Крах блискучого клану: за які гріхи у Володимира Швецова пов'язали сина?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

16.11.2017

Кримінальні розбірки навколо автовокзалу «Південний», схоже, дорого обійшлися інтересантом - сімейства колишнього віце-прем'єра РТ

Як стало відомо «БІЗНЕС Online», поліцейські затримали сина колишнього міністра транспорту РТ Володимира Швецова-молодшого - його взяли зненацька, в центрі Казані за чашкою кави. Сліди від фабули справи ведуть до каскаду банкрутств частин імперії опального екс-чиновника. Через них під арештом сидять уже двоє арбітражних керуючих, які діяли проти інтересів Швецова. Посіяли вітер пожинають бурю?

16

Співробітники управління економічної безпеки і протидії корупції МВС по РТ затримали в Казані Володимира Швецова-молодшого, сина колишнього міністра транспорту Фото: «БІЗНЕС Online»

Обшук і недопиту каву

Під пильним поглядом правоохоронних органів виявилася одна з колись впливових сімей Татарстану - колишнього віце-прем'єра РТ, міністра транспорту і дорожнього господарства республіки Володимира Швецова, який встиг попрацювати і в команді віце-мера Москви Марата Хуснуллін - заступником керівника департаменту будівництва столиці. Про те, що органи зацікавилися прославленим прізвищем, ЗМІ повідомили ще на минулому тижні. Однак, як стало відомо нашій газеті, «перша кров» у даній справі пролилася тільки зараз.

За інформацією «БІЗНЕС Online», співробітники управління економічної безпеки і протидії корупції МВС по РТ затримали в Казані Володимира Швецова-молодшого, сина колишнього міністра транспорту. Джерело нашого видання, близьке до правоохоронних органів, розповів, що Швецов був затриманий ще у вівторок в самому центрі міста. Якщо точніше, то в кав'ярні «Гурме», розташованої на вулиці Муштарі, буквально за чашкою кави.

Затримання передували обшуки і вилучення документів, які співробітники республіканського УЕБіПК провели 10 листопада в штаб-квартирі декількох швецовскіх фірм в Радянському районі Казані. «Вилучати їх комерційна документація», - пояснює джерело.

Потім Швецов-молодший, продовжує розповідь наш співрозмовник, був доставлений в будівлю слідчого комітету, розташованого на вулиці Накі Ісанбета. Там він і дізнався, що підозрюється в скоєнні шахрайства в особливо великому розмірі. Після допиту у слідчого другого відділу з особливо важливих справ СУ СК по РТ Швецов-молодший був доставлений в ізолятор тимчасового утримання. За інформацією «БІЗНЕС Online», слідство в найближчі години звернеться до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу.

Крім Швецова-молодшого в справі є ще як мінімум один фігурант - якась юрист Іхсанова, яка нібито щільно працювала з сім'єю екс-міністра. Наші співрозмовники уточнюють, що Іхсанову також затримали у вівторок, але вже після того, як співробітники УЕБіПК провели в її будинку обшуки.

Джерела «БІЗНЕС Online», близькі до правоохоронних органів, які не заперечують - число фігурантів справи може збільшитися. Один зі співрозмовників нашої газети стверджує, що слідчі готуються викликати на допит як членів сім'ї екс-міністра, так і просто близьких до клану Швецова людей.

Володимир Швецов - колишній віце-прем'єр РТ, міністр транспорту і дорожнього господарства республіки, який встиг також попрацювати і в команді віце-мера Москви Фото: «БІЗНЕС Online» Володимир Швецов - колишній віце-прем'єр РТ, міністр транспорту і дорожнього господарства республіки, який встиг також попрацювати і в команді віце-мера Москви Фото: «БІЗНЕС Online»

ШВЕЦОВ-СТАРШИЙ переплутав СВОЮ НЕРУХОМІСТЬ З ДЕРЖАВНОЇ?

Офіційно ні слідчий комітет, ні МВС поки не робили ніяких заяв. Однак співрозмовники нашого видання розповіли фабулу справи, по якому і затримали сина впливового в минулому чиновника. За попередніми даними, протягом декількох місяців оперативники республіканського УБЕЗ перевіряли діяльність кількох підконтрольних або афілійованих з Швецова підприємств. Зокрема, мова йде про ПАТ «Пасажирський автотранспортний комбінат», засновником якого до 2007 року було міністерство земельних і майнових відносин РТ і яке безпосередньо підпорядковувалося Швецову-старшому, і про ЗАТ «Авангард», яке в 2006 році отримало кредит в «АК БАРС »Банку на суму 156 млн рублів. На той момент 100% акцій закритого товариства належали іншій юридичній особі - ЗАТ «Гармонія». Директором «Гармонії» на той момент була Інеса Дроздецкій - дружина екс-нападника «Ак Барса» Олександра Дроздецкого, найголовніше - в дівоцтві Швецова, середня дочка колишнього міністра транспорту РТ. А єдиним акціонером «Гармонії» була дружина екс-чиновника.

