Літній "сюрприз": коли і чому злетить оренда квартир та які є варіанти на ринку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як зміниться ринок оренди. Фото: pixabay.com

В Україні ціни на нерухомість вже найближчим часом можуть поповзти вгору, відзначають ріелтори. В першу чергу це пов'язано з сезонним чинником і закінченням опалювального сезону. За минулий рік оренда подорожчала в середньому на 20%. Найчастіше власники квартир підвищують ціни вже для наступних орендарів. У час, що звільнився влітку квартири мешканці заселятися вже за новими цінами. Сайт "Сегодня" з'ясував, скільки коштує житло і як зміняться ціни влітку.

Скільки коштують квартири і як можуть змінитися ціни

Експерти відзначають: люфт для підвищення цін на оренду з'являється в кінці опалювального сезону. Взимку, коли квартирантам доводиться кілька тисяч гривень віддавати за комуналку, далеко не всі погоджуються платити більше. Ще один поштовх до зростання цін - сезонний фактор. Влітку традиційно квартири звільняють студенти, а ближче до серпня попит на ринку злітає - тисячі студентів шукають собі знімне житло.

"У 2017-му я не бачу причин для зростання вартості оренди. Якщо не буде зовнішніх факторів. Звичайно, є вплив політичної ситуації, військових дій. Але це ті глобальні чинники, які можуть на все вплинути. Але я все-таки думаю, що в найближчі час все буде стабільно ", - упевнений представник Асоціації ріелторів України Артур Пилипчук.

За словами ріелтора Максима Бабуряка, влітку ціни на оренду квартир можуть вирости на 20%. "Та квартира, яка зараз коштує 4500 гривень, в серпні-вересні може коштувати вже 5000 гривень. Тут все дуже просто - бажаючих зняти житло стає більше, а кількість квартир не змінюється. Правда, не всі власники квартир погоджуються на студентів. Якщо квартира вже в не дуже доброму стані, студентів беруть без проблем ", - розповідає ріелтор.

"Та квартира, яка зараз коштує 4500 гривень, в серпні-вересні може коштувати вже 5000 гривень. Тут все дуже просто - бажаючих зняти житло стає більше, а кількість квартир не змінюється. Правда, не всі власники квартир погоджуються на студентів. Якщо квартира вже в не дуже доброму стані, студентів беруть без проблем ", - розповідає ріелтор.

На даний момент ціни на оренду "одиничок" починаються від 4500 гривень. В середньому ж однокімнатну квартиру здають за 6000 гривень. До того ж, квартирант сам оплачує комунальні платежі . Нагадаємо, оформляти субсидії в квартири, які здаються під оренду, мають право тільки квартиранти. Якщо власники житла вже оформили субсидію і пропонують скористатися нею, це порушення постанови Кабміну про спрощений порядок нарахування субсидій.

Ще дещевле: "бабусин" варіант і квартира без ремонту

На ринку є і більш "бюджетні" варіанти - житло без ремонту, необхідної техніки і у віддалених від центру районах міста. Наприклад, на одному з сайтів оренди нерухомості пропонують зняти "двушку" на вул. Донецькій (Севастопольська площа) за 3000 гривень. Квартира без пральної машинки і ремонту, при цьому на ремонт в рахунок орендної плати власники квартири не згодні. "Ремонт потрібно робити обов'язково (за рахунок орендаря). За орендну суму ремонт робити не можна", - йдеться в оголошенні. Квартирантам доведеться днем ​​заробляти на оплату оренди, а ввечері і на вихідних робити ремонт за власні кошти в чужій квартирі.

Фото: olx.ua

"Якщо все-таки вирішили жити в квартирі без ремонту, потрібно правильно укласти договір. І бажано нотаріально його запевнити. Багато орендодавців на таке не йдуть, тому що в такій ситуації потрібно платити прибутковий податок. Але якщо ви взялися під себе робити ремонт в чужій квартирі, потрібні гарантії, що ви можете прожити в цій квартирі хоча б рік. Можна зробити ремонт, а через два місяці вас "попросять" і здадуть цю квартиру іншим мешканцям, але вже за іншу суму ", - розповідає Максим Бабуряк.

Варіанти з "бабусиним ремонтом" обійдуться дорожче. Найскромнішу "однушку" з двома шафами на всю стіну, двома ліжками, тумбами, стільцями, столом, килимами на стіні і ще цілим набором меблів, яку господарі вивозити з квартири не згодні, біля м. Святошин коштує 3500 гривень на місяць. "Здам відмінну квартиру вул. Сосніних м. Святошин. Є всі необхідні меблі. Є пралка. Балкон засклений. Стан житловий. Здається для пари (без дітей), один-два людини", - йдеться в оголошенні.

Фото: olx.ua

Ріелтори пояснюють: на такі варіанти варто погоджуватися тільки за умови дуже обмеженого бюджету. "Можна звичайно погодитися і на такий варіант. Тільки про комфорт не йдеться. У мене були варіанти, коли просили знайти мешканців в квартиру померлої бабусі. Шафи були набиті старої бабусиної одягом, викидати і вивозити речі власники відмовлялися. На таке можуть погодитися студенти, не надто заможні квартиранти. Я ніколи таке не раджу своїм клієнтам ", - розповідає експерт в сфері нерухомості.

Ще один бюджетний варіант - квартира без ремонту в новобудові. На даний момент на вулиці Регенераторній здається однокімнатна квартира без оздоблювальних робіт і навіть розведення електрики. Новим мешканцям доведеться шпаклювати стіни, клеїти шпалери, шукати сантехніку і т.д.

Фото: olx.ua

Як вибрати квартиру: скільки коштує і на що звернути увагу

У столиці за 5000-6000 гривень можна орендувати "одиничку" з хорошим ремонтом, необхідною технікою і меблями і недалеко від станції метро. Однокімнатна квартира ближче до центру обійдеться в 6500-7500 гривень. Такі варіанти, зазначає ріелтор, вважаються "бюджетними", при цьому більшість угод оформляють саме в цьому сегменті ринку. На даний момент за 5000 гривень здається "одиничка" у Святошинському районі, зі свіжим ремонтом, новими кухнею і технікою. "Квартира дуже чиста і затишна. Вільна, можна дивитися і заселятися", - йдеться в оголошенні.

Стандартний "пакет": пральна машинка, холодильник, спальне місце, косметичний ремонт. При цьому, як каже Максим Бабуряк, практично у всіх країнах негласне правило для власників житла: перед новим квартирантом шпалери потрібно переклеювати. Однак в столиці цим "правилом" абсолютна більшість орендодавців нехтують.

Квартира за 6000 гривень. Фото: olx.ua

"Я не так давно спілкувався з колегами з США . Там інше законодавство, ріелтори отримують ліцензії і без них офіційно здати або продати житло не можна. Але там і культура зовсім інша. Якщо в квартирі килимове покриття на підлогах, його потрібно обов'язково міняти перед наступним мешканцем. Шпалери там практично не зустрічаються, але перед новим мешканцем стіни перефарбовують. У нас не те, щоб косметичний ремонт, іноді навіть генеральне прибирання перед наступним заїздом не роблять ", - розповідає Максим Бабуряк.

При поселенні потрібно укласти договір оренди, перевірити документи на право власності та уточнити, скільки людина мають право власності на житло. Якщо у квартири кілька власників, обов'язково потрібно зв'язатися з усіма перед тим, як заплатити за житло.

Ріелтор зобов'язаний показати квартиру, познайомити з власником, надати бланк договору оренди, перевірити документи на квартиру і паспорта, а також розповісти про всі недоліки житла.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online