Регіональний материнський капітал в 2019

  1. 1. Що таке регіональний материнський капітал
  2. Хто має право на регіональний капітал
  3. 2. Чим регіональний мат капітал відрізняється від «звичайного»
  4. приклад
  5. 3. Як отримати сертифікат на регіональний сімейний капітал - умови і покрокова інструкція
  6. Крок 1. Збір документів
  7. Крок 2. Подача заяви
  8. Крок 3. Очікування рішення і отримання сертифікату
  9. 4. На що витратити регіональні виплати при народженні дитини - ТОП-5 популярних способів
  10. Спосіб 1. Поліпшення житлових умов
  11. Спосіб 2. Оплата освіти
  12. Спосіб 3. Придбання землі
  13. Спосіб 4. Лікування дитини
  14. приклад
  15. Спосіб 5. Купівля автомобіля
  16. 5. Чи можна легально перевести в готівку регіональний мат капітал в Москві
  17. 6. Шахрайство з регіональним мат капіталом - як не стати жертвою обману
  18. 7. Висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як отримати і витратити регіональний мат капітал в 2019? Яка сума регіональних виплат при народженні дитини? Чи можна в Москві законно перевести в готівку регіональний сімейний капітал?

Ласкаво просимо на сайт «ХітёрБобёр.ru»! Вас знову вітає Едуард Стембольскій, економіст і постійний експерт сайту.

Ми продовжуємо добірку статей, присвячених материнському капіталу. Тема нової публікації - регіональний сімейний капітал, його отримання і використання.

Матеріал буде цікавий всім батькам, у яких народжується друга, третя або наступна дитина, а також сім'ям, які тільки планують заводити дітей.

Друзі, ми починаємо!

Як отримати і витратити регіональний мат капітал в 2019

1. Що таке регіональний материнський капітал

Державну підтримку федерального рівня мають право отримати батьки (громадяни Росії), які народили або усиновили другого або наступної дитини пізніше 01.01.2007.

Розмір допомоги становить 453 026 руб. Сума не видається на руки і може бути витрачена тільки на певні потреби.

Про федеральному материнський капітал можна почитати в окремій статті нашого журналу.

Крім єдиного державного заохочення сімей, працює програма регіонального материнського капіталу (для стислості - РМК). Керівництво суб'єктів РФ вправі виділяти додаткові кошти з бюджету для матеріальної підтримки дітей і батьків.

Власні програми регіонального сімейного капіталу працюють майже в усіх областях, округах і краях РФ. Спеціальні проекти розробляються також в містах федерального значення - в Москві, Петербурзі, Севастополі.

Регіони мають право визначати:

  • умови отримання додаткових коштів;
  • суму допомоги;
  • список напрямків для розпорядження коштами.

Дані пункти в чому залежать від рівня соціального і економічного розвитку суб'єкта і добробуту його жителів.

Хто має право на регіональний капітал

В даний час на території Росії діє близько 70 регіональних програм. У більшості регіонів батьки отримують право на разову допомогу в установленому розмірі після народження третьої (іноді другого) дитини.

Регіональна програма була запущена в 2011 році. Всі батьки, у яких дитина народилася після 01.01.2011 року, мають право на отримання сертифіката на обласний (іноді його називають також крайової або губернаторський) капітал на додаток до федерального.

Хто конкретно може претендувати на допомогу:

  • Матері, які народили або усиновили другого (третього або наступного) дитини в обмежені законом терміни;
  • Чоловіки, які є єдиними батьками або усиновлювачами дитини.

Згідно із законодавством, отримати сертифікат можна в будь-який час після народження дитини (строки звернення до відповідних органів не регламентовані). Скористатися посібником можна тільки після триріччя малюка, на якого оформлений регіональний капітал.

2. Чим регіональний мат капітал відрізняється від «звичайного»

Основна відмінність регіональної програми від федеральної - в джерелі фінансування. «Звичайний» сімейний капітал - це активи гроші з федерального бюджету. Регіональні дотації - це кошти області, краю або міста, якими розпоряджаються місцеві влади.

