Право власності на землю. Глава 3 <Земельний кодекс Республіки Казахстан Кодекс Республіки Казахстан від 20.06.2003 N 442-II ЗРК

  1. Глава 3. Право власності на землю Стаття 20. Види права власності на землю
  2. Стаття 21. Зміст права власності
  3. Стаття 22. Виникнення права власності на земельну ділянку
  4. Стаття 23. Власність на земельні ділянки громадян і юридичних осіб
  5. Стаття 24. Право власності на землі сільськогосподарського призначення
  6. Стаття 25. Реалізація права приватної власності
  7. Стаття 26. Державна власність на землю
  8. Стаття 27. Реалізація права державної власності

Глава 3. Право власності на землю

Стаття 20. Види права власності на землю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1. У Республіці Казахстан визнаються і рівним чином захищаються державна і приватна власність на землю.

2. Суб'єкти права власності:

суб'єкт права державної власності на землю на території республіки - Республіка Казахстан;

суб'єкт права приватної власності на земельні ділянки на підставах, умовах і в межах, встановлених цим Кодексом, - громадяни та недержавні юридичні особи. При цьому під громадянами розуміються громадяни Республіки Казахстан, іноземці та особи без громадянства, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Стаття 21. Зміст права власності

1. Власникові належать права володіння, користування і розпорядження належною йому земельною ділянкою.

2. Права держави як власника землі здійснюють державні органи відповідно до їх компетенції, встановленої цим Кодексом та іншими законодавчими актами Республіки Казахстан.

3. Власник земельної ділянки може здійснювати права власника на підставах, умовах і в межах, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами Республіки Казахстан.

Стаття 22. Виникнення права власності на земельну ділянку

1. Право власності на земельну ділянку виникає шляхом:

1) надання права власності;

2) передачі права власності;

3) переходу права власності в порядку спадкування (спадкування, реорганізація юридичної особи).

2. Надання, передача і перехід права власності повинні здійснюватися з урахуванням цільового призначення земельної ділянки.

3. Право власності на земельну ділянку виникає на основі:

1) актів державних органів;

2) цивільно-правових угод;

3) інших підстав, передбачених законодавством Республіки Казахстан.

Стаття 23. Власність на земельні ділянки громадян і юридичних осіб

1. Земельні ділянки, що перебувають у державній власності, можуть бути надані в приватну власність громадянам і недержавним юридичним особам, за винятком земельних ділянок, які відповідно до цього Кодексу не можуть перебувати у приватній власності.

2. У приватній власності громадян Республіки Казахстан можуть перебувати земельні ділянки для ведення селянського або фермерського господарства, особистого підсобного господарства, лісорозведення, садівництва, індивідуального житлового і дачного будівництва, а також надані (надаються) під забудову або забудовані виробничими і невиробничими, в тому числі житловими, будівлями (будівлями і спорудами) та їх комплексами, включаючи землі, призначені для обслуговування будівель (споруд, будівель) відповідно до їх азначеніем.

При виході громадянина, що є власником земельної ділянки, наданої для ведення селянського або фермерського господарства, особистого підсобного господарства, лісорозведення, садівництва і дачного будівництва, з громадянства Республіки Казахстан право власності підлягає відчуженню або переоформленню згідно з нормами статті 66 цього Кодексу.

3. У приватній власності недержавних юридичних осіб Республіки Казахстан можуть перебувати земельні ділянки, надані (надаються) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, лісорозведення, під забудову або забудовані виробничими і невиробничими, в тому числі житловими, будівлями (будівлями і спорудами) та їх комплексами, включаючи землі, призначені для обслуговування будівель (споруд, будівель) відповідно до їх призначення.

4. У приватній власності іноземців, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб (недержавних) можуть перебувати земельні ділянки для цілей, зазначених у пункті 3 цієї статті, за винятком земель, призначених для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та лісорозведення.

Не допускається надання земельних ділянок, розташованих у прикордонній зоні та прикордонній смузі Республіки Казахстан, в приватну власність іноземцям, особам без громадянства та іноземним юридичним особам.

Примітка

Стаття 24. Право власності на землі сільськогосподарського призначення

1. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній власності, можуть надаватися фізичним та юридичним особам на праві землекористування і (або) на праві приватної власності в порядку і на умовах, встановлених цим Кодексом.

