Підстави виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин

  1. Сутність поняття трудових відносин, їх види
  2. Особливості трудових відносин
  3. Підстави виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин
  4. Порядок виникнення і оформлення трудових відносин
  5. Порядок внесення змін до трудові правовідносини
  6. Порядок припинення трудових відносин

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Правовою основою здійснення трудової діяльності співробітника на конкретному підприємстві є укладений з працівником трудовий договір Правовою основою здійснення трудової діяльності співробітника на конкретному підприємстві є укладений з працівником трудовий договір. В ході виконання суб'єктом своїх функцій можуть виникати різні обставини, що вимагають внесення коригувань в договір або навіть його розірвання. Для позначених процесів потрібні вагомі, законодавчо регламентовані підстави, представлені далі в тексті.

Сутність поняття трудових відносин, їх види

Під трудовими правовідносинами розуміється добровільна зв'язок юридичного характеру між наймачем і підлеглим, оформлена відповідним документом - трудовим договором . При наявності такого роду взаємин обидві сторони договору знаходяться в строгій субординації і підкоряються загальним правилами трудового розпорядку на конкретному підприємстві, ТК РФ, положенням колективної угоди і безпосередньо трудового договору.

Зміст подібних правовідносин полягає у виконанні співробітником запропонованих договором обов'язків через практичне застосування отриманої освіти, наявних конкретних умінь, навичок, а також досвіду, отриманого в процесі виконання трудових функцій .

Крім цього, підлеглий і роботодавець також мають ряд прав і гарантій, які реалізують в ході діяльності.

Робочі відносини мають такі особливості:

  • регулюються Правилами внутрішнього трудового розпорядку компанії;
  • співробітник приєднується до трудового колективу і стає частиною штату.

Суб'єктами таких відносин, виходячи з вишенапісанного, виступають наймачі і підлеглі (мова йде не тільки про громадян РФ, а й про іноземців). При цьому, першими можуть бути не тільки представники юрособи, а й фізичні особи, які залучають працівника для особистих потреб (наприклад, найм покоївки або доглядальниці).

Об'єктами трудових відносин виступають здібності та навички співробітника, якими він користується у ході виконання посадових обов'язків, і які представляють основний інтерес для наймача. Саме за грамотне застосування наявних у працівника навиків він отримує трудове винагороду.

Види трудових взаємин залежать від особливостей конкретного трудової угоди. Внаслідок цього в кожній організації можлива наявність різних видів трудових правовідносин, так як співробітники можуть бути залучені до різних видів діяльності (термінова, що має невизначений період, сезонна, поєднана і т.д.).

Зокрема, трудові відносини можуть бути наступних видів:

  1. Професійні взаємовідносини щодо аспектів працевлаштування. Фактично, подібна взаємодія не є трудовими відносинами, так як угода з суб'єктом ще не укладено. Даний вид згодом трансформується в робочі взаємини на підставі договору.
  2. Виробничі трудові відносини. Розглянутий вид передбачає наявність офіційно визначених роботодавця і підлеглого, а також інших суб'єктів права.
  3. Взаімодействіея з приводу припинення дії контракту працівника.
  4. Трудові правовідносини щодо відновлення суб'єкта на посаді.

Також можна виділити такі специфічні види трудових відносин:

  • робота за сумісництвом;
  • робота на підставі учнівського угоди.

Специфіка полягає в тому, що поєднана діяльність створює крім основного додаткове трудове простір і формує другі трудові відносини з тим же або новим наймачем.

У разі учнівського трудової угоди специфіка полягає в роботі суб'єкта не по своїй спеціальності, а за новою професією, з метою подальшого проходження атестації і отримання диплома про оволодіння новим видом діяльності.

Особливості трудових відносин

Головною характерною рисою трудових правовідносин є оригінальність і своєрідність кожного трудової угоди. Мається на увазі, що умови договору повинні складатися на підставі думок обох сторін в кожному окремо взятому випадку.

Іншою особливістю трудових відносин є той факт, що будь-який подібний договір оформляється на оплатній основі, тобто, за виконання своїх посадових обов'язків співробітник повинен гарантовано отримувати заробітну плату.

Також до особливостей подібних взаємин можна віднести триваючий характер, тобто, договір не закінчується за фактом виконання однієї чи кількох посадових завдань, а тільки за фактом закінчення певного періоду.

Крім того, розглядається тип відносин наймача і підлеглого базується на взаємній і двосторонньому виконанні своїх обов'язків. Однак, на підставі ст. 60 ТК РФ, роботодавець не повинен вимагати від підлеглого виконання тих завдань, які не закріплені в угоді з ним.

Підстави виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин

Підстави виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин ТК РФ пов'язує з оформленням, виконанням і внесенням коригувань в трудову угоду, а також його розірванням.

Подібні відносини між наймачем і робітникам не завжди є наслідком рішення або дії однієї зі сторін договору (прийняття або звільнення з роботи), нерідко на перебіг зазначених процесів впливають тільки зовнішні обставини (загибель співробітника, надзвичайна подія і т.д.).

Так, підставою для виникнення трудових правовідносин є укладення угоди між роботодавцем і підлеглим. Якщо співробітник займає високопоставлений пост, підставою також може бути його обрання на цю посаду. Крім цього, базою служить набір фактів, що передують безпосередньому прийому на посаду. Наприклад, перемога суб'єкта в конкурсі, який проводився роботодавцем з метою відбору кандидатів, або згода батьків, якщо наймана особа не є повнолітнім.

