Водійське посвідчення: позбавлення та повернення. Покрокова інструкція по поверненню водійських прав

  1. Водійські права, причини позбавлення прав
  2. Адміністративні правопорушення, що тягнуть за собою позбавлення прав
  3. Злочини УкрФА, що тягнуть за собою позбавлення прав
  4. Порядок позбавлення прав. складання протоколу
  5. Постанова суду про позбавлення прав
  6. Дії водія при призначенні покарання
  7. Повернення посвідчення після закінчення терміну позбавлення
  8. Повернення прав. крок перший
  9. Повернення прав. крок другий
  10. Повернення прав. крок третій
  11. Повернення прав. крок четвертий

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У сучасному світі складно уявити людину без автомобілів, трамваїв, тролейбусів та інших транспортних засобів. Особливо в містах та великих поселеннях вони дають можливість людям витрачати мінімум часу на пересування. З їх допомогою здійснюється комунікація, взаємодія.

Для цих цілей існує громадський транспорт і транспорт для перевезення вантажів, водії якого зобов'язані мати відповідні дозволи на право виконувати таку діяльність. А також багато людей купують автомобілі для особистого користування і отримують водійські права для можливості керувати ними.

Але в зв'язку з тим, що транспортні засоби є не тільки необхідною системою пересування, а й джерелом небезпеки на дорогах, законодавець змушений приймати спеціальні нормативно-правові акти, що регулюють дану область. Такі положення передбачають отримання, позбавлення водійських прав, повернення їх, а також всі пов'язані з даними процедурами нюанси.

Інформація про те, які особливості і причини втрати права на керування транспортом, яким чином їх відновити, є корисною і цікавою для багатьох громадян.

Водійські права, причини позбавлення прав

Для початку про те, хто може мати дозвіл на водіння авто. Водійські права в РФ може отримати будь-який громадянин відповідного віку (для різної категорії прав - різний віковий ценз), який має медичну дозвіл на керування транспортом, який пройшов відповідне навчання і склав певний іспит.

Такого роду посвідчення дає людині право на водіння транспортним засобом (ТЗ) - технічним пристроєм, призначеним для перевезення вантажів або людей на відносно довгі відстані по дорогах (асфальтовим, грунтовим і т. Д).

Водійські права можуть бути національні та міжнародні. Російські національні посвідчення видаються на 10 років, а міжнародні - на 3 роки, але не більше ніж на період дії національного посвідчення.

Залежно від виду транспорту громадянин проходить відповідне навчання і здає по ньому іспит. Зразкові програми для водіїв розробляються уповноваженими на це органами федерального значення виконавчої влади в тому порядку, який визначається Урядом РФ. А проводиться дане навчання організаціями, які можуть здійснювати освітню діяльність і передбачають такого роду викладання. Іспити проводяться посадовими особами ОВС РФ у вигляді практики і теорії.

У ФЗ 196 "Про безпеку дорожнього руху" прописані підстави припинення права керувати ТЗ. До таких належать:

  • закінчення часу дії посвідчення;
  • виявлення медичних протипоказань чи обмежень, при яких не можна перебувати за кермом;
  • вчинення адміністративного правопорушення або кримінального злочину.

В останньому випадку відбувається примусове вилучення посвідчення. Залежно від того, яке саме скоєно злочинне діяння, покарання може бути різним.

Адміністративні правопорушення, що тягнуть за собою позбавлення прав

Позбавлення водійських прав засовершеніе адміністративних правопорушень відбувається згідно із законами, прописаними в главі 12 КпАП РФ. За цим кодексом посвідчення підлягає вилученню в таких випадках:

  1. Управління транспортом зі свідомо підробленими номерними знаками - на термін від 6 до 12 місяців.
  2. Водіння ТЗ, у якого на передній частині встановлені світлові прилади червоного (або іншого неприпустимого законом) кольору - на термін від 6 до 12 місяців.
  3. Управління транспортом до встановлених без дозволу приладами для подачі сигналу звуком або світлом (крім сигналізації) - від 1 до 1,5 років. У разі, якщо такі пристосування використовувалися під час руху, то за правилами ГИБДД позбавлення водійських прав відбувається на термін півтора - два роки.
  4. Водіння ТЗ, на поверхню якого зовні нанесені без дозволу символи автомобілів спецслужб - на період від 1-го до 1,5 років.

У цьому ж кодексі законодавець встановлює терміни та порядок, за яким здійснюється позбавлення водійських прав за пиятику та вживання речовин наркотичного або психотропної характеру.

