Патент для салону краси: як отримати, а потім продовжити

  1. Які переваги дає патент для салону краси
  2. Плюси патенту для салону краси
  3. Мінуси патенту для салону краси
  4. Важливі моменти про патент для салону краси
  5. Як розрахувати вартість патенту для салону краси
  6. Як отримати патент для салону краси: покрокова інструкція
  7. Як продовжити патент салону краси
  8. В якому випадку патент салону краси втрачає силу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Патент для салону краси, тобто застосування патентної системи оподаткування, або скорочено ПСН, дає шанс заощадити до 80% від податкових виплат і значно полегшує здійснення бухобліку. Але у даного виду оподаткування існують серйозні недоліки, які ми і обговоримо в даній статті.

Які переваги дає патент для салону краси

ПСН була впроваджена на початку 2013 року по відношенню до деяких видів підприємницької діяльності. Даний податковий режим може бути застосований лише для ІП, які здійснюють свій робочий процес в тому суб'єкті нашої країни, в якому було прийнято рішення про впровадження ПСН. Вона була створена для того, щоб полегшити життя для підприємців, так як система має на увазі вивільнення ІП від деяких податків. Рішення про оформлення ПСН підприємець приймає добровільно і може поєднувати її з іншими податковими режимами.

Патент для салону краси оформляють ІП, які особисто надають громадянам перукарні та косметичні послуги або мають у власності салон краси з найманим персоналом. Такий патент може оформити як майстер особисто для себе, так і власник перукарні, косметичного кабінету, салону краси і т. Д.

Плюси патенту для салону краси

1. В першу чергу слід сказати про те, що впровадження ПСН або повернення до інших систем оподаткування реалізує сам індивідуальний підприємець і робить це на потребується для нього період часу (це може бути термін від одного місяця до одного року).

2. Перевагою даної системи оподаткування є і той факт, що платити потрібно тільки за сам патент, при цьому сума податкового відрахування ніяк не пов'язана з реальними доходами підприємця. Регіон РФ, в якому оформлений патент для салону краси, фіксує теоретично можливу річний прибуток, на основі якої і обчислюється вартість патенту. З підприємця знімається зобов'язання виплати ПДФО, ПДВ і податку на майно фізичних осіб.

Ще один цікавий момент: виплачувати вартість патенту можна як одноразово, так і в два етапи. При видачі патенту для салону краси терміном менш ніж на півроку вся вартість патенту сплачується повністю за 25 діб з числа його отримання. Якщо термін дії патенту більш ніж шість місяців, то 1/3 оплачується не пізніше ніж через 25 діб після отримання патенту, а частина, що залишилася - пізніше місяця з моменту закінчення терміну дії патенту. При цьому індивідуальний підприємець не займається обчисленням вартості патенту. Державний податковий орган видає ІП документ «Патент на право застосування патентної системи оподаткування», в якому вже прописана необхідна для оплати вартість патенту, також там вказані всі терміни його оплати.

3. Крім цього, підприємець використовує спрощену систему ведення обліку - облік здійснюється в книзі обліку прибутку ІП, який впровадив ПСН. Одна книга призначається для одного виданого патенту. У ній вказується інформація про всі отримані фінансові кошти. Таку книгу доходів можна вести декількома способами: в спеціальній програмі або в Excel. Спосіб ведення книги обліку вибирає підприємець. Найважливіше - відображати всі отримані фінансові кошти.

4. Ще однією перевагою даної системи оподаткування можна назвати відсутність особистого візиту ВП у держорган для здачі декларації. Така декларація для патентної системи оподаткування до податкової інспекції не відправляється. Це допомагає заощадити час і зберегти нерви індивідуального підприємця, що сприяє мінімізації можливості появи конфліктних ситуацій.

5. Плюсом даної системи оподаткування вважається і те, що практично для всіх різновидів діяльності, за якими можна отримати патент, реально реалізувати знижені страхові ставки до заробітної плати, яку отримують співробітники. При стандартному страховий внесок ІП виплачує 22% в Пенсійний фонд РФ, 5% в Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування і 0,2% до Фонду соціального страхування, а для ІП, які отримали патент, цифри по виплатах страхових внесків наступні: 20% в Пенсійний фонд РФ і 0,2% до фонду соціального страхування.

