФ «Про приватизацію житлового фонду» (№1541-1) прийнятий на півроку раніше - 04.07.1991. Тобто, по суті, коли Російська Федерація в нинішньому вигляді ще не існувала ... У Казані передача житлового фонду з відомчої та державної власності колишнього СРСР в комунальну власність міста, за рідкісним винятком, проходила з кінця 1995 року по початку 2000 року.

І тільки через майже 20 років суди в Росії стали приймати по 16-й статті вельми несподівані рішення. Те, що не було зроблено радянською державою або підприємствами, зобов'язали зробити російські муніципалітети.

Капремонт малоповерхового будинку вимагає в середньому 24 млн рублів Капремонт малоповерхового будинку вимагає в середньому 24 млн рублів. Сума порівнянна з вартістю ремонту стандартної дев'ятиповерхівки Фото: © Валерій Мельников, РІА «Новости»

Цікавий прецедент склався в Омську. У 2015 році ЗМІ повідомляли, що на цій підставі судом прийнято 640 рішень на користь городян, згідно з якими адміністрація Омська зобов'язана виконати «капітальний ремонт багатоквартирних будинків за рахунок коштів муніципального бюджету на суму 13 мільярдів 353 мільйони рублів». Причому по 362 будинкам термін виконання - 2012-2013 роки (на початок 2017 го - вже понад 700 виграних позовів).

Однією з причин такого валу позовів стала пасивність влади, які не вирішують проблеми капремонту житлового фонду. Але чим більше позовів отримував омський муніципалітет, тим менше він міг зробити. Його бюджет, як, втім, і бюджет будь-якого російського міста, потягнути «борги СРСР» просто не в змозі. Як відомо з ст. 133 Конституції РФ, держава повинна компенсувати місцевому самоврядуванню додаткові витрати, що виникли в результаті рішень, прийнятих органами державної влади. Але витрати на капремонт чомусь не компенсуються.

І тоді омські влада пішла ва-банк: вони подали в суд на ... Російську Федерацію. І зажадали від мінфіну РФ відшкодувати збитки. Арбітраж позов задовольнив, і тільки в касації рішення було скасовано .

Омськ не єдиний приклад. У Ярославлі на даний момент мерія повинна зробити капремонт по вже винесеним рішенням на 800 млн рублів. Це десята частина власних доходів міської скарбниці. Природно, ніякої можливості виконати ці рішення у мерії Омська і Ярославля немає. Так що в рік виділяється близько 20-40 млн рублів - на штрафи, щоб просто показати судовим приставам, що влада щось роблять, адже за невиконання рішень передбачена відповідальність аж до кримінальної.

Мешканці будинку на вулиці Товариської, 42, введеного в експлуатацію в 1954 році, звернулися з позовом до виконкому Казані Фото: Рустам Ахметгареев Мешканці будинку на вулиці Товариської, 42, введеного в експлуатацію в 1954 році, звернулися з позовом до виконкому Казані Фото: Рустам Ахметгареев

ПРОВЕСТИ капремонт та ВИПЛАТИТИ ПО 200 ТИС. РУБЛІВ КОМПЕНСАЦІЇ за незручності

У Казані, яка лідирує за обсягами капремонту в країні (в Уфі, що займає друге місце, відремонтовано на 700 будинків менше), ситуація серйозно відрізняється від регіонів-аутсайдерів, хоча спочатку у всіх була однакова, патова, ситуація - величезний обсяг хронічного недоремонту будинків, який дістався в спадок від СРСР і збільшується з кожним роком. Тоді, як відомо, в Казані виникла ідея створення федеральної програми капремонту будинків. Президент країни її підтримав. І за минулі 10 років в столиці Татарстану відремонтовано 47% всього житлового фонду міста - 2430 будинків.

Але ще 1700 будинків, «народжених в СРСР», поки залишилися в первісному вигляді. Серед них - і вдома, яким по 60-70 років, жодного разу не бачили комплексного ремонту.

