Тбіліська в очікуванні зносу: жителі дійшли до Верховного суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Жителі «Микитинської садиби», яких зобов'язали самостійно знищити власні квартири, сподіваються на Верховний суд. У липні він знову зажадав матеріали їх справи. Жителі «Микитинської садиби», яких зобов'язали самостійно знищити власні квартири, сподіваються на Верховний суд

Євген Степанов / Інтерпресс

Власники ділянок на Гірської вулиці, 22, і Тбіліської, 32, не вживають ніяких дій, щоб узаконити те, що Смольний вважає самобудом, кажуть мешканці будинків. А значить, вони скоро знову опиняться під загрозою знесення. Але є «примарна надія», що в справі розбереться Верховний суд - хоча раніше він відмовив городянам і встав на сторону міської влади. Безжурні відповідачі не зневірились і готують скаргу до ЄСПЛ - на саме це рішення і суддю В'ячеслава Лебедєва. Однак днями ВС знову зацікавився історією комплексу в Коломяги. Документи вже пішли в Москву.

У сюжеті, нагадаємо, беруть участь кілька малоповерхових будинків в «Микитинської садибі» - в тому числі за адресами: 3-й лінія 1-й половини, 12, Перша Олексіївська вул., 41, Гірська, 22, і Тбіліська, 32. Всього в селищі 60 малоповерхових будинків, забудовником яких стала «Північно-Західна будівельна компанія» (СЗСК). По генплану це зона Т2Ж1 для розміщення малоповерхових будинків, що принципово відрізняє ситуацію від незаконних багатоквартирних самобудів на ділянках під ІЖС.

Гендиректором СЗСК зараз є Дмитро Баролін. Власність має складну структуру: 80% належать ЗАТ «Петербурзька інвестиційно-будівельна компанія», інші 20% - ТОВ «Обслуговування кондомініумів», яким володіють навпіл Баролін і Михайло Голубєв. А 82,5% ЗАТ, в свою чергу, належать двом юридичним особам, які були ліквідовані більше року тому. Решта «жива» частина власності - у того ж «Обслуговування кондомініумів», в тому числі через проміжну структуру «Північно-Західна будівельна корпорація», директором якої є той же Михайло Голубєв.

Баролін і Голубєв будували в Коломяги більше 20 років, найбільше - в двохтисячних роках. СЗСК побудувала в кварталі більш 30 будинків загальною площею понад 97 000 кв. м. Більшість об'єктів зводилися без дозволу - для того часу це була загальноприйнята практика отримання дозволів під час або навіть після закінчення будівництва. В результаті без дозволів на будівництво та введення в експлуатацію зависли близько півтора-двох десятків малоповерхових будівель, побудованих з 2004 по 2010 рік - на 1-й Микитинської, 1-й Олексіївської, Гірської, Тбіліської вулицях, в Парголовском провулку, 8 і на 3-й ліній 1-й половини, 12. Частина з них і зараз залишається бездокументарній, але, як кажуть самі жителі, у Госстройнадзора «руки не дійшли» подавати позови по всіх самобудам в місті.

Інша частина давно вже фігурує в ЗМІ у зв'язку з судовими позовами того ж відомства і протестами жителів. Останнім часом принаймні у двох будівель майбутнє проглядається більш-менш точно - це будинок на Першій Олексіївської і на 3-й лінії 1-й половини. Жителі Першої Олексіївської з надією розповідають, що власник ділянки Дмитро Баролін «зробив кроки» до отримання дозволу на будівництво. Мирова угода з Стройнадзора там уже підписано, і до отримання дозволу, а значить, зняття загрози знесення залишилося небагато. Що стосується другого будинку, то їм також займається Баролін, і там історія теж рухається до підписання мирової угоди.