Водій, що знаходиться за кермом у стані сп'яніння, а також громадянин, який передав ТЗ в управління особі, яка перебувала в цей момент в аналогічному стані, позбавляються прав на період від 1,5 до 2-х років.

У даних ситуаціях, крім вилучення посвідчення, на водія накладається грошовий штраф, який збільшується, як і термін позбавлення посвідчення (до 3-х років), в разі неодноразового порушення.

Є деякі уточнення з приводу того, в яких ситуаціях необхідно позбавлення водійських прав. Новий закон наказує усувати громадян від управління автомобілем при алкогольному сп'янінні, якщо концентрація етилового спирту становить не менше 0,16 мл / л повітря, що видихається. У ситуаціях, коли водій відмовляється проходити медичний огляд, він карається штрафом в розмірі 30 тисяч рублів з вилученням можливості керування ТЗ протягом півтора - двох років. Та ж санкція застосовується до осіб, які не виконують вимоги про заборону вживати алкоголь, наркотики або речовини психотропної дії після ДТП, до якого він має відношення, або до проведення експертизи на вміст даних речовин в його організмі в момент зупинки транспорту на вимогу інспектора.

Позбавлення водійських прав відбувається як один із заходів покарання, якщо:

  1. Водій повторно порушує закон, прописаний в статті 12.1 в частині першій (управляє транспортом, які не зареєстровані покладеним чином) - на період від одного до трьох місяців, або ж на нього буде накладено штраф в розмірі 5 тис. Рублів.
  2. Громадянин керує ТЗ без держ. реєстраційних знаків, з видозміненими номерами або з пристроями, що перешкоджають визначенню їх - на термін від 1-го до 3-х місяців, або ж він буде повинен сплатити штраф у розмірі 5 тис. рублів.
  3. Водій перевищує допустиму швидкість більш ніж на 60 км / год, але не більше 80-ти - позбавлення на період 4-6 місяців. Або стягнення в розмірі 2-2,5 тис. Рублів.
  4. Водій перевищує допустиму швидкість більш ніж на 80 км / год - позбавлення на 6 місяців. Або ж на нього буде накладено штраф в розмірі 5 тис. Рублів. У випадках повторних даних порушень, що стосуються швидкості, громадянин позбавляється прав на один рік.
  5. Водій перетинає залізничну колію (стоїть) не по спеціальному переїзду, під час закриття шлагбаума або на заборонний сигнал світлофора - на 3-6 місяців. Або йому ставиться штраф - одна тисяча рублів. Повторне правопорушення тягне вилучення посвідчення на один рік.
  6. Водій неодноразово порушує закон, прописаний в статті 12.12 в частині першій (проїжджає на заборонний сигнал світлофора або маніпуляції регулювальника) - на період 4-6 місяців. Або ж він карається штрафом в 5000 рублів.
  7. Людина, керуючий ТЗ, здійснює виїзд на зустрічну дорожню смугу або трамвайні колії аналогічного напрямку в недозволеному місці, при цьому не маючи намірів об'їхати яку-небудь перешкоду - на термін 4-6 місяців. Або платить 5000 рублів. А в разі повторення порушення термін позбавлення збільшується до одного року. Та ж сама санкція чекає людини, який робить їзду в зустрічному напрямку по автодорозі з одностороннім рухом.
  8. Водій не пропускає на дорозі спецтехніку з включеними сигналами оповіщення та нанесеними кольоровими схемами - на період від 1-го до 3-х місяців. Або ж повинен буде заплатити 500 рублів.
  9. Водій перевозить великогабаритні та (або) великовагові вантажі без спеціального дозволу на це або відхиляється від запропонованого йому маршруту - на термін від чотирьох до 6-и місяців. Або йому призначається штраф - 2-2,5 тис. Рублів. Якщо габарити вантажу більше тих, що вказані в дозволі, на 10 см, то у водія також відбирається посвідчення на 2-4 місяці, або він повинен буде сплатити штраф - півтори-дві тис. Рублів.
  10. громадянин перевозить небезпечні вантажі без свідоцтва про підготовку до вантажоперевезень даного виду, без спецдозволу на дане ТЗ та інших необхідних документів. В цьому випадку у нього повинні забрати права на строк від 4 до 6 місяців. Або ж на нього накладається штраф - 2-2,5 тис. Рублів.

