Як відновити водійське посвідчення після позбавлення або втрати

  1. причини позбавлення
  2. як повернути
  3. Тонкощі відновлення при різних причинах
  4. Як повернути вилучені права за правопорушення
  5. Як відновити прострочені права
  6. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен другий водій стикався з необхідністю відновити свої права , Після позбавлення або просто після їх втрати. З боку здається, що процедура повернення не настільки складна, але на практиці більшість людей, які керують своїм транспортним засобом, не мають уявлення про цю процедуру, сподіваючись, що вона обійде їх стороною.

причини позбавлення

За що можуть позбавити водійських прав ? Насправді багато чинників можуть стати причиною позбавлення, як виключно через провини водія, так і не без втручання правоохоронних органів.

Повернення водійських прав може знадобитися в разі, якщо: Повернення водійських прав може знадобитися в разі, якщо:

  1. Документи були загублені або випадково викинуті громадянином.
  2. Вкрали права.
  3. Документ зіпсувався (з незалежних від водія причин або через його провини).
  4. Посвідчення відібрали з-за правопорушення (позбавлення прав через ДТП).
  5. Позбавлення сталося через злочини (в ході ДТП хтось загинув).
  6. У них закінчився термін дії .

Арешт, накладений на автомобіль, не є підставою для того, щоб відбирати посвідчення водія. Крім того, не є причиною для вилучення і заборону на використання конкретного транспортного засобу (наприклад, якщо воно фігурує в справі).

У всіх вищеописаних випадках повернення прав - це необхідна процедура, але є ситуації, коли правоохоронні органи використовують свої повноваження не за призначенням і вилучають документ без належного правового обґрунтування.

як повернути

Порядок отримання прав після позбавлення, вилучення або втрати значно відрізняються Порядок отримання прав після позбавлення, вилучення або втрати значно відрізняються. У деяких випадках необхідно буде перездавати іспити, в інших - особисто здати права в ГИБДД після позбавлення, а в деяких просто звернутися до контролюючого органу і через кілька днів забрати свій документ.

Є безліч організацій, які виступають з гаслом «повернемо права за п'янку». Насправді алкогольне сп'яніння - це обтяжуюча обставина як в кримінальному, так і в адміністративному кодексі.

За пиятику повернути права багато в чому складніше, ніж просто за ДТП через неуважність або недосвідченість, тому не варто вестися на вмовляння шарлатанів.

Краще дізнатися, куди здають документи, зробити всі необхідні маніпуляції, і тільки після цього пройти законну процедуру по поверненню. Крім того, для закону не має значення, наркотичне чи алкогольне сп'яніння було у громадянина.

Тонкощі відновлення при різних причинах

Відновлення водійського посвідчення при втраті, крадіжці або якщо воно було викинуто відбувається по одній і тій же процедурі, але відрізняється в деяких правових нюансах. Про все по порядку.

Якщо посвідчення було втрачено, вважається, що воно може перебувати у відкритому доступі для зловмисників Якщо посвідчення було втрачено, вважається, що воно може перебувати у відкритому доступі для зловмисників. Перед тим, як звертатися в поліцію з приводу втрачених (викинутих) документів, необхідно написати оголошення в місцеву газету з інформацією про їх пошуку (своїми реквізитами для повернення).

У той же час не зайвим буде розмістити оголошення в соціальних мережах. Це не тільки допоможе вам заощадити час і нерви, на випадок, якщо посвідчення знайшов чесна людина, але і покаже серйозність намірів в органах поліції і ГИБДД.

Після трьох днів з публікації оголошення, якщо воно не дало результатів, потрібно звертатися в поліцію. Там необхідно буде розповісти про хід справи, про те, як сталася втрата, і показати газету з оголошенням. З отриманими в поліції документами варто звернутися в ГИБДД , Де вам видадуть нові права. Без довідки від поліцейських ця процедура неможлива.

У випадку з крадіжкою, не потрібно писати оголошення і вичікувати заповітні три дні. Як тільки було виявлено, що водійське посвідчення вкрадено, необхідно терміново звернутися в поліцію. Імовірність того, що документ буде знайдений вкрай мала (найчастіше їх крадуть випадково, разом з іншими речами, а потім просто викидають), але довідка про крадіжку допоможе водієві в органах ГИБДД.

На відміну від втрати документа, вкрадені права видадуть водієві тільки після того, як в поліції офіційно закриють справу. Таке обмеження встановлено для того, щоб по документам з аналогічними даними не їздили одночасно громадянин і зловмисник. До цього моменту господар буде користуватися тимчасовим посвідченням.

Як відновити водійське посвідчення, яке було зіпсовано? Водійські права РФ мають встановлений зовнішній вигляд і форму, тому якщо з чиєї-небудь вини ваше посвідчення тепер виглядає інакше (помалював дитина, пропали вуглиною, розрізали), то його необхідно буде замінити через відділення ГИБДД.

У разі, якщо документ був зіпсований, але до сих пір знаходиться у водія на руках, то немає потреби звертатися в поліцію або писати в газети - потрібно просто принести зіпсований екземпляр в ГИБДД, заплатити держмито і через деякий час (залежить від навантаження філії) громадянин отримає свій документ на руки.