До кредитом, отриманим ЗАТ «Авангард» терміном на 9 років, і виникли питання оперативників УБЕЗ. Щоб отримати кошти у банку, організації треба було надати заставне майно. І таке знайшлося - 7 будинків площею 4 тис. Кв. м в Набережних Челнах і земельну ділянку, взятий в довгострокову оренду у муніципалітету, площею близько 8,5 гектарів.

Заковика лише в тому, що все це майно - по всій видимості, мова йде про Челнінского автовокзалі - належало на той момент все ще державному ПАТ «ПАК». Таким чином, державне майно заклали по кредиту приватної особи. Співрозмовники нашої газети, близькі до правоохоронних органів, вважають, що Швецов-старший «діяв в інтересах сім'ї і всупереч інтересам республіки».

Втім, в 2006 році ніяких питань до кредиту і заставному майну ні у кого не виникло - це було, мабуть, в порядку речей. Тим більше що незабаром помилку було виправлено, ПАТ «ПАК» перейшло у власність приватного інвестора - ЗАТ «Фінансова компанія" Дорстройінвест "», яке вважається близьким до Швецовим.

Тим часом повернемося до виданого кредиту на 156 млн рублів. У 2015 році у ЗАТ «Автодрострой», як встановили оперативники, виникли проблеми з його оплатою. Борги накопичувалися, і «АК БАРС» Банк звернувся до третейського суду з позовом про стягнення решти заборгованості - 40 млн рублів. Стало зрозуміло про закладений майні, банк наполягав на його стягнення. В результаті борги взяло на себе ТОВ «Союздорстрой 10» Швецова-молодшого.

Цікава деталь сімейного бізнесу: гроші на викуп кредиту «Союздорстрою» надала засновник «Гармонії» Дроздецкій, а боржником (тобто «Авангардом») управляла Елліна Шайер, старша дочка Швецова.

Разом з правом вимоги кредиту з «Авангарду» до фірми Швецова-молодшого перейшло і право на заставу майна ПАТ «ПАК». Сам борг при цьому ніхто не гасив, за два роки він виріс до 54 млн рублів.

У 2017 році ПАК приймає рішення реалізувати майно іншій фірмі - ВАТ «РІАТ», відомому в Челнах автодилеру КАМАЗа (власники компанії не розкриваються, але вважається, що основний акціонер - гендиректор Володимир Пономарьов). Але для цього з майна потрібно зняти обтяження. Швецов-молодший погодився на це, тільки отримавши борг сповна в розмірі 60 млн рублів. Крім того, ПАТ «ПАК» відмовилося від регресної вимоги грошових коштів до «Авангарду», перекинувши їх на ім'я третьої особи - ТОВ «Техпромгрупп», що має нульовий баланс.

Банкротних БИТВИ ЗА Челнінского АВТОВОКЗАЛ

З цих пояснень не зовсім ясно, в чому, власне, справа. Епізод 2006 року, звичайно, негарний, але терміни давності по ньому вийшли. А угоди 2017 року, за винятком схожою на ринкову продажу майна ВАТ «РІАТ», відбулися, по суті, всередині сімейного бізнесу. Досить сказати, що з березня 2017 року гендиректором ПАТ «ПАК» став Марат Исламов, відомий як найближчий соратник Швецова щодо численности фірм.

Однак все не так просто. Справа в тому, що ПАТ «ПАК» знаходиться в стані суворого юридичного конфлікту з ЗАТ «ФК" Дорстройінвест "». Історично це теж швецовская контора, яку до березня 2017 року очолював все той же Исламов. Однак в результаті банкрутства йому довелося поступитися місцем конкурсного керуючого - Юрію Парфірьеву.

Ключовим активом ЗАТ «ФК" Дорстройінвест "» станом ще на 31 березня 2017 року була 90% акцій ПАТ «ПАК». Однак незабаром ця частка перетворилася в 26,8% (як це було зроблено, незрозуміло, ні про яку емісії не повідомлялось). Причому, судячи з судовими документами, сталося це зовсім непомітно від Парфірьева. Далі, по всій видимості, близькі до Швецовим акціонери компанії оперативно провели позачергові збори акціонерів в заочній формі. На ньому без участі колишнього власника 90% акцій була схвалена та сама операція з продажу основного майна компанії добросовісного набувача - ВАТ «РІАТ».