6. Наступним плюсом є те, що підприємці можуть не застосовувати на патенті контрольно-касову техніку при проведенні всіляких фінансових операцій. Замість цього підприємці на прохання клієнта зобов'язані видавати документ, який підтверджує проведення операцій з фінансовими засобами. Даний момент для більшості ІП є ключовим при виборі системи оподаткування, але тут слід пам'ятати і про те, що якщо ви надаєте послуги громадянам і у вас немає контрольно-касового обладнання, то документ, що підтверджує фінансові операції з клієнтом, може бути тільки один - бланк суворої звітності. Даний документ друкується в друкарні, на ньому фіксується серія і номер.

7. Останнім плюсом ПСН є те, що підприємці, які планують здійснювати діяльність в суб'єкті РФ, відмінному від місця їх реєстрації, можуть звернутися в будь-який податковий орган для отримання патенту для салону краси. Так відбувається через те, що патент дійсний на території всього регіону Росії, в якому він був отриманий. Говорячи по-іншому: якщо ви зареєстровані і здійснюєте свою діяльність в одному і тому ж регіоні Росії, то подавати документи на отримання патенту слід в податковий орган за місцем реєстрації. Якщо регіони РФ різні, то подати документи підприємець має право в держорган, який перебуває в суб'єкті його діяльності.

Якщо регіони РФ різні, то подати документи підприємець має право в держорган, який перебуває в суб'єкті його діяльності

Мінуси патенту для салону краси

1.Ключевим мінусом патентної системи оподаткування є «авансова» схема оплати. Як ми говорили вище, індивідуальний підприємець платить за патент (повну вартість або одну третину в залежності від періоду дії патенту) не пізніш як через 25 діб з числа його видачі. За один місяць вкрай важко розкрутити бізнес-проект, і, можливо, виручених фінансових коштів буде недостатньо навіть для того, щоб покрити вартість патенту для салону краси. У даній ситуації індивідуальний робити платить за патент відразу незалежно від того, яка буде прибуток.

2. При впровадженні ПСН індивідуальний підприємець не має права мінусувати з вартості вартість страхових виплат, які він здійснює за себе особисто і за свій персонал до Пенсійного фонду РФ і ФСС, як це передбачається для ЕНВД і УСН. Цей факт, безумовно, збільшує фінансове навантаження на ВП.

3. При здійсненні різних видів трудової діяльності або в ситуації, коли бізнес ІП розташовується в різних суб'єктах РФ, підприємець буде змушений оформляти таку кількість патентів, скількома видами діяльності він займається і в скількох суб'єктах РФ це відбувається.

4. До негативних сторін ПНС відносяться і фіксовані ліміти. Сумарний прибуток індивідуального підприємця не може бути більше 60 млн рублів за один рік, а число співробітників не може бути більше 15 чоловік. Два даних обмеження мають відношення до всіх видів діяльності, реалізованим ІП в сумі, що зовсім незручно. Виходить, що підприємець може розподіляти трудові обов'язки максимум на 15 співробітників. Якщо даний показник перевищено, то індивідуальний підприємець сплачує податки на загальних умовах, а вартість назад ІП не повертається.

5. У залежності від суб'єкта РФ сума межу річного прибутку може варіюватися. Місцеві держоргани можуть стверджувати суму річного прибутку від 100 тис. До 1 млн рублів, також в залежності від роду діяльності можуть збільшувати її в 3,5 рази або в 10 разів. У зв'язку з цим, інформацію про даний показник необхідно дізнаватися самостійно в органах місцевої влади.

Важливі моменти про патент для салону краси

Співробітниць в декреті можна не враховувати

У заяві на патент для салону краси враховуються співробітники з усіх видів діяльності, які здійснює індивідуальний підприємець відповідно до пункту 5 статті 346.43 НК Російської Федерації, але не вказується сам ВП. Крім цього, в зверненні Міністерства фінансів Російської Федерації від 17 лютого 2014 року № 031112/6270 сказано про те, що робітниць, які знаходяться в декретній відпустці по догляду за дитиною до 1,5 років, вказувати не слід.

Коли потрібно здавати звітність до Фонду соціального страхування

Майже всі салони краси здійснюють продаж косметики або здають в оренду місця в своєму салоні запрошеним фахівцям. Для власників салонів краси дана інформація буде корисна. Підприємець, який має патент для салону краси та здійснює такі види діяльності, як роздрібні продажі, здача приміщень / місць в оренду, зобов'язаний з нарахованої заробітної плати співробітників щомісяця сплачувати внески до Фонду соціального страхування Російської Федерації за тарифом 2,9%. Звіти в ФСС відправляються один раз в квартал.

