Яке значення має складається акт прийому-передачі при продажу квартири?

  1. Що являє собою передавальний акт квартири?
  2. Значення складання даного документа
  3. Правові наслідки підписання акта
  4. Вимоги до складання та підписання документа
  5. Можливість оскарження факту передачі квартири
  6. Відео: Що важливо знати при прийнятті квартири в новобудові?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Продаж нерухомості , В тому числі квартири, супроводжується як підписанням відповідного договору, так і обов'язковим складанням і підписанням акту її передачі .

Цивільне законодавство зобов'язує сторони угоди підписати такий документ, якщо договір не передбачає інше.

Що являє собою передавальний акт квартири?

Документ цей не менш важливий, ніж сам договір , Як для покупця, так і для продавця в разі виникнення суперечок між сторонами угоди.

Не обійтися без акту і для реєстрації права на житло, що купується, оскільки зобов'язання за договором є виконаним після вручення майна покупцеві і підписів всіма сторонами угоди акта про фактичну передачу нерухомості Не обійтися без акту і для реєстрації права на житло, що купується, оскільки зобов'язання за договором є виконаним після вручення майна покупцеві і підписів всіма сторонами угоди акта про фактичну передачу нерухомості.

Перш за все, проставлянням підписів сторони визначають момент вручення житла покупцеві. З цього моменту на набувача нерухомості покладаються ризики втрати, загибелі майна, необхідність нести витрати по обслуговуванню, збереження.

Крім того, акт як окремий документ необхідний, якщо момент передачі приміщення не відповідає даті підписання договору.

З огляду на обов'язковість реєстрації права на нерухомість , І необхідність подання договору купівлі-продажу і додатків до нього в уповноважений орган. Всі документи по угоді оформляються в письмовій формі.

В акті відбивається необхідна інформація щодо сторін, об'єкту угоди, суми і порядку розрахунків.

Він повинен містити:

  • дату і місце підписання;
  • технічні характеристики квартири (площа, поверх);
  • наявність санітарно-технічного, кухонного, електричного та іншого обладнання;
  • обладнання приміщення телефонною лінією, Інтернетом.

Найважливішим пунктом, яка вказана в акті, є інформація про відсутність претензій покупця до переданому майну, а також підтвердження розрахунку або термін і порядок повного розрахунку сторін угоди.

Значення складання даного документа

Момент вручення квартири - це важливий юридичний факт, фіксація якого необхідна для підтвердження повного виконання умов договору, можливості пред'явлення позовів сторонами договору, стягнення неустойки та відшкодування збитків Момент вручення квартири - це важливий юридичний факт, фіксація якого необхідна для підтвердження повного виконання умов договору, можливості пред'явлення позовів сторонами договору, стягнення неустойки та відшкодування збитків.

Саме передавальний акт квартири є письмовим доказом, який може бути пред'явлений до суду в якості підтвердження виконання або невиконання угоди.

Відсутність або непідписання акта для продавця вабить не тільки невиконання договору, а й неможливість покладання на покупця зобов'язань по збереженню майна, ризиків його втрати, пошкодження.

В даному випадку, якщо квартира буде пошкоджена стихійним лихом, новий власник має право заявити претензії продавцеві, не виконав свої обов'язки по передачі майна. Покупець зможе стверджувати, що продавець в результаті передає йому квартиру в стані гіршому, ніж це було передбачено в договорі.

Крім того, продавець продовжує нести відповідальність за будь-яку шкоду, яка може бути заподіяна третім особам (наприклад, сусідам), зокрема, пожежею в квартирі.

Першорядне значення акт передачі має для покупця Першорядне значення акт передачі має для покупця. Без підписання даного документа він не зможе зареєструвати право власності на квартиру , А отже, не зможе розпоряджатися нею на свій розсуд (продати, подарувати її, передати в заставу, в наймання або в оренду , Не зможе почати перепланування в приміщенні).

Без приймання житла покупець не може отримати ключі і здійснити фактичне володіння квартирою.

