Протокол без копії

  1. експерт Андрій Євстігнєєв

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мене зупинив даішник, звинувативши у перевищенні швидкості. При цьому він, не до кінця склавши протокол, передав його мені на підпис. Я в протокол записав всі свої претензії, попросив зафіксувати показання свідка (мого пасажира). Для цього мені видали бланк «Пояснення», куди я сам повинен був вносити показання. Копію протоколу на руки не отримав, оскільки повністю його не підписав. Чи має право даішник вносити зміни в такий документ і давати на підпис не до кінця заповнений протокол, а також відмовити в отриманні його копії?

Владислав Н., м Суми

, м Суми

експерт
Андрій Євстігнєєв

Партнер адвокатської контори «Василик і Євстігнєєв», к.ю.н., м Київ

Протокол - основний документ, яким фіксується факт порушення ПДР. Згідно з положеннями ст. 254 КпАП та п. 4.1. Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, затвердженої Наказом МВС № 77 від 26 лютого 2009 року (далі - Інструкція) він складається у двох примірниках (під копірку), один з яких вручається водієві, а другий залишається в справі. Очевидно, що обидва примірники протоколу повинні бути ідентичними за змістом, тому внесення автоінспекторів будь-яких змін до нього після оформлення та вручення водієві незаконно і може навіть розцінюватися як кримінально каране діяння - «службове підроблення» (ст. 366 КК - від штрафу до позбавлення волі до 5 років). До речі, самостійне внесення водієм «правок» в протокол також може мати склад злочину, передбачений ст. 358 КК - «Підробка документів» або «Використання завідомо підробленого документа» (штраф або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років).

Вважаю, що в повному обсязі заповнений протокол давати на підпис даішник не повинен - ​​це випливає з аналізу положень Інструкції. Тому в таких випадках рекомендую перед підписанням документа або наполягти на тому, щоб інспектор ДАІ поставив у всіх незаповнених рядках прочерки або, якщо даішник не заперечує, поставити прочерки самостійно. Якщо автоінспектор не погоджується, відмовтеся від підпису такого документа.

Діюча форма протоколу (додаток № 5 до Інструкції), яка використовується працівниками ДАІ для фіксації адмінправопорушень Правил дорожнього руху, не містить графи, в якій могли б бути відображені пояснення свідків (тільки їх ПІБ та адреса). Тому якщо свідок хоче письмово викласти свою позицію, пунктом 4.2. Інструкції передбачено оформлення окремого документа - пояснень, які долучаються до протоколу. На жаль, норма про надання копії пояснень свідка водієві, щодо якої складено протокол, в Інструкції не передбачена. Однак, виходячи з моєї практики, ви можете зняти з них копію (наприклад, на цифровий фотоапарат або телефон) при ознайомленні з матеріалами справи.

В отриманні копії протоколу вам відмовити не можуть. Більш того, згідно з положеннями процитованої вище ст. 254 КпАП даішник зобов'язаний надати вам таку копію. Вважаю, що відмова в цьому є неправомірним, а значить, дає підстави для скарг і залучення відповідного працівника як мінімум до дисциплінарної відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Андрій Євстігнєєв

Адвокат, Партнер Адвокатської контори «Василик і Євстігнєєв», Кандидат юридичних наукв січні 2005 р з відзнакою закінчив юридичний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (магістр права) в 2005 - 2008 рр. навчався в аспірантурі юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса ШевченкоАдвокат з 2006 г.Партнер Адвокатської контори «Василик і Євстігнєєв» Член президії Всеукраїнської громадської організації Ліга народних адвокатовЧлен Координаційної ради молодих юристів при Міністерстві юстиції України

Інші матеріали автора:

Чи має право даішник вносити зміни в такий документ і давати на підпис не до кінця заповнений протокол, а також відмовити в отриманні його копії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online