Відрізняються також суми допомоги. Розмір федерального МСК - 453 026 рублів. Ця сума строго регламентована і однакова для всіх сімей від Калінінграда до Хабаровська. Розмір регіональних виплат визначається безпосередньо на місцях.

Місцеві органи влади визначають також напрями використання маткапіталу. В цілому способи витрачання допомоги в різних регіонах аналогічні, але є і відмінності, іноді досить значні.

приклад

В Іванівській області сім'я отримує одноразову виплату в 53 000 рублів і може розпоряджатися грошима на будь-які потреби.

У Калінінграді розмір дотацій становить 100 тис. Руб., І витрачати ці гроші можна на покупку житла, освіту дитини, придбання автомобіля.

У Мордовії посібник на третю дитину становить 123 000 рублів, а на четвертого малюка - ще 148 тисяч. Витратити кошти можна на поліпшення умов житла або на освіту дітей.

Регіональні програми фінансування сімей з двома і більше дітьми стали відповіддю на пропозицію президента підтримати на місцях федеральний проект МСК.

Державна допомога, хоча і становить майже півмільйона рублів, все-таки не може покрити всі витрати сімей в умовах економічної нестабільності в країні. 100-150 тисяч додатково до допомоги - непогана підмога в придбанні житла або рішенні інших нагальних проблем російських сімей.

У деяких регіонах допускається використання РМК до досягнення трирічного віку. Таке право надається батькам, яким потрібно терміново внести гроші за іпотечний кредит або погасити позику, взятий на будівництво (реконструкцію) будинку.

У таблиці нижче я наочно порівняв федеральний і регіональний материнський капітал

3. Як отримати сертифікат на регіональний сімейний капітал - умови і покрокова інструкція

В основному умови отримання регіонального сертифіката аналогічні таким при видачі «звичайного» документа на право розпорядження державними коштами.

Особливих складнощів з отриманням сертифікату у тих, хто має на нього законне право, не виникає. Оформляється документ в регіональних відділеннях органів соцзахисту.

Мамам зовсім не обов'язково бігти в цю організацію відразу після пологів. Терміни оформлення документа не обмежені. Допускається також присутність довіреної особи, а не самого батька. У цьому питанні влада йде назустріч сім'ям.

Далі - покрокова інструкція по отриманню сертифікату.

Крок 1. Збір документів

Якщо батьки вже отримували федеральний мат капітал після народження 2-го дитини, вони повинні знати, які документи потрібні для оформлення сертифіката.

У списку присутні такі пункти:

  1. Паспорт заявника.
  2. Свідоцтва про народження всіх дітей в сім'ї.
  3. Свідоцтво про усиновлення (якщо воно має місце).
  4. Страхове пенсійне свідоцтво.

Допускається надання документів у вигляді копій, оскільки оформлення сертифіката триває близько місяця. Мешканці віддалених селищ можуть надіслати документи поштою.

На нашому сайті є докладна стаття, як оформити материнський капітал .

Крок 2. Подача заяви

Заява складається за встановленою формою. Важливо надати повні та достовірні відомості щодо складу сім'ї, місця проживання і прописки, статусу заявника.

Заявка подається разом з копіями документів. Підписи на заяві повинні належати безпосередньо особі, на яке видається іменний сертифікат.

Крок 3. Очікування рішення і отримання сертифікату

Перевірка справжності документів і фактів, наданих заявником, займає в середньому 3-4 тижні.

За цей час співробітники фонду зобов'язані перевірити, чи не залучався заявник до відповідальності за протиправні діяння щодо дитини, чи не мав місце факт позбавлення батьківських прав. Перевіряються також відомості про інших наданих в заяві даних.

Відповідно до підсумків перевірки співробітники виносять рішення про видачу сертифіката. Потрібно розуміти, що сам документ лише надає право на розпорядження регіональними засобами, але не має на увазі отримання готівки.

4. На що витратити регіональні виплати при народженні дитини - ТОП-5 популярних способів

Куди направити кошти регіонального мат капіталу? Питання, актуальний для всіх сімей, які отримали право на отримання допомоги.

Зазвичай при появі третьої дитини особливо актуальним стає питання про розширення житлоплощі.

Житлові потреби - найпоширеніший напрямок використання бюджетних коштів. Це не дивно, з огляду на брак доступного і комфортного житла для сімей в великих містах.