І ось одна з перших «ластівок» прилетіла в Казань. Аналогічний позов від мешканців будинку на вулиці Товариської, 42 надійшов на розгляд в Вахитовский районний суд. Чотири власника квартир в триповерховому будинку, введеному в експлуатацію в 1954 році, - Рим Альметов, Дмитро Єремєєв, Юлія і Анатолій Сєркова - в цьому році звернулися з позовом до виконкому Казані. У тексті позовної заяви вказується, що на момент початку приватизації в Росії в 1991 році будинок на Товариської, 42 вже потребував ремонту, адже вік будівлі на той момент вже становив 37 років - і за весь цей час воно не піддавалося капремонту.

Що це за будинок? У ньому всього 20 квартир. Все приватизовані - за винятком однієї з кімнат, уточнюють у виконкомі. Кількість проживаючих - 62 людини. Будинок був прийнятий в муніципальну власність від КПО «Свіяга» в 1996 році. З 2006 року по статті «Капітальний ремонт» жителями будинку зібрано на ці цілі 715,5 тис. Рублів. У 2010 році в будинку замінили покрівлю - ціна питання склала понад 1,5 млн рублів.

З 2006 року по статті «Капітальний ремонт» жителями будинку зібрано на ці цілі 715,5 тис З 2006 року по статті «Капітальний ремонт» жителями будинку зібрано на ці цілі 715,5 тис. Рублів Фото: Рустам Ахметгареев

На запитання кореспондента «БІЗНЕС Online», чи є документи про те, що будинок потребував капремонту на момент першої приватизації, жителі посилаються на вік будинку і терміни його експлуатації до ремонту. Вони вказані в наказі Держкомархітектури від листопада 1988 року. На їхню думку, якщо будинок на той момент мав прострочення по нормативам, отже, він автоматично потребував капремонту. За радянськими нормами, стверджують люди, термін постановки на капітальний ремонт становив від 10 до 15 років. Таким чином, роблять висновок позивачі, капремонт їхнього будинку (в тому числі інженерного обладнання - водопостачання, каналізації, опалення) в перший раз повинен був бути здійснений в період з 1964 по 1969 рік. На дворі 2018 рік. Капремонт так жодного разу і не був проведений. Він, звичайно, планується, але на часи вельми віддалені. Так, ремонт системи холодного водопостачання - на 2036 рік; теплопостачання, водовідведення, підвалу, даху фундаменту - на 2043-й. Мешканці вважають такий стан справ умисним доведенням будинку до аварійного стану.

Так що тепер вони вимагають покласти на виконком Казані обов'язки з проведення капремонту будинку на Товариської, 42 в період з 2018 по 2019 рік. Також потрібно визнати незаконним збір коштів з власників приватизованих приміщень з 2002 року по теперішній час по рядках за «Поточний ремонт житлового будинку» і «Капітальний ремонт». Цікавий і останній пункт вимог, від якого можуть запалитися очі багатьох казанців, які проживають в будинках радянського періоду. «Провести компенсацію моральної шкоди кожному позивачеві в розмірі 200 тисяч рублів, так як відповідач своїм багаторічним невиконанням законодавства заподіює позивачам моральні страждання: вони відчувають дискомфорт при вході в під'їзди, двір будинку і бачачи облуплену фарбу, розбиті ступені, що обсипається штукатурку, перекошені двері, рассохшиеся рами, величезні вибоїни на асфальтовому покритті прибудинкової території », - зазначено в позовній заяві.

Ремонт системи холодного водопостачання в будинку запланований на 2036 рік;  теплопостачання, водовідведення, підвалу, даху фундаменту - на 2043-й Фото: Рустам Ахметгареев Ремонт системи холодного водопостачання в будинку запланований на 2036 рік; теплопостачання, водовідведення, підвалу, даху фундаменту - на 2043-й Фото: Рустам Ахметгареев

ЯК ФОРМУЄТЬСЯ «КАПРЕМОНТНАЯ» ЧЕРГА?

Відповідаючи на питання кореспондента, один з позивачів - Альметов - розповів, що уважно вивчив сайт порталу моніторингу житлового фонду РТ mgf.tatar.ru. «Подужати 22 будинки. І прийшов до висновку, що 2043 рік - якась універсальна величина, мабуть, як у Ходжі Насреддіна. За принципом "або падишах здохне, або віслюк"! Капітальний ремонт світить тільки тим старим будинкам, які є п'ятиповерховими і знаходяться на жвавих вулицях. Якщо будівля триповерхова і стоїть в глибинці, капремонту не бачити », - описує результати досліджень Альметов. Його сусід Анатолій Сєрков, виступаючи в суді, підтвердив: «Сусідній будинок, який молодше на 20 років, в цьому році буде капітально ремонтуватися, а наш будинок ні разу не відремонтований!»