Виникненням трудових відносин також може визнаватися момент фактичного допуску до виконання посадових обов'язків, якщо договір був оформлений з допущенням порушень.


Зміни розглянутого типу відносин повинні здійснюватися тільки за погодженням сторін договору при таких обставинах (ст. 72-76 ТК РФ):

Підставами припинення трудових відносин є розірвання договору з працівником. Звільнення здійснюється на підставі ст. 81 ТК РФ з таких причин:

  • компанія ліквідується;
  • проводиться скорочення кількості штатних працівників;
  • був виявлений факт невідповідності кваліфікації співробітника займаної ним посади, але альтернативних посад на підприємстві немає;
  • працівник порушив трудову дисципліну (Прогул, розголошення комерційної таємниці і т.д.);
  • підлеглий здійснив аморальний вчинок, який тягне за собою подальшу неможливість виконувати посадові обов'язки в даній компанії;
  • був виявлений факт надання неправдивих паперів при укладанні угоди.

Крім цього, співробітник також може припинити трудові відносини за власним бажанням (ст. 80 ТК РФ).

Важливим аспектом розриву договору є обставини, які не залежать від волі сторін, і закріплені в ст. 83 ТК РФ. Перелік, наведений у статті, був доповнений ФЗ № 90 від 30.06.2006р. Зокрема:

  • залучення суб'єкта до адміністративної відповідальності, яке виключає можливість особи виконувати свої посадові обов'язки;
  • позбавлення співробітника права виконувати конкретні функції або закінчення терміну дії такого права;
  • витікання терміну дії права доступу конкретної особи до важливої ​​державної інформації;
  • постанову суду або трудової інспекції.

Порядок виникнення і оформлення трудових відносин

Щоб оформити трудові відносини, працівник повинен надати такий пакет документів:

  1. Посвідчення особи.
  2. У разі наявності, військовий квиток.
  3. СНІЛС та ІПН.
  4. У разі наявності, трудову книжку.
  5. Документи, що доводять наявність заявленої освіти у кандидата на посаду.

Трудова угода має містити перелік прав, обов'язків і гарантій обох сторін договору. Прописуються умови проходження співробітником випробувального терміну при наявності такого, а також порядок і особливості видачі заробітної плати.

Договір набирає сили з того моменту, як обидві сторони запевнили його своїми підписами.

Документ повинен складатися в двох примірниках, які мають однакову юридичну силу. Один залишається на підприємстві, другий видається співробітникові.

Нерідкі випадки, коли договір оформляється не в установленому прядки. Тому працівник може приступити до роботи, виходячи з відповідного наказу наймача про прийом конкретної особи на посаду (в ідеалі, який оформлюється керівником компанії після оформлення трудового договору).

Порядок внесення змін до трудові правовідносини

Внесення коригувань в трудові відносини припускає зміну положень договору з працівником. Подібна дія необхідно здійснювати в разі виникнення істотних змін в умовах праці (зарплати, графіку, списку обов'язків працівника).

Нововведення не повинні погіршувати фінансовий стан суб'єкта.

При цьому, поправки повинні бути узгоджені з підлеглим.

Підставою для внесення коригувань є заява працівника, незалежно від ініціатора процедури. В даному документі зазначається, що співробітник ознайомлений з нововведеннями і згоден з їх внесенням в свою трудову угоду. Винятком є ​​збільшення заробітної плати суб'єкта - в таких обставинах немає необхідності складати заяву.

Всі зміни оформлюються додатковою угодою до основного договору. У ньому містяться:

  • номер документа і дата його складання;
  • номер та дата складання основного трудового договору;
  • відомості про наймача і підпорядкованому;
  • посади обох сторін додаткової угоди.

В основному тексті позначаються всі зміни, що вносяться до трудового договору. Додаткова угода обов'язково завіряється обома сторонами договору.

Порядок припинення трудових відносин

Припинення трудових відносин передбачає розрив контракту з працівником і його звільнення. Практика показує, що найпоширенішим підставою для цього є особисте волевиявлення суб'єкта. В таких обставинах порядок дій буде наступний:

  1. Підлеглий надає керівнику заяву з проханням про звільнення.
  2. З моменту подання заяви до безпосереднього припинення роботи проходить два тижні. Даний термін необхідний для пошуку наймачем нової кандидатури на посаду, а також для завершення поточних справ звільняються. Крім цього, протягом зазначеного терміну підлеглий має право відкликати свою заяву і відновити звичний порядок виконання робочих обов'язків. Втім, в деяких випадках (при досягненні сторонами згоди) двотижнева відпрацювання не провадиться.
  3. Керівник публікує наказ про звільнення.
  4. У трудову книжку співробітника вноситься запис про звільнення з посади в стандартному порядку.
  5. Бухгалтером виробляються обчислення підсумкових виплат співробітникові.
  6. В останній робочий день суб'єкт отримує розрахунок і всі документи.
  7. Датою звільнення визнається останній день співробітника при виконанні конкретних робочих обов'язків.

Крім того, звільнення співробітника може відбуватися за згодою сторін. В такому випадку припинення подібних відносин відбувається таким чином:

  1. Суб'єкт надає заяву з проханням про звільнення.
  2. Керівник публікує розпорядження про припинення трудових правовідносин.

Найбільша кількість нюансів - при звільненні з ініціативи наймача. Порядок оформлення повністю залежить від конкретної причини звільнення і особливостей трудового договору.

Таким чином, підстави виникнення, зміни та припинення трудових відносин регламентуються трудовим законодавством РФ. Роботодавцю і підлеглим важливо бути глибоко поінформованими про нюанси даних процедур.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online