Землю під багатоповерхівками мешканцям віддадуть безкоштовно

  1. територія конфлікту
  2. Землю віддадуть безкоштовно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: Тетяна Тімірханова / Інтерпресс / ТАСС

Будь-який власник квартири в багатоповерховому будинку тепер має право оформити землю під ним в загальнобудинкове власність. Мешканці будинку при цьому будуть звільнені від сплати земельного податку. Сама земля і прибудинкові споруди за новими правилами будуть передаватися безоплатно. Власники зможуть здавати споруди в оренду під кафе, магазини, підприємства побутового обслуговування.

територія конфлікту

Зразкове дві третини від загального населення Росії - понад 100 мільйонів громадян - сьогодні проживають в багатоквартирних будинках. Ті з них, хто придбав житло недавно, про проблеми з оформленням землі під багатоповерхівкою навіть і не чули. Законом визначено, що при покупці квартири власник автоматично стає співвласником вже поставленого на кадастровий облік земельної ділянки, на якій розташовано багатоквартирний будинок. Крім того, у спільну часткову власність мешканців переходить і вся інша нерухомість, розташована в межах цієї ділянки.

Складніше йде справа зі старим житловим фондом, основною складовою якого є багатоповерхівки радянської та ранньої пострадянської споруди. Земля під ними в переважній більшості випадків на кадастровому обліку не варто. А значить, ділянка є власністю муніципалітету з усіма витікаючими наслідками.

І чим далі від центру, тим сміливіше міська влада використовують на свою користь цю невизначеність, через що повсюдно трапляються непорозуміння. За словами голови Комітету Держдуми з житлової політики і ЖКГ Галини Хованський , Біда в тому, що регіональні правознавці не завжди встигають за федеральним законодавчим апгрейдом.

Як з'ясувати, в чиїй власності земля під багатоквартирним будинком: Зайти на офіційний сайт Росреестра і натиснути на вкладку, де показується кадастрова карта - тут можна розглянути територію міста, розділеного на сектори, вивчити детально інформацію про ділянку.
Другим способом є перевірка наявності податкових платежів, за правилами, власники будинків зобов'язані щорічно сплачувати податок на землю.

«Конституційний суд ще в 2010 році визнав не відповідною Основному закону країни норму, що не дозволяє власнику житла в багатоквартирному будинку без рішення загальних зборів звертатися за оформленням ділянки землі під будинком у власність всіх мешканців. Однак на місцях цей факт ніби й не помічають. До нас надходить багато скарг з регіонів, де місцева влада, невірно тлумачачи закон, перешкоджають громадянам скористатися їхнім конституційним правом і отримати землю у власність », - пояснила« Парламентській газеті »депутат суть делікатній ситуації.

Землю віддадуть безкоштовно

Для того щоб уже напевно ні у кого не виникло бажання по-своєму інтерпретувати визначення Конституційного суду, група депутатів Держдуми на чолі з головою Комітету палати з держбудівництва та законодавству Павлом Крашенинникова підготували поправки в законодавство. Відповідний закон був прийнятий Держдумою в червні і тоді ж підтриманий Радою Федерації. Президент підписав документ 1 липня, з 14 липня він вступив в силу.

Тепер будь-який громадянин Росії, який проживає в багатоквартирному будинку, земля під яким не поставлена ​​на кадастровий облік до початку дії Житлового кодексу в 2004 році, має право звернутися до органів держвлади або місцевого самоврядування із заявою про формування земельної ділянки.

При цьому загальні збори мешканців, як елемент формалізується повноваження громадянина, виключається з переліку необхідних. Якщо місцева влада стануть перешкоджати, по-старому посилаючись на якісь законодавчі норми, що забороняють це, підвищенням їх правової грамотності повинна зайнятися прокуратура.

Відповідно до закону, через місяць після звернення територія, яку займає багатоповерхівкою, повинна бути поставлена ​​на кадастровий облік і безкоштовно перейти в загальну власність всіх власників квартир. У той же час, за словами Галини Хованський, всі мешканці звільняються від сплати земельного податку.

«Інтереси громадян при цьому ущемлені не будуть - формування ділянки закріплює права всіх мешканців і зобов'язує муніципальна влада виплачувати їм компенсацію, наприклад, у разі знесення багатоповерхівки. Причому влади будуть зобов'язані компенсувати не тільки ринкову вартість самої квартири, але і частки в спільному майні, включаючи земельну ділянку », - підкреслила парламентарій.

Є у нововведення ще одну корисну властивість: при вдалому збігу обставин громадяни на цьому можуть заробити. Якщо до складу будівлі входять нежитлові будівлі, вони так само роблять у спільну власність і можуть використовуватися як елемент господарського відання - здаватися в оренду під кафе, магазини, підприємства побутового обслуговування. Отримані гроші мешканці згодом можуть направляти на благоустрій будинку.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online