Щоденник olgasav: LiveInternet - Російський Сервіс Онлайн-Щоденників

  1. Теорія брехні
  2. теорія правди
  3. трохи містики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У релігіях гріхи і карма підносяться, як якась містична угода У релігіях гріхи і карма підносяться, як якась містична угода. Якщо будеш хорошим і діяти за правилами, то посмертно, а може і за життя отримаєш нагородні бонуси від вищих сил. Якось реально перевірити надійність цієї угоди ніхто не може, але вірять в неї майже все. Можливо, і цей механізм легковір'я ми успадковуємо з дитинства.

Теорія брехні

Батьки заохочують дітей за хорошу поведінку, тим самим зміцнюючи їх особисту мораль за допомогою впровадженого в дитячу психіку передчуття подальшої передбачуваної вигоди. Будеш слухняним - отримаєш льодяник.

Дитина не бачить логічного зв'язку між своїми вчинками і винагородою, але відчуває, що сперечатися з долею в особі своїх батьків невигідно. Тому в дитячій психіці «хороше» і «погане" не оцінюється критично, а приймається як належне - тобто на віру.

Вся громадська мораль - всього лише набір суб'єктивних забобонів - все та ж угода з долею , Від якої вже доросла людина без всяких розумних підстав очікує вигідних заохочень. З одного боку, треба бути правильним, і тоді воздасться ..

Загалом схоже, що ідея гріха і карми - це все той же обіцянка «льодяника», але в адаптації для дорослих дітей. Духовні концепції справедливості спільно з суспільною мораллю діють в одному напрямку. Вони спонукають до неприродної «доброті», викликаної страхом розплати - тепер вже не від батьків, а від вищої інстанції - від долі, якихось вартою тонкого світу, або самого Бога. Про це я вже говорив у недавній статті .

Але ж насправді вся ця угода утримується на дитячу віру в батьківську винагороду за слухняність. І вірять в неї беззаперечно, ніби в реальні закони самого життя, які пильнує Всевишній.

Тільки людина, що зуміла цією угодою себе обдурити, може по-справжньому вірити, що він - хороший. І силою цієї віри в його існуванні повсюдно виникають інші - «погані» люди, які відмовилися дотримуватися його уявлення про правильне життя (на кого-то адже треба проектувати власний пригнічений сором).

А у інших - свої угоди, зі своїми правовими підставами. Адже батьківський статут в кожній родині - унікальний, хоч і базується на схожій, найчастіше невротичной основі.

Іншими словами, мораль суспільства в голові окремої людини стає чимось на зразок особистої конституції - зводу вигаданих законів і правил, за якими він судить про те, хто живе правильно, а хто помиляється.

І всі ми продовжуємо в цю гру грати, намагаючись відповідати вигаданим зразкам, намагаємося подобатися, розгойдуємо почуття власної важливості і тішимо гордість за своє моральне велич.

теорія правди

Немає ні гріхів, ні карми, ні моралі - все це забобони, якими ми пояснюємо те, що пояснити логічно не виходить. Немає ніяких реальних законів, що зобов'язують бути хорошим і правильним людиною. А є лише закономірні природні наслідки того, що відбувається.

Є така «прикмета» - якщо запустити порядок, будинок обростає пилом. Якщо зрадити людини, о так, містичне покарання таки наздожене - ця людина і його оточення перестають довіряти. Якщо наплювати на здоров'я, за цей «гріх» може наздогнати недугу. Коли ведеш себе по-свинськи, спрацьовує «карма» - люди починають обходити стороною.

Так що, крім жартів, «що посієш, те й пожнеш» - це реальна життєва закономірність, яку не треба брати на віру - вона осягається простий уважністю до життя. На progressman.ru я вже піднімав цю тему в статті про психологічний фейс-контроль .

Як дитині простий механізм здається чарівним, так і вся магія кармічних причин і наслідків зводиться до життєвої короткозорості. А чим далі бачиш, тим менше залишається незрозумілою містики - все стає очевидним.

Нас мучать не гріх. Мучить зрадництво своєю суттю, коли ми діємо всупереч якимось іншим внутрішнім потокам, які від руйнівних дій заглушуються. Людина може страждати від розуміння, що грубою поведінкою зіпсував собі репутацію. Здавався вірним і надійним, розраховував на теплі відносини, а повівся по свинськи - і весь образ розсипався .. І ось, стає шкода цей образ - ту надійність, на яку так розраховували інші, шкода теплі відносини, які разом з цим йдуть.

При цьому в душі може виникнути погане відчуття, немов тепер, після «зради» чужих очікувань, вже ні з ким і ніколи не побудувати теплих відносин. Немов життя розгорнулася своєї темної утилітарно-бездушною стороною.

Ось так ми і вчимося розрізняти і розуміти несумісні боку життя. І якщо не філософствувати про винятки, то неможливо бути: надійним брехуном і зрадником, добродушним садистом, шановним паразитом суспільства, інфантильним мудрецем, жалісливим хірургом, високоморальної повією, безневинним маніпулятором і т.д.

трохи містики

У цій статті не планував нав'язувати особистих ілюзій про посмертне існування. Але чисто теоретично холодним розумом можна припустити, що і «там» в потойбічному світі, як і тут на землі, є свій космічний фейс-контроль, перерозподіл і відсів душ по «гріхів» і «заслугам».

Ось тільки «гріхи», «заслуги» і «карму» в цій статті я не просто так беру в лапки. Все це - лише спосіб говорити про закономірності, які ми ще не знайшли своєї далекоглядністю. Іншими словами, доля залежить не від корисливих прагнень до добра, а від глибини реальних знань про себе і життя.

Георгій Гурджиев щось говорив про справжню совісті. У моєму розумінні - це і є чесність з собою, проходження природному творення, а не меркантильним моральним суррогатам. А прислухатися до такої совісті можна тільки в тихому спокої душі, коли її НЕ роздирають на частини суперечливі сімейні, громадські та релігійні переконання. Кожен і без того - явно, або в глибині душі - під звалищем брехні, хоче миру, порядку і гармонії.

© Ігор Саторин

Стаття "Гріхи, карма і суспільна мораль" написана спеціально для progressman.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online