А ось доля будинків на Гірської, 22, і Тбіліської, 32, висить в повітрі, і з кожним днем небезпека чергових акцій протесту стає все більш реальною. Якщо з ім'ям Бароліна жителі пов'язують, нехай і слабкі, але надії на закінчення своєї «бездокументарній», то щодо Голубєва давно назріло масове роздратування.

За даними Росреестра, власник ділянки на Гірської, 22, - Анна Сергіївна Ярулова (Шлепкова), яку жителі селища вважають колишньою цивільною дружиною Голубєва. Мирова угода з Госстройнадзора, терміном на три роки, підписана вже майже два роки тому. Власник за цей час не просунулася «ні на міліметр» в бік отримання дозволу, кажуть городяни. Додаючи, що і самі б зайнялися цим процесом за власні кошти, однак ні Шлепкова, ні Голубєв на це не йдуть. Термін закінчується 1 вересня 2019 року.

«Голубєв заявляє, що Стройнадзор дав на отримання документів три роки, потім підпише ще на три, а потім ще на три. А потім взагалі на халяву все підпише. Це його принципова позиція », - заявив« Фонтанці »на умовах анонімності один з мешканців будинку.

Спроби жителів звертатися в поліцію успіху не мали: складу злочину немає, порушувати нічого. Колективні листи в інші інстанції, в тому числі в адміністрацію, також були безрезультатні. Троє покупців квартир спробували в 2015 році подати позов до Смольного, Стройнадзора і забудовнику - про компенсацію моральної шкоди. І навіть виграли його частково в Куйбишевському суді, отримавши близько 100 тисяч рублів на кожного. У рішенні, зокрема, вказувалося, що договори купівлі-продажу, укладені позивачами, по суті своїй прирівнюються до договорів пайової участі - з усіма наслідками, що випливають зобов'язаннями забудовника. «Але і це нам нічого не дає, - кажуть зацікавлені. - Власник ділянки - Шлепкова, забудовник - Голубєв. А інші особи не можуть бути сторонами процесу отримання дозволів. І головне, незрозуміла позиція міста. Стільки ошуканих пайовиків, а тут люди купили, живуть, нікого не чіпають, але чомусь їх методично добивають. І ніяким чином не тиснуть на забудовника. Він не заплатив ні рубля штрафу. Крайніми виявляються жителі, а забудовник благоденствує. І не так давно відкрив ще один проект ».

Михайло Голубєв дійсно анонсував в минулому році проект таунхаусів «Прибережний квартал» в Лисому Носі, причому дозвіл на будівництво на цей раз отримано їм особисто на своє ім'я, і ​​заздалегідь. Забудовник - АТ «Друге партнерство». спроба Госстройнадзора відмовити у видачі документа не вдалася: як повідомляють у відомстві, вони не мають права не видавати дозволи при повному зібраному пакеті документів, навіть якщо забудовник не відрізняється чистотою репутації.

Місто, за словами жителів селища, байдужий до їхньої долі: відповіді на скарги свідчать, що всі питання - до власника, який не діє. Коло замкнулося.

У жителів Тбіліської, 32, ситуація ще більш заплутана. Власник землі там - сам Михайло Голубєв. Будинок побудований в 2008 році. У 2010 році одна з мешканців, засів за актом прийому-передачі, написала тодішньому губернатору Валентині Матвієнко, що не може оформити власність в «бездокументарній» будинку. Лист «спустили» вниз по службових сходах, в проблемі розбиралися комстрой і Госстройнадзор. Зрештою, як розповідають городяни, з комстроя їм заявили, що «за захистом майнових прав» потрібно йти в суд. В результаті вісім мешканців будинку змогли оформити власність через судові рішення, по кожній квартирі слухалася окрему справу. «Після цього в 2014 році Стройнадзор вийшов з позовом про знесення самобуду. Дозвольте, запитали ми, ви ж ще чотири роки тому знали, що відбувається , - розповідає Олексій, власник однієї з квартир. - Нам відповіли, що раніше у служби не було таких повноважень, а тепер вони є ».

