Передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири

  1. Для чого потрібен передавальний акт?
  2. Вимоги до складання акту прийому-передачі
  3. Завантажити зразок договору передавального акта купівлі-продажу
  4. Що важливо при підписанні акту?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Акт прийому-передачі квартири підтверджує факт передачі нерухомості за договором купівлі-продажу відповідно до статті 556 Цивільного кодексу Російської Федерації. Виключно з моменту підписання даного документа здійснюється перехід прав та обов'язків на приміщення від продавця до покупця. А також ризиків загибелі або пошкодження об'єкта.

Для чого потрібен передавальний акт?

Для чого потрібен передавальний акт

Стаття 556 Цивільного кодексу України говорить, що при продажу нерухомого майна, сторони в обов'язковому порядку повинні передати і прийняти нерухомість за підписуються ними передавальним актом.

Вимога закону! На жаль, на практиці йому часто не приділяють належної уваги, так як документ не вимагає державної реєстрації та складається в звичайній письмовій формі, але при цьому є невід'ємною частиною договору купівлі-продажу.

  • При продажу квартири акт є підтвердженням передачі майна в тому вигляді, в якому показували покупцеві і відповідно до домовленостей.
  • При покупці - підтвердження того, що продавець передав майно. Після чого можна займати квартиру і міняти замки.

При відсутності передавального акта можливі досить неприємні наслідки! Наприклад, якщо у нового власника через якийсь час відбудеться загибель майна, то він може звернутися до суду з метою перекласти фінансування його відновлення на колишнього власника. Без такого документа договір купівлі-продажу може бути розірвано.

Вимоги до складання акту прийому-передачі

  1. Документ завжди складається мінімум в двох примірниках. Один для продавця, а другий для покупця.
  2. Акт можна включити в договір купівлі-продажу або оформити як окремий документ.
  3. У нього можна включити будь-які умови, але не суперечать закону.

Документ складається в довільній письмовій формі і повинен включати наступне:

  1. Назва документу;
  2. Дата підписання;
  3. Дані продавця і покупця засвідчують особу, адреси по прописці, П.І.Б. (Для юридичних осіб потрібні ІПН, ОГРН, назва організації і паспортні дані, адреса за пропискою представника, П.І.Б.);
  4. Опис квартири в відповідно до технічного паспорта, БТІ;
  5. Підстава передачі майна;
  6. Інформація про оплату;
  7. Згода про відсутність претензій з обох сторін;
  8. Підписи з розшифровкою по обидва боки.

Також можна включити інші пункти: Наявність інтернету і телефонної лінії; Стан внутрішнього оздоблення; Стан переданих побутової техніки, меблів і їх кількість; Дані про відсутність заборгованості за комунальні послуги та послуги зв'язку; Можна відобразити знайдені покупцем недоліки; Припустимо внесення умов про виконання фінансових зобов'язань і відсутність матеріальних претензій, але найчастіше оформляється розписка в отриманні грошей за квартиру. Та інше

Завантажити зразок договору передавального акта купівлі-продажу

Зразок договору (Word-файл у форматі .doc файл).

Що важливо при підписанні акту?

  1. У разі якщо ключі передаються покупцеві не в день підписання договору купівлі-продажу, а продавцеві необхідно ще вивезти свої речі, то слід в передавальний акт додати уточнення, що ризик випадкової загибелі майна або його псування переходить від продавця до покупця в момент фактичного звільнення приміщення та передачі ключів. Якщо є можливість підписати його за фактом, то в такому випадку слід прописати це так: «Відповідно до ст.556 ЦК України у разі передачі квартири сторонам в обов'язковому порядку складається передавальний акт» (не кожне відділення Росреестра прийме документи на держ. Реєстрацію переходу права власності без підписаного передавального акта).
  2. Перед підписанням угоди слід переконатися, що немає заборгованості за комунально-житлові платежі, так як після цей обов'язок ляже на плечі покупця.
  3. Не менш важливо перевірити стан внутрішньої обробки приміщення, що передається меблів і побутової техніки.
  4. Згідно із законодавством, ухилення від підписання АПП кожної зі сторін прирівнюється до відмови від виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу.
  5. Якщо при передачі квартири присутні свідки, то в акті слід вказати їх паспортні дані.
  6. Підписати АПП може законний представник, але тільки при наявності довіреності.
  7. Якщо покупець знайшов недоліки при перевірці приміщення перед підписанням акту, то в нього слід внести додатковий пункт - «вважати дійсним після усунення претензій» і обов'язково треба вказати термін, в який продавець повинен все усунути.
  8. Якщо що-небудь зі списку відсутній і продавець відмовляється це виправити, то покупець має право розірвати договір купівлі-продажу. В такому випадку покупець може стягнути витрати на оформлення договору, а також вимагати компенсацію за моральну шкоду.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:

Для чого потрібен передавальний акт?
Для чого потрібен передавальний акт?
Що важливо при підписанні акту?
Сподобалася стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online