У ситуації, коли підприємець не займається такими видами діяльності, внески до Фонду соціального страхування платити не потрібно, ставка 0%, але необхідно відправляти звіти: з 2014 року затверджена звітність в формі 4-ФСС (таблиця 4.5), яка відправляється ВП у Фонд соціального страхування РФ. В даній таблиці прописується інформація про всі отримані патенти - їх номер, період дії, вид діяльності, суми заробітних плат співробітників, які були виплачені їм за останні три місяці підзвітної терміну.

Звіти до Фонду соціального страхування відправляти не потрібно, якщо підприємець працює самостійно, тобто у нього немає найманих працівників.

Звіти до Пенсійного фонду

ІП на патент для салону краси, які здають майно в оренду або що займаються роздрібною торгівлею, повинні сплачувати в ПФР щомісячні внески з доходу співробітників за ставкою 30%, при веденні інших видів діяльності - 20%.

Форма звіту до Пенсійного фонду затверджено постановою Правління ПФР від 16.01.2014 р № 2п. в формі РСВ-1, яка здається в фонд щокварталу.

Директор салону платить за себе фіксований платіж (ст. 14 Закону № 212-ФЗ), і ніякої звітності за себе здавати в ПФР йому не потрібно.

Пені на ПДВ за минулий період

Перехід на загальну систему оподаткування означає, що підприємець, в нашому випадку - директор салону краси, повинен почати обчислювати ПДФО, ПДВ і податок на майно фізичних осіб. Важливо пам'ятати, що розрахунковий період ПДВ - квартал, а не рік, як у ПДФО і доходу на майно фізичних осіб. Згідно п. 1 ст. 174 НК РФ, податок на доходи фізосіб сплачується за підсумками кожного кварталу в рівних частках не пізніше 20-го числа кожного з трьох місяців. Представники Міністерства фінансів Російської Федерації вказують на те, що на суми ПДВ, що підлягають сплаті в періоді, на який був виданий патент для салону краси, при втраті права на патент нараховуються пені.

Відразу отримати звільнення від сплати ПДВ не вийде

Втрачаючи право на ПСН і ставши платником податку на додану вартість, ІП може реалізувати своє право на вивільнення від податкових виплат ПДВ, але не в той же момент, а після закінчення трьох місяців використання загальної системи виплати податків. Зі звернення Міністерства фінансів РФ можна зробити висновок про те, що на вивільнення від ПДВ можуть претендувати тільки ті ІП, чия сумарна виручка за останні три місяці не перевищила поріг в 2 млн рублів.

Як розрахувати вартість патенту для салону краси

Як ми вже говорили раніше, вартість патенту для салону краси різна в кожному регіоні. Для сумірності розрахунки будемо робити на прикладі м Тули. У цьому регіоні застосування патентної форми оподаткування введено законом № 1833-ЗТО, затвердженим в Тульській області 14.11.2012 р, а потенційні розміри річних доходів для патенту були прийняті законом № 1834 ЗТО, затвердженим в Тульській області 14.11.2012 р

Розмір річного потенційного доходу при наданні перукарських і косметичних послуг представимо в таблиці:

Кількість найманих працівників, чол.

Потенційний дохід, руб.

Без найманих працівників

211 000

від 1 і до 3

422 000

від 4 і до 6

633 000

від 7 і до 9

844 000

від 10 і до 12

1 000 000

від 13 і до 15

1 000 000

Ставка для розрахунку вартості патенту для салону краси становить 6% (стаття 346.5 НК РФ). Для сумірності розрахунків за двома формами оподаткування підставимо в формулу граничний дохід при чисельності від 4 і до 6 осіб.

Вартість патенту (в рік) = 633 000 × 6% = 37 980 рублів.

Щоб остаточно зрозуміти, яка ж форма оподаткування вигідніше, слід провести порівняльну характеристику в розрізі кількості найманих працівників. Податкове навантаження при ЕНВД і патенті при різній чисельності представимо в таблиці:

Кількість найманих працівників, чол.

Сума ЕНВД, руб.

Вартість патенту, руб.

0

14 827

12 660

1

29 654

25 320

2

44 811

25 320

3

59 308

25 320

4

74 135

37 980

5

88 962

37 980

6

103 789

37 980

7

118 616

50 640

8

133 443

50 640

9

148 271

50 640

10

163 098

60 000

11

177 925

60 000

12

192 752

60 000

13

207 579

60 000

14

222 406

60 000

15

237 233

60 000

Примітка: При розрахунку ЕНВД завжди до кількості найманих працівників додаємо ще одного (самого ІП), якщо у вашого бізнесу така організаційна форма. У нашому розрахунку все було зроблено саме за таким принципом. Ви маєте можливість зменшити суму ЕНВД за рахунок сплачених за працівників страхових внесків у розмірі 50% від їх суми.