І дійсно, можливість звернення з позовами до суду про знесення самобуду Стройнадзор отримав в липні 2012 року. У відомстві заявляли, що дізналися про самолад від адміністрації Приморського району. І при перевірці виявили, що будинок не відповідає градрегламентам: знаходиться в охоронній зоні садиби Орлових-Денисовим і на 15,3 метра перевищує дозволені на той момент параметри - 10 метрів. До того ж, як сказали в службі, власник ділянки жодного разу до них не звернувся. А в 2010 році пленум Верховного суду ухвалив, що вдома-самобуди можна зносити навіть після визнання в них права власності.

Незважаючи на те, що прокуратура була на боці мешканців, 24 грудня 2015 року суд постановив: жителі самі повинні знести свою власність , За свої кошти. Що цікаво, це був той же Приморський райсуд, який раніше визнав за власниками квартир права власності. Пішла апеляція; в ході розглядів суд призначав дві експертизи, які повинні були оцінити безпеку будинку. Обидві експертизи оплачували самі жителі. Забудовник же протягом усіх судових процесів не поніс ніяких витрат, кажуть мешканці.

Висновок експертів був невтішним: легалізація неможлива, так як будинок порушує висотні регламенти. Навіть уже змінені: у липні 2016 року Закон № 820-7 про зонах охорони змінили, встановивши на ділянці «Микитинської садиби» межа в 20 метрів. Проте експертиза, призначена в серпні того ж року , Визнала, що порушення непереборно. У рішенні суду також записано, що Михайло Голубєв при придбанні ділянки в 2004 році знав, що закон відносить цю землю до зони «односімейних будинків».

Аргументи мешканців про те, що будинок вписується в забудову і що сусіди не проти, суд не почув. Доводи, що поруч з кварталом коштує 26-поверховий центр імені Алмазова і багатоповерхівки 2000-х років, також пропали марно. Пізніше, в апеляції, власники квартир знову програли . В задоволенні касаційної скарги відмовили. Мирової угоди, на яке суд радив піти , Досягти не вдалося.

Доведені до межі, мешканці Тбіліської, 32, у 2017 році звернулися до Верховного суду. Але знову отримали відмову - в січні 2018 року ВС виніс ухвалу про відсутність підстав для перегляду рішення. Здавалося б, залишилася одна надія - на ЄСПЛ; скарга туди вже підготовлена. Однак в липні Верховний суд раптово зажадав справу ще раз. Коли саме буде перегляд, поки незрозуміло. Мешканці будинку сподіваються, що восени їх чекають з Москви позитивні новини.

Михайло Голубєв на дзвінки та СМС «Фонтанки» не відповів. В АТ «Друге партнерство» також не змогли з ним з'єднати. Анна Ярулова заявила, що вона за кордоном, і кинула трубку. Для коментарів виявився доступний лише її юрист Андрій Варламов, який почав з того, що порадив волнующимся мешканцям звертатися до психолога. А також заявив, що його клієнтка зробила все від неї залежне, щоб отримати дозвіл на будинок на Гірської, 22, а саме - видала довіреність на вчинення будь-яких дій трьом представникам забудовника. «А що вони зробили - це треба питати їх самих. Між пайовиками і Яруловой ніяких договірних відносин немає. Вона для пайовиків нічого не зобов'язана робити. Все, що робила, - це з доброї волі », - підкреслив юрист. За його словами, він зустрічався з мешканцями пару місяців назад: говорили про те, що в разі подальшого зволікання Ярулова може свою довіреність переглянути.

«Можу від себе сказати, що люди колись зверталися до мене з приводу цього будинку - чи можна там купувати. І я всім говорив: ні в якому разі. Ті, хто себе зараз називають потерпілими, - вони на свій страх і ризик купили квартири в будинку з дуже поганий юридичної історією », - зауважив Варламов. Коментувати будь-які взаємини між Голубєвим і Яруловой він не став.

Олена Зелікова, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online