Матеріальна допомога співробітникам

  1. Зі статті Ви дізнаєтесь: 1. Які виплати належать до матеріальної допомоги, і якими документами...
  2. ПДФО та страхові внески з сум матеріальної допомоги
  3. Відображення матеріальної допомоги в довідці 2-ПДФО
  4. Включення матеріальної допомоги в податкові витрати
  5. Бухгалтерський облік матеріальної допомоги
  6. Нормативна база

Зі статті Ви дізнаєтесь:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1. Які виплати належать до матеріальної допомоги, і якими документами вони оформляються.

2. В якому порядку нараховуються страхові внески і ПДФО з сум матеріальної допомоги.

3. Як відобразити матеріальну допомогу співробітникам у бухгалтерському та податковому обліку.

«Ми дбаємо про Вас ...» - цей добре відомий рекламний слоган відображає, наскільки важливо людям відчувати турботу і підтримку. Особливо приємно, коли таку підтримку, причому матеріальну, надають не тільки рідні та друзі, а й роботодавець. Матеріальна допомога може виплачуватися співробітникам по самим різних нагод, як радісним (вступ в шлюб, народження дитини), так і сумним (в зв'язку з надзвичайними обставинами, важким матеріальним становищем, хворобою). Розмір матеріальної допомоги та підстави для її виплати встановлює сам роботодавець, тому варіантів може бути безліч. Як бухгалтеру відобразити в обліку такі виплати і правильно обчислити податки і внески з них - про це мова піде в статті.

Документальне оформлення матеріальної допомоги

Перш за все, визначимося. які виплати можуть бути віднесені до матеріальної допомоги. Як такого визначення матеріальної допомоги працівникам не містить ні Податковий, ні Трудовий кодекс. Однак, виходячи з норм НК РФ і законів про страхові внески, що стосуються матеріальної допомоги, можна зробити висновок, що до неї відносяться виплати соціального характеру, які не пов'язані з трудовою діяльністю працівників. Тобто матеріальна допомога не залежить від трудових показників (відсоток виконання плану виробництва, обсяг продажів, кількість укладених договорів і т.д.), на відміну, наприклад, від премій працівникам , І не відноситься до витрат на оплату праці.

Рішення про виплату матеріальної допомоги співробітникам приймає роботодавець самостійно, без будь-яких обмежень. При цьому порядок і умови таких соціальних виплат можуть встановлюватися в колективному договорі, положенні про оплату праці або окремому положенні про виплату матеріальної допомоги. Наявність норм, що регулюють виплату матеріальної допомоги співробітникам, в цих локальних актах не обов'язково, проте у випадках, коли виплата матеріальної допомоги регулярно практикується в організації, доцільно зробити цей процес зрозумілим і «прозорим». Для цього в локальних нормативних актах можна закріпити:

  • перелік подій, при настанні яких працівники можуть розраховувати на матеріальну допомогу,
  • розмір матеріальної допомоги, а також порядок її призначення та виплати,
  • перелік документів, які працівник повинен надати для отримання матдопомоги і т.д.

Оскільки локальні акти передбачають лише можливість виплати матеріальної допомоги, головним документом, який дає підставу безпосередньо для її нарахування конкретного співробітника, є наказ керівника. Наказ складається відповідно до заяви працівника та доданими до неї підтверджуючими документами. Наприклад, для отримання матеріальної допомоги у зв'язку з народженням дитини, працівникові потрібно буде додати до заяви копію свідоцтва про народження дитини.

завантажити Зразок наказу про призначення матеріальної допомоги співробітнику

завантажити Зразок заяви співробітника на отримання матеріальної допомоги

ПДФО та страхові внески з сум матеріальної допомоги

Порядок нарахування ПДФО і страхових внесків до ПФР, ФФОМС і ФСС з матеріальної допомоги співробітникам залежить від підстави, за яким вона виплачується. У загальному випадку матеріальна допомога, що виплачується працівникові, що не перевищує 4 000,00 руб. протягом одного календарного року, не обкладається ПДФО і внесками (п. 28 ст. 217 НК РФ, п. 11 ч. 1 ст. 9 Закону № 212-ФЗ, пп. 12 п. 1 ст. 20.2 Закону № 125-ФЗ ). Суми матеріальної допомоги понад зазначеної величини, обкладаються ПДФО і внесками в звичайному порядку.