Причини несвоєчасного складання акта приймання-передачі квартири різні, але будь-який ухилення від оформлення цього документа при продажу переслідується за законом, оскільки є невиконанням договору.

Для покупця важлива можливість:

  • зажадати передати йому квартиру в судовому порядку;
  • отримати доступ в квартиру;
  • стягнути з продавця збиток або відсотки за незаконне користування чужими коштами;
  • розірвати договір.

Правові наслідки підписання акта

З моменту підписання угоди про приймання житла настають правові наслідки для сторін угоди.

Зокрема, сторони фіксують факт передачі майна, встановлюють момент вручення квартири покупцеві Зокрема, сторони фіксують факт передачі майна, встановлюють момент вручення квартири покупцеві. Покупець же приймає всі ризики і витрати по експлуатації, цілісності квартири, з її обслуговування.

Покупець отримує весь комплект документів для їх подання до реєструючого органу та оформлення переходу права, що дає можливість отримання всіх прав і обов'язків власника квартири, в тому числі володіння, користування і розпорядження майном.

Після проставляння підписів на акті і вручення квартири покупець може оформити податкове вирахування в зв'язку з придбанням житла.

Вимоги до складання та підписання документа

У законодавстві не міститься вимог до оформлення акта приймання-передачі при продажу квартири, проте правила ділового обороту і судова практика виробили певні вимоги до зразка цього документа.

Оскільки акт є одним з документів, що входять до переліку необхідних для   державної реєстрації   , В ньому повинна бути вказана інформація для внесення до реєстру прав, в тому числі: Оскільки акт є одним з документів, що входять до переліку необхідних для державної реєстрації , В ньому повинна бути вказана інформація для внесення до реєстру прав, в тому числі:

  • дата, місце складання;
  • опис технічної характеристики нерухомості, її кадастровий номер;
  • наявність або відсутність заперечень сторін угоди;
  • паспортні дані покупця і продавця, їх підписи.

Умови і особливості передачі квартири можуть бути відображені як в окремому письмовому документі, підписаним сторонами, так і включатися в текст договору.

У другому випадку договір виконує функції акта, і з підписанням договору майно буде вважається переданим покупцю.

Зразок акту приймання-передачі квартири можна скачати тут .

Можливість оскарження факту передачі квартири

Законом встановлено, що прийняття покупцем майна, яке не відповідає договором купівлі-продажу , Не звільняє продавця від відповідальності за невиконання договору. Акт, підписаний з порушенням закону, не тягне законних правових наслідків.

Передавальний акт - документ, що фіксує юридичний факт вручення квартири покупцеві, який в деяких випадках можна і необхідно оскаржити.

Наприклад, в разі шахрайської подвійний перепродажу квартири оскаржити важливо як сам договір, так і акт передачі приміщення по угоді з метою визнання їх недійсними.

Недійсний правочин не створює юридично значимих наслідків, на які вона була спрямована Недійсний правочин не створює юридично значимих наслідків, на які вона була спрямована.

За такою угодою не може виникнути право власності на квартиру .

Суд одночасно з основною угодою продажу, який визнано недійсним, скасовує і приймання-передачу житла .

У позовній заяві до суду, крім заяви про застосування наслідків нікчемності правочину, має бути зазначено вимогу про визнання незаконною передачу квартири і про скасування даного акту.

Це особливо доцільно тоді, коли на підставі даного документа було отримано свідоцтво про право власності.

В даному випадку зі скасуванням приймання-передачі суд має право припинити запис про право в державному реєстрі та повернути право власності колишньому власникові квартири.

Відео: Що важливо знати при прийнятті квартири в новобудові?

У відеосюжеті даються практичні поради, як проводити огляд квартири в новобудові при прийнятті її від замовника. Даються рекомендації, як задокументувати виявлені недоліки при огляді і домогтися їх усунення до підписання акта приймання-передачі квартири.

Що являє собою передавальний акт квартири?
Що являє собою передавальний акт квартири?
Відео: Що важливо знати при прийнятті квартири в новобудові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online