Настільні ігри для дітей 5-6 років (14 ідей) для дівчаток і хлопчиків

  1. Розвага з користю
  2. Як обрати?
  3. тільки кращі
  4. ігри 5+
  5. «Аліас» для малюків - розвиток мовлення
  6. «Скрабл Джуніор» - розвиток мовлення
  7. «Хамелеон» - реакція і пам'ять
  8. «Сплеш Атак» - реакція і уважність
  9. «Вгадай, хто ти?» - логіка і мова
  10. ігри 6+
  11. «Швидкісний Танграм» - логіка
  12. «Халлі Галлі» - усний рахунок
  13. «Сюрпризи» - пам'ять
  14. «Медвед» - реакція та увага
  15. «Сирний замок» - просторова уява
  16. 3 гри для моторики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Короткий огляд популярний настільних ігор для дітей 5-6 років. Хороша настолко може не тільки розважити між нудними заняттями, а й послужити ...

[Ads-for-wp ads-id = "9184"] [ads-for-wp ads-id = "9157"] [ads-for-wp ads-id = "9158"]

Відкривати дитині світ настільних ігор можна вже з 3-4 років. У цьому віці він вже здатний підкоритися простим правилам, у нього зароджується дух суперництва і бажання перемагати. Але справжній інтерес до настільних ігор зазвичай з'являється пізніше, років до п'яти. Зрілість розумових процесів, вміння довго зосереджуватися і планувати дії роблять настільні ігри більш доступними для розуміння, перетворюючи дітей 5-6 років в азартних гравців.

Зрілість розумових процесів, вміння довго зосереджуватися і планувати дії роблять настільні ігри більш доступними для розуміння, перетворюючи дітей 5-6 років в азартних гравців

Розвага з користю

У цьому віці дітлахи вже щосили готується до школи, освоюючи перші елементи письма, читання, усний рахунок. Гарна настільна гра здатна не тільки розважити між нудними заняттями, а й послужити засобом навчання, стати джерелом знань.

Більшість ігор орієнтоване на формування основних психічних процесів - пам'яті, мислення, уваги та ін. Але є видання з більш вузькою спрямованістю, які:

  • навчають рахунку, грамоті, нотної азбуки;
  • знайомлять з особливостями навколишнього світу, розширюють знання про предметах і явищах;
  • дозволяють наблизитися до художніх творів і елементам народної творчості;
  • прищеплюють основи безпечної життєдіяльності, знайомлять з правилами дорожнього руху і т. д.

Складаючи пазли, пересуваючи фішки і пластинки, перетасовуючи картки, дитя включає в роботу дрібну моторику рук. А від її розвитку безпосередньо залежить функціонування багатьох областей мозку, особливо відділи, що відповідають за мову.

Крім розвиваючих функцій, настільні ігри вчать хлопців взаємодіяти з іншими гравцями - поступатися, знаходити компроміси, працювати в команді. Ці комунікативні якості обов'язково стануть в нагоді дитині в першому класі.

Як обрати?

Включити мимовільне увагу і пам'ять може лише об'єкт, який дійсно цікавий дитині. А значить, ігри потрібно підбирати, відштовхуючись в першу чергу від уподобань самого гравця. Одні діти вважають за краще лото або доміно, іншим більше подобаються стратегії або «дії».

При виборі ігрових наборів для дошкільнят зверніть увагу на їх безпеку (без ріжучих і колючих кутів, із закритою батарейкою), якість виготовлення і то, на скільки учасників він розрахований. Останній критерій особливо важливий, якщо сім'я невелика.

А що з приводу статі? Чи потрібно хлопчикам і дівчаткам купувати різні ігри? Дійсно, до 5-6 років хлопці нерідко розділяються на два табори. Настільна гра допоможе їх об'єднати у дворі або на дитячому святі. А якщо хочеться виділити інтереси підлог, подаруйте хлопчакам «Морський бій 2.0» або карти «Уно Тачки; дівчинки ж оцінять «Курочок наседок» або «Русалоньку».

тільки кращі

При покупці настільної гри для свого чада батька цікавить в першу чергу її розвиваючі функції і потенційна корисність. Але хороших ігор багато, тому простіше орієнтуватися на ті, що стали хітами в своїй категорії.