Загальна сума угоди склала не менше 171,9 млн руб. З них 47 млн ​​рублів, за умовами угоди, перерахували на номінальний рахунок ЗАТ «ФК" Дорстройінвест "». Це застереження зробила власника 26,8% зацікавленою стороною, яка не має права голосувати за або проти схвалення продажу.

Тепер Парфір'єв угоду заперечує, але без успіху. На засідання суду 31 жовтня, де було прийнято рішення відхилити його позов, він не з'явився. Можливо, тому що 27 вересня він був затриманий поліцією по цілій серії кримінальних справ, зовні ніяк не пов'язаних зі Швецова. Нібито афілійовані з керуючим фірми нажилися під час продажу 20 га землі і картоплесховища в Зеленодольськ районі, а також готелі в Бугульме. Однак уже тоді джерела «БІЗНЕС Online» повідомляли, що нерв розслідування пов'язаний з продажем будівлі казанського автовокзалу «Південний».

Нерв розслідування пов'язаний з продажем будівлі казанського автовокзалу «Південний» Фото: «БІЗНЕС Online» Нерв розслідування пов'язаний з продажем будівлі казанського автовокзалу «Південний» Фото: «БІЗНЕС Online»

«КРИМІНАЛЬНИЙ ШЛЕЙФ» ВІД АВТОВОКЗАЛУ «ПІВДЕННИЙ»

Тут доречно уточнити, хто став ініціатором банкрутства ЗАТ «ФК" Дорстройінвест "». Інший банкрут - колишнє швецовское ЗАТ «Холдингова компанія" Республіканське об'єднання автовокзалів і автостанцій "» (ХК «РОАіА»), якому належав вокзал «Південний» в Казані. Там процедура банкрутства була введена в 2014 році з ініціативи «АК БАРС» Банку.

Виходить, втративши контроль над однією своєю фірмою, Швецова отримали цілий каскад банкрутств. Зупинити його на ПАТ «ПАК» і врятувати хоча б частину майна з тонучого корабля - цілком зрозуміле бажання. Але складається враження, що в цій боротьбі вони в якийсь момент застосували неконвенціональні зброю, перевівши розборки в кримінальну площину.

Вакиль Абдрашитов був заарештований Вакиль Абдрашитов був заарештований. Його запідозрили в тому, що він продав автовокзал «Південний» за заниженою ціною в 52 млн рублів при ринковій вартості мінімум в 100 млн рублів Фото: «БІЗНЕС Online»

Нагадаємо, 24 серпня конкурсний керуючий ХК «РОАіА» Вакиль Абдрашитов був арештований . Його запідозрили в тому, що він продав автовокзал «Південний» за заниженою ціною в 52 млн рублів при ринковій вартості мінімум в 100 млн рублів (тільки на будівництво було витрачено не менше 150 млн рублів). Під слідством опинилася також Резеда Валієва - топ-менеджер компанії-покупця автовокзалу «Буревісник», яким володіє відомий бізнесмен В'ячеслав Улитин.

Хто написав заяву, що послужило відправною точкою кримінальної справи, не розкривалося, проте в суді стало відомо, що ключовий свідок - не хто інший, як той самий Исламов.

Що ж, виходить, відповідно до старої англійської прислів'ї, в цю гру можуть грати двоє.

КЛАН Швецова ВІД СМЕРКАННЯ ДО ЗАХОДУ

Вся ця історія була б, по суті, дрібної метушнею, але за нею стоїть драма колись могутнього людини. Глава прізвища, Володимир Швецов-старший, пройшов шлях від майстра до генерального директора Набережночелнінского АТ «Камдорстрой» з Набережних Човнів. У 1995 році він зайняв пост заступника прем'єр-міністра РТ, а з 2001 року був призначений міністром транспорту і дорожнього господарства РТ. У 2007 році Швецов вийшов на федеральний рівень, отримавши посаду керівника міжрегіональної дирекції по дорожньому будівництву в Далекосхідному регіоні. У 2011 році він увійшов до команди заступника мера Москви з питань містобудівної політики і будівництва Марата Хуснуллін в якості заступника департаменту будівництва Москви.

ФК «Дорстройінвест» у 2011 році уклало з Мінтрансом РТ інвестиційні угоди, зобов'язавшись вкласти 2,16 млрд рублів в будівництво Свіяжского мультимодального логістичного центру Фото:   president ФК «Дорстройінвест» у 2011 році уклало з Мінтрансом РТ інвестиційні угоди, зобов'язавшись вкласти 2,16 млрд рублів в будівництво Свіяжского мультимодального логістичного центру Фото: president.tatarstan.ru

Весь цей час у Швецова залишалися великі бізнес-інтереси в Татарстані. Так, афілійована з ним те саме ЗАТ «ФК" Дорстройінвест "» у 2011 році уклало з Мінтрансом РТ інвестиційні угоди, зобов'язавшись вкласти 2,16 млрд рублів в будівництво Свіяжского мультимодального логістичного центру, яке, втім, так і залишилося на папері.

