Засновники благодійного фонду: хто може бути?

  1. В силу відсутності прямої заборони в законі, засновники вправі увійти до складу органів управління фондом.
  2. Питання про відповідальність засновника благодійного фонду в законодавстві вирішується таким чином.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Благодійні фонди в сучасному світі набули широкого поширення. Їх популярність викликана зростанням соціальної активності громадян. Робота благодійних фондів, перш за все, спрямована на вирішення життєво важливих проблем: підтримку соціально незахищених верств населення (людей похилого віку, матерів - одиначок, дітей - відмовників), лікування та реабілітацію страждають алкогольною чи наркотичною залежністю. Нерідко благодійні фонди створюються для підтримки життя невиліковно хворих.

ЮРИДИЧНА ДОПОМОГА І КОНСУЛЬТАЦІЯ

Нормативною базою, яка регулює діяльність благодійного фонду, є Цивільний кодекс РФ (частина перша); Федеральний закон «Про некомерційні організації» № 7-ФЗ від 12.01.1996 року; Федеральний закон «Про благодійну діяльність та благодійні організації» № 135-ФЗ від 11.08.1995 року.

метою створення благодійних фондів закон називає виключно матеріальне забезпечення суспільно корисних проектів: благодійних, культурних, освітніх, соціальних та інших суспільно корисних проектів. У зв'язку з цим, участь благодійного фонду в господарській діяльності носить строго цільовий характер, який підпорядковується статутним цілям і видам діяльності.

У зв'язку з цим, участь благодійного фонду в господарській діяльності носить строго цільовий характер, який підпорядковується статутним цілям і видам діяльності

У якості засновників благодійного фонду закон називає:

  • юридичні особи;
  • фізичні особи.

Фізичними особами засновниками благодійного фонду можуть бути:

  • повністю дієздатні громадяни РФ;
  • Іностранні громадяни;
  • особи без громадянства, які законно перебувають в Російській Федерації.

Виняток з цього переліку складають особи, щодо яких встановлено порушення законодавства РФ, зокрема, про протидію легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом і фінансуванню тероризму; законодавства про протидію екстремістській діяльності і т.д.

ЯК СТВОРИТИ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД

В силу прямої вказівки в законі органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також державні і муніципальні унітарні підприємства, державні та муніципальні установи не можуть виступати засновниками благодійного фонду.

Важливо!

Що стосується чисельності засновників, то закон в якості мінімальної кількості засновників благодійного фонду встановлює одну особу. Максимальна кількість засновників законом не обмежена.

За своїм правовим статусом благодійний фонд є некомерційною унітарною організацією. На відміну від корпорації, засновники благодійного фонду як некомерційної унітарної організації не стають його учасниками і не мають прав членства.

Засновники власне створюють організацію - благодійний фонд. Формують і затверджують його статут. Роблять добровільні майнові внески. Проходять процедуру державної реєстрації.

Проходять процедуру державної реєстрації

В силу відсутності прямої заборони в законі, засновники вправі увійти до складу органів управління фондом.

Питання про порядок формування органів управління фондом, а також компетенції органів управління вирішується в законі і статуті фонду.

Закон дає право засновнику вийти зі складу засновників і встановлює порядок виходу.

засновники благодійного фонду вправі вийти зі складу засновників в будь-який час без згоди інших засновників. Для виходу зі складу засновників досить направити відомості про вихід в реєструючий орган (податкову інспекцію).

Важливо!

У разі виходу зі складу засновників останнього або єдиного засновника він зобов'язаний до напрямку відомостей про свій вихід передати свої права засновника іншій особі в порядку, визначеному статутом фонду, якщо інше не передбачено в законі.

Правомочності засновника фонду в разі його виходу зі складу засновників припиняються з дня внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Засновник, що вийшов зі складу засновників, зобов'язаний надіслати повідомлення про це фонду в день направлення відомостей про свій вихід зі складу засновників до реєструючого органу (податкової інспекції).

Засновник, що вийшов зі складу засновників, зобов'язаний надіслати повідомлення про це фонду в день направлення відомостей про свій вихід зі складу засновників до реєструючого органу (податкової інспекції)

Питання про відповідальність засновника благодійного фонду в законодавстві вирішується таким чином.

Майно фонду як сказано вище, формується, в тому числі за рахунок добровільних внесків засновників.

Засновники фонду не мають майнових прав по відношенню до створеного ними фонду. Це означає, що майно, передане в якості добровільного внеску, стає власністю фонду. Чинним майном фонду засновники також не має права володіти, користуватися і розпоряджатися. Засновники за загальним правилом не беруть участі в розподілі прибутку фонду, а також майна, що залишилося після задоволення вимог кредиторів.

У зв'язку з цим, взаємна відповідальність фонду і його засновників виключена: засновники не відповідають за зобов'язаннями фонду, а фонд, в свою чергу, не відповідає за зобов'язаннями своїх засновників.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online