ігри 5+

Вікові обмеження в настолко (як називають настільні ігри їх цінителі) досить умовні, адже діти 5 і 6 років відрізняються по розвитку і здібностям. Проте сильно порушувати правило вікового цензу не варто, інакше дитині буде нецікаво грати.

«Аліас» для малюків - розвиток мовлення

Це ціла серія видань для гравців різного віку та інтересів, але всі вони об'єднані спільною метою - командам учасників потрібно швидко пояснювати слова. Чим більше понять буде вгадано на час, тим ближче перемога.

У версії для малюків завдання не тільки записані, але і намальовані, що дозволяє виконувати завдання і тим дітям, що ще не вміють читати. Відрізняється вона і простотою слів.

Дитячі картки «Аліас» можуть допомогти і в вивченні мов. Дошкільнята навчаються точно характеризувати предмети, замінюючи однокореневі слова іноземними. Це допомагає поповнити словниковий запас і відточити навик розмовної мови.

Хочете в ненав'язливій формі почати з дитиною вивчення мови? Допоможуть розроблений Lexico junior набір карток «Вчимо слова», настільні ігри «Лого 7», Зверобукви English, «Цікаві картки Actions.

«Скрабл Джуніор» - розвиток мовлення

Крім класичного варіанту Scrabble, де потрібно букви збирати в слова, є і спрощена версія для малюків на іншій стороні дошки. Там літери викладаються на вже існуючі слова (за принципом лото). Очко отримує той учасник, який закінчує слово.

Для дітей такої «Скрабл» хороший тим, що допомагає запам'ятати алфавіт і написання слів.

«Хамелеон» - реакція і пам'ять

Таке незвичайне назва настолко отримала за рух руки, яке здійснюють гравці. Як тільки на полі з'являється картка з одним з трьох елементів, зображених на карті гравця, він повинен швидко накрити її рукою. Є і картка з назвою «Хамелеон», яка дозволяє замінити відсутній в наборі символ.

На дитячому святі або просто в колі сім'ї учасники ніколи не зупиняються на одній партії і грають знову і знову. Така розвага допомагає розвивати сталий і довільне увагу, включає в роботу мислення. Юним гравцям доводиться утримувати в голові символи своєї картки і вже зібраних наборів, що є хорошим тренуванням зорової пам'яті.

«Сплеш Атак» - реакція і уважність

Ця настолко відрізняється від інших повною відсутністю ігрового поля - тільки рибки і кубики. Дерев'яні фігурки рибок відрізняються за кольором і геометричного малюнка на черевці. Після кидка кубиків, один з яких визначає колір, інший - геометричну фігуру, потрібно швидко дізнатися і схопити рибку. Виграє той, хто «з'їсть» три рибки.

Є й хижаки - піраньї. Вони теж поїдають рибок. Але схопити їх з криком «Піранья!» Можна, лише коли випадають ознаки вже з'їденої рибки. Гучна і азартна «Сплеш Атак» змусить малюків бути уважними і швидкими, навчить зіставляти колір і форму.

«Вгадай, хто ти?» - логіка і мова

Учасники надягають на голову обручі, які входять в комплект, в них вставляються картки з зображенням. Мета учасників - за допомогою навідних запитань дізнатися, що за предмет намальований на їх зображенні.

Так діти вчаться правильно формулювати питання, відбувається розвиток логічного мислення.

ігри 6+

Складно сказати, що ігри для дітей 6 років сильно відрізняються від наборів для п'ятирічок, адже за рік розвиваючі та навчальні завдання не особливо змінюються. І все ж на упаковці цих популярних настолок виробник вказав «шість +».

Тематичний матеріал:

«Швидкісний Танграм» - логіка

Удосконалена версія давньої східної головоломки. У наборі - 4 комплекти геометричних фігур і картки із завданнями. Завдання учасників - зібрати з фігурок зображення на зображенні швидше своїх суперників.

Логіка, просторове мислення, комбінування - про користь «танграма» говорити можна довго. Але якщо в поодинці збирати геометричну мозаїку діткам буває нудно, то обіграти маму з татом вони раді завжди.