Що стосується 2043 року, то дійсно, як пояснили «БІЗНЕС Online» в Мінбуді РТ, зараз в Татарстані діє довгострокова програма капітального ремонту терміном дії до 2043 року. Зараз вона формується за рахунок коштів, зібраних власниками приміщень за статтею «Капітальний ремонт». Так як Республіка Татарстан - один з небагатьох регіонів Росії, що виділяють на капремонт будинків бюджетне співфінансування, програма підлягає щорічній коригуванню. В результаті формується короткостроковий план терміном на три роки. Черговість постановки багатоквартирних будинків в Татарстані в чергу на капітальний ремонт визначається виходячи з технічних, організаційних, фінансових критеріїв, встановлених у 2013 році кабміном РТ.

Тепер про проблеми малоповерхових будівель. Це, як правило, будинки, побудовані до середини ХХ століття. Їх можна назвати «малими сталинками», найчастіше з комунальними квартирами. У них проживає від 8 до 36 сімей. Збирають вони, як пояснили у виконкомі міста, по муніципальним тарифами дуже невеликі кошти. Той же будинок №42, що на вулиці Товариської, збирає на своє поточне утримання трохи більше 11 тис. Рублів щомісячно. На ці гроші потрібно утримувати електрика, сантехніка, двірника, прибиральницю, готувати будинок до зими, латати покрівлю, фарбувати стіни і т. Д.

«Капітальний ремонт світить тільки тим старим будинкам, які є п'ятиповерховими і знаходяться на жвавих вулицях «Капітальний ремонт світить тільки тим старим будинкам, які є п'ятиповерховими і знаходяться на жвавих вулицях. Якщо будівля триповерхова і стоїть в глибинці, капремонту не бачити »Фото: Рустам Ахметгареев

Виникає нерозв'язне протиріччя: чим гірше стан будинку, тим більше грошей потрібно на його утримання від кожного жителя, а чим менше будинок, тим менше в ньому збирається засобів. Зрозуміло, що при такому фінансуванні навіть новий будинок швидко прийде в занепад. Капремонт такого будинку вимагає в середньому 24 млн рублів. Сума порівнянна з вартістю ремонту стандартної дев'ятиповерхівки, де живе під 200 сімей. Нагадаємо, зібрано жителями за статтею капремонту всього 715,5 тис. Рублів. Ось і відповідь на питання, чому чергу будинку на капремонт, незважаючи на його вік, така віддалена ... І ще один момент: капітальний ремонт будинків у республіці здійснюється в межах граничної вартості капремонту, яка становить 14 тис. Рублів на квадратний метр площі. Вартість капремонту будинку на Товариської, 42 становить, за оцінкою фахівців виконкому, приблизно 19,5 тис. Рублів на квадратний метр. Проте в Казані вже капітально відремонтовано 41 така малоповерхівок з 229 багатоквартирних будинків будівлі до 1950 року.

У прес-службі Мінбуду РТ «БІЗНЕС Online» повідомили також, що в 2018 році в Татарстані мінімальний розмір внеску на капітальний ремонт загального майна в багатоквартирних будинках встановлено в розмірі 5,85 рубля на один квадратний метр загальної площі приміщення. При цьому рішенням загальних зборів власників може бути сформований фонд капітального ремонту на спеціальному рахунку і розмір щомісячного внеску на капремонт може бути збільшений. Зараз недоремонт житлового фонду в цілому по Татарстану в грошовому вираженні становить 50 млрд рублів, додали в Мінбуді РТ. Однак обсяг виконаної роботи також вражає: за період реалізації в РТ програми з 2008 по 2017 рік обсяг фінансування за 10 років склав 53 млрд рублів. У тому числі кошти: фонду реформування ЖКГ РФ - 10,55 млрд руб; бюджету РТ і муніципалітетів - 25,88 млрд руб; власників - 16,64 млрд руб.

