Що таке паушальний внесок і роялті в франшизі?

  1. Роялті: поняття, види, розмір платежу
  2. Відсоток з обороту
  3. Відсоток з маржі
  4. фіксований роялті
  5. Паушальний внесок: поняття, види, розмір платежу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відкриття і розвиток власного бізнесу по франшизі вже розкрученого бренду є одним з найбільш простих способів виходу на ринок. Підприємцю не потрібно самостійно вивчати всі тонкощі роботи в обраній сфері: грамотні фахівці франчайзера розроблять рекламну кампанію, підготують стратегію відкриття бізнесу, підберуть кваліфікований персонал і розмістять інформацію про компанію-франчайзі на власному сайті.

Однак за можливість використання всіх перерахованих вище послуг, підприємцю доведеться заплатити. під франчайзинг передбачено два види платежів. Що таке паушальний внесок і роялті в франшизі? Що являють собою такі внески, та який порядок розрахунку їх розміру?

Роялті: поняття, види, розмір платежу

Роялті - це періодичні платежі, які франчайзі зобов'язаний вносити своєму франчайзеру. Виділяють три види роялті:

Відсоток з обороту

У цьому випадку франчайзі сплачує суму, що становить певний відсоток від обсягу продажів за встановлений проміжок часу. Розмір відсотка, що підлягає сплаті, встановлюється положеннями договору, що укладається перед початком роботи. Як правило, він становить близько 5% від усього товарообігу, однак, в деяких випадках, його розмір може досягати 15%. Такий вид роялті використовується на практиці частіше за все.

Відсоток з маржі

Маржа - це економічний показник, що характеризує різницю між ціною на товар і його собівартістю (детальніше тут). Такий метод розрахунку роялті застосовується в тому випадку, якщо на різні види товарів франчайзі встановлює різну націнку, а франчайзер володіє інструментами, необхідними для здійснення повного контролю над формуванням такої націнки.

фіксований роялті

Використовується в тому випадку, якщо відстежити фактичний обсяг продажів або розмір торгової націнки дуже складно. У договорі вказується сума внеску і періодичність його відрахування - таким чином франчайзі оплачує франчайзеру послуги з розвитку бізнесу і можливість роботи під його торговою маркою.

Паушальний внесок: поняття, види, розмір платежу

Головною відмінністю паушального внеску від роялті є те, що він сплачується тільки один раз, як правило, на стадії підготовки бізнесу до запуску. При розрахунку його розміру враховуються витрати на реєстрацію підприємства і реалізацію заходів щодо його виведення на ринок. Оплачуючи паушальний внесок, франчайзі погашає витрати, понесені на оренду приміщень, набір і навчання персоналу, розробку маркетингової кампанії і т.д.

Єдиного підходу до розрахунку розміру паушального внеску не існує - в кожному випадку проводяться індивідуальні підрахунки розміру понесених витрат і визначення на їх підставі кінцевої суми платежу.

Роялті та паушальний внесок - це види платежів, що стягуються власником торгової марки з підприємців за можливість використання фірмового найменування в своїй роботі. Крім того, франчайзі бере на себе витрати, понесені на розробку і впровадження рекламної кампанії, проектування та оренду торгових площ, необхідних для розміщення продукції, професійну підготовку персоналу і т.д. Розмір внесків і періодичність їх сплати визначається положеннями договору, що укладається між франчайзі і франчайзером перед початком спільної роботи.

Що таке паушальний внесок і роялті в франшизі?
Що являють собою такі внески, та який порядок розрахунку їх розміру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online