Нагадуємо про зміни в порядку ведення реєстру власників цінних паперів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

31 липня 2017 р Огляд Контакти для преси: [email protected]

З 21 серпня 2017 року набирає чинності Положення про вимоги до здійснення діяльності з ведення реєстру власників цінних паперів, затверджене Банком Росії 27 грудня 2016 року № 572-П (далі - Положення БР № 572-П).

У зв'язку з введенням в дію Положення БР № 572-П втрачають силу нормативні акти, що регулювали питання ведення реєстрів акціонерів:

Постанова ФКЦБ від 2 жовтня 1997 року № 27 «Про затвердження Положення про ведення реєстру власників іменних цінних паперів» (далі - Положення ФКЦБ № 27); Постанова ФКЦБ від 2 жовтня 1997 року № 27 «Про затвердження Положення про ведення реєстру власників іменних цінних паперів» (далі - Положення ФКЦБ № 27);

Наказ   ФСФР від 29 липня 2010 року № 10-53 / пз-н «Про деякі питання ведення реєстру власників цінних паперів»; Наказ ФСФР від 29 липня 2010 року № 10-53 / пз-н «Про деякі питання ведення реєстру власників цінних паперів»;

Постанова ФКЦБ від 24 червня 1997 року № 21; Постанова ФКЦБ від 24 червня 1997 року № 21;

Наказ ФСФР від 23 грудня 2010 року №10-77 / пз-н Наказ ФСФР від 23 грудня 2010 року №10-77 / пз-н.

Положенням БР № 572-П також наказано не застосовувати з 21 серпня 2017 року наказ Федеральної служби з фінансових ринків від 15 квітня 2008 року № 08-17 / пз-н «Про облік прав на інвестиційні паї пайових інвестиційних фондів».

Положення БР № 572-П буде також регулювати вимоги до складання списку власників інвестиційних паїв і іпотечних сертифікатів участі, вимоги до правил ведення реєстру інвестиційних паїв.

У цьому огляді ми торкнемося в більшій мірі питань регулювання ведення реєстру акціонерів

Положення БР № 572-П містить 8 розділів, з яких тільки глава 6, що складається фактично з шести пунктів, присвячена правилам ведення реєстру (пункти 6.1-6.1.6). У зазначеній главі сформульовано тільки зміст таких правил ведення реєстру. Самі правила, як передбачається, будуть прийняті кожним власником реєстру самостійно.

Решта норми регулюють питання діяльності власника реєстру щодо ведення реєстру методологічного і технічного характеру, в тому числі питання зберігання інформації і передачі реєстру. Таким чином, Положення БР № 572-П фактично є нормативним актом регулятора по відношенню до суб'єктів ліцензованої діяльності з ведення реєстру акціонерів, що забезпечує стабільність такої діяльності. Правила ведення реєстру в частині відображення операцій по рахунках при проведенні операцій вийшли з прямого регулювання нормативним актом.

Відповідно до статті 5 Федерального закону від 13 липня 2015 року № 223-ФЗ «Про саморегульовані організації в сфері фінансового ринку» базові стандарти, розроблені саморегулівної організацією і узгоджені Банком Росії, є обов'язковими для застосування всіма фінансовими організаціями, що здійснюють відповідну діяльність.

На даний момент 35 існуючих професійних учасників ринку цінних паперів, які здійснюють діяльність з ведення реєстру цінних паперів, - реєстраторів об'єднані в 2 саморегульовані організації (СРО) - «Професійна асоціація реєстраторів, трансфер-агентів і депозитаріїв» (ПАРТАД) (24 учасники) і « Національна фінансова асоціація »(НФА) (11 учасників).

На офіційному сайті ПАРТАД розміщений проект Базових стандартів здійснення операцій на фінансовому ринку щодо реєстраторів. Проект містить 80 аркушів і передбачає досить докладний регулювання питань ведення реєстру акціонерів, в тому числі питань відкриття особових рахунків, внесення записів про списання / зарахування цінних паперів в результаті угод і з інших підстав, фіксації обтяжень / обмеження розпорядження цінними паперами.

Разом з тим поки даний проект не відобразив ті зміни, які відбулися в Цивільному кодексі РФ в останні роки, в тому числі що стосуються можливості інших підстав і умов списання цінних паперів з рахунку власника прав, ніж уявлення розпорядження правовласника (стаття 149.2 ГК РФ). Інші інститути, що стосуються угод в цілому і з цінними паперами зокрема, як вже увійшли до Цивільного кодексу РФ (опціони, обумовлене виконання зобов'язання та інші), так і недавно прийняті (договір умовного депонування (ескроу)), також не знайшли свого відображення в даному проекті базових стандартів.

Проте ми очікуємо, що така робота буде проводитися, оскільки зазначені зміни в регулюванні угод, внесені до Цивільного кодексу РФ, вимагають впровадження відповідних нових механізмів в роботі реєстраторів.

Ми будемо тримати вас в курсі подальших змін в регулюванні правил ведення реєстру акціонерів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online