У виконкомі, в свою чергу, вказують, що в Казані подібні позови не носять масового характеру. Так, в 2017 році був один позов з вимогою про проведення капітального ремонту будинку №35 на вулиці Спартаківський за рахунок коштів муніципального бюджету. Рішенням суду у вимогах позивачу було відмовлено, йдеться у відповіді.

Мешканці, які прийшли на процес, не стали звертатися до допомоги найманих юристів, позов був підготовлений самостійно Фото: Рустам Ахметгареев Мешканці, які прийшли на процес, не стали звертатися до допомоги найманих юристів, позов був підготовлений самостійно Фото: Рустам Ахметгареев

«У НАС ЖЕ метрову стіну, БУДИНОК ЩЕ СТО років простою! »

Кореспондент «БІЗНЕС Online» був присутній на першому засіданні по справі. На процес прийшли четверо чоловіків різного віку. Цікаво, що вони не стали звертатися до допомогою найманих юристів. За словами одного з них, позов був підготовлений самостійно. При цьому залучена громадська організація - казанська НП «Захист ЖКГ», представник якої, Зоя Кукліна, також була присутня на засіданні. Остання сказала журналісту, що рада, що мешканці проявили активність у відстоюванні своїх прав. Але такої активності, як в Омську, вона не чекає: «Там же сибіряки, а у нас народ в більшості такої, що його важко розворушити».

На процесі в основному мова тримав Анатолій Сєрков - високий чоловік років 60. Те скупо перераховуючи факти, то емоційно описуючи стан будинку, він почав свій виступ. «Будинок зданий в експлуатацію в 1954 році, за винятком деяких робіт, які не підтримувався в належному стані і доведений до стану мергасовского дому». Далі він перейшов до горезвісної 16-й статті: «Перед приватизацією, згідно із законодавством, повинні були відремонтувати житлові приміщення, чого, природно, не було зроблено. Відповідно, в такому ж стані загальнобудинкові майно ».

У відповідь на уточнення представника виконкому про те, що був проведений ремонт покрівлі в 2004 році, Сєрков відзначив: «Той ремонт був у критичній ситуації, коли пішли численні звернення мешканців в керуючу компанію, в інші організації, включаючи Госжілінспекціі. Коли вони почали ремонтувати покрівлю, до цього часу у деяких мешканців вже відбулися обвали стельових перекриттів. У зв'язку з цим тільки вони почали це робити. І зараз потрібно це робити - замінювати горищні перекриття, тому що це неможливо, вони просто обваляться ».

Далі Сєрков висловив своє невдоволення і керуючою компанією: «З приводу виконання КК своїх обов'язків при оглядах загального майна ... Два рази в рік в них виявляється, що у нас бетонні перекриття. А у нас дерев'яні перекриття, тобто складаються акти, які схожі на підробку! »В« сталінці »є і люди, які не приватизували житло, додав він (нагадаємо, мова про одній кімнаті). «А значить, виконком як власник їх приміщень повинен був підтримувати будинок незалежно від приватизації. Він же власник, а вони наймачі, один з них присутній тут. Вони нічого не зробили. Вся каналізація забита, вони ломами пробивали! »- сказав чоловік.

На питання опонентів він також відповів, що збір коштів з них виробляє керуюча компанія Вахітовского району починаючи з 2006 року.

Інший з позівачів, Альметов, Додав, что всі їхні вимоги засновані на поважної законодавстві. Кореспонденту після засідання Сєрков ще раз уточнив, що, як вони і написали в позовній заяві, сам вік будинку - головний доказ необхідності капремонту в будівлі і що ця вимога перекриває з собою все нові вимоги закону.

Чоловіки при цьому похвалили будинок: «Його б відремонтувати, а так у нас же метрові стіни, будинок ще сто років простоїть!»

