"Альянс Русский Текстиль" та його смертоносний рейд // Коли рейдерам зустрічається незговірлива жертва - вони вбивають

  1. "Альянс Русский Текстиль" та його смертоносний рейд
  2. Ахабаев - послуга ціною в 11 млн. USD
  3. Іудушка Чайкун
  4. Волков - грабуємо партнерів
  5. Матусів - юрист від рейду
  6. Ахтямов - піонер сімейного бізнесу
  7. Альянс Русский Текстиль кидає Банки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оригінал цього матеріалу
© "Паритет-медіа" , 24.12.2008

"Альянс Русский Текстиль" та його смертоносний рейд

Коли рейдерам зустрічається незговірлива жертва - вони вбивають

Валерій Рєзников

У лютому 2008 року, незабаром після захоплення будівлі компанії «Роспіщепром» невідомими рейдерами, був убитий її гендиректор Валерій Журавльов. Однак, продовжувати війну з загарбниками були змушені і спадкоємці агропромисловці. Слідом за офісом в центрі Москви в руках рейдерів виявилися і всі інші активи агрохолдингу «Роспіщепром». У міліції у бандитів, схоже, все схвачено: справи про вбивство Журавльова та шахрайському викраденні прав на будівлю не розслідуються, а родичі Журавльова всерйоз побоюються за своє життя.
Тіло гендиректора ВАТ «Роспіщепром» Валерія Журавльова знайшли в арці елітного житлового комплексу «Царське село» на Новочеремушкинская вулиці увечері 6 лютого 2008 року. Близько семи він під'їхав до воріт будинку, відпустив водія і пішов до себе в квартиру. В арці хтось вдарив бізнесмена по голові, перехожі через деякий час викликали лікарів, але Журавльов був уже мертвий. Оскільки з речей Журавльова вбивці прихопили з собою тільки портфель з діловими паперами, не чіпаючи грошей, кредиток і дорогого годинника, робочою версією оперативників стало вбивство на замовлення. Трохи пізніше з'ясувалося, що за кілька днів до смерті Валерій Журавльов відніс до міліції заяву про те, що невідомі шахраї шляхом підробки документів викрали у «Роспіщепрома» будівлю головного офісу в 1-м Тверському-Ямському провулку (потім за цією заявою прокуратура порушить кримінальну справу №346154 за статтею «Шахрайство»).
Здавалося б, зв'язок між захопленням офісу, вартістю в десятки мільйонів доларів і смертю бізнесмена очевидна. Однак, з невідомих причин, слідство у справі про вбивство бізнесмена швидко зайшло в глухий кут, а розслідування захоплення будівлі зупинилося на обчисленні бомжуватих зіц-голів якихось фірм-одноденок.
Валерій Журавльов став володарем будівлі площею в 6000 квадратних метрів ще в 90-х. Він - колишній апаратник ЦК, ще з радянських часів був головою правління державно-кооперативного союзу Роспіщепром, і став генеральним директором і основним акціонером однойменного ВАТ в 1993 році. Холдинг об'єднував більше 50 підприємств по всій Росії, зайнятих торгівлею сільгосппродукцією.
До 2007-го частина будівлі в 1-м Тверському-Ямському провулку займали співробітники «Роспіщепрома» (РПП), частина здавалася в оренду (наприклад, на 1-му поверсі розташовувався ресторан «Емпоріо»). Журавльов, який володів понад 90% акцій РПП через власну керуючу фірму «Консеко-О», сам вибирав орендарів і вів з ними переговори.
Як пізніше з'ясувалося, незадовго до загибелі власники ресторану намагалися домовитися з Журавльовим про викуп орендованих площ, проте чим закінчилися ці переговори відомо - Журавльов загинув.

Ахабаев - послуга ціною в 11 млн. USD

Зеїн Ахабаев

Незабаром спадкоємці Журавльова отримали пропозицію від власників компанії «Альянс Російський текстиль» (АРТ) про придбання всієї компанії «Роспіщепром» разом з будівлею за 11 мільйонів доларів. Почалися переговори про передачу акцій. За словами дочки Валерія Журавльова Ольги, господарі ресторану «Емпоріо», в тому числі Серкебаев Байгал Ермековіч, відомий всім по групі «А-Студіо», були земляками і родичами одного з власників АРТ - зеин Ахабаева. Переговори вів сам Ахабаев, а також його партнери - Ігор Матусів і Костянтин Волков. Як покупець зеин Ахабаевим була виставлена ​​компанія ТОВ «МСМ-Амурська», а сам Зеїн Ахабаев і ВАТ «Альянс« Русский текстиль », в особі його Президента Костянтина Волкова, виступили поручителями за договором купівлі-продажу акцій з ТОВ« МСМ Амурська ». Природно, генеральним директором ТОВ «МСМ-Амурська» та ресторану «Емпоріо» було одне і те ж обличчя Марат Іванович Чариков.
Про те, чим закінчилися переговори, Ольга Журавльова виклала в заяві на ім'я начальника Головного Слідчого Управління при ГУВС Москви генерал-майора І.А.Глухова:
«В даний час у мене є всі підстави стверджувати, що 90,49% акцій ВАТ« Роспіщепром », були викрадені шахрайським шляхом групою осіб. Я переконана, що дані дії були зроблені з безпосередньою участю .... представників компанії «Альянс Російський текстиль», які не тільки незаконно фактично переписали на себе акції, а й відкрито володіють будівлею ВАТ «Роспіщепром», отримуючи прибуток від його експлуатації. »

Іудушка Чайкун

Зрозуміло, люди з вулиці не могли переписати на себе акції. Однак, у рейдерів знайшовся помічник в особі першого заступника Валерія Журавльова Віктора Чайкуна, який і познайомив спадкоємицю з представниками АРТ, а пізніше допоміг підробити або переоформити статутні документа на власність на користь рейдерів. Невідомо, чи знає Чайкун про причини загибелі свого шефа і замовників захоплення будівлі «Роспіщепрома». Однак одне те, що у вбитого Журавльова викрали портфель з документами РПП, говорить про те, що злочинці були чудово обізнані не тільки про час появи Журавльова біля будинку, але і про вміст його кейса.
Ось що розповіла в ефірі програми «Момент Істини» внучка Валерія Журавльова Анастасія:
- Навесні заступник гендиректора «Роспіщепрома» Валерій Чайкун познайомив нас з власниками «Альянс Російський текстиль», які запропонували продати дісталися нам у спадок акції. Однак, грошей ми не отримали, а акції у нас викрали. У нас було горе, власники «Русского текстилю» на нас тиснули до моменту підписання договору, а потім просто пограбували. Можливо, ці ж люди вбили нашого дідуся. Якщо я буду мовчати, вони і мене точно вб'ють, це страшні люди. Краще я буду доводити свою правоту в суді. Але справа просувається дуже повільно: нас не викликають на допити, не просять показати договору та інші документи.

Волков - грабуємо партнерів

Костянтин Волков

Виявилося, що атака на «Роспіщепром» - далеко не перше «справу» власників АРТ Ахабаева і Волкова. До цього вони шляхом погроз і замовних арбітражних процесів захопили сам «Альянс російський Текстиль». Так в кінці 2006 - початку 2007 року за допомогою нехитрих махінацій і підробок документів Волков і Ахабаев переписали у свого ж партнера Е. Коскіна компанії, які володіли акціями ВАТ «АРТ» і повністю викинули його з бізнесу. Так були сфальсифіковані документи нібито з продажу часток у компаніях ТОВ «Текстиль-Захід», ТОВ «Нова текстильна компанія». Природно поки реальні власники судилися за відновлення їх прав, «нові власники» встигали програти безліч судів, після чого активи товариств виявлялися або заарештованими, або повністю програними за цими судам-міжсобойчик. Довгі суди ні до чого не привели, а кримінальну справу, порушену за даними фактами, так і висить мертвим вантажем в надрах правоохоронних органів. (Див. Суперечка за «Русский текстиль» , «Ведомости», 02.03.07 .; «У« Альянсі «Русский текстиль» розгорілася війна акціонерів » , «Деловая газета», 28.02.07 .; «Акціонерам« Русского текстилю »тчуть справа» , «Комерсант» 22.02. 2007р.).
До речі саме за такою ж схемою ВАТ «Альянс Русский Текстиль», в особі його члена ради директорів Шилова О.І., придбав і вже відому нам ТОВ «МСМ-Амурська». Тут так само генерального директора Корноухова Г.Г., за фальшивими документами, позбавили посади, створили штучні заборгованості і природно просуди. А потім і примусили генерального директора, благо він виявився в похилому віці 1937 року народження, до продажу його частки, за ціну далеку від ринкової.
За такою ж схемою з підробкою документів було викрадено і інша компанія - ТОВ «МСМ Яблочкова», де часткою володів той же Корноухов Г.Г .. Кілька разів поміняли склад засновників, і поки законні власники намагалися відновити свої права, продали все нерухоме майно, а юридична адреса фірми перевели в м Кіров. Ні кримінальну №151071, що знаходиться в провадженні 1 відділу СЧ ГСУ при ГУВС м Москви, ні суди природно ні до чого не привели.

Матусів - юрист від рейду

Матусів в центрі в піджаку розмовляє по телефону, фото зроблено якраз при вході на ТД "С-Текстиль"

Але самим нахабним і відвертим у бурхливій діяльності текстильних рейдерів, з'явився «візит» в ТОВ «Торговий Дім З Текстиль» в травні цього року. Використовуючи «скривдженого» менеджера компанії Олега Куликова, якого за підробленими документами призначили президентом ТОВ «Торговий Дім З Текстиль», група людей в штатському, близько 60-ти чоловік в 6-ть ранку 28 травня 2008. увірвалася в будівлю займане ТОВ «ТД З Текстиль». Підставою для такого «заходу», з'явився протокол загальних зборів засновників, на якому і був призначений О. Куликов президентом компанії, а пройшло це зібрання ні де-небудь, а в Варшаві. До речі і сам «ТД З Текстиль», був позбавлений московської прописки, за рішенням варшавських товаришів, його новим юридичною адресою став г. Екатеринбург, де проживає відомий рейдер, а за сумісництвом родич Костянтина Волкова Ахтямов Андрій Дамирович. Цікаво, що як видно на фотографії, розміщеної на сайті ТОВ «ТД С-Текстиль» (див s-textile.ru), керівництво захопленням здійснює вже відомий нам Ігор Валентинович Матусів - директор правового департаменту ВАТ «АРТ». На щастя, ця історія хоч ще і не закінчилася, але розвивається за іншим сценарієм. Олег Куликов затриманий і перебуває під вартою, стосовно нього порушено кримінальну справу №123978 за ст. 159 ч 4 (шахрайство), що розслідується ГСУ при ГУВС Московської області, там же розслідується ще одну справу, пов'язану з «заходом» на «ТД З Текстиль» №124063, порушену стосовно невстановлених осіб, за ст.330 ч 2 (самоправство) і по ст. 158 ч.3 (крадіжка), в Москві в УВС СЗАТ, так само збуджено кримінальну справу №172409 (підробка документів).

Ахтямов - піонер сімейного бізнесу

Андрій Ахтямов

Встигли взяти участь керівники ВАТ «АРТ» і в інших скандальних справах. У пресі наводилися факти участі К. Волкова в діях по переділу власності ЗАТ «Корпорація« Уралінвєстенерго ». Допоміг він учаснику господарського спору - акціонеру ЗАТ «Корпорація« Уралінвєстенерго »Андрію Ахтямова. Ну як не допомогти власним швагра? В ході судового дослідження «справи Ахтямова» була оголошена історія з висновком в швейцарський офшор 7 млн. Доларів. Варіанти перекладу запропонував К. Волков. Під час судового розгляду цей пан, викликаний в якості свідка з боку звинувачення, вперто заперечував факт переведення великих грошових коштів на офшорні рахунки своєї фірми. Але в ході процесуального розслідування було доведено, що з поштової скриньки, що належить Волкову, адреса якого він сам добровільно назвав в суді, були спрямовані реквізити офшорних фірм на рахунки яких і перевели 7 млн. Доларів, призначених Андрію Ахтямова. Висновок Ахтямова і його родичем Волковим в офшор 7 млн. Доларів має дуже характерні ознаки п. «А» частини 3 статті 174 КК РФ (Легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, придбаних іншими особами злочинним шляхом групою осіб у великих розмірах).

Альянс Русский Текстиль кидає Банки

Дивно, що такі солідні люди, власники однієї з найбільших текстильних підприємств Росії, лідера галузі з виручкою в 2007 р 10,6 млрд. Руб., Постійно згадуються в зв'язку з їх участю в дуже непорядні справи. Ну чого ж їм не вистачає?
Насправді ВАТ «АРТ» це колос на глиняних ногах, існуючий на позикові кошти.
Ще в кінці 2006 р один з власників ВАТ «АРТ» Е. Коскін висунув на адресу компанії звинувачення в тому, що Альянс фальсифікує звітність, зокрема, занижує рівень боргу, а також закладає одне і те ж майно в забезпечення кредитів різних банків, в тому числі таких як «Транскредитбанка», «Сбербанк» і «Уралсиб». Ці звинувачення були засновані на результатах проведеної ним перевірки ВАТ «АРТ». У своєму офіційно відповіді на ці звинувачення керівники компанії заявили: «Розмір заборгованості Альянсу перед кредиторами публічно задекларований і становить станом на 27 лютого 2007 года 3 832,5 млн. Рублів». При цьому вартість чистих активів в 2007 р склала 2 136,1 млн. Рублів.
На сьогоднішній день у ВАТ «АРТ» є зобов'язання за двома облігаційними позиками на 2,2 млрд. Руб. з погашенням в 2009 р і 3,01 млрд. руб. короткострокових боргів в III кв. 2008 г. При цьому виручка холдингу зростає нижче рівня інфляції вже кілька років поспіль, а рентабельність продукції становить всього 5,81%.
Борги треба віддавати, за залученими коштами необхідно перекредітовиваться, а в поточній ситуації, коли банки по-новому оцінюють ризики, ВАТ «АРТ» ведучому агресивну політику запозичень це зробити буде дуже непросто.
За заявою К. Волкова, опублікованому в журналі «Експерт» (див. «Експерт» №48 (637), Легпром впадає в сплячку) ВАТ «АРТ» зупиняє виробництво і проводить скорочення персоналу. «Якщо завтра банки вимагатимуть повернути борг, нам нема з чого буде платити» - стверджує Волков. Навіщо президенту компанії робити публічні заяви такого характеру?
Просто для керівництва ВАТ «АРТ» настав час, списавши все проблеми на кризу, вивести з компанії всі ліквідні активи і ініціювати процес підконтрольного банкрутства - «кинувши» численних кредиторів. А це як відомо кримінальна стаття - 196 «навмисне банкрутство», але АРТешніков це не лякає. Саме такий буде закономірний підсумок ризик-менеджменту керівництва ВАТ «АРТ». І судячи з усього, підготовкою цього процесу Волков і Ахабаев вже активно займаються.
Що дивно: успішні атаки шахраїв на московські фірми, підготовка навмисного банкрутства проходять на тлі оголошеного урядом і президентом боротьби з рейдерством. А самі рейдери не тільки не ховаються, але продовжують захоплення і, схоже, відчувають повну безкарність. Очевидно, у них налагоджені добрі «ділові» контакти з правоохоронними органами або є дуже впливові покровителі - також в спецслужбах. Можливо, вся справа в старих зв'язках теперішнього начальника служби безпеки групи «Альянс Російський текстиль» Петра Астаф'єва. Ще шість років тому він займав пост начальника відділення другого відділу (по боротьбі з навмисними вбивствами) в управлінні карного розшуку МВС РФ. Бути може саме тому справу про умисне вбивство гендиректора «Роспіщепрома» до сих пір не розслідується?

* * *

Дочка і онука регулярно відвідують могилу Валерія Івановича Журавльова, приносять квіти до скромного надгробка. Зібрати грошей на встановлення пам'ятника поки не вдалося - судові тяжби відняли у змучених жінок не тільки сили, але й останні кошти.
Так невже Валерій Журавльов віддав своє життя даремно? Відповісти на це питання, можливо, дозволить нове слідство за заявою Ольги Журавльової - якщо, звичайно, рейдерські зв'язку нинішніх господарів АРТ не поширюються на Головне слідче управління при ГУВС.

Ну як не допомогти власним швагра?
Ну чого ж їм не вистачає?
Навіщо президенту компанії робити публічні заяви такого характеру?
Бути може саме тому справу про умисне вбивство гендиректора «Роспіщепрома» до сих пір не розслідується?
Так невже Валерій Журавльов віддав своє життя даремно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online