NEWSru.com :: Голікова з ганьбою звільнила главу клініки імені Федорова. "Гнобити все життя",

Глава Міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку Росії Тетяна Голікова підписала наказ про припинення трудового контракту з керівником МНТК "Мікрохірургія ока" імені академіка Федорова Христо Тахчиди
Колеги підтримали Христо Тахчиди, почавши збір підписів на його захист на сайті установи. У розміщеному там зверненні наголошується, що звільнення професора Тахчиди "ставить всесвітньо відоме установа на межу руйнування"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Глава Міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку Росії Тетяна Голікова підписала наказ про припинення трудового контракту з керівником міжгалузевого науково-технічного комплексу (МНТК) "Мікрохірургія ока" імені академіка Федорова Христо Тахчиди. Як говориться в повідомленні відомства, рішення про звільнення було прийнято "у зв'язку зі скаргами співробітників і пацієнтів на стягування плати за медичну допомогу, яка повинна надаватися безоплатно", передає "Інтерфакс" .

Тим часом сам професор Тахчиди, зізнавшись, що для нього новина про відставку стала несподіваною, припустив, що звільнення пов'язане з традиційною боротьбою МНТК з консерваторами в медицині, яка перейшла до нього у спадок від Святослава Федорова. того теж "гнобили все життя" за прихильність прогресу. ЗМІ висувають версію, що Христо Тахчиди постраждав через те, що він не прагнув налагоджувати добрі стосунки з Тетяною Голікової, близькість до якої забезпечують підлабузництво, догоджання і спільні фінансові махінації з бюджетними грошима.

Колеги підтримали Христо Тахчиди, почавши збір підписів на його захист на сайті установи . У розміщеному там зверненні наголошується, що звільнення професора Тахчиди "ставить всесвітньо відоме установа на межу руйнування". Як стало відомо газеті "Московские новости" , Місце Христо Тахчиди може зайняти заступник голови комітету Держдуми з охорони здоров'я, член генради "Єдиної Росії" Олександр Чухраєв.

Прострочені ліки, незареєстрована лазня і авіаквитки: претензії МОЗ до клініки і її директору

Як говориться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я, що надійшов у четвер в "Інтерфакс", рішення не продовжувати трудові відносини з виконуючим обов'язки директора установи Христо Тахчиди прийнято після аналізу масових скарг пацієнтів на незаконне стягування грошей, колективних скарг співробітників, результатів перевірки діяльності МНТК "Мікрохірургія ока" імені академіка Федорова і в зв'язку з небажанням керівництва виправляти всі виявлені недоліки. Комісія встановила "факти регулярного і масового стягнення грошей з пацієнтів, що мають напрямок на безкоштовне лікування". У повідомленні вказується, що, зокрема, в 2009 році за рахунок ОМС в установі пролікували тільки 26% пацієнтів.

За даними відомства, пацієнти скаржилися на стягування плати за медичну допомогу, яка повинна надаватися безкоштовно, використання бренду МНТК "Мікрохірургія ока" для ведення комерційної діяльності та продажу товарів і послуг через підлеглі керівництву компанії. Також комісія МОЗ, провівши в минулому році перевірку в МНТК "Мікрохірургія ока" імені академіка Федорова і його підрозділів в регіонах, встановила, що медична допомога центром виявлялася неякісно, ​​а при проведенні операцій нібито використовувалися прострочені (від 5 до 10 років) ліки і медичні вироби.

Як стверджують в МОЗ, пацієнтів МНТК змушували платити за проведення оперативного лікування, на яке вони мали напрямок за рахунок бюджетних коштів. Суми додаткових виплат становили від 30 000 рублів і вище. В даний час до 65% бюджету установи формується за рахунок виплат від пацієнтів, включаючи виручені кошти від оплати послуг і витратних матеріалів самими пацієнтами, констатували у відомстві.

В установі були зафіксовані масові відмови в наданні високотехнологічної медичної допомоги, йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я. Обсяги виконаної високотехнологічної медичної допомоги склали від 43,3% до 57,8% від планових показників за різними філіям. Кількість операцій по найбільш трудомістким і вимагає тривалого курсу стаціонарного лікування - трохи більше 1%. У комісії прийшли до висновку, що в клініці проводилося подвійне фінансування надання одних і тих же медичних послуг за рахунок коштів пацієнтів, страхових компаній і бюджету.