«Халлі Галлі» - усний рахунок

Уміння рахувати, складати і віднімати в межах 10 стане у пригоді кожному майбутньому першокласнику. Освоїти початкові навички усного рахунку можна в цікавій настільній грі на уважність і реакцію - «Халлі Галлі».

У набір входить колода карт, на яких намальовані фрукти, і дзвінок. Завдання учасників - вважати фрукти на відкритих картах і швидко здійснювати виклик в дзвінок, як тільки набереться 5 однакових фруктів.

«Сюрпризи» - пам'ять

Разом з казковими ельфами хлопцям доведеться зібрати іграшки для подарунків. Картки з іграшками викладаються сорочками вгору. Гравцям необхідно знайти серед них ті, що є в «списку бажань» (іноді і в певному порядку).

Набір карток з подарунками розроблений таким чином, що їх без праці запам'ятають навіть маленькі діти. І все ж для зовсім юних гравців передбачений спрощений геймплей, де замість 16 збирається лише 9 іграшок.

Барвисто оформлений набір карток є відмінним помічником для розвитку пам'яті та уваги, адже протягом усього раунду, а їх 16, дитині доводиться утримувати в голові зображення багатьох предметів.

«Медвед» - реакція та увага

«Медвед» чимось нагадує «Доббль» (див. Статтю: Цікаві настільні ігри для всієї родини ). Тільки вона більше адаптована для дітей.

Учасники по черзі відкривають свої карти, на яких зображені хитромудрі малюнки. Коли на столі виявляються два однакових зображення, потрібно швидко схопити поліно. Так, даний поліно! Воно, як і кедрова шишка, йде в комплекті з картками. Виграти, тобто скоріше позбутися від своїх карт, може тільки самий уважний і спритний. Адже, мало схопити поліно - потрібно швидше суперника порівняти зображення, а вони не такі вже й прості.

«Сирний замок» - просторова уява

Гра дивує своїм оформленням. Це не просто поле з фішками або колода карт - це справжній багаторівневий замок з підземеллям і дахами. Гравці управляють фігурками мишок, яким необхідно зібрати якомога більше сиру. Готувати пастку сусідові, стежити за пересуванням сирних тайлів і знайти сир - для таких завдань будуть потрібні талант стратега, хороша пам'ять і концентрація уваги.

3 гри для моторики

Будь-які маніпуляції з ігровим матеріалом включають в роботу моторику рук. Але є настільні ігри, що вимагають особливої ​​концентрації і точності рухів, які поряд з іншими обов'язково повинні бути в дитячій ігротеці.

  1. «Бамболео». Ця настолко на балансування розрахована для хлопців, яким вже виповнилося шість років. Але вікові обмеження не важливі. Головне - точність рухів і спритність рук. На диску викладені дерев'яні фігурки. Гравці по черзі повинні знімати їх так, щоб диск не перекинувся.
  2. «Сплеш». Зазвичай в іграх на балансування потрібно уникнути падіння конструкції, але тільки не в цій! Тут дерев'яні фігурки, з яких будується вежа, дають гравцеві суперники, підступно підсовуючи самі невідповідні блоки. Є й правило - кожна фігурка повинна збігатися з попередньою за кольором або формі.
  3. «Мікадо». Дерев'яні палички з різнобарвною розміткою збираються в пучок або кладуться купкою на стіл. Завдання гравців - акуратно витягувати по одній паличці, щоб вони не розсипалися.

До слова, «Мікадо» популярна не тільки серед дітей. Часто її шанувальниками є люди, чия робота залежить від точності рухів їх пальців (хірурги, наприклад).

Не нехтуйте настільними іграми і пам'ятайте, що це не тільки відмінний засіб для розвитку і навчання дитини. Перш за все, це прекрасний привід для спілкування і єднання з близькими людьми, без якого неможливий гармонійний дорослішання юної особистості.

Як обрати?
А що з приводу статі?
Чи потрібно хлопчикам і дівчаткам купувати різні ігри?
Хочете в ненав'язливій формі почати з дитиною вивчення мови?
«Вгадай, хто ти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online