У 2010 році в будинку замінили покрівлю - ціна питання склала понад 1,5 млн рублів Фото: © Олександр Кряжев, РІА «Новости» У 2010 році в будинку замінили покрівлю - ціна питання склала понад 1,5 млн рублів Фото: © Олександр Кряжев, РІА «Новости»

ЯК МІНБУД РОСІЇ И Р І Ш ЗМІНИТИ СТАРІ ПРАВИЛА

Але проблема, давно поставлена ​​в інших регіонах, схоже, дійшла до законодавця. Так, в Мінбуді РТ «БІЗНЕС Online» звернули увагу, що 20 грудня 2017 року внесено зміни до Житлового кодексу Російської Федерації. Він доповнений статтею 190.1, в якій з'являється нова умова: щоб до дати першої приватизації такий будинок «був включений в перспективний і (або) річний план капітального ремонту».

Раніше в ЗМІ експерти обговорювали введення даного умови. Вони припускали, що це різко звузить можливість мешканців для вимог ремонту за рахунок місцевої влади. Офіційна влада виражалися менш детально, але визнавали значення ситуації, що складається. Активні власники все частіше судяться і вимагають від муніципалітетів виконання зобов'язань, що виникли до приватизації, констатував міністр будівництва Росії Михайло Мень. «Ухвалення розробленого нами законопроекту встановить прозорі та, що важливо, єдині для всієї країни правила щодо виконання цього зобов'язання», - приводив сайт Мінбуду його слова.

Однак з'являється проблема тлумачення нової норми. Як позивачі, так і Кукліна вказали кореспонденту «БІЗНЕС Online» на те, що закон зворотної сили не має. Тобто нові закони не можуть погіршувати становище, яке існувало раніше. У цьому питанні розділилися думки навіть наших експертів-юристів. Виходить, що рішення Вахітовского суду може значною мірою вплинути і на подальшу практику ...

Михайло Мень констатував, що активні власники все частіше судяться і вимагають від муніципалітетів виконання зобов'язань, що виникли до приватизації Фото:   duma Михайло Мень констатував, що активні власники все частіше судяться і вимагають від муніципалітетів виконання зобов'язань, що виникли до приватизації Фото: duma.gov.ru

ДЕ ДОКАЗИ, ЩО ПРИ ПРИВАТИЗАЦІЇ ДОМУ потребувало капремонту?

У свою чергу, на судовому засіданні виконком також послався на нововведення в законах. Так, представник виконкому Раміль Сафін з посиланнями на ті ж ст. 16 закону про приватизацію і ст. 190.1 ЖК РФ заявив, що після нововведень від грудня 2017 року слід, що «за колишнім наймодавцем зберігається обов'язок проводити капітальний ремонт тільки в тому випадку, якщо капітальний ремонт був потрібний на момент приватизації житлових приміщень». Далі він назвав дати приватизацій квартир позивачів і зазначив, що в матеріалах справи відсутні документи, що підтверджують потребу в капремонті на дату останньої приватизації в 2010 році, в зв'язку з чим задоволення даних вимог на підставі ст. 16 виконком вважає необгрунтованим.

Ту ж нову статтю в Житловому кодексі виконком витлумачив з нового боку: «Зі статті 190.1 можна зробити висновок, що обов'язок колишнього наймодавця по проведенню капремонту здійснюється шляхом фінансування за рахунок коштів бюджету федерального, суб'єкта РФ, місцевого бюджету. Так як місцевий муніципалітет бере участь в софінасірованіі регіональної програми з капремонту, вважаємо, що обов'язок з проведення капітального ремонту ми виконуємо ».

Зараз в Казані діє регіональна програма капремонту з терміном реалізації у 2014-2043 роках. У зв'язку з великим недоремонт, що виникли в більш ранніх періодах, ремонт в даному будинку планується в 2025 році. Це буде ремонт даху, а в 2043 році - всі інші види робіт.

Більш того, виконавчий комітет заявив, що терміни проведення програм, «в принципі, переглядаються, якщо самі власники зберуться і приймуть рішення про необхідність проведення капітального ремонту в даний час», але по дому позивачів таких зборів не проведено. При цьому муніципалітет зробив важливу ремарку: дане питання мешканці можуть підняти на зборах «за умови, що до моменту проведення капремонту буде сформований необхідний обсяг грошових коштів» - мабуть, за рахунок доплат самих мешканців. Знову-таки нагадаємо: поки що на рахунку - 715,5 тис. Рублів.