Не допускається надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення у приватну власність в якості державних натурних грантів для ведення сільськогосподарського виробництва.

Іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також юридичні особи, у статутному капіталі яких частка іноземців, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб становить більше ніж п'ятдесят відсотків, можуть володіти земельними ділянками сільськогосподарського призначення тільки на праві тимчасового землекористування на умовах оренди терміном до двадцяти п'яти років.

2. Надання права приватної власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення здійснюється на платній основі.

Громадяни і недержавні юридичні особи, зацікавлені в наданні права приватної власності на земельну ділянку (земельні ділянки) для ведення селянського або фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва та лісорозведення, можуть:

1) придбати право приватної власності на земельну ділянку за ціною, що дорівнює кадастрової (оціночної) вартості земельної ділянки, яка визначається відповідно до статей 10 і 11 цього Кодексу;

2) придбати право приватної власності на земельну ділянку за пільговою ціною, яка визначається від його кадастрової (оціночної) вартості.

При цьому розмір пільгової ціни на земельні ділянки по адміністративно-територіальним одиницям встановлюється Урядом Республіки Казахстан.

Громадяни і недержавні юридичні особи Республіки Казахстан, раніше викупили у держави право постійного землекористування (право довгострокового землекористування) земельною ділянкою для ведення селянського або фермерського господарства та товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до законодавства Республіки Казахстан, що діяли на момент укладання угод, з моменту введення в дію цього Кодексу стають власниками земельних ділянок без стягнення додаткової плати на приобрет ня права приватної власності в межах норм земельних ділянок, встановлених цим Кодексом.

Реалізація права приватної власності на земельну ділянку зазначеними особами здійснюється в порядку, передбаченому пунктом 3 цієї статті.

3. Особа, повністю внесла плату за придбання права приватної власності на земельну ділянку, відповідно до:

підпунктом 1) пункту 2 цієї статті має право на вчинення будь-яких видів операцій із земельною ділянкою, не заборонених законодавством Республіки Казахстан;

підпунктом 2) пункту 2 цієї статті має право на вчинення будь-яких видів операцій із земельною ділянкою, не заборонених законодавством Республіки Казахстан, після закінчення терміну обмеження на укладення угод із земельною ділянкою, придбаним за пільговою ціною, що становить два роки за кожні десять відсотків зниження кадастрової (оціночної) вартості земельної ділянки. Дане обмеження не поширюється на здачу земельної ділянки в заставу.

4. Виплата сум при придбанні земельних ділянок, зазначених у пункті 2 цієї статті, може здійснюватися в розстрочку в порядку, встановленому статтею 49 цього Кодексу.

5. При виході власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення з громадянства Республіки Казахстан в протягом трьох місяців з моменту виходу з громадянства за вибором власника земельна ділянка повинна бути відчужений або право на земельну ділянку має бути переоформлено в право тимчасового землекористування на умовах оренди терміном до десяти років або за згодою місцевого виконавчого органу земельну ділянку повертається в державну власність з виплатою ціни земельної ділянки, по якій ця ділянка був придбаний у держави (власника).

6. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що безпосередньо примикають (трьохкілометрова зона) до охоронної зони Державного кордону Республіки Казахстан, надаються тільки громадянам та юридичним особам Республіки Казахстан на право тимчасового землекористування до їх делімітації і демаркації, якщо інше не встановлено законодавством Республіки Казахстан про Державну кордоні Республіки Казахстан.

Примітка

Стаття 25. Реалізація права приватної власності

1. Власник земельної ділянки здійснює права володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою на свій розсуд без отримання будь-яких дозволів державних органів, якщо інше не передбачено цим Кодексом та іншими законодавчими актами Республіки Казахстан.

2. Власник має право вчиняти щодо свого земельної ділянки без зміни її цільового призначення будь-які угоди, не заборонені законодавчими актами Республіки Казахстан.

Власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення реалізують зазначені права з урахуванням положень цього Кодексу.

Право власності на земельну ділянку передається іншій особі з усіма обтяженнями, наявними на момент здійснення операції.

3. Власник земельної ділянки має право здавати земельну ділянку без зміни її цільового призначення в тимчасове користування на основі договору про тимчасове користування земельною ділянкою. Договір про тимчасове користування земельною ділянкою полягає в формі договору оренди (з орендарем) або договору про безоплатне користування (з безоплатним користувачем).