Крім перерахованого вище, КпАП передбачає, що у людини, який залишив місце події на дорозі, учасником якого він був, також відбираються водійські права. Позбавлення при цьому відбувається на 1-1,5 року. Або ж водій може бути арештований на період до 15-ї доби.

Злочини УкрФА, що тягнуть за собою позбавлення прав

Позбавлення водійських прав внаслідок вчинення кримінальних злочинів відбувається відповідно до УкрФА. Так, в статті 264 зазначено: людина, що порушила правила дорожнього руху або експлуатації транспортних засобів, що спричинило тяжка шкода здоров'ю іншого громадянина, не тільки карається строком позбавлення волі, а й втрачає своє водійське посвідчення на строк до трьох років.

Якщо ж громадянин, який керував ТЗ, перебував при здійсненні даних діянь в алкогольному або наркотичному сп'янінні, і (або) нарушеніяповлеклі смерть іншої людини, термін вилучення також становить до трьох років.

При цьому ступінь тяжкості, нанесена здоров'ю людини, визначається судмедекспертами згідно з правилами, затвердженими постановою від 17.08.2007 - 522, з останніми змінами від 17.11.2011 року. Виходячи з цього закону, тяжка шкода здоров'ю класифікується за такими ознаками, як небезпека для життя людини, втрата зору, будь-якого органу (функцій), слуху, психологічний розлад, переривання вагітності, непоправне спотворення обличчя, втрата загальної працездатності не менш ніж на 1 / 3 або професійної - повністю.

Варто відзначити, що аналогічні порушення (і покарання за їх вчинення), що призвели до заподіяння здоров'ю людини шкоди легкої і середньої тяжкості, визначаються КоАП РФ. У цих випадках водій позбавляється права керувати транспортом на термін від 1-го до 1,5 років і від 1,5 до 2-х років відповідно. Або ж їм сплачується штраф від 2,5 до 5 тисяч рублів і від 10 до 20 тисяч відповідно.

Решта правопорушення та злочини в області транспортного руху на дорогах, зазначені в Кодексах, передбачають інші санкційні заходи впливу на громадян, які вчинили іх.`

Порядок позбавлення прав. складання протоколу

Порядок позбавлення водійських прав включає в себе вчинення правопорушення, складання протоколу, судовий розгляд, винесення постанови судом, здачу або вилучення посвідчення.

Водій втрачає право керувати ТЗ в результаті відповідних дій. Згідно КоАП ст. 28.3, протоколи про адміністративні правопорушення складаються посадовими особами уповноважених органів. Інспектор ДАІ, зупиняючи громадянина на дорозі, виявляє даний проступок і на місці складає протокол.

В даному акті повинна міститися інформація про дату, час, місце події, а також дані про водія, інспектора та свідків, якщо такі є. У протоколі уточнюється стаття Кодексу або закону, відповідно до якого відбувається позбавлення водійських прав. Порушив правила громадянину роз'яснюються його права і обов'язки, а в разі його заперечення всі його зауваження і пояснення також підлягають внесенню в документ.

Складений протокол закріплюється підписами інспектора, водія і свідками, після чого вручається порушнику. Якщо громадянин, керуючий ТЗ, відмовляється підписати акт, то в ньому проставляється відповідна замітка. Саме водійське посвідчення фізично при цьому не вилучається.

Далі матеріали про адміністративне правопорушення направляються в суд протягом 3-х діб з дня складання протоколу. Розгляд відбудеться за місцем вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено клопотанням водія. Разом з актом інспектор надсилає до відповідних органів всі матеріали-докази (аудіо-відео зйомки, схему і т. Д).

Постанова суду про позбавлення прав

Після того як складено і відправлений протокол на позбавлення водійських прав, суд починає розгляд справи, повідомляє водія про місце і час проведення розгляду. На засіданні громадянин має право ознайомитися з усіма матеріалами, подавати докази, клопотання, користуватися допомогою юриста, оскаржити вирок і т. Д.

За підсумком судового слухання приймається рішення про призначення адміністративного покарання або про припинення справи.

Постанова про закінчення процесу у справі про адміністративне порушення виноситься, якщо відсутній склад або подія порушення, водієві пред'являється просто усне зауваження.

Дії водія при призначенні покарання

Таким чином, водій має право бути в курсі того, з якої причини і в якому порядку відбувається позбавлення водійських прав. Дострокове повернення посвідчення при цьому може статися в разі оскарження винесеного судом рішення.