Як отримати патент для салону краси: покрокова інструкція

Дія кожного з спеціальних податкових режимів активізується не самостійно. ПСН застосовується тільки в той момент, коли сам індивідуальний підприємець подає звернення до державного податкового органу. Якщо ІП не вважатиме за необхідне подавати таку заяву, то він буде змушений оплачувати податки в загальному режимі.

Індивідуальний підприємець сам дає оцінку своїм можливостям і становить прогноз подій на майбутнє і, спираючись на цю інформацію, направляє заяву до державного податкового органу, який і видає йому патент для салону краси.

Пропонуємо вам покрокову інструкцію, яка дозволить вам як індивідуальному підприємцю перейти на патентну систему оподаткування:

Крок 1. Подаємо заяву до податкового органу

Форму цієї заяви можна завантажити з будь-якого державного ресурсу. Важливо проконтролювати те, щоб зразок цього документа відповідав останньої редакції і був дійсний на момент його заповнення, в іншому випадку податковий орган не прийме вашу заяву.

Крок 2. Заповнюємо бланк заяви

На сайті податкових органів опубліковані зразки всіх необхідних заяв, якими і потрібно керуватися, заповнюючи бланк заяви. У заяві на отримання патенту для салону краси в 2017 році заповнюються всі поля зразка № 26.5-1.

Крок 3. Збираємо необхідні документи

Для отримання патенту потрібні лише заява та паспорт індивідуального підприємця. Ці документи необхідно надати в реєструючий вікно податкового органу. Спеціаліст повинен видати розписку в тому, що всі необхідні документи були отримані, для того щоб в подальшому підтвердити початок процесу отримання патенту.

Крок 4. Очікуємо розгляду документів

Період розгляду документів на отримання патенту становить п'ять робочих днів. Після закінчення даного терміну необхідно знову прийти до податкового органу. Патент буде виданий на основі паспорта і розписки в отриманні документів для видачі патенту.

Крок 5. Оплачуємо патент

Індивідуальному підприємцю видається патент, а також реквізити, за якими йому необхідно сплатити мито за отримання патенту. Це фінальний етап, після якого до ІП буде застосовуватися ПСН.

Як продовжити патент салону краси

Для того щоб продовжити дію патенту ІП для салону краси, слід знову звернутися до податкового державний орган і за тим же алгоритмом, як і при його первинному отриманні, подати заяву на продовження терміну дії патенту.

Важливо знати, що подавати таку заяву на продовження терміну дії патенту для салону краси необхідно до 20 грудня. Несвоєчасне подання заяви або сплата внеску призводить до припинення дії патенту.

В якому випадку патент салону краси втрачає силу

Можливі два умови для припинення дії патенту для салону краси:

  • рішення індивідуального підприємця,
  • порушення встановлених правил.

Якщо перший варіант можна вважати мирним вирішенням питання, то другий настає при наявності однієї з підстав, породжених діями індивідуального підприємця, які не відповідають встановленим вимогам:

  • если доходи з початку року виявило віщімі чем 60 млн рублей;
  • если число осіб, что Працюють на індівідуального підприємця, перевіщує норму в 15 чоловік;
  • если індивідуальний підприємець своєчасно и в належно размере НЕ ВНІС плату за патент для салону краси.

Наявність будь-якого з перерахованих підстав легко може спричинити визнання патенту для салону краси недійсним, відповідно, його дія припиниться.

Кожне з умов безпосередньо залежить від індивідуального підприємця, що говорить про необхідність постійного контролю за робочим процесом.

Зняття з обліку здійснюється на підставах, представленим вище. Якщо підприємець сам приймає рішення про припинення тієї чи іншої діяльності і, відповідно, застосування ПСН, то він подає заяву до податкового органу, яке розглядається протягом п'яти робочих днів.

Якщо ж термін дії патенту для салону краси добігає кінця, а ІП так і не подав заяву ні про зняття з обліку, ані про продовження терміну, то податковий орган самостійно за 10 днів до припинення дії спеціального режиму знімає підприємця з обліку.

Днем зняття з обліку вважається той день, коли ІП перейшов на звичайну систему оподаткування або коли перестав займатися видом діяльності, відповідним ПСН.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online