Матеріальна допомога працівнику підприємства: як оформити, проводки і оподаткування

  1. Розмір і види
  2. порядок оформлення
  3. джерела виплати
  4. принципи оподаткування
  5. Податок на прибуток
  6. Страхові внески
  7. ПДФО
  8. Бухгалтерський облік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Працівники підприємств нерідко звертаються до керівництва з проханням про видачу їм матеріальної допомоги. Якщо приймається позитивне рішення - одномоментно виникає безліч труднощів, пов'язаних з порядком оподаткування виплат страховими внесками і податком на доходи фізичних осіб.

безліч труднощів,

У законодавстві чіткого визначення терміну «матеріальна допомога» не дано. Тому зазвичай керуються тим, що це передача працівникам підприємства грошових або будь-яких матеріальних засобів крім оплати праці, пов'язана з їх невідкладними потребами.

Роботодавець не зобов'язаний надавати допомогу співробітникам, а й управі це робити на власний розсуд. Найчастіше можливість надання матеріальної допомоги вказується в колективному або трудовому договорах з метою поліпшити умови на підприємстві і підвищити лояльність працівників.

У цьому випадку максимально точно прописуються можливі причини виплати, терміни, розмір і додаткові умови отримання грошових коштів.

Зміст статті

Розмір і види

Можливі цілі, на які може надаватися матеріальна допомога: Можливі цілі, на які може надаватися матеріальна допомога:

  • народження дитини;
  • необхідність термінового лікування;
  • смерть членів сім'ї;
  • надзвичайні події - пожежі, повені.

Можлива виплата допомоги і до відпустки або до святкових дат (наприклад, день енергетика).

Для всіх працівників підприємства, включаючи філії, підстави для надання допомоги повинні бути однаковими. Основна вимога до виплат - вони не повинні бути стимулюючими, т. Е. Залежати від результатів праці, і не повинні мати постійного характеру, т. Е. Виплачуватися не більше одного разу за звітний рік.

Існує правило: одна подія - одна виплата протягом року.

порядок оформлення

Для правильного оформлення матдопомоги необхідна заява працівника. У ньому зазначається підстава для її отримання. До заяви обов'язково додаються документи, що обгрунтовують мету виплат: копії свідоцтва про народження, рахунок з лікувального закладу, при крадіжці майна - довідка про збитки з поліції, при надзвичайних подіях - довідка з МНС РФ.

У разі смерті необхідно свідоцтво про смерть та документи, що підтверджують родинні зв'язки з померлим: свідоцтва про народження, зміну прізвища, шлюбі.

Заява на матеріальну допомогу може подаватися в будь-який час. Допомога при народженні дитини - єдиний виняток: виплата не обкладається податком на доходи, якщо заяву подано протягом року і не перевищено ліміт.

У випадку позитивної рішення керівництва організації на підставі заяви випускається наказ. Його форма не уніфікована, але встановлений перелік обов'язкових пунктів:

  • ПІБ співробітника, якому виплачується допомога;
  • мета виплати;
  • вказівка ​​на обгрунтовують документи, з додатком їх копій;
  • терміни виплати;
  • затверджена сума;
  • джерело грошових коштів.

джерела виплати

Виплата може бути зроблена за рахунок фонду заробітної плати, за рахунок поточного прибутку або прибутку минулих років Виплата може бути зроблена за рахунок фонду заробітної плати, за рахунок поточного прибутку або прибутку минулих років. Якщо прийнято рішення здійснити виплату з фонду оплати праці, обов'язково потрібно відобразити можливість матдопомоги в трудовому і / або колективному договорі.

Краще якщо це буде положення про порядок видачі матеріальної допомоги. У разі його відсутності оформляється додаткова угода до трудового договору.

Щоб провести виплату з прибутку минулих років, обов'язковий протокол рішення загальних зборів акціонерів (для АТ) або учасників (в разі ТОВ). Навіть якщо в організації один акціонер (учасник), наявність рішення в письмовому вигляді є обов'язковим.

принципи оподаткування

Розмір матеріальної не обмежений, його можна визначити для всієї організації, випустивши Положення, або розглядати кожен випадок окремо. Часто при виплаті орієнтуються на граничні суми допомоги, що не обкладаються податками.

Податок на прибуток

Ніяку матеріальну допомогу не можна враховувати у складі витрат, що зменшують базу по податку на прибуток. Єдине виключення - виплата до відпустки в разі, якщо вона обумовлена ​​колективною або трудовим договором, встановлена ​​у відсотках до заробітної плати і залежить від якості виконання співробітником своїх обов'язків.

Така матеріальна допомога є витратами на оплату праці і зменшує податкову базу (докладніше - Лист Мінфіну Росії №03-03-06 / 1/43912 вiд 02 вересня 2014 г.).