Комісія також виявила, що установі належать численні "непрофільні активи" - наприклад, стайні, манеж, лазні, цех по переробці молока, корівник, пекарня, теплиця. Хоча деякі з цих активів потрапили в підпорядкування клініки давно, до сих на них не були оформлені відповідні документи.

Крім того, встановлено, що установа через афілійовані компанії надає послуги з продажу авіаквитків і веде іншу комерційну діяльність, в ході якої частина грошей, отриманих МНТК, перекладається в приватні компанії, повідомляє міністерство. У регіонах при філіях центру також створено комерційні організації з різних напрямків з оборотом в мільйони рублів, вказується в повідомленні.

Члени комісії, що проводила перевірку, виявили і факти виплати незаконних премій чолі МНТК Христо Тахчиди. За їх даними, в минулому році професор з порушенням закону отримав понад 1 млн рублів в якості преміальних. Також понад 600 тис. Рублів він незаконно отримав за закінчення терміну дії трудового договору, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

За відомостями відомства, частина закупівель, проведених МНТК, проходили в обхід конкурсних процедур без проведення торгів.

Комісія виявила, що в філіях установи виявляються непрофільні послуги, гроші за які ніде не враховуються. Так, в Калузькому філії проводилися операції по естетичної пластичної хірургії - ліпосакції і пластиці молочної залози.

Керівництво МНТК "Мікрохірургія ока" імені академіка Федорова також звинувачують в опорі роботі комісії МОЗ та відмову в доступі до всіх звітних документів як самої установи, так і численних комерційних організацій, створених під егідою керівництва.

Незважаючи на те, що результати перевірки минулого року були передані начальству клініки, порушення були усунуті лише частково, відзначають у відомстві.

У повідомленні Міністерства охорони здоров'я РФ наголошується, що після трагічної смерті Святослава Федорова в створеному ним установі "з'явилися тенденції до переваги комерційних інтересів над інтересами пацієнта і розвитком науки".

Христо Тахчиди очолив МНТК "Мікрохірургія ока" в 2001 році. В цьому році установі, заснованому академіком Федоровим, виповнилося 25 років. Центр включає головну організацію в Москві і 11 філій в великих містах Росії. Хірурги МНТК "Мікрохірургія ока" виконують більше 60% всіх високотехнологічних мікрохірургічних офтальмологічних операцій в країні. Щорічно в клініках комплексу лікуються понад 350 тисяч осіб.

Христо Тахчиди: "Боротьба дісталася мені від Федорова у спадок"

Сам відправлений у відставку Христо Тахчиди вважає, що він став жертвою боротьби з офіційними органами, яка дісталася йому у спадок від його попередника Святослава Федорова. "Його гнобили все життя за те, що він намагався рухати прогрес, ну, і у спадок перейшло до мене", - пояснив професор в інтерв'ю "Російській службі новин" .

За словами доктора, йому особисто ніхто не пояснив, з якої причини з ним було припинено трудовий контракт. Як пояснив Тахчиди, його контракт як виконуючого обов'язки глави центру не має терміну, проте його дія закінчується до призначення гендиректора, яке має відбутися 22 листопада 2011 року.

Про те, хто прийде йому на зміну, професору невідомо. Христо Тахчиди назвав рішення міністра Голікової про звільнення "дивним". "Успішно розвивається організація, з хорошими, динамічними показниками в усіх аспектах, за 10 років ми практично потроїли обсяг обстеження хворих, подвоїли кількість оперованих, ми збільшили фінансовий оборот в 6 разів, ми збільшили продуктивність в 7 разів. При таких показниках і такій динаміці приймати подібне рішення вельми дивно ", - вважає він.

За словами професора, за два роки, поки він вважає в.о. глави МНТК, з ним ніхто жодного разу не розмовляв - ні міністр, ні заступник міністра, ні керівники департаментів МОЗ. "При цьому щорічно проводились колосальні перевірки, які нічого суттєвого не знайшли", - підкреслив Тахчиди.

Як вважає професор, на його відставку могли вплинути три чинники. Перш за все, конкурентна боротьба між старою офтальмологією і сучасної, що дісталася йому від Федорова. "Це один з прийомів того, як прибрати конкурента, - це краще зруйнувати організацію, яка рухається попереду", - пояснив Христо Тахчиди. Також проти нього могли озброїтися ті, кому він завадив "дограбувати власність" МНТК після смерті Федорова. "Шляхом судів, це більше 20 арбітражних і кримінальних справ я провів, я повернув усе майно, яке було розграбовано до мого приходу", - заявив доктор.