Крім придбання (будівництва або реконструкції) квартир і будинків, «губернаторські» гроші витрачають на освіту, розвиток і навчання дітей. В окремих регіонах можна придбати автомобіль на регіональні сімейні активи, купити меблі та техніку для всієї родини.

Розглянемо п'ять найпопулярніших способів розпорядження регіональним мат капіталом.

Спосіб 1. Поліпшення житлових умов

Як вже говорилося вище - це найпопулярніший спосіб використання бюджетних коштів.

Є кілька способів поліпшити за допомогою регіональних грошей своє житлове становище:

  • купити квартиру, будинок або свій котедж;
  • побудувати будинок власними силами або за допомогою підрядників;
  • провести реконструкцію будинку;
  • взяти позику (іпотеку) під мат капітал на покупку квартири в новобудові або придбання житла на вторинному ринку.

У деяких областях Росії можна отримати гроші на житлові потреби до 3 років.

Купівля квартири на вторинному ринку має певні нюанси: не всякий власник нерухомості згоден отримувати частину коштів відрахуваннями з місцевого обласного бюджету.

Ситуація ускладнюється тим, що рішення про переведення грошей працівники органів соцзахисту виносять не відразу, а через 1-2 місяці. Детальна інструкція про те, як купити квартиру вже є на нашому сайті.

Ті ж труднощі виникають при покупці будинку. Деякі власники сертифіката вирішують питання шляхом одноразової позики в банку: цими засобами вони розраховуються з продавцем, після чого повертають борг у фінансову компанію з рахунку маткапіталу.

Деякі власники сертифіката вирішують питання шляхом одноразової позики в банку: цими засобами вони розраховуються з продавцем, після чого повертають борг у фінансову компанію з рахунку маткапіталу

При будівництві і реконструкції є два варіанти використання державної допомоги:

  1. Переказати кошти до початку робіт.
  2. Покрити витрати на зведення будівлі або реконструкцію заднім числом.

У другому випадку радимо оформляти всі стадії будівельних робіт документально і зберігати чеки на покупку будматеріалів і оренду обладнання.

Детальніше про будівництві будинку на материнський капітал в спеціальній статті журналу.

Спосіб 2. Оплата освіти

Засоби регіонального МК приймаються в якості оплати в більшості освітніх установ Росії - як державних, так і приватних. Головна умова - вік дитини не повинен перевищувати 25 років.

Оплатити можна не тільки навчання в вузі, а й заняття в музичних і художніх школах, факультативне навчання, послуги приватних дитячих садків та інших навчальних і розвиваючих організацій, якщо у них є відповідна ліцензія.

Спосіб 3. Придбання землі

Купити землю за федеральний мат капітал не вийде, але можна зробити це на регіональні дотації. Правда, таку можливість надають сім'ям далеко не всі області РФ.

Зазвичай покупка земельної ділянки передбачає подальше будівництво на ньому будинку або дачі. Попереджу читачів, що придбати дачу на бюджетні гроші непросто.

Будівля, що купується на кошти регіонального материнського капіталу, має бути повноцінним житловим об'єктом з усіма зручностями і комунікаціями. Так що купити літній дачний будиночок, швидше за все, не вийде.

Спосіб 4. Лікування дитини

Закон передбачає використання федеральних бюджетних коштів тільки на реабілітацію дітей-інвалідів. Обласні та крайові гроші можна направляти на інші види лікування, в тому числі, високотехнологічні методи терапії в профільних медичних центрах.

Перерахувати кошти за платні лікувальні процедури і послуги можна не у всіх регіонах РФ. Серед суб'єктів, що допускають таке використання фінансів, - Калмикія, Комі, Хакасія, Приморський і Хабаровський краї, Воронезька, Новгородська, Ростовська області та кілька десятків інших країв і округів.

приклад

Примітно, що в деяких областях (наприклад, в Якутії) кошти можна направити на високотехнологічне і санаторно-курортне лікування за межами регіону.

У республіці Комі батьки і діти мають право щороку одержувати разові виплати в розмірі 25 000 рублів на санаторне лікування (включаючи проїзд до місця надання послуг).