Документи для відновлення водійських прав у всіх вищеописаних випадках практично ідентичні: Документи для відновлення водійських прав у всіх вищеописаних випадках практично ідентичні:

  1. Документ, що ідентифікує особу.
  2. Підписана господарем прав заяву.
  3. Фотографії для нового посвідчення (якщо за новим зразком - знімуть прямо у відділенні ГИБДД).
  4. Документ, який підтверджує факт реєстрації.
  5. Картка водія.
  6. Чек про сплату державного мита.
  7. Документи з поліції (опціонально).

Як повернути вилучені права за правопорушення

Позбавляють прав в наш час досить часто, не тільки за злочини (передбачені кримінальним кодексом), але і за багато правопорушення (які санкціонуються адміністративним кодексом).

Головна відмінність позбавлення прав від вилучення полягає в тому, що після першої процедури водієві доведеться перескладати іспити, щоб відновити своє право на водіння автомобіля, а при вилученні в цьому немає необхідності.

Вилучити права можуть за правопорушення, які не пов'язані з ПДР. У КОАП позбавлення прав передбачено виключно за те, як себе вів водій на дорозі. У той же час вилучити посвідчення правоохоронні органи мають право в тому випадку, якщо їм необхідно обмежити пересування громадянина (для ефективного проведення іншого слідства, не пов'язаного з автомобілем).

Найчастіше процедуру вилучення проводять в разі, якщо громадянин фігурує в справах по несплаті аліментів, або якщо у нього є багато боргів, несплачених штрафів Найчастіше процедуру вилучення проводять в разі, якщо громадянин фігурує в справах по несплаті аліментів, або якщо у нього є багато боргів, несплачених штрафів.

Повернути вилучені права простіше, тому що для цього не потрібно перескладати іспити. Розплатившись з боргами, громадянин зможе отримати своє посвідчення назад відразу після вступу в законну силу відповідного рішення суду або контролюючих органів.

Якщо ж прав позбавили, то процедура багато в чому ускладнюється. По-перше, такі процеси проходять тільки в судовому порядку. По-друге, позбавляють прав на різні терміни, наприклад, можливо навіть позбавлення прав на рік, і оскаржити це можна тільки через суд вищої інстанції (як у випадку повного скасування вироку, так і в разі клопотання про те, щоб отримати права назад достроково) .

Найчастіше права відбирають прямо на місці порушення. Якщо цього не сталося, але суд все одно виніс обвинувальний вердикт, незалежно від своїх подальших дій водій повинен здати своє посвідчення протягом трьох днів в відділення ДАІ (найближче до місця фактичного проживання). Там громадянин повинен отримати довідку про здачу, а з суду потрібно забрати копію постанови.

Якщо в ході апеляції або касації громадянину вдасться довести свою невинність, йому повинні будуть повернути старе посвідчення і виплатити компенсації (якщо він про них заявляв).

Процедура відновлення прав можлива тільки після закінчення терміну покарання плюс десять днів Процедура відновлення прав можлива тільки після закінчення терміну покарання плюс десять днів. Термін покарання відлічується з дати здачі прав, тому з цим краще не затягувати.

Після позбавлення прав заново ходити на курси водіїв не потрібно, а іспити перездати доведеться, причому як практичну, так і теоретичну частину. Підготувати пакет документів для перездачі краще заздалегідь. До нього увійдуть:

  1. Паспорт, тимчасова реєстрація або інший документ, який підтвердить особистість.
  2. Медична довідка.
  3. Довідка з ДАІ про те, коли громадянин здав своє посвідчення, і постанова суду.
  4. Квитанцію про сплату послуг автошколи.

Наступний крок - це проходження тестування. Воно ніяк не відрізняється від тестів для новачків. Система оцінювання та ж, за минулі правопорушення ніякі штрафні бали не нараховуються.

Як відновити прострочені права

Чи потрібно перескладати іспит на права, якщо у них закінчується термін дії? Ні, а ось пройти медкомісію заново доведеться. Для відновлення прав громадянину потрібно зібрати пакет документів і звернутися в відділення ГИБДД.

Папери, необхідні для отримання нових прав: Папери, необхідні для отримання нових прав:

  1. Паспорт (або вид на проживання, довідка про втрату паспорта).
  2. Старі права (інакше буде вважатися, що ви їх втратили).
  3. Картка водія.
  4. Медсправка.
  5. Фотокартки.
  6. Квитанція про сплату державного мита.
  7. Заява, оформлена за шаблоном.

Разом зі старими правами (краще зробити це за кілька тижнів до закінчення їх терміну придатності) водій звертається до найближчого відділення ГИБДД.

Туди здається пакет документів, і в той же день водієві повинні видати нове посвідчення. Якщо з документами виникнуть проблеми, то у органів ГИБДД на їх перевірку є встановлені законом два місяці.

Нові права не видадуть водієві, у якого є несплачені штрафи, тому перед тим, як звертатися до контролюючих органів, найкраще закрити всі свої справи і перевірити, чи не числяться за вами будь-які штрафні санкції через сайт ГИБДД.

Заява на отримання нових прав можна отримати і через портал держпослуг, але видадуть їх тільки на руки тільки після здачі старих.

висновок

Повернути свої права навіть після правопорушення не так складно, якщо слідувати затвердженої законом процедурою. Звичайно, деякий час очікування неминуче, але до цього варто ставитися з розумінням.

Якщо вести себе приблизно і не відхилятися від букви закону, тоді висока ймовірність того, що права будуть видані достроково, і їх отримання пройде без зайвих юридичних складнощів.

Як відновити водійське посвідчення, яке було зіпсовано?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online