В яких випадках благодійна допомога школі законна: відео

  1. «Про це не можна мовчати!»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гість редакції ВХ - координатор компанії «Благодійність в освіті - в законне русло» Олена Нарожна.

«Про це не можна мовчати!»


- Олена, здрастуйте. Мене звуть Михайло Григорович. У мене питання по 101-й школі (Фрунзенський район), де вчиться моя внучка. Класний керівник передала записку: потрібно внести 100 гривень, щоб внучка могла перейти з 9-го в 10-й клас. Чи правомірно це?
- Звичайно, неправомірно. У нас освіту за законом безкоштовне. Таких вимог - за прийом дітей до школи, за переклад з одного класу в інший - не може бути. Це порушення. Я рекомендую відправити письмове звернення до Департаменту освіти міськради, зробивши копію, яка залишиться у вас з відміткою про прийняття. Протягом місяця вам зобов'язані дати відповідь. Про це не можна мовчати. А ви заплатили 100 гривень?
- Звичайно. Інакше будуть тиснути на дитину. До речі, в записці ще зазначено, що треба внести до кінця жовтня ще 350 гривень - на ремонт класу, школи, на прибирання, і т. Д. 99% батьків оплачують.
- Я рекомендую ці факти зафіксувати на папері (від одного або групи батьків) і обов'язково повідомити в Департамент освіти міськради. Як правило, така ситуація складається, тому що батьки мовчать.
- Батьки бояться, що це негативно позначиться на дітях.
- Якщо ви боїтеся, що вашу дитину скривдять, якщо не довіряєте офіційним органам влади - звертайтеся до нас. У нас є група в «Фейсбуці», яка так і називається «Благодійність в освіті - в законне русло» - це рух було створено саме з ініціативи батьків. Ми займається вивченням законодавства, моніторимо ситуацію в школах. Разом з вами будемо звертатися в департамент освіти і як незалежна сторона стежити за ситуацією, щоб ваші дії жодним чином не позначилися на вашій дитині.
Зрозумійте, потрібно змінювати ставлення до себе: якщо батьки хочуть, щоб їх поважали, не потрібно терпіти явища, з якими вони не згодні. Батьки - це теж сторона навчального процесу. Вони мають право звернутися і до вчителя, і до директора, і в органи місцевого самоврядування. І головна мета батьківських комітетів, у яких на даний момент, на жаль, сформувався імідж збирачів грошей, - захист прав їхніх дітей в процесі навчання в загальноосвітній школі. А зовсім не захист директорів шкіл і начальників райвно. А у нас все навпаки.

«Фонд школи» - це фантом


- Здрастуйте, Олено. Мене звати Наталія. Що таке «фонд школи», в який з батьків постійно збирають гроші?
- Шкільні фонди, які на даний момент існують, - законодавчо абсолютно неврегульоване поняття, про них не згадується ні в одному нормативно-правовому документі. Ніде не прописано їх функції, можливість контролю, відповідальність осіб, які розпоряджаються цим фондом. Ви звернетеся до будь-якого директору школи - він не надасть вам ніяких документів, що регламентують «фонд школи», в який ви регулярно здаєте гроші без належного оформлення.
Зате є положення про батьківські комітети загальноосвітніх закладів, згідно з яким ті мають право створювати благодійні фонди відповідно до чинного законодавства, в тому числі займатися контролем і розподілом благодійних внесків. Але батьківський комітет повинен зареєструвати благодійний фонд - тільки тоді він має право займатися збором грошей.
А вчителі і директор не мають право займатися збором коштів.
- Виходить, що батьки взагалі не зобов'язані здавати гроші в «фонд школи» або дитячого садка?
- Звичайно. Відповідно до Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації», благодійність - це добровільна безкорислива допомога. Хочете - платите, не хочете - не платіть. Причому ви маєте право надавати допомогу в тому розмірі, в якому бажаєте, а не в тому, який вам нав'язують. А у наших батьків перевернулося свідомість, оскільки батьківські комітети довго культивували поняття «фонду школи».
Нещодавно я спілкувалася з директором полтавської гімназії. У них вся допомога від батьків проходить через зареєстрований благодійний фонд. У цього фонду є статут, рахунок в банку. Коли виникає в чомусь потреба - директор пише на ім'я голови фонду, а це один з батьків, заяву з проханням надати допомогу на такі-то і такі-то потрібні. І рада фонду вирішує, як вони будуть допомагати, де будуть купувати необхідні товари або послуги ... До речі, в цей фонд можуть перераховувати благодійні внески не тільки батьки, а й колишні учні та члени територіальної громади.

Школа може виживати не тільки за рахунок батьків


- Олена, добрий день. Володимир дзвонить. Скажіть, якщо благодійний фонд не зареєстрований, як правильно повинна оформлятися допомогу школі?
- Є постанови КМУ № 1222 і № 1295, які регламентують порядок прийому благодійної допомоги бюджетними організаціями.
Постанова № 1222 стосується благодійних внесків, які надаються школі у формі грошей. Ці внески повинні бути зараховані на спецрахунок, який є у кожної школи, і інформація про нього повинна бути у відкритому доступі. У вас залишиться квитанція про мобілізовані кошти.
Якщо допомога надається товарами - необхідно написати заяву на ім'я директора школи про те, що ви надаєте таку допомогу. Той письмовим наказом створює оцінну комісію. Якщо є чеки - на їх підставі складається акт оцінки, немає чека - на підставі ринкової вартості. А потім складається акт прийому-передачі майна на баланс школи. Один примірник акта передається в бухгалтерію як підстава, щоб поставити благодійну допомогу на прихід.
- А що це за спецрахунок такий?