Так, після того як прийнято рішення, і на цій підставі відбулося позбавлення посвідчення, водій може оскаржити дану постанову протягом 10 діб з моменту його отримання у вищій інстанції. Якщо цього клопотання подано не було, то закон вступає в силу після закінчення терміну, встановленого на оскарження. До даного часу водій має право керувати транспортом в звичайному для себе режимі.

Протягом трьох діб з дня набрання чинності постанови суду громадянин, позбавлений права на керування транспортним засобом, зобов'язаний здати посвідчення водія в орган ГИБДД. Якщо ж цього зроблено не було, то термін покарання, встановлений судом, переривається і починає свій відлік лише з моменту вилучення прав або заявою про їх втрату.

Повернення посвідчення після закінчення терміну позбавлення

У РФ отримання водійських прав після позбавлення відбувається згідно постанови Уряду від 14. 11. 2014 г. - п. +1191, в якому регламентовані принципи і порядок повернення посвідчення після того, як підстави на його конфіскацію було втрачено.

Повернення прав після закінчення терміну їх позбавлення відбувається в чотири етапи:

  • здача іспиту;
  • подача заяви в Державтоінспекцію;
  • надання медичної довідки про відсутність протипоказань до водіння ТЗ (в певних випадках);
  • видача посвідчення на руки.

Повернення прав. крок перший

Першим етапом в процесі повернення посвідчення є здача іспиту з ПДР.

Дана перевірка знань є обов'язковою для тих водіїв, які були позбавлені прав за адміністративне або кримінальне правопорушення. Проводиться іспит в підрозділі ДАІ. Перевірка відбувається шляхом здачі теоретичної частини згідно з постановою Уряду від 24.10.2014 р - п. 1097 "Про допуск до керування транспортним засобом" після закінчення не менше половини встановленого терміну покарання.

У разі, якщо громадянин не пройшов цю перевірку, він може зробити ще одну спробу тільки через 7 днів.

Посвідчення; не повертається до тих пір, поки іспит не буде зданий успішно.

Повернення прав. крок другий

Особа, що потребує повернення водійського посвідчення, має звернутися не пізніше 30-и днів до закінчення встановленого терміну позбавлення прав в підрозділ ГИБДД, що знаходиться за місцем виконання постанови суду в адміністративній порушення або кримінального злочину.

Заява може бути написано від руки, надруковано або подано в електронному вигляді. У ньому повинна міститися інформація про те, в який саме пункт ГИБДД необхідно направити посвідчення (за бажанням водія).

У ньому повинна міститися інформація про те, в який саме пункт ГИБДД необхідно направити посвідчення (за бажанням водія)

Повернення прав. крок третій

Наступним етапом на шляху до повернення водійського посвідчення є надання медичного висновку про відсутність або наявність заборони до керування транспортним засобом.

Цей момент є обов'язковим не для всіх громадян, які втратили водійські права. Позбавлення посвідчення повинно було статися в разі:

  • керування ТЗ в стані сп'яніння;
  • відмови від проведення медичного огляду на наявність (відсутність) сп'яніння на вимогу інспектора ДАІ (уповноваженої посадової особи);
  • вживання громадянином алкоголю, наркотиків або психотропних речовин після ДТП, в якому він брав участь. Або в ситуації, коли водій був зупинений інспектором, але необхідну медичну експертизу ще не встигли провести;
  • здійснення кримінальних злочинів, які спричинили відповідно до УкрФА позбавлення водійських прав.

Повернення прав. крок четвертий

Після того як іспит успішно пройдено, а термін позбавлення водійських прав підійшов до кінця, посвідчення повертається його власнику. Відбувається це в підрозділі ДАІ за місцем виконання постанови суду в день звернення.

З'явившись в даний орган, водій повинен надати паспорт або будь-який інший документ, що засвідчує його особу.

Закон про позбавлення водійських прав і їх повернення передбачає, що в разі закінчення терміну дії вилученого у громадянина посвідчення в момент його повернення йому видається нове.

З вищесказаного випливає, що позбавлення права керувати ТЗ відбувається відповідно до ФЗ РФ і кодексами країни при здійсненні водієм адміністративних порушень або кримінальних злочинів в області дорожньо-транспортного руху.

Громадянин, який втратив в таких ситуаціях право на керування транспортними засобами, може повернути його, коли настане закінчення терміну позбавлення водійських прав, при цьому пройшовши відповідну процедуру щодо їх повернення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online