Страхові внески

Федеральний закон від 24.07.2009 №212-ФЗ встановлює перелік видів матеріальної допомоги, на які не проводиться нарахування страхових внесків:

  • виплати постраждалим при надзвичайних ситуаціях і терактах для компенсації їм матеріальних збитків чи на лікування;
  • допомога, пов'язана зі смертю членів сім'ї;
  • при народженні, усиновленні дитини, взяття його під опіку, якщо виплата менше 50000 рублів;
  • інші види матеріальної допомоги, виплачені раз і не перевищують 4000 рублів.

Всі інші різновиди матеріальної допомоги, на думку ПФР і ФСС, обкладаються страховими внесками.

Скористатися лімітом в 50000 рублів при оформленні допомоги на народження дитини можуть обоє батьків, ліміт при цьому зберігається для кожного. При народженні, усиновленні кількох дітей ліміт зберігається для кожного з них, т. Е. При народженні двох дітей страховими внесками будуть звільнятися від сплати по 100000 крб. для кожного з батьків. Підстава - Лист Мінпраці Росії від 20.11.2013 №17-3 / 1926.

ПДФО

Відповідно до Податкового кодексу, ПДФО стягується з усіх доходів як в грошовій, так і в натуральній формі.

До переліком доходів, які ПДФО не обкладаються, відносяться:

  1. Суми, виплачені з приводу смерті співробітника або співробітника, який вийшов на пенсію.
  2. Матдопомогу співробітнику (працює або який вийшов на пенсію) у зв'язку з смертю члена його сім'ї. Членами родини є чоловік, діти і батьки працівника. Згідно з Листом Мінфіну Росії від 14.11.2012 №03-04-06 / 4-318, виплати у зв'язку зі смертю сестри або брата працівника не будуть обкладатися ПДФО, якщо вони проживали разом зі співробітником і вели спільне господарство.
  3. Допомога, пов'язана з терактами всередині РФ або з надзвичайними ситуаціями. Важливе виключення: матеріальна допомога, яка видається в зв'язку з терактом або НС, не зобов'язана бути одноразовою для звільнення від ПДФО.
  4. Суми матдопомоги, які виплачуються при народженні дитини або її усиновлення, взяття під опіку, якщо вони не перевищують 50000 рублів. У цьому випадку ПДФО не стягується як з однієї, так і із трохи виплат, що не перевищують в сумі встановлений ліміт. На відміну від страхових внесків на кожну дитину дається 50000 руб., Але так, щоб сума виплат обом батькам не перевищила ліміт (Лист ФНС РФ від 28.11.2013 №БС-4-11 / 21330). У зв'язку з цим потрібно отримати документальне підтвердження того, чи проводилися виплати другого з батьків. Зазвичай це форма 2-ПДФО або трудова книжка, довідка з центру зайнятості, якщо другий з батьків є безробітним.
  5. Інші послуги у сфері матеріальної допомоги, якщо їх сума за звітний період вбирається у 4000 рублів.

Приклад розрахунку ПДФО при виплаті матеріальної допомоги: у зв'язку з народженням дитини працівнику підприємства з окладом 70000 руб. в січні 2016 року видана матеріальна допомога у сумі 30000 рублів. Була надана довідка, що дружині працівника вже видана допомога в розмірі 25000 рублів.

У цьому ж місяці співробітник отримав подарунок на народження дитини на суму 10000 рублів. Разом сума його доходів за січень склала 110000 крб. (70 + 30 + 10).

ПДФО в цьому випадку не обкладаються 25000 матеріальної допомоги (50 - 25) і 4000 від вартості подарунка. Оподатковувана сума складе 81000 руб. (70 + (30 - 25) + (10 - 4)). Разом ПДФО за січень складе 10348 руб. ((81000 - 1400) * 13%, де 1400 - стандартний відрахування на першої дитини).

Бухгалтерський облік

нарахування:

  • Дт 84 - за рахунок нерозподіленого прибутку минулих років;
  • Дт 91/2 - за рахунок поточного прибутку;
  • Дт 20, 26, 44 - за рахунок фонду оплати праці;
  • Кт 73 - якщо допомога призначена для працівника організації;
  • Кт 76 - його члену сім'ї.

Утримання ПДФО:

  • Дт 73, 76 Кт 68 - на суму утримуваного ПДФО.

Нарахування страхових внесків:

  • Дт 84, 91/2 Кт 69 / 1,2,3 - на суму страхові внесків.

Виплата матеріальної допомогою:

  • Дт 73, 76 Кт 50 - якщо виплата проводиться з каси;
  • Дт 73, 76 Кт 51 - якщо використовується безготівковий розрахунок.

Матдопомогу може бути видана з каси разом із заробітною платою за загальною відомості, а може окремо, тоді її видача оформляється видатковим касовим ордером.

Додаткова інформація з даного питання представлена ​​на відео.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online