- У будь-якому бюджетній установі є два фонди: спеціальний і загальний. Загальний - це фонд, в який надходять гроші з бюджету. А спеціальний - власні надходження бюджетної організації. І коли кажуть, що батьківська допомога - єдине джерело додаткового фінансування школи, це неправда. Спеціальний фонд для того і існує, щоб зараховувалися власні надходження бюджетної установи - наприклад, від здачі в оренду приміщень, від надання платних послуг, від продажу майна (зокрема старих меблів), сюди ж відносяться і благодійні внески. До спеціального фонду зараховують і товари, які благодійна організація надала школі.
- Виходить, що кожен батько, який має намір допомогти школі, повинен перераховувати гроші на цей рахунок?
- Можливий і варіант, коли гроші від батьків збере одна людина, припустимо, теж батько (але тільки не персонал школи) і, згідно з Постановою КМУ № 1222, перерахує їх на рахунок. При цьому, відповідно до ст. 7 п. 4 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (діє з 2012 року), людина, яка здійснює збір коштів на користь школи, повинен діяти на підставі договору про публічному зборі коштів. У договорі вказуються персональні дані того, хто збирає гроші, цілі, відповідальність, порядок звітності і т. Д.
Хоча в Департаменті освіти міськради, як не дивно, у відповіді на наш запит посилаються на старий закон про благодійні організації, який діяв до 2012 року, і де ця норма про необхідність публічного договору для збору коштів відсутня.
- А чи правомірно створення в школах позабюджетних фондів?
- Це заборонено ст. 116 Бюджетного кодексу України.

На що йдуть бюджетні гроші?


- Здрастуйте, мене звуть Анастасія Ігорівна. Олена, скажіть, виділяють чи державний і місцевий бюджети якісь кошти на потреби школи? І на що саме? Чому з батьків постійно збирають на ремонт даху, на підготовку опалювальної системи до сезону - заміну вікон, тестування системи опалення?
- Згідно з Постановою КМУ № 228 (про складання кошторису кожної бюджетної установи), обов'язковими є витрати на оплату праці та господарське утримання будівлі. У міськвно мені уточнили, що господарське утримання будівлі включає тільки комунальні платежі, також обов'язково фінансується харчування.
- А ремонт, виходить, не закладена?
- Взагалі-то, повинні бути закладені. Тому що в Законі «Про загальну середню освіту» сказано, що фінансування навчальних закладів відбувається за рахунок або власника, або засновника. У нас засновник - міськрада, тому це його відповідальність. Але в мерії кажуть, що грошей не вистачає.
- А можуть батьки якось простежити, на що йдуть бюджетні гроші - скільки виділяється конкретній школі, на які цілі і в повній мірі вони реалізуються на ці потреби?
- Закон про доступ до публічної інформації дозволяє кожному громадянину України звернутися до органів влади за інформацією, що знаходиться в їх розпорядженні. Інформація щодо фінансування шкіл якраз в компетенції міської ради.
На сайті міськради в розділі «Публічна інформація» є типова форма запиту. Відповідь має бути надана вам протягом п'яти днів. Але при цьому дуже важливо правильно сформулювати свій запит. Тому якщо у батьків виникне така потреба - звертайтеся до нас. Можливо, якась інформація вже є у нас або ми вам допоможемо скласти запит.

Учитель теж потребує підтримки


- Добрий день. Мене звуть Алевтина Михайлівна. Олена, погодьтеся, адже якщо батьки в класі приймуть рішення не здавати гроші, припустимо, на ремонт, то тиск може надаватися не тільки на дітей, а й на класного керівника - з боку директора. Мовляв, погано працюєш з батьками - можеш шукати собі нове місце роботи. Як батьки можуть захистити вчителя?
- У школі № 67, наприклад, батьки писали листи в міськвно на підтримку свого класного керівника. У будь-якому разі не можна сидіти склавши руки - поки ми будемо мовчати і боятися винести сміття з хати, нічого не зміниться.
Тому якщо є конфліктні ситуації, які не вдається вирішити на місці, звертайтеся до Департаменту освіти міськради.
- Я чула, що ви маєте намір вести якусь роз'яснювальну роботу серед батьків з питань незаконних поборів в школі?
- З ініціативи батьків ми збираємося провести своєрідний лікнеп для батьків на базі 167-ї школи. Але щоб провести такий захід - потрібно залагодити багато моментів, узгодити з департаментом освіти. Поки ми вирішили, що це буде в рамках загальношкільних батьківських зборів - нам виділять 10-15 хвилин, щоб ми донесли свою інформацію. Після чого зацікавилися батьки залишаються, а інші зможуть піти.
Крім того, ми плануємо проводити семінари для цільової аудиторії - саме для зацікавлених батьків, тих, кого турбує такий стан речей і хто не готовий з цим миритися.

Особиста справа

Чи правомірно це?
А ви заплатили 100 гривень?
Що таке «фонд школи», в який з батьків постійно збирають гроші?
Виходить, що батьки взагалі не зобов'язані здавати гроші в «фонд школи» або дитячого садка?
Скажіть, якщо благодійний фонд не зареєстрований, як правильно повинна оформлятися допомогу школі?
А що це за спецрахунок такий?
Виходить, що кожен батько, який має намір допомогти школі, повинен перераховувати гроші на цей рахунок?
А чи правомірно створення в школах позабюджетних фондів?
На що йдуть бюджетні гроші?
Олена, скажіть, виділяють чи державний і місцевий бюджети якісь кошти на потреби школи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online