Стаття 26. Державна власність на землю

1. У державній власності перебувають земельні ділянки, надані органам державної влади, державним організаціям та установам, які використовуються для потреб оборони і національної безпеки, зайняті особливо охоронюваними природними територіями оздоровчого та історико-культурного призначення, лісового та водного фондів, загального користування на землях населених пунктів , запасу, в тому числі спеціального земельного фонду, пасовищні і сіножаті при селищах і сільських населених пунктах, а також відганяючи па стбіща і інші землі, не передані у приватну власність.

2. Не можуть перебувати у приватній власності земельні ділянки, зайняті:

для потреб оборони і державної безпеки, оборонної промисловості, що знаходиться в державній власності; інженерно-технічними спорудами, комунікаціями, зведеними для захисту і охорони Державного кордону Республіки Казахстан; митних потреб;

особливо охоронюваними природними територіями;

лісовим фондом, за винятком земельних ділянок, зазначених у пункті 4 статті 128 цього Кодексу;

водним фондом, за винятком земельних ділянок, зазначених у пункті 2 статті 133 цього Кодексу;

магістральними залізничними мережами і автомобільними дорогами загального користування;

територіями загального користування в населених пунктах, за винятком земельних ділянок, зайнятих будівлями і спорудами, що знаходяться на праві приватної власності, і необхідних для їх обслуговування.

Належність земель до тієї чи іншої категорії визначається виходячи з їх цільового призначення і дозволеного використання відповідно до зонування земель.

3. Не надаються в роздільну власність і землекористування громадян і недержавних юридичних осіб земельні ділянки, зайняті:

пасовищними і сіножатями, використовуваними і призначеними для потреб населення;

дорогами загального користування, в тому числі дорогами міжгосподарського і межселенного значення, а також призначеними для доступу на земельні ділянки загального користування;

обводнювальних спорудами спільного користування (обводнітельние канали, скиди, колодязі, пункти водопою) двох або більше власників земельних ділянок або землекористувачів.

4. Земельні ділянки, зарезервовані в установленому порядку для розвитку особливо охоронюваних природних територій, магістральних залізниць, автомобільних доріг загального користування та магістральних трубопроводів, зв'язку, надрокористування, енергетики, а також призначені відповідно до затвердженої архітектурно-містобудівної та (або) будівельної документацією для будівництва об'єктів адміністративного та соціального значення (аеропорти, аеродроми, вокзали, станції, дороги загального користування, адміністративні будівлі держ ударственних органів, лікарні, школи, державний житловий фонд, парки, бульвари, сквери та інші об'єкти громадського користування), можуть надаватися землекористувачам для інших цілей на праві тимчасового землекористування до їх проектного освоєння.

5. Не допускається відмова в наданні у власність громадянам та недержавним юридичним особам земельних ділянок, що перебувають у державній власності, якщо відповідно до цього Кодексу ці земельні ділянки можуть перебувати у приватній власності.

Примітка

Стаття 27. Реалізація права державної власності

Земельні ділянки із земель, що перебувають у державній власності, можуть бути:

1) продані або передані безоплатно у приватну власність;

1-1) надані в оплату статутного капіталу (власність) соціально-підприємницьких корпорацій, що мають статус національної компанії;

2) надані в постійне або тимчасове землекористування;

3) реалізовані в інших правових формах у випадках, передбачених цим Кодексом, іншими законодавчими актами Республіки Казахстан або міжнародними договорами.

Примітка


Основні джерела публікованих текстів нормативних правових актів: газета "Казахстанська правда", база даних довідково-правової системи Adviser , Інтернет-ресурси online.zakon.kz, adilet.zan.kz, інші засоби масової інформації в Мережі.

Хоча інформація отримана з джерел, які ми вважаємо надійними і наші фахівці застосували максимум сил для вивірки правильності отриманих версій текстів наведених нормативних актів, ми не можемо дати будь-яких підтверджень або гарантій (як явних, так і неявних) щодо їх точності.

компанія "КАМАЛ-Консалтинг" не несе відповідальності за будь-які наслідки будь-якого застосування формулювань і положень, що містяться в даних версіях текстів нормативних правових актів, за використання даних версій текстів нормативних правових актів в якості основи або за будь-які упущення в текстах публікуються тут нормативних правових актів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online