При цьому зі свого боку виконком не зміг надати доказів проведення капремонту за даним дому, але заявив, що влада вважає, що будинок перебував на момент першої приватизації в належному технічному стані. Наостанок муніципальна влада для всебічного об'єктивного розгляду попросили залучити в якості третіх осіб КК Вахітовского району «з обов'язками запросити документи виконання робіт в даному будинку».

Суд триває. Наступне засідання призначено на завтра, 15 травня 2018 року.

Чим гірше стан будинку, тим більше грошей потрібно на його утримання від кожного жителя, а чим менше будинок, тим менше в ньому збирається засобів Фото: © Кирило Каллініком, РІА «Новости» Чим гірше стан будинку, тим більше грошей потрібно на його утримання від кожного жителя, а чим менше будинок, тим менше в ньому збирається засобів Фото: © Кирило Каллініком, РІА «Новости»

НОВА НОРМА ЗАКОНУ НЕ ПОРЯТУНОК ДЛЯ муніципалітету?

«БІЗНЕС Online» дізнався думки експертів в галузі юриспруденції про те, як вплинуть нові норми на вал подібних позовів.

Рушан Маліков - старший юрист ЮА «Юнекс»:

- Поява нової статті в Житловому кодексі РФ (190.1) не позбавляє громадян права на звернення до суду, однак ускладнить процес доказування.

Раніше позивачам потрібно було довести, що на момент приватизації будинок потребував проведенні капремонту і що такий ремонт не було проведено належним чином, шляхом проведення відповідної експертизи.

Тепер же цього буде недостатньо, суди будуть оцінювати не тільки висновки експерта, а й зміст спеціальних документів, прямо зазначених у статті 190.1 ЖК РФ. У зв'язку з цим кількість задоволених позовів може значно зменшитися.

В даному випадку мова не йде про зворотну силу закону, оскільки житлові відносини можуть носити тривалий характер. Отже, зазначена норма (стаття 190.1) буде поширюватися на раніше приватизовані квартири, власники яких звернулися в суд після появи зазначеної норми, тобто після 20 грудня 2017 року.

Якщо власники хочуть наблизити термін капремонту, то є й інші способи: вони можуть відкрити спеціальний рахунок і платити більше; звернутися в муніципалітет і спробувати довести необхідність включення будинку в короткострокову програму; звернутися до суду, де від власників будуть потрібні докази того, що технічний стан будинку не дозволить їм безпечно проживати в ньому до призначеного часу капремонту.

Алія Алтинбаева - старший юрист юридичної фірми «Шаймарданов і Партнери»:

- У законі, яким до Житлового кодексу внесена стаття 190.1, не передбачено, що зазначена стаття має зворотну силу, таким чином, до даного спору в суді його вимоги не застосовуються.

Термін служби цегляної будівлі (згідно ще радянському наказом про затвердження методики визначення фізичного зносу цивільних будівель) становить від 120 до 150 років. При зносі будівлі від 20 відсотків потрібно його капітальний ремонт. При зносі цегляної будівлі понад 70 відсотків проведення капітального ремонту недоцільно, будівля визнають аварійним. Тому вважаю, що можливість визнання будівлі аварійним раніше терміну його служби може свідчити про відсутність належного догляду за будинком.

Результати проведених ремонтів чи реконструкції повинні відображатися в технічному паспорті будівлі (об'єкта). Додатково для підтвердження необхідності капітального ремонту може бути призначена експертиза.

У будь-якому випадку, відповідно до огляду судової практики президії Верховного суду РФ від 2014 року, якщо будівля буде визнано аварійним, у викупну ціну житлових приміщень повинна бути включена компенсація за невироблених капітальний ремонт багатоквартирного будинку.

Чи справедливі вимоги жителів «сталінок», які домагаються ремонту за рахунок бюджету?

58% Так, за чверть століття держава повинна була все відремонтувати

16% Ні, ці гроші просто візьмуть у жителів інших будинків, які чекають ремонту

25% Простіше ці будинки знести, ніж ремонтувати

1% Свій варіант (в коментарях)

Прийом голосів за Опитування закритий

Що це за будинок?
Чи справедливі вимоги жителів «сталінок», які домагаються ремонту за рахунок бюджету?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online