Заміна прав при зміні прізвища

  1. Чи потрібно міняти водійське посвідчення після зміни прізвища у зв'язку із заміжжям
  2. Штрафи за використання старих прав (якщо в них дівоче прізвище)
  3. Як поміняти водійське посвідчення при зміні прізвища
  4. Перелік необхідних документів
  5. Де можна поміняти водійське посвідчення
  6. Як подати заяву через портал держпослуги
  7. Скільки коштує змінити документ (держмито)
  8. Термін заміни посвідчення
  9. Термін дії нових прав
  10. Відео: порядок і процедура заміни водійських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щоб їздити на власному автомобілі, потрібно спочатку отримати права. Цей документ придатний протягом десяти років. Але іноді відбуваються ситуації, коли їх доводиться міняти не після закінчення терміну, а достроково. Наприклад, якщо змінилися особисті дані. Найчастіше з такою необхідністю стикаються жінки, тому що після заміжжя відбувається зміна прізвища. Чи буде заміна прав в такому випадку? Яким чином її робити?

Чи потрібно міняти водійське посвідчення після зміни прізвища у зв'язку із заміжжям

Міняти права на нове прізвище можна і потрібно! З 2014 року вступили в силу поправки до закону, згідно з якими міняти права при зміні прізвища - обов'язково. Більш того, водійське посвідчення зі старими даними стає недійсним.

Штрафи за використання старих прав (якщо в них дівоче прізвище)

І якщо ви продовжите користуватися старими правами і потрапить інспектору ДАІ, вашу машину відправлять на штрафмайданчик, а забрати її стане можливим тільки тоді, коли ви заміните посвідчення. Буде складено протокол про адміністративне порушення, так як їзда з недійсними правами прирівнюється до їзди без прав. І тоді вам доведеться сплатити штраф від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

І тоді вам доведеться сплатити штраф від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

За їзду з недійсними правами можуть покарати серйозним штрафом

Як поміняти водійське посвідчення при зміні прізвища

Для обміну прав потрібно вже мати на руках паспорт з новим прізвищем. Тоді можна звертатися із заявою в ДАІ.

Перелік необхідних документів

Для того щоб поміняти права, буде потрібно підготувати наступне:

  • Заява;
  • посвідчення особи;
  • свідоцтво про шлюб (або про розлучення);
  • старі права;
  • квитанція про оплату держмита;
  • довідка з ДАІ (про те, що вас не позбавляли прав через суд);
  • картка з автошколи (необов'язково, але бажано).

Важливо заповнити заяву правильно, тому що якщо у відділенні буде велика черга, кожна нова спроба переписати виявиться нервуванням.

Важливо заповнити заяву правильно, тому що якщо у відділенні буде велика черга, кожна нова спроба переписати виявиться нервуванням

Дуже важливо заповнити заяву правильно

Якщо приводом для заміни прав стала зміна прізвища, то медична довідка необов'язкова. Фотографії теж приносити не потрібно, їх зроблять на місці. Але ось що цікаво: якщо у вас є штрафи, залишені без уваги, доведеться їх сплатити. Тому для зручності та економії часу доцільно внести гроші разом з держмитом.

Зворотний бік заяви заповнює співробітник ГИБДД

Де можна поміняти водійське посвідчення

Подати документи на заміну прав можна в будь-якому відділенні ГИБДД. Виняток становлять ті, хто не є громадянами Російської Федерації. Їм потрібно звертатися для заміни прав в те відділення, яке відноситься до місця тимчасової реєстрації.

Як подати заяву через портал держпослуги

Водії можуть скористатися порталом держпослуг . Введіть в пошукову рядок порталу «водійське посвідчення», і система запропонує вам кілька варіантів. Вибираєте «заміна водійського посвідчення». Далі потрібно самостійно вбити дані (паспорт, старе посвідчення). В особистий кабінет вам прийде квитанція на оплату, а на вказаний вами мобільний (або електронну пошту) - запрошення в ГИБДД. Залишиться тільки в призначений день сходити за правами. Але для того щоб в відділенні ваші нові права видали, потрібно надати перераховані документи. До речі, вам не треба стояти в порядку живої черги. Досить знайти себе в списку тих, хто отримує послугу через портал. Напроти вашого прізвища буде стояти порядковий номер, і ви зможете пройти без черги.

Напроти вашого прізвища буде стояти порядковий номер, і ви зможете пройти без черги

З 2017 року діє знижка на оплату держмита через портал держпослуг

Скільки коштує змінити документ (держмито)

Посвідчення водія змінюють безкоштовно, потрібно тільки сплатити мито. На 2017 рік її розмір складе 2 тисячі рублів. Якщо оплачувати електронним способом через портал держпослуг, вартість знижується на 30%.

Термін заміни посвідчення

Термінів на власне заміну прав немає, але зі непоменяннимі правами не можна за кермо, значить змінювати їх можна у зручний час, а то й братися за керування автомобілем. При зверненні в ГИБДД чекати довго не доведеться. Сама процедура затягнеться всього на 2-3 години.

Після зміни особистих даних (в тому числі прізвища) заміні підлягають всі документи, куди вони вносяться. Для водія це права, ПТС (паспорт транспортного засобу) і страховка.

Термін дії нових прав

Нові права матимуть такий же термін придатності, як і старі. Це означає, що якщо ваші права дійсні до грудня 2017 року, прізвище змінилася в січні 2017 року, видавши права, наприклад, в червні, їх не продовжать на 10 років. Термін придатності посвідчення з новим прізвищем буде також тільки до грудня.

Відео: порядок і процедура заміни водійських прав

Важливо знати, що міняти права в зв'язку зі зміною прізвища потрібно не тільки в разі заміжжя. Отримувати нове водійське посвідчення треба в зв'язку з будь-якими змінами: коли змінюються прізвище, ім'я, по батькові, стать. Процедура отримання нових прав проста і швидка, багато часу йде тільки на черзі в банку і в інспекції. Але цього можна уникнути, якщо подавати заяву електронним способом.

Чи буде заміна прав в такому випадку?
Яким чином її робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online