Допомога надається при наявності офіційних медичних показань, наданих співробітникам органів соцзахисту за встановленою формою.

Спосіб 5. Купівля автомобіля

Купити машину за власний кошт обласного (окружного чи крайового) бюджету можна тільки в деяких регіонах. Зокрема, така можливість є у жителів Калінінградської і Новосибірської областей.

Придбати авто вітчизняного виробництва на регіональні гроші мають право сім'ї, в яких третій (або наступна дитина) з'явився на світ після 01.01.2011. При цьому сумарний дохід сім'ї не повинен перевищувати обласної прожитковий мінімум більш ніж в 3,5 рази.

У зазначених областях купити на дотації регіону можна не тільки авто, але і меблі, а також інші товари тривалого користування - наприклад, побутову техніку, комп'ютери і електроніку.

5. Чи можна легально перевести в готівку регіональний мат капітал в Москві

Правила використання сертифіката однакові для столиці і населених пунктів з обласним статусом. Ці правила не дозволяють перетворити регіональний капітал в живі гроші.

Іншими словами, витратити фінанси, забезпечені сертифікатом, можна тільки на встановлені законом потреби. Перенаправлення коштів здійснюється шляхом банківського переказу.

Переказати гроші можна на рахунку:

  • банківських установ;
  • продавців квартир і будинків;
  • будівельних організацій;
  • лікувальних, профілактичних, освітніх установ.

Допускаються переклади по інших напрямках, передбачених законом. Всі інші транзакції вважаються злочинними: за їх здійснення залучаються до відповідальності і власники сертифіката, і ініціатори незаконного переведення в готівку.

6. Шахрайство з регіональним мат капіталом - як не стати жертвою обману

Хоча регіональний материнський капітал являє собою безготівкові кошти, які бажають незаконно скористатися бюджетними активами більш ніж достатньо.

Шахрайства з крайовими (обласними) грошима так само поширені, як і афери з федеральним МСК. Найбільш поширений спосіб обману - фіктивні посередницькі послуги з оформлення іпотеки (позики) в банку або «допомогу» в переведенні в готівку РМК.

Щоб не стати жертвами шахраїв, раджу дотримуватися простих рекомендацій:

  • всі операції з маткапіталом виконуйте при безпосередній участі органів соцзахисту;
  • не укладав угоди з компаніями з сумнівним статусом, а також з фірмами, про яких немає ніяких виразних відомостей в офіційних джерелах інформації;
  • не користуйтеся послугами приватних осіб, що пропонують перевести в готівку маткапітал за певні відсотки.

Нерідко самі власники сертифіката стають ініціаторами злочинних операцій. Зокрема, на гроші регіонального капіталу купується житло у знайомих і родичів, купуються квартири за свідомо завищеними цінами або житлоплоща, непридатна для проживання.

Все шахрайські операції з залученням коштів регіонального і федерального МСК караються за законом і мають статус кримінально караних діянь. Менше, що загрожує організаторам афер - повернення коштів у бюджет і виплата штрафу.

Змова з третіми особами з метою здійснення злочинних маніпуляцій з сімейним капіталом карається 5 роками примусової праці або позбавленням волі на такий же термін.

Організація злочинної групи з метою обману (підбурювання) власників сертифіката тягне за собою мільйонні штрафи і ще більш тривалі терміни тюремного ув'язнення.

Рекомендую до перегляду відео по темі регіонального маткапіталу.

7. Висновок

Шановні читачі, час підвести підсумки. Регіональний материнський капітал доступний практично всім громадянам Росії, які мають більше однієї дитини. Різні суб'єкти федерації розпоряджаються дотаціями на свій розсуд, а значить, і можливості власників сертифікатів в різних регіонах відрізняються.

Перед оформленням сертифіката я раджу батькам заздалегідь дізнатися все про напрямки та умови використання бюджетних коштів.

Бажаю нашим читачам успіху в отриманні і використанні державних дотацій.

Прошу також оцінити дану статтю і залишити коментарі до теми публікації. Заздалегідь дякую!

Яка сума регіональних виплат при народженні дитини?
Чи можна в Москві законно перевести в готівку регіональний сімейний капітал?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online