Крім того, на його думку, клініка стала "ласим шматком" для тих, що хотів би стати на чолі "класно налагодженої організації з відмінною системою і хорошим, відремонтованим будівлею, новітнім обладнанням, технологією, збитим кадровим складом і так далі". Як упевнений Тахчиди, на його місце однозначно прийде людина зі сторони, призначений владою.

"МК": Гендиректор поплатився за те, що не хотів підлабузнюватися і провертати фінансові махінації

В газеті "Московський комсомолець" оглядач Ольга Богуславська висуває свої версії того, чому був звільнений Христо Тахчиди. За словами автора статті, сьогодні "самим сильнодіючим засобом вітчизняної медицини стала близькість до міністра охорони здоров'я", яку забезпечують "підлабузництво, догоджання і спільні фінансові пустощі".

"Якщо у вас дістане таланту купити партію комп'ютерних томографів або інший дорогої медичної апаратури в чотири рази дорожче, ніж на ринку, ви можете розраховувати на прихильність в верхах. Там високо цінуються такі здібності. Адже навар від покупки устаткування, придбаного за державні гроші, - найкращий грунт для дружби і плідної співпраці ", - пише Богуславська.

Як приклад вона наводить діяльність НДІ очних хвороб імені Гельмгольца під керівництвом головного офтальмолога МОЗ Володимира Нероева. Там, за відомостями автора статті, ексимерний лазер для корекції дефектів оптики, оцінюваний приблизно в 450 тисяч доларів, був придбаний майже за мільйон доларів. "Чи потрібно пояснювати, хто бере участь в розділі цієї видобутку?" - задає риторичне питання Богуславська.

За її відомостями, директор МНТК Тахчиди торгувався за кожну бюджетну копійку, щоб спрямувати кошти на розвиток новітніх технологій та лікування хворих.

Як зазначає журналістка, коментуючи новину про можливе призначення на місце Христо Тахчиди єдинороса Олександра Чухраева, хоча в його біографії немає ні слова про очні хвороби, це не завадить йому стати на чолі МНТК. "Виходить, що, на думку міністра, керівником МНТК повинен, нарешті, стати однопартієць і підприємець. Якщо охороною здоров'я Росії може керувати фінансист, чому МНТК повинен керувати визнаний у всьому світі офтальмолог Тахчиди? Тут потрібні інші таланти", - резюмує автор статті.

Нагадаємо, що діяльність Тетяни Голікової на посаді міністра охорони здоров'я неодноразово піддавалася критиці як в ЗМІ, так і з боку деяких її колег. особливо різкі зауваження на адресу Голікової звучали з вуст відомого дитячого хірурга Леоніда Рошаля. Президент некомерційного партнерства "Національна медична палата", виступаючи навесні на Всеросійському форумі медпрацівників, розкритикував роботу Міністерства охорони здоров'я. Зокрема, він заявив, що "це біда, що в Мінздоровсоцрозвитку немає жодного нормального досвідченого організатора охорони здоров'я". лікар піддав критиці дії МОЗ щодо скорочення нізкозагруженних клінік і фельдшерсько-акушерських пунктів, по зростанню витрат на лікарів загальної практики без додаткового фінансування вузьких фахівців.

Через деякий час колектив міністерства опублікував в інтернеті відкритий лист до прем'єра Володимира Путіна, в якому закликав його захистити відомство від нападок Рошаля. Глава Мінздоровсоцрозвитку Тетяна Голікова підтримала своїх колег.

Однак все це не збентежило хірурга, і на відкритті IV Петербурзького медичного форуму в кінці травня він оцінив роботу Міністерства охорони здоров'я на чолі з Тетяною Голікової на "трієчку" . Леонід Рошаль висловив думку, що очолювати російську систему охорони здоров'я повинен професійний медик, натякнувши таким чином на економічну освіту міністра Голікової. влітку Рошаль продовжив сперечатися з Міністерством охорони здоров'я з приводу прийняття закону про охорону здоров'я.

Quot;Чи потрібно пояснювати, хто бере участь в розділі цієї видобутку?
Якщо охороною здоров'я Росії може керувати фінансист, чому МНТК повинен керувати визнаний у всьому світі офтальмолог Тахчиди?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online