Згадана вище компанія «Гармонія», в свою чергу, була одним з двох основних засновників АТ «Мости РТ», яке регулярно отримувало від ЦКУ «Головне управління змісту та розвитку дорожньо-транспортного комплексу Татарстану при Мінтрансі РТ» підряди на ремонтні роботи автодоріг і мостів . Так, в 2015 році компанія отримала від управління три контракти на загальну суму 1,058 млрд рублів.

Швецов-молодший заявив про намір відродити компанію «ПАК-Інвест» і вивести її на федеральний рівень за рахунок отримання статусу основного перевізника ВАТ «РЖД-Трансфер» Фото: «БІЗНЕС Online» Швецов-молодший заявив про намір відродити компанію «ПАК-Інвест» і вивести її на федеральний рівень за рахунок отримання статусу основного перевізника ВАТ «РЖД-Трансфер» Фото: «БІЗНЕС Online»

У березні 2015 року «ПАК-Інвест», який на той час перебував у глибокій кризі, очолив Володимир Швецов-молодший. Тоді він заявив про намір відродити компанію і вивести її на федеральний рівень за рахунок отримання статусу основного перевізника ВАТ «РЖД-Трансфер» (обслуговує близько 170 міжміських напрямків, зав'язаних на залізничні вокзали). На створення системи інтермодальних перевезень по країні РЖД в 2015 році виділили 100 млрд рублів. Не виключено, що розрахунок був на те, що за рахунок лобістських можливостей Швецова-старшого вдасться відкусити якусь частину від цього великого пирога.

Однак на початку травня 2015 року плани рухнули: мер Москви Сергій Собянін звільнив Володимира Швецова з впливового поста. При цьому деякі ЗМІ повідомляли, що екс-міністр РТ приховував від керівництва факт порушення кримінальної справи про розкрадання бюджетних коштів в період з 2007 по 2011 рік, коли він очолював ФДМ «Міжрегіональна дирекція по дорожньому будівництву в Далекосхідному регіоні Росії». Однак подальшого розвитку інформація про розслідування кримінальної справи не отримала, вже в кінці червня 2015 року Володимира Швецов перебрався на «запасний аеродром» - став першим заступником генерального директора холдингу «Волгомост» (Саратов). Відзначимо, що компанія «Волгомост» брала участь в цілому ряді великих татарстанських проектів, в тому числі в будівництві моста «Міленіум» (2005) і будівництвах казанської Універсіади-2013.

Влітку 2015 року біля «ПАК-Інвеста» почалися конфлікти з РЖД, спільний проект був згорнутий Влітку 2015 року біля «ПАК-Інвеста» почалися конфлікти з РЖД, спільний проект був згорнутий. Арбітражний суд РТ визнав компанію банкрутом Фото: chelny-biz.ru

Втім, падіння з московського олімпу не минуло дарма - стали сипатися і раніше збудовані Швецовим бізнес-схеми. Уже влітку 2015 року біля «ПАК-Інвеста» почалися конфлікти з РЖД, спільний проект був згорнутий. Як підсумок - в січні 2016 року Арбітражний суд РТ визнав фірму банкрутом. Відносно автотранспортної компанії відкрито конкурсне виробництво. У травні 2016 року Володимира Швецов-молодший без зайвого розголосу покинув пост гендиректора потопаючої компанії.

У «Волгомост» Швецов повинен був курирувати нову модну і високоприбуткову тему - будівельні об'єкти Криму, але і тут все пішло шкереберть. У березні 2016 року «Волгомост» отримав «чорну мітку» особисто від президента РФ Володимира Путіна, якому доповіли про зрив термінів будівництва траси Керч - Сімферополь через несумлінне проектувальника, яким виявився «Волгомост». Санкції послідували негайно, і вже в липні минулого року компанія увійшла в початкову стадію банкрутства.

Примітно, що саме тоді несподівано прокинулося міністерство транспорту РТ, яке з подивом виявив, що ЗАТ «ФК" Дорстройінвест "» за всі п'ять років дії інвестиційної угоди так нічого і не зробив, хоча договір передбачав щоквартальну звітність. Міністерству довелося через суд розривати угоду, щоб передати об'єкти іншим інвесторам.

Така ось осінь татарстанського дорожнього патріарха.

Посіяли вітер пожинають бурю?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online