Фіксовані платежі ІП при суміщенні податкових режимів

  1. Зміни за фіксованими платежами з 2017 року
  2. Як розрахувати фіксовані платежі ІП при суміщенні податкових режимів
  3. ССО і ЕНВД
  4. ССО і Патент
  5. Кілька точок на ЕНВД
  6. ОСНО і спрощені режими
  7. Куди оплачувати внески за ІП та за працівників на ЕНВД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Господарюючий суб'єкт може зареєструватися як ІП, щоб здійснювати господарську діяльність. Дана форма реєстрації передбачає для нього обов'язок по сплаті страхових внесків у вигляді певних сум. Фіксовані платежі ВП у ПФР і ФОМС в даний час повинні оплачуватися в податкову, їх розмір визначається на законодавчому рівні.

Зміст статті

Зміни за фіксованими платежами з 2017 року

Фіксовані платежі являють собою суми, які підприємець повинен сплачувати на своє обов'язкове страхування Фіксовані платежі являють собою суми, які підприємець повинен сплачувати на своє обов'язкове страхування. Вони визначаються у вигляді відсотка від встановлених державою розмірів МРОТ. У 2017 року змін по структурі внесків не відбулося.

Фіксований платіж включає внески на пенсійне і медичне страхування. З нового року їх розмір підвищиться, так як буде застосовуватися в розрахунках МРОТ 7500 рублів. Крім того, по пенсійній частини існує ще платіж при доході понад 300000 рублів, який визначається в розмірі 1% від суми перевищення.

ІП також дано право сплачувати в добровільному порядку внески на соціальне страхування.

Увага! Головним нововведенням цього року стало зміна адміністрування страхових внесків. Тепер ІП повинні платити їх в податкові органи. Для цих цілей з регулювання цих видів обов'язкових платежів введена спеціальна глава НК.

У зв'язку з цим дані платежі повинні перераховуватися за новими КБК. Для кожного виду внеску необхідно складати окрему платіжку.

Так як контролювати перерахування внесків тепер буде ИФНС, то покарання за несплату або часткову сплату цих платежів визначається виходячи з норм НК РФ, які передбачають штраф в розмірі 20-40% від суми неоплачених внесків, і пені з розрахунку 1/300 ставки рефінансування ЦБ РФ .

Як розрахувати фіксовані платежі ІП при суміщенні податкових режимів

Якщо господарюючий суб'єкт працює як ІП, він також може здійснювати різну кількість видів діяльності, які можуть перебувати на різних режимах оподаткування. Розглянемо в цьому випадку як можна розраховувати і враховувати при обчисленні податків фіксовані платежі ІП в 2017 році .

ССО і ЕНВД

При ЕНВД і УСН 6% надається можливість для ІП зменшити суми обчисленого податку на сплачені ним внески як на себе так і на найманих працівників. При цьому на ЕНВД діє правило, згідно з яким якщо у ІП немає працівників, то він має право знизити податок на всю суму таких внесків. А ось підприємець, у якого є найманий персонал, повинен застосовувати обмеження у вигляді 50%.

Важливо! Якщо ІП застосовує одночасно і ССО і ЕНВД, йому необхідно облік доходів і витрат по кожному режиму здійснювати окремо. Виходячи з пропорції по доходах визначається частка фіксованого платежу, яку підприємець включає до розрахунку податку.

Наприклад: у Іванова Івана Івановича, що займається ремонтом і продажем запчастин, на ССО дохід за 1 квартал склав 500000 рублів, а на ЕНВД - 144000 рублів.

Фіксований платіж за 1 квартал 2017 року становить (7500 * 0,311 * 3) = 6997,5 рубля.

Він має право при ССО врахувати 77% (500000 / (500000 + 144000)) фіксованого внеску, що становить 5388,07 рубля, а на ЕНВД - 23% (144000 / (500000 + 144000))) - 1609,43 рублів.

При визначенні сум доходу для обчислення 1% йому необхідно порахувати загальний дохід, який складається з фактично отриманого при ССО і поставлений при ЕНВД.

Розподіл цього додаткового внеску здійснюється в тому ж порядку, що і першого.

Увага! Нова декларація по ЕНВД , Яка починає діяти з звітності за 1 квартал 2017 року, містить вже можливість враховувати внески як на себе, так і на працівників.

ССО і Патент

Фіксовані платежі в ПФР для ІП у 2017 році при ССО враховуються при обчисленні податку. У той же на патентному режимі даної можливості не передбачено, так як вартість патенту сплачується у фіксованій сумі, яка визначається заздалегідь і не підлягає зміні.

Увага! Тому ІП має право при суміщенні УСН і ПСН на перший режим перенести весь обсяг фіксованих платежів, сплачених як за себе, так і за своїх працівників.

При визначенні додаткового внеску необхідно скласти фактично отриманий дохід за ССО і потенційний при ПСН.

Наприклад, за 2016 рік Іванов Іван Іванович отримав на ССО 500000 рублів, а на ПСН - потенційний по здійснюваному виду діяльності дорівнює 200000 рублів.

Додатковий внесок з пенсійного страхування складає (500000 + 200000-300000) * 0,01 = 4000 рублів.

Цей внесок можна врахувати при обчисленні податку на спрощеній системі.

Кілька точок на ЕНВД

Якщо підприємець застосовує ЕНВД і має кілька точок, то при розподілі сплачених фіксованих платежів діє той же самий принцип:

  • Розраховується поставлений дохід по кожній точці;
  • Визначається загальна сума;
  • Визначається частка у відсотках доходу по кожній точці в загальній сумі;
  • Виходячи з отриманих відсотків сума фіксованих платежів розподіляється по точках.

Важливо! З 2017 року стало можливо для підприємців з працівниками зменшувати суму податку на власні фіксовані платежі. Однак правило «50%» збереглося - після зменшення сума податку не повинна бути менше половини від початкової.

ОСНО і спрощені режими

Згідно із законодавством, поєднувати загальний режим (ОСНО) дозволяється тільки з ЕНВД або патентом (ПСН). Поєднання з спрощеною або сільгоспподатком не допускається.

Для розподілу сплаченого фіксованого платежу між податковими системами, необхідно визначити частку доходу, отриманого в рамках кожної в загальній сумі, і потім виходячи з це частки провести поділ.

В рамках розрахунку дохід, отриманий за ОСНО, необхідно попередньо зменшити на розмір сплачених в цьому періоді професійних відрахувань.

Куди оплачувати внески за ІП та за працівників на ЕНВД

C 2017 року змінилося «напрямок» сплати внесків - якщо раніше їх потрібно було перераховувати до соцфондів, то тепер одержувачем таких коштів стала податкова служба:

  • Якщо підприємець здійснює діяльність в тому ж місці, де встав на облік - то фіксовані платежі він сплачує в свою податкову;
  • Якщо ІП зареєстрований в одній податковій, а веде діяльність на території іншої ФНС, і в неї ж звітує по ЕНВД, то платити фіксовані платежі він все одно зобов'язаний в свою податкову за місцем прописки;
  • Якщо у підприємця є працівники, а діяльність ведеться на території «чужий» податкової, то сплата платежів проводиться аналогічно - разом зі своїми фіксованими платежами в «свою» податкової за місцем реєстрації. При цьому потрібно пам'ятати, що 2-ПДФО за працівників і свої платежі ЕНВД він повинен перераховувати в «чужу» податкової за місцем діяльності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online