Особливі умови нарахування ПДФО і страхових внесків встановлені для матеріальної допомоги, що виплачується з таких підстав:

  • Матеріальна допомога батькам (усиновлювачам, опікунам) у зв'язку з народженням (усиновленням) дитини протягом першого року після народження (усиновлення).

ПДФО - не нараховується на суму одноразової матеріальної допомоги, що не перевищує 50 000,00 руб. на кожну дитину в розрахунку на обох батьків (п. 8 ст. 217 НК РФ, Лист Мінфіну від 01.07.2013 № 03-04-06 / 24978). Оскільки межа неоподатковуваної ПДФО суми встановлений на обох батьків, у співробітника необхідно запросити довідку з місця роботи другого з батьків, що підтверджує суму отриманої їм матеріальної допомоги або неотримання матдопомоги (за формою 2-ПДФО або в довільній формі).

Страхові внески - не нараховуються на суму одноразової матеріальної допомоги, що не перевищує 50 000,00 руб. на кожну дитину в розрахунку на кожного з батьків (пп. «в» п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону № 212-ФЗ, пп. 3 п. 1 ст. 20.2 Закону № 125-ФЗ, Лист Мінпраці від 20.11. 2013 № 17-3 / 1926).

Приклад.

Співробітниці ТОВ «Колос» Сомової О.І. на підставі наказу керівника призначена матеріальна допомога при народженні дитини в розмірі 40 000,00 руб. Відповідно до довідки з місця роботи Сомова Р.К. (батька дитини), йому нараховано матеріальну допомогу при народженні дитини в розмірі 30 000,00 руб., повністю не оподатковувана ПДФО. Таким чином, бухгалтер ТОВ «Колос» перелічив ПДФО з суми матеріальної допомоги, наданої Сомової О.І., що дорівнює 20 000,00 руб. (40 000,00 + 30 000,00 - 50 000,00). Страхові внески з матеріальної допомоги Сомової О.І. не нараховуються, оскільки вона не перевищила 50 000,00 руб.

! Зверніть увагу: не обкладається ПДФО і внесками сума матеріальної допомоги, що не перевищує 50 000,00 руб., Якщо вона являє собою одноразовий. Це означає, що навіть якщо виплата здійснюється в кілька етапів, підставою повинен служити один наказ керівника на загальну суму матдопомоги, а не кілька різних наказів, складених у зв'язку з одним і тим же подією (Лист Мінфіну Росії від 31.10.2013 № 03-04 -06/46587).

  • Матеріальна допомога співробітнику (колишньому співробітникові, який вийшов на пенсію) у зв'язку зі смертю члена його сім'ї, а також матеріальна допомога членам сім'ї померлого працівника (колишнього працівника, що вийшов на пенсію)

ПДФО та страхові внески не нараховуються на всю суму одноразової матеріальної допомоги, наданої у цій підставі (п. 8 ст. 217 НК РФ, пп. «Б» п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону № 212-ФЗ, пп. 3 п. 1 ст. 20.2 Закону № 125-ФЗ). При цьому до членів сім'ї відносяться: чоловік і жінка, батьки, діти, усиновителі та усиновлені, а також брат (сестра) працівника, які проживали спільно з ним (Лист Мінфіну Росії від 14.11.2012 № 03-04-06 / 4-318).

! Зверніть увагу: так само, як і в попередньому пункті, для звільнення від ПДФО і страхових внесків, матеріальна допомога повинна носити одноразовий характер. Крім того, співробітник повинен надати всі необхідні документи, такі як свідоцтво про смерть члена сім'ї, документ, що підтверджує спорідненість (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження і т.д.).

  • Матеріальна допомога у зв'язку зі стихійним лихом або з іншим надзвичайних обставиною

ПДФО не нараховується на всю суму матеріальної допомоги, наданої співробітнику у цій підставі. При цьому співробітник повинен надати необхідні документи, що підтверджують факт стихійного лиха або іншої надзвичайної обставини (довідка МНС або іншого уповноваженого державного органу) (Лист Мінфіну від 04.02.2013 № 03-04-06 / 0-34).

Страхові внески не нараховуються на всю суму одноразової матеріальної допомоги, якщо вона призначена для відшкодування матеріальної шкоди або шкоди здоров'ю, заподіяної стихійним лихом або іншим надзвичайних обставиною (пп. «А» п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону № 212-ФЗ, пп. 3 п. 1 ст. 20.2 Закону № 125-ФЗ).

Відображення матеріальної допомоги в довідці 2-ПДФО

Нарахування співробітникам сум матеріальної допомоги, а також надання відповідних податкових відрахувань по ПДФО відображається в довідці 2-ПДФО в наступному порядку (Наказ ФНС Росії від 17.11.2010 № ММВ-7-3 / 611 @ «Про затвердження форми відомостей про доходи фізичних осіб і рекомендацій щодо її заповнення, формату відомостей про доходи фізичних осіб в електронному вигляді, довідників », Листи Мінфіну від 08.05.2013 № 03-04-06 / 16327, від 02.03.2012 № 03-04-06 / 9-54):

Підстава матеріальної допомоги

код доходу

Код вирахування

в зв'язку зі смертю члена сім'ї В довідці 2-ПДФО не відбивається в зв'язку зі стихійним лихом або іншими надзвичайними обставинами у зв'язку з народженням дитини протягом першого року його життя, якщо сума матдопомоги не перевищує 50 000 руб. в розрахунку на обох батьків з інших підстав, якщо загальна сума матдопомоги не перевищує 4000 руб. за рік в зв'язку з народженням дитини протягом першого року його життя, якщо сума матдопомоги перевищує 50 000 руб. в розрахунку на обох батьків 2762 508 з інших підстав, якщо загальна сума такої матеріальної допомоги перевищує 4000 руб. за рік 2760 503

Включення матеріальної допомоги в податкові витрати

Виплати працівникам у вигляді матеріальної допомоги є соціальними виплатами, не пов'язаними з виконанням трудових функцій. Тому матеріальна допомога не відноситься до витрат на оплату праці і не враховується при розрахунку податку на прибуток, про що прямо сказано в НК РФ (п. 23 ст. 270 НК РФ). Платники податків, які застосовують УСН, також не має права прийняти до витрат суми нарахованої працівникам матеріальної допомоги (п. 1 ст. 346.16 НК РФ).

! Зверніть увагу: з правила «матеріальна допомога не приймається до витрат з метою оподаткування» є виняток - це матеріальна допомога, що виплачується співробітникам до відпустки. Згідно з позицією Мінфіну, матдопомогу до відпустки може враховуватися у витратах на оплату праці при розрахунку податку на прибуток, однак для цього необхідно виконувати такі умови (Лист Мінфіну РФ від 02.09. 2014 р № 03-03-06 / 1/43912):

  • можливість виплати матеріальної допомоги до відпустки повинна бути передбачена трудовим договором або в трудовому договорі має бути вказівка ​​на колективний договір;
  • розмір матеріальної допомоги до відпустки повинен залежати від розміру заробітної плати та дотримання трудової дисципліни, тобто він повинен бути пов'язаний з виконанням співробітником його трудової функції.

Роботодавці, які застосовують УСН «доходи - витрати» також мають право врахувати у витратах суми матеріальної допомоги, що виплачується працівникам до відпустки (Лист Мінфіну Росії від 24.09.2012 № 03-11-06 / 2/129).

Бухгалтерський облік матеріальної допомоги

Оскільки матеріальна допомога співробітникам не відноситься до витрат на оплату праці, її нарахування відбивається в бухгалтерському обліку на рахунку 73 «Розрахунки з персоналом за іншими операціями». Витрати на виплату матеріальної допомоги співробітникам (сума матеріальної допомоги та страхові внески з неї) не належать до витрат по звичайних видах діяльності, тому вони списуються на рахунок 91 «Інші доходи і витрати», субрахунок 91-2 «Інші витрати».

Виняток становить матдопомогу до відпустки, що є частиною системи оплати праці (якщо вона передбачена колективним і трудовим договорами): її нарахування відбивається на рахунку 70 «Розрахунки з персоналом з оплати праці» в кореспонденції з рахунками обліку витрат 20 «Основне виробництво» (23, 25 , 26, 44).

Дебет рахунку

кредит рахунку

зміст

Матеріальна допомога, що виплачується до відпустки

20 «Основне виробництво»
(23, 25, 26, 44) 70 «Розрахунки з персоналом з оплати праці» Нараховано матеріальну допомогу до відпустки 70 «Розрахунки з персоналом з оплати праці» 68-1 «Розрахунки з ПДФО» Утримано ПДФО з суми матеріальної допомоги 70 «Розрахунки з персоналом з оплати праці »50« Каса »
(51 «Розрахункові рахунки») Виплачено матеріальну допомогу до відпустки 20 «Основне виробництво»
(23, 25, 26, 44) 68 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення» Нараховано страхові внески на суму матеріальної допомоги до відпустки

Матеріальна допомога, що виплачується співробітникам з інших підстав (народження дитини, одруження і т.д.)

91-2 «Інші витрати» 73 «Розрахунки з персоналом за іншими операціями» Нараховано матеріальну допомогу співробітнику 73 «Розрахунки з персоналом за іншими операціями» 68-1 «Розрахунки з ПДФО» Утримано ПДФО з суми матеріальної допомоги 73 «Розрахунки з персоналом по іншим операціями »50« Каса »
(51 «Розрахункові рахунки») Виплачено матеріальну допомогу співробітнику 91-2 «Інші витрати» 68 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення» Нараховано страхові внески на суму матеріальної допомоги

Якщо матеріальна допомога виплачується фізичним особам, які не є працівниками (наприклад, колишнім працівникам, які вийшли на пенсію, або родичам загиблого співробітника), то для розрахунків використовується рахунок 76 «Розрахунки з іншими дебіторами і кредиторами» в кореспонденції з рахунком 91 «Інші доходи і витрати ».

***

Щоб оцінити доцільність оформлення виплат співробітникам як матеріальної допомоги, рекомендую прочитати також статті з обліку премій співробітника м, а також подарунків працівникам .

Чи вважаєте статтю корисною і цікавою - діліться з колегами в соціальних мережах!

Залишилися питання - задавайте їх у коментарях до статті!

Нормативна база

  1. Податковий кодекс РФ
  2. Трудовий кодекс РФ
  3. Федеральний закон від 24.07.2009 № 212-ФЗ «Про страхові внески до Пенсійного фонду РФ, Фонд соціального страхування РФ, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування»
  4. Федеральний закон від 24.07.1998 № 125-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань»
  5. Лист Мінпраці від 20.11.2013 № 17-3 / +1926
  6. Наказ ФНС Росії від 17.11.2010 № ММВ-7-3 / 611 @ «Про затвердження форми відомостей про доходи фізичних осіб та рекомендацій щодо її заповнення, формату відомостей про доходи фізичних осіб в електронному вигляді, довідників»
  7. Листи Мінфіну РФ:
  • від 01.07.2013 № 03-04-06 / 24978
  • від 31.10.2013 № 03-04-06 / 46587
  • від 14.11.2012 № 03-04-06 / 4-318
  • від 04.02.2013 № 03-04-06 / 0-34
  • від 08.05.2013 № 03-04-06 / 16327
  • від 02.03.2012 № 03-04-06 / 9-54
  • від 02.09. 2014 р № 03-03-06 / 1/43912
  • 24.09.2012 № 03-11-06 / 2/129

Як ознайомитися з офіційними текстами зазначених документів, дізнайтеся в розділі Корисні сайти

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online