Замовник не сплатив виконану роботу

  1. Що робити якщо замовник не платить.
  2. Так ось, якщо замовник не платить - відразу складаємо письмову претензію і направляємо її замовнику....

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль ситуації, коли   замовник не оплачує виконані роботи   сьогодні не рідкість На жаль ситуації, коли замовник не оплачує виконані роботи сьогодні не рідкість. Зустрічаються випадки, коли не платить замовник за контрактом на виконання робіт для державних або муніципальних потреб, мотивуючи недофінансуванням або відсутністю грошей у бюджеті.

Звичайно, всі ситуації різні, і причини, за якими замовник не оплачує роботу, можуть бути абсолютно різні. Замовник може мотивувати свою відмову і різними порушеннями договору з боку підрядника, і ненаданням виконавчої документації, або просто відсутністю грошей.

У цій статті я пропоную розглянути ситуацію, коли питань з якості виконаної за договором будівельного підряду роботи у замовника немає, або претензії замовника не обгрунтовані і не об'єктивні.

Що робити якщо замовник не платить.

Як випливає зі ст. 746 Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - ГК РФ) оплата виконаних підрядником робіт проводиться замовником в розмірі, передбаченому кошторисом, у строки та в порядку, які встановлені законом або договором будівельного підряду.

При відсутності відповідних вказівок в законі або договорі оплата робіт проводиться відповідно до ст. 711 ГК РФ, тобто якщо не передбачена попередня оплата - замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі результатів роботи. Правда є, так би мовити, один нюанс, обов'язок по оплаті виникає в даному випадку за умови, що робота виконана належним чином і в погоджений термін, або за згодою замовника достроково. До питання про дострокове виконання робіт, про права замовника я повернуся в наступних публікаціях.

Алгоритм дій на випадок, якщо замовник не підписує акт виконаних робіт , Я приводив в одній з попередніх публікацій. Таким чином, якщо замовник ніяк не мотивує свою відмову від підписання актів виконаних робіт - оформляємо акт в односторонньому порядку, вважаємо, що результат робіт замовнику передано.

Отже, виходимо з того, що результат робіт замовнику переданий, про що оформлений відповідний акт виконаних робіт.

Якщо замовник не оплачує виконані роботи в передбачений договором термін, просить почекати, обіцяє оплатити найближчим часом, обіцяє залучити на нові об'єкти, якими б чудовими були ваші стосунки з замовником не варто втрачати час. Я думаю, всі знають як люди відмовляються від своїх слів.

Можна, звичайно, тиснути на совість, але досвід життя підказує, що це, напевно, самий малоефективний спосіб.

Так ось, якщо замовник не платить - відразу складаємо письмову претензію і направляємо її замовнику. Тим самим ви вб'єте відразу двох зайців.

По-перше, отримавши претензію замовник, швидше за все, на неї відповість. Таким чином, ви отримаєте письмові обіцянки ставки, встановлені для певного терміну, від яких вже не так просто відмовитися як від слів.

По-друге, починає текти термін на розгляд претензії, тобто якщо все-таки справа дійде до того, що ви вирішите стягувати заборгованість в судовому порядку, то не треба буде чекати поки закінчиться термін на відповідь.

Зрештою, напрямок претензії - це не звернення до суду, а спроба вирішити питання мирним способом. Упевнений, що нічого страшного ні з підрядником, ні з замовником не відбудеться від того, що один направить, а інший отримає претензію. Як говоритися, нічого особистого - тільки бізнес.

Як скласти претензію, а також зразок претензії можна також подивитися в попередній статті .

Одночасно, звертаю увагу, що відповідно до ст. 719 ГК РФ підрядник має право не приступати до роботи, а розпочату роботу призупинити у випадках, коли порушення замовником своїх обов'язків за договором підряду. Стаття 719 ЦК РФ обов'язки повідомляти замовника про призупинення робіт в даному випадку не передбачає, але щоб виключити ймовірність стягнення будь-якої шкоди з підрядника, рекомендую замовника повідомити. Відповідно підряднику необхідно заручитися доказами такого повідомлення про призупинення робіт.

Положення, коли стає зрозуміло, що замовник не збирається або просто не зможе оплатити виконану роботу, або підрядник не має можливості більше слухати обіцянки і чекати оплати, в будь-якому випадку визначається підрядником Положення, коли стає зрозуміло, що замовник не збирається або просто не зможе оплатити виконану роботу, або підрядник не має можливості більше слухати обіцянки і чекати оплати, в будь-якому випадку визначається підрядником.

Якщо ж стає зрозуміло, що замовник не збирається оплачувати виконану роботу, то підрядник може або пробачити борг, або почати захищати свої інтереси і спробувати стягнути заборгованість в судовому порядку.

Є, звичайно, ще кілька варіантів розвитку подій, таких як поступка боргу, звернення до людей з пронизливим поглядом і короткими стрижками, яким ну дуже важко відмовити, але це не тема сьогоднішньої статті.

Якщо ви все таки усвідомили необхідність звернутися до суду, впевнені в своїй правоті, то, звичайно, ви можете самостійно підготувати всі необхідні документи. Може бути ви навіть виграєте справу в суді. При цьому ціна помилок, часом, буває дуже великий.

Однак, упевнений, що краще звернутися до   судовому адвокату   , Кваліфікованого фахівця який надає юридичну допомогу по арбітражним спорах Однак, упевнений, що краще звернутися до судовому адвокату , Кваліфікованого фахівця який надає юридичну допомогу по арбітражним спорах. Незважаючи на велику різноманітність будівельних суперечок, для мене всі суперечки діляться на кілька груп. По кожній групі суперечок склалася стійка практика. Розуміючи, які докази хоче побачити суддя, можна визначити судову перспективу того чи іншого спору. При необхідності можна зібрати необхідні докази.

Ще раз зазначу, затягуючи з рішенням почати стягнення заборгованості за договором підряду, ви можете понести дуже великі втрати.

Наприклад, минулого літа до мене звернувся клієнт, який протягом року вів переговори з замовником про погашення боргу в 30 млн. Рублів. Протягом усього цього року переговорів замовник «відчував себе» прекрасно. Зрозумівши, нарешті, що в добровільному порядку замовник погашати заборгованість не буде, клієнт-підрядник вирішив звернутися в суд. За день до подачі позовної заяви Арбітражний суд м Москви ввів по відношенню до замовника процедуру спостереження. Замість позовної заяви довелося подавати заяву про включення до реєстру вимог кредиторів. Вимоги про включення до реєстру кредиторів до даного замовнику подаються, по-моєму, щодня, причому на суми істотно перевищують заборгованість перед моїм довірителем.

Пройшов майже рік, через «чехарди» з керуючими банкрутство забудовника досі на стадії спостереження. Чи є ймовірність отримати хоч що-небудь? Поживемо побачимо.

На допомогу бажаючим спробувати свої сили в арбітражних спорах, в наступних статтях я неодноразово буду розповідати про різні тонкощі будівельних суперечок, про ситуацію, судову практику у різних проблем, таким як: чи виникає у замовника обов'язок оплатити виконану роботу, якщо акти виконаних робіт взагалі не підписувався , якщо договір будівельного підряду визнаний недійсним або неукладеним, якщо відсутній акт про приймання всього комплексу виконаних робіт, а також багатьох інших проблем.

П.С. Можливо вам буде цікава стаття « Адміністративна відповідальність замовника по держконтракту за порушення термінів оплати «.

З найкращими побажаннями,
Адвокат, к.ю.н., Мугін Олександр С.

Опишіть свою ситуацію і арбітражний адвокат допоможе Вам знайти вихід з ситуації, що склалася.

Чи є ймовірність